kako napraviti krevet za mačke

Kako napraviti krevet za mačku? Odlične ideje!

Kako napraviti krevet za mačku? Ovaj vodič daće vam predloge kako da napravite najudobniji i najbolji krevet koji je savršen za vašu mačku.

Postoji više modela kreveta koje možete napraviti svojoj maci. Izbor je samo na vama, ali i na maci.

Krevet za mačke koji dolazi sa stubom za grebanje je zanimljiv proizvod koji pruža vašoj maci zabavu i igru.

Ako imate stariju mačku, napravite krevet koji dolazi sa dodatnom podrškom. Starijim macama neće uvek biti udobno u mekanom krevetu. Ako imate bilo kakvih nedoumica, razgovarajte sa veterinarom. Dobićete neke predloge kako biste osigurali udobnost za macu.

Da li želite krevet na kojem se na ulazu nalazi igračka? Takve opcije su takođe dostupne. Na kraju, možda ćete želeti da razmislite o visećem krevetu ili komadu nameštaja koji može udovoljiti potrebama vaše mace.

Ne stavljajte previše naglaska na boje, oblike ili šare. Krevet za mačke u obliku jagode izgledaće vam slatko i uživaćete u njemu. Vaša mačka će, pak, biti potpuno ravnodušna kada je u pitanju takva estetika.

Ako svojoj mački možete napraviti krevet u kojem je zadovoljna spavanjem svake noći, uradili ste pravu stvar. Najvažnije razmatranje izbora kreveta za mačke je njeno odobrenje.

U nastavku, upoznaćemo vas sa nekim osnovnim stvarima koje morate imati na umu kada je u pitanju krevet za mačke.

Pogledajte naše predloge i iskoristite svoje slobodno vreme da napravite krevet za svog divnog ljubimca.

Zabavite se i budite produktivni!

krevet za mačke

Zašto maca treba da ima krevet?

Ako imate kućnog ljubimca, verovatno imate tendenciju da se prema svojoj mački ponašate kao prema osobi. 

Ovo se pokazuje na nekoliko različitih načina, poput razgovora sa vašom mačkom ili željom da njena udobnost bude zadovoljena na istom nivou koji bi čovek očekivao. Vaša mačka je ravnopravni član porodice. 

Budući da se prema svojoj maci ponašate kao prema članu porodice, verovatno želite da budete sigurni da joj je i udobno. Na kraju, vaša maca verovatno veći deo dana provodi spavajući.

Dakle, pitanje je: da li bi trebalo da obezbedite poseban krevet za svoju mačku? Odgovor je jednostavan: Da!

Postoji razlog zašto bi trebalo da napravite krevet za mačke, a ovo su dva najvažnija:

  1. Mačke obožavaju da spavaju

Na osnovu vremena koje provode spavajući, san je jedna od najvažnijih stvari u životu mačke. U proseku, mačke zapravo spavaju oko dve trećine svog života. 

  1. Podsticanje da spavaju na jednom mestu

Jedan dobar razlog za kupovinu kreveta za mačku je podsticanje mace da uglavnom spava na jednom mestu, što može biti korisno i za vas i za vašu macu. 

Jedan od glavnih razloga zašto će vam ovo biti od pomoći je mačja dlaka. Dešavaće se da pronalazite gomilu mačje dlake gde god je vaša mačka odlučila da spava. Možda vam je muka od čišćenja dlake sa kreveta ili kauča?

Krevet za mačku bi mogao biti odlično rešenje da vaša maca stalno spava na jednom mestu. 

Ako vaša mačka zaista voli krevet, onda je ovo dobro i za nju. To joj pomaže da uvek ima udobno mesto za spavanje, umesto da kroz kuću traži mesto gde želi da spava.

Osim toga, ako odlučite da se preselite, to će biti dobar način da se maca oseća kao da nije došlo do velike promene.

Šta treba da zadovolji krevet za mačke koji ćete napraviti?

