male rase pasa

Male rase pasa! Neodoljive za celu porodicu!

Želite psa za svoju porodicu?! Suzili ste izbor na manje rase?!Evo koje male rase pasa postoje i najviše odgovaraju vašoj porodici?

Odnos psa i čoveka je sinonim za ljubav i prijateljstvo. Poznato je da su psi verni i jako vezani za svog vlasnika, nezavisno od same rase.

Kao što znate, postoji mnogo velikih i malih rasa pasa, a ako se premišljate kakvog da udomite ili kupite, valjalo bi da se raspitate o tome kakav im je karakter, koliko pažnje i aktivnosti zahtevaju, kao i da li su uslovi u kojima vi živite odgovarajući za njih (da li mogu živeti u stanu, kući ili dvorištu).

Ne tražite dalje! Pripremili smo vam tekst u kojem ćete saznati sve o njima –  koje rase su posebno dobre za decu i gde je preporučljivo da žive, u stanu sa vama ili dvorištu.

Najpoznatije male rase pasa

Hajde da vidimo koje su to male rase pasa i otkrijemo vam neke od njihovih najvažnijih karakteristika, kako bismo vam pomogli u odlučivanju. Uvek je važno pre kupovine ili udomljavanja da se upoznate sa karakterom, kako bi se pas što bolje ukopio u vašu porodicu.

Čivava

Da li ste znali da je čivava dobila ime po gradu u državi Meksiko? Jedna je od najpoznatijih rasa na svetu. Životni vek im je od 12 do 15 godina. Ovi psi se smatraju lojalnim i energičnim. Zanimljivo je da se dobro slažu sa drugim čivavama, ali ne toliko dobro sa ostalim rasama pasa. Imajte to na umu ukoliko već imate psa u kući.

Pomeranci

Oni su uvek u pokretu, aktivni su i hrabri. Podsećaju na plišanu igračku, a dobra stvar je što nemaju tendenciju da grizu nameštaj, pa ih možete ostaviti i same kod kuće. Preporučuju se za društvo starijim osobama.

Ši-cu

Smatra se da je ova rasa poreklom iz Kine i da su bili odgajani na kraljevskim i carskim dvorovima. Nežni su i umiljati, vole društvo. Mogu postati prgavi samo ako ih na vreme ne socijalizujete (ovo posebno važi za ženke). Ne vole da budu sami, ali ako moraju, ipak će naći način kako da provedu dobro to vreme.

Bigl

Imaju sjajan temperament, inteligentni su, vole da se igraju, lojalni su i prijateljski nastrojeni. Ljupkog su izgleda