zasto pas neće da jede

Zašto pas neće da jede?

Brine vas što vaš pas neće da jede? Šta se tačno dešava kada pas izgubi apetit? Na kraju krajeva, zdrava ishrana je ključni deo srećnog života psa.  

Zato saznajte o nekim uobičajenim, plus nekim manje poznatim razlozima ovog problema kod pasa. Bez obzira da li ste godinama imali pse kao kućne ljubimce ili ste upravo doveli kući svoje prvo štene, može biti veoma uznemirujuće kada vaš pas ne jede. Postoji niz razloga za gubitak apetita kod pasa. Važno je utvrditi uzrok kako biste napravili najbolji plan lečenja.

Pošto gubitak apetita  može ukazivati na bolest kod pasa, važno je potražiti veterinarsku pomoć ako primetite promene u ishrani vašeg psa. 

Iako većina pasa može izdržati nekoliko dana bez hrane, najbolje je rešiti problem što je pre moguće.

Slab apetit kod pasa

Izreka da “Zdravlje na usta ulazi“ je asocijacija da je apetit odraz dobrog zdravlja vašeg psa. Slab apetit se javlja i kod sasvim zdravih pasa, npr. u letnjim mesecima zbog vrućine ili ako psa ostavite samog. Ali ukoliko slab apetit potraje nekoliko dana, to je svakako razlog da odvedete vašeg psa kod veterinara koji će ustanoviti da li je pas bolestan ili postoji neki drugi razlog ovog problema.

U slučaju da primetite da hrana u posudi za hranu vašeg psa nije taknuta, verovatno postoji nekoliko stvari koje vam se motaju po glavi. Možda se pitate: Da li je pas dobro? Da li nešto nije u redu? Da li je bolestan?

Naravno, to je razumljivo!  Kao vlasnik psa, vodite računa o zdravlju i dobrobiti vašeg psa. Ipak, pre nego što počnete da paničite, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste bili sigurni da je vaš pas dobro.

Prva stvar koju treba imati na umu je kako da procenite apetit svog psa. Ako ste zabrinuti jer vaš pas ne jede onoliko koliko je navedeno u smernicama o hrani koju kupujete, zapamtite da su ovo samo proseci. Mnogi savršeno zdravi psi jedu samo 60% do 70% količine hrane za pse navedene na pakovanju.

Ali šta ako primetite da vaš pas ne jede? 

Ako su se prehrambene navike vašeg psa promenile, postoji nekoliko pitanja na koja treba da pokušate da odgovorite kako biste utvrdili i uzrok i ozbiljnost situacije sa kojom se vaš pas suočava.

Ova pitanja uključuju:

 • Koliko je prošlo otkako je vaš pas prestao da jede?
 • Koliko dugo vaš pas jede određenu vrstu hrane?
 • Da li postoje drugi simptomi koje ste primetili, kao što su povraćanje, proliv ili letargija?
 • Ako imate druge pse, da li i oni odbijaju da jedu?
 • Da li je vaš pas prestao da pije vodu?

Gubitak apetita kod pasa naziva se anoreksija. Anoreksija kod pasa nije isto stanje kao anoreksija kod ljudi. Ako vaš pas jede samo neke vrste hrane, ali ne dovoljno da ostane zdrav, to je delimična anoreksija. Ako vaš pas ne želi ništa da jede, imate posla sa potpunom anoreksijom psa koja je često povezana sa ozbiljnijim bolestima. Pseudo-anoreksija kod psa je stanje kada je vaš pas gladan i zaista želi da jede, ali ne može da jede zbog poteškoća sa žvakanjem ili gutanjem.

Dobro razumevanje cele situacije može pomoći vama  i veterinaru da shvatite šta se tačno dogodilo i što dovodi do odbijanja hrane kod psa.

Ako ste zabrinuti da vaš pas ne jede ili ako se jave ozbiljniji simptomi, odmah razgovarajte sa veterinarom. 

U stvarnosti, postoji mnogo razloga zbog kojih bi vaš pas mogao odbijati hranu. Dakle, prvo morate utvrditi uzroke zašto vaš pas neće da jede!

pas neće da jede

Zašto pas neće da jede?

Primetili ste da vaš inače proždrljivi pas neće da jede? Može postojati milion uzroka zbog kojih pas odbija hranu. To znači da morate da postanete detektiv kako bi pronašli uzrok i pomogli svom psu da povrati apetit.

A koji su najčešči uzroci zašto pas neće da jede? 

Postoji niz razloga zbog kojih psi odbijaju da jedu, a oni uključuju:

1. Bolest

Smanjen apetit kod pasa često je znak bolesti, posebno ako vaš pas istovremeno pokazuje druge simptome. Veterinarska pomoć je važna jer gubitak apetita može biti znak ozbiljnije bolesti, uključujući rak, različite infekcije, bol, probleme sa jetrom i otkazivanje bubrega.

Vaš pas možda neće želeti da jede jer nešto u njegovim ustima izaziva bol. Proverite sa veterinarom da li vaš pas ima slomljen ili labav zub, gingivitis ili čak tumor usne šupljine.

2. Lekovi

Da li vaš pas uzima neke lekove? Uzimanje lekova može da uznemiri stomak psa i da dovede do gubitka apetita. Antibiotici mogu izazvati bol u stomaku, dok neki lekovi mogu izazivati mučninu.

3. Vakcinacija

Na sreću, vakcine su dostupne za mnoge ozbiljne i zarazne bolesti pasa. Iako su one spasile živote miliona kućnih ljubimaca u poslednjih sto godina, ponekad imaju štetne efekte. Većina njih je kratkotrajna, uključujući privremeni gubitak apetita kod pasa.

4. Socijalna i emocionalna pitanja

Baš kao što velike životne promene poput preseljenja u novi grad, promene posla ili raskid može uticati na vaš apetit, preokret i promene u životu psa mogu uticati i na njegov apetit.

Ako je apetit vašeg psa bio u redu dok niste otišli ​​s njim na put ili se preselili na novu lokaciju, moguće je da vaš pas neće jesti zbog putovanja ili nepoznatog okruženja. 

5. Odsustvo vlasnika

Ako vam se čini da vaš pas ne jede i ne pije vodu kada vas nema, ali to radi kada stignete kući, znajte da to verovatno nije samo vaša mašta. Kada vas nema, pas smatra da vođa njegovog čopora nije kod kuće. Zato on čeka vođu čopora kako bi krenuo da jede.  

6. Određeno doba dana

Neki psi jedu samo u određeno doba dana. Možda vaš pas voli da jede samo u podne, ili možda pojede hranu iz svoje činije tek kada sunce zađe.

Bez obzira na to kada vaš pas voli da jede, uobičajena je praksa da jede u isto vreme svakog dana. 

7. Problemi sa izbirljivošću ili ponašanjem

Neki psi su samo izbirljivi ili njihovo odbijanje hrane može biti uzrokovano hranjenjem u situacijama u kojima im nije prijatno, na primer u blizini agresivnog psa

Promena navika u ishrani vašeg psa može biti i zato što se formula njihove redovne hrane nedavno promenila. Ako pogledate pakovanje i na njemu piše „novo i poboljšano“, to možda nije mišljenje vašeg psa o toj hrani. To znači da je proizvođač promenio hranu i vašem psu se možda neće dopasti nova verzija. 

Još jedan razlog zašto vaš pas možda ne jede? Hrana je ustajala. Proverite rok trajanja na pakovanju ili čak samo pratite svoj nos. Ako joj je istekao rok trajanja ili čudno miriše, izbacite tu hranu i kupite novu. 

8. Preterano hranjenje

Hranjenje psa odgovarajućom vrstom i količinom hrane u skladu sa veličinom, starosti, zdravstvenim stanjem psa i njegovim nivoom aktivnosti od vitalnog je značaja kako bi se postigla uravnotežena ishrana.

9. Trovanje

Izlaganje toksinima je posebno opasno. Stoga, pazite na znake trovanja kod pasa kao što su: slinjenje, dahtanje, povraćanje, dijareja, grčevi, problemi sa disanjem, nedostatak apetita. Prvo i najvažnije, trovanje zahteva hitnu pomoć veterinara.

10. Stariji psi

Zbog problema sa zubima, kod starijih pasa može doći do gubitka apetita. Starijem psu treba prilagoditi ishranu u pogledu toga šta može, a šta ne može da žvaće. Imajući ovo na umu, razmotrite mokru hranu za pse dizajniranu za ishranu starijih pasa.

A da li se nešto promenilo u životu vašeg ljubimca u poslednje vreme što je dovelo do toga da je vaš pas tužan i neće da jede? 

Pas neće da jede i tužan je

Stresne situacije i promene u okruženju vašeg psa mogu biti uzrok njegovog privremenog odbijanja hrane. 

Psi su emotivna stvorenja. Oni mogu prestati da jedu ako su tužni ili uznemireni. Promene kao što su preseljenje u novi dom, zatvaranje u kući dok ste na odmoru, smrt u porodici ili čak povratak dece u školu mogu učiniti da se pas oseća tužnim i da prestane da jede. 

Baš kao i ljudi, psi mogu biti pod stresom zbog promena u svom okruženju i to može dovesti do toga da pas ne jede.  Apetit im se može smanjiti dok se ponovo ne opuste. 

Šta možete da uradite?

Ako je moguće, saznajte šta uzrokuje tugu, stres ili strah kod vašeg psa i držite ga dalje od tih okidača. Ako to nije moguće, smirite psa tako što ćete se igrati, maziti i razgovarati sa njim. Neka stvari u okruženju vašeg psa budu što je moguće normalnije i uzmite u obzir da čak i promena posude za hranu može biti izvor stresa ili konfuzije za stare pse.

A da li ste nedavno usvojili psa?

Novousvojenom psu mogu biti potrebni dani ili nedelje da se prilagodi novom domu. U ovom slučaju nije neuobičajeno da novi član domaćinstva odbija hranu prvi dan ili dva.

Zato je važno da mu se obezbedi mirno mesto za jelo, daleko od drugih kućnih ljubimaca ili dece koja ga mogu ometati. Sve dok je pas energičan i nema povraćanje i/ili dijareju, u redu je da mu date dan ili dva da se navikne na svoj novi dom pre nego što počnete da se brinete zašto pas neće da jede.

Međutim, ako je pas letargičan i ima dijareju i/ili povraćanje, ili ako ne jede ništa duže od 24 sata, trebalo bi da ga pregleda veterinar kako bi isključio bilo kakve bolesti.

Pas neće da jede granule

Da li vaš pas neće da jede granule? U čemu je problem? 

Ovo je uobičajena pritužba vlasnika pasa. Ali zašto neki psi prestaju da jedu granule?

Stariji psi ili oni koji imaju probleme sa zubima ili bolnim vilicama teško žvaću granule. Takođe, kada pas neko vreme jede kuvanu ili mokru hranu, kasnije granule teško prihvata. 

Može se desiti da vaš pas trlja njuškicu kao posledica jakog mirisa granulirane hrane koja može da ga iritira zbog toga što je prethodno jeo kuvanu hranu. 

Dok će neki psi i dalje jesti granule čak i sa jakim oralnim bolom, mnogi više vole vlažnu hranu, jer je lakše žvakati. Ako vaš pas više ne želi da jede granule, već vlažnu hranu, veterinar bi trebao da obavi oralni pregled vašeg psa.

Takođe možda vaš pas više voli vlažnu hranu od suve hrane, jer često ima lepši miris i za njih predstavlja pravu poslasticu. 

Pokušajte da pomešate vlažnu hranu sa granulama kako biste podstakli psa da jede, i postepeno prelazite na veći odnos suve hrane, sve dok vaš pas ne počne da jede granule. Takođe možete pokušati da psu ovlažiti granule tako što ćete dodati malo tople vode ili jogurta. 

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice razgovarajte sa veterinarom da vidite koja je najbolja opcija za vašeg psa kada je u pitanju ishrana.

Pas ima proliv i neće da jede

Kod psa koji ne jede problem postaje mnogo ozbiljniji ako postoje i dodatni simptomi poput povraćanja ili dijareje. To može ukazivati na stanje koje se pogoršava i vašem psu će trebati veterinarska pomoć.

Ako vaš pas pije vodu, ali neće da jede, to može biti zbog mučnine, stresa ili bola u ustima. Ako povraća nakon što popije vodu, odmah ga treba odvesti kod veterinara, jer to može ukazivati na jaku mučninu ili crevnu opstrukciju. 

Kada treba da kontaktirate veterinara?

Ako vaš pas prestane da jede, da li ga morate odmah odvesti kod veterinara? Ili je u redu sačekati do jutra ili čak da pratite nekoliko dana da li se vaš pas ponaša normalno?

Uvek je najbolje biti oprezan i pozvati svog veterinara, posebno zato što gubitak apetita može biti simptom ozbiljnog zdravstvenog problema koji se može pogoršati. Bez obzira na uzrok, odbijanje hrane može dovesti do zdravstvenih komplikacija. 

Zato ako vaš pas ne jede duže od 24 sata, a ima proliv i povraćanje, odmah ga odvedite kod veterinara  kako bi utvrdio osnovni uzrok problema.

Pored toga hitna veterinarska pomoć se preporučuje ako vaš pas odbija da jede, a takođe je:

 • mlado štene – njihov imuni sistem još nije u potpunosti razvijen, tako da su štenci izloženi većem riziku od ozbiljnih infekcija,
 • stari pas – pošto su stariji psi skloniji bolestima, nedostatak apetita može signalizirati da vaš pas ima problem koji uzrokuje nedostatak apetita,
 • male rase pasa – ove rase su izložene riziku od niskog nivoa šećera u krvi kada ne jedu redovno,
 • gubitak težine,
 • ako sumnjate da je vaš pas pojeo nešto otrovno ili predmet koji se mogao zaglaviti u stomaku ili crevima.

Dijagnostikovanje gubitka apetita kod pasa

Vaš veterinar će vas pitati da li ste primetili neke druge znake, kao što su gubitak težine ili povraćanje kod psa. 

Važno je da pokušate da razjasnite veterinaru da li pas nema interesovanje za hranu ili je vaš pas gladan i želi da jede, ali ne uspeva da jede iz nekog razloga. 

Veterinar će obaviti detaljan pregled psa i proveriće mu zube kako bi se uverio da to nije izvor njegovog problema. Takođe, pregled može da uključuje i: rendgentske snimke, ultrazvuk, analizu krvi, urina i fekalija, kako bi proverio da li postoji neka bolest koja izaziva ovo stanje kod psa.

zasto pas neće da jede

Lečenje pasa zbog poremećaja u ishrani

Lečenje će u velikoj meri zavisiti od toga šta je osnovni uzrok. Često kada se uzrok otkloni, apetit psa će se vratiti u normalu. Ponekad ovo može potrajati nekoliko dana. 

U zavisnosti od stanja vašeg psa, veterinar može dati psu injekciju ili tabletu da stimuliše njegov apetit. 

U nekim slučajevima, ako će proći duže od nekoliko dana dok vaš ljubimac ozdravi, ili počne da se primenjuje tretman, veterinar može predložiti postavljanje sonde za hranjenje. Cev se postavlja u jednjak tako da vaš pas može da dobije tečnu hranu preko sonde. Ovo nije trajno – samo da se pas nahrani dok ne počne sam da jede.

Vaš veterinar će moći da vas posavetuje o lečenju nakon što utvrdi osnovni razlog zašto je vaš pas izgubio apetit. Ako ima bolesti zuba, možda će mu biti potrebno vađenje zuba pod opštom anestezijom. 

Važno je da vaš pas ponovo jede što je pre moguće! 

Ako vam je vaš veterinar savetovao da iskušate svog psa da jede, evo nekoliko saveta:

 • zagrejte hranu,
 • ponudite mu hranu jakog mirisa,
 • probajte različite brendove hrane za pse,
 • probajte da hranite psa iz svoje ruke,
 • proverite da li je nos vašeg psa čist (miris hrane može pomoći da se stimuliše njegov apetit).

Kako poboljšati apetit kod pasa?

Ako je veterinar otkrio osnovni medicinski razlog zašto vaš pas nema apetit, on može da vas posavetuje o tome kako da lečite psa i kako da vaš pas dobije adekvatnu ishranu.

Takođe možete uzeti u obzir savete u nastavku, ali ipak prvo proverite sa svojim veterinarom. Neka medicinska stanja zahtevaju ograničenu ishranu i mogu se pogoršati hranom koja je dobra za zdrave pse.

Kako možete da poboljšate apetit vašeg psa?

1. Strogi raspored hranjenja

Kada dođe vreme za jelo, ostavite hranu vašem psu 30 minuta. Zatim je sklonite bez obzira da li je pojeo ili ne, i ne nudite zamenu. Uradite isto svaki obrok, u isto vreme svakog dana.  Odrasle pse treba hraniti dva puta dnevno. Štenci se hrane dva do tri puta dnevno, na osnovu preporuke veterinara.

Oduprite se da vašem psu date grickalice ili poslastice između obroka. Zapamtite: niste grubi! Radite ono što je najbolje za vašeg psa. Poslastice i grickalice mogu pokvariti apetit vašeg psa.

Ako je vaš pas zaista gladan, on će jesti zdravu pseću hranu koju mu nudite.

2. Miran prostor za jelo

Hrana za ljude ili drugi kućni ljubimci mogu odvratiti pse da jedu hranu – ili još gore, učiniti da se osećaju ugroženo.

Pokušajte da svom psu date obezbedite miran prostor da jede i spava. Takođe vodite računa da ne prekidate ili ne ometate svog psa dok jede. 

3. Šetnje pre obroka

Izvedite psa u šetnju pre obroka. Malo fizičke aktivnosti, poput šetnje, može biti odličan način da povećate apetit psa. 

Sada znate najčešće razloge zašto vaš pas ne jede. Kao što vidite, to nije nešto što treba zanemariti.  Posmatrajte, procenite i pokušajte da shvatite šta bi moglo dovesti vašeg psa u ovo stanje, tako da problemi mogu biti rešeni na vreme i kako bi mogli da se vratite uživanju u zajednički provedenom vremenu.