Da li ste znali da mačke spavaju u proseku 15 sati dnevno? Iako se možda ne čini kao najvažniji aspekt nege mačaka, odabir pravog kreveta za mačke je presudan.

Spavanje i dremanje su dve omiljene aktivnosti u kojima vaša maca svakodnevno uživa i za njih morate da obezbedite prave uslove.

Mačka će provesti dosta vremena u svom krevetu i neophodno je da joj bude što udobnije. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o krevetu za mace:

1.Veličina kreveta za mačke 

Mačka će se vrteti ukrug kako bi identifikovala najudobniji položaj za spavanje. Prema tome, krevet za mačke treba da obezbedi dovoljno prostora za kretanje i prilagođavanje mace. 

Dobar krevet je onaj koji omogućava vašoj maci da se udobno ispruži i da joj uvek ostane malo dodatnog prostora. 

Zato je važno kada pravite krevet za mace da izmerite svoju macu od glave do repa. Iako je takav poduhvat možda izazov za postizanje, pružiće vam dobar uvid o pravoj dužini i širini kreveta za mačke. 

Mačke se u manjim prostorima osećaju prijatnije i sigurnije. Ako je krevet prevelik, verovatno se nikada neće navići da uživaju u višesatnom mirnom dremanju.

Ukoliko pravite viseći krevet za mačke takođe ćete morati tačno znati koliko je vaša mačka teška. Svaki viseći krevet ima ograničenje težine kako bi se osigurala sigurnost kućnog ljubimca.

Dakle, važno je osigurati da vaša mačka ima krevet odgovarajuće veličine. Ne želite da krevet vaše mace bude toliko mali da u njega teško može ući, ali ne bi trebalo da bude ni prevelik, jer vašoj maci neće biti  udoban. 

Imajte na umu veličinu svoje mačke i kada je u pitanju mače, jer ono može brzo da preraste svoj trenutni krevet.

2.Toplota kreveta je važna

Mačke su stvorenja koja uživaju u udobnosti. Prirodno ih privlače toplija mesta u kući ili stanu, zbog čega su počeli da se proizvode samozagrevajući kreveti za mačke i prostirke.

Da li je vašoj maci zaista potreban takav krevet ili će dobar paperjast pokrivač odraditi dovoljno dobar posao? 

Postoje neki proizvodi koji su dizajnirani da zarobe toplotu tela i zadrže je u sebi. Kreveti za mačke nalik pećini jedan su od primera takvog dizajna. Ako želite da vaš ljubimac bude na toplom, ovo je jedna od najboljih opcija koju možete ponuditi svojoj maci i napraviti ovakav krevet.

Ostali kreveti za mačke treba da imaju električnu energiju za napajanje grejnih elemenata ugrađenih unutar samog jastuka.

Takvi kreveti za mačke mogu biti dobar izbor za starije mačke ili mace koji imaju zdravstvene probleme poput artritisa. 

Ako se odlučite da kupite takav krevet za mačke, pobrinite se da se poštuju svi sigurnosni standardi.

3.Udobnost kreveta za mačke

Ako krevet za mačku nije dovoljno udoban, vaša maca će odlučiti da spava na drugim mestima na kojima je možda ne želite videti, poput vašeg kreveta ili korpe za veš. Ukoliko krevet koji budete napravili ne bude dovoljno udoban, uzalud je vaš trud.

Iz tog razloga vašoj maci treba da obezbedite udoban krevet.

4.Pranje kreveta za mačke

Još jedna važna stvar kada budete pravili krevet za mačke jeste način na koji ćete krevet i prati. Kreveti za mačke sa kojih se može skinuti spoljnim pokrivač omogućiće vam da operete pokrivač koji je u kontaktu sa vašim ljubimcem. Redovno pranje pomoći će smanjenju širenja bakterija, kao i smanjenju neprijatnih mirisa. 

5.Pravi materijali

Naš vodič za krevete za mačke sada prelazi na još jedno vrlo važno razmatranje – materijal od kojeg je krevet za mačke napravljen.

Postoje razne vrste tkanina, mreža i drugih mekanih materijala koji se koriste za izradu udobnih i izdržljivih kreveta, pokrivača i jastuka za mačke.

Najvažnija stvar koju morate imati na umu je da vam je potreban krevet izrađen od prirodne tkanine. Prirodne tkanine dišu i ne dozvoljavaju akumulaciju vlage. Pamuk, lan i vuna su prirodne tkanine koje će smanjiti rizik od nastanka neprijatnih mirisa i buđi.

Tkanina koju odaberete takođe treba da omogući lako pranje i održavanje. Preporučuje se nedeljno pranje kako biste se oslobodili mirisa, dlake i alergena. 

Da bi vam bilo što jednostavnije, potražite tkanine koje se peru u mašini.

Ukoliko odlučite da kupite krevet za mačke većina proizvođača i maloprodajnih objekata pružaju ovakve informacije o proizvodu kako bi olakšali zadatak odabira pravog kreveta za mačke.

Izbegavajte kićanke, ukrase, čipku i perle. Oni mogu biti opasni, pa čak mogu dovesti do gušenja vaše mace. Odlučite se za jednostavan i čist dizajn koji sadrži ili jednu tkaninu ili dva lica (za letnju i zimsku upotrebu).

Kako napraviti krevet za mačke?

Svakom ljubimcu je potreban udoban prostor za spavanje, a mačkama posebno zato što spavaju čak 15 sati dnevno. Ako vaša maca još uvek nema udoban krevet, krajnje je vreme da ga napravite! 

Za izradu kreveta za mačke možete koristiti sledeće vrste tkanina ili starih stvari:

  • farmerice,
  • džemperi,
  • odeća s gustom tkaninom (suknje, haljine itd.),
  • krzneni kaputi,
  • nepotrebni kućni tekstil (ćebad, prekrivači, prostirke itd.)

Pravljenje kreveta za mačke je lakše nego što izgleda. Zavirite u sjajne ideje za krevete za mačke „uradi sam“. Pronađite onaj koji vam se sviđa i pokušajte da ga napravite sami!

Krevet za mačke od džempera

Jer ko ne voli osećaj udobnog džempera? Sklapanju ovog kreveta za mačke treba manje od pet minuta.

Šta će vam trebati:

  • Stari, veliki džemper (od vune ili gustog pamuka)
  • Mekani, veliki jastuk za krevet 

Kako napraviti krevet za mačke od džempera?

Stari džemper raširite na pod ili neku ravnu površinu, a potom rukave napunite različitim materijalima kako biste na taj način ispunili prazan prostor.

U delu džempera koji obuhvata telo stavite jastuk, a potom iglom i koncem zašijte rubove džempera. Rukave koji su sada puni zašijte iglom i koncem, a potom obgrlite deo oko jastuka i spojite oba rukava iglom i koncem. Na ovakav način dobićete idealan krevet za mačku.

Ovaj krevet je lagan i lak za pomeranje. Budite sigurni da je džemper čist, ali da zadržava vaš miris – to je isto kao da se maca privija uz vas! 

Krevet za mačke od kutije

Nije tajna da mačke vole kartonske kutije, a od kutija je moguće napraviti sjajan krevet za mačke. 

Šta će vam trebati: 

  • jedna veća kartonska kutija
  • mali pokrivač od vune
  • papir za pakovanje
  • skalpel

Kako napraviti?

Pomoću skalpela na kutiji napravite otvor. Ukrasite kutiju šarenim i zabavnim papirom za pakovanje, baš kao što biste nekom upakovali poklon, a to je upravo ono što kreirate za svoju macu!

Stavite pokrivač od vune na dno kutije, osiguravajući da vaša mačka ima dovoljno prostora za kretanje.

Kako napraviti krevet za mačke od stare gajbice?

Šta će vam trebati:

  •  jedna stara gajbica
  • sunđer
  •  platno
  • farba
  • igla i konac

Kako napraviti?

Prvo isecite daščice sa prednjeg dela gajbe kako bi maca mogla da uđe u svoj novi krevet. Potom ofarbajte gajbicu u boji po vašem izboru i vodite računa da koristite boje koje nisu štetne po život mačke.

Sunđer izrežite kako biste istim obložili ivice i dno gajbice, a nakon toga isti umotajte u platno i zašijte. Potom sunđere postavite na svoje mesto i nakon toga krevet je spreman za upotrebu.

Ne sumnjamo da će vaša maca uživati.

Viseći krevet za mačke

Viseći krevet za mačke možete napraviti od komada drveta ili šperploče pričvršćene lancem za radijator. Na drvo ili šperploču možete staviti tkaninu i pričvrstiti je obostranom lepljivom trakom tako da se ne pomeri kada vaš ljubimac skoči sa svog mesta. 

U toku zime kada radi grejanje preko ovog visećeg kreveta i dela radijatora gde je smešten krevet možete prebaciti mekano plišano ćebe. Ima li većeg užitka za macu nego da bude prislonjena na topli radijator i da se greje kroz meki pliš?

Krevet za mačke od stare korpe

Ovo je jednostavan način da napravite krevet za mačku.

Sve što vam je potrebno je stara pletena korpa čiju unutrašnjost ćete ispuniti toplom i mekanim ćebetom ili jastukom. Vaša mačka će uživati u svom novom krevetu.

Krevet za mačke od ladice

Obična ladica može postati udoban krevet za vašu macu. Jednu ili više ladica možete uz pomoć L profila za police pričvrstiti za zid i tako napraviti još zabavnije krevete za mačke.

Unutrašnjost ladice ispunite toplim ćebetom ili jastukom. 

Krevet za mačke od starog kofera

Sigurno negde imate skriven i zaboravljen stari kofer koji možete pretvoriti u savršen krevet za mačke. Kofer ispunite tanjim jastučićima i preko stavite ćebe. Uvek vodite računa da ispunite sve “stavke” koje macin krevet treba da ima.

Tu smo spomenuli dimenzije, toplotu itd.

krevet za mačke cena

Navikavanje mace na novi krevet za mačke!!

Svaki vlasnik mačke zna koliko tvrdoglave mačke mogu biti. Često će spavati u kutiji u kojoj je krevet za mačke kupljen, a odbijaće da se približe mekom i udobnom krevetu.

Da biste navikli macu na nov krevet, postavite krevet za mačke tamo gde vaša mačka već spava.

Mačke vole sunčana i topla mesta. Ako u kući postoji određeno mesto u kojem maca uživa, možda ćete želeti da razmotrite opciju postavljanje kreveta na tom mestu u samom početku.

Budite strpljivi. Prilagođavanje bi moglo potrajati. Pohvalite svoju macu za postignuti napredak i nagradite lepo ponašanje. Na kraju, vaša maca će ceniti novu stvar koju ste kupili ili napravili.

Svaki vlasnik može stvoriti prijatan i udoban kutak za svoju macu, a lepota kreveta za mačke zavisi samo od želja, veštine i količine slobodnog vremena.

Mačke su boemi životinjskog carstva, vole udobnost, a šapu uvek drže na divljoj strani. Mačke igraju po sopstvenim pravilima. Jednostavnim uradi sam krevetima za mačke pružate svom krznenom prijatelju udoban i siguran prostor. 

Krevet za mačke cena

Ukoliko se odlučite da kupite gotov krevet za mace, znajte da postoji veliki izbor kreveta koji ćete naći na internetu ili u prodavnicama za kućne ljubimce. U ponudi je niz kreveta za mačke u različitim stilovima i različitog raspona cena.

Cene kreveta za mačke kreću se u rasponu od 1.500,00 do 7.000,00 dinara.

S druge strane, videli ste i sami da odgovor kako napraviti krevet za mačke je jednostavan. Biće vam dovoljan samo džemper, stara kutija i vaša ideja za ukrašavanje.

To znači da krevet za mačke možete dobiti potpuno besplatno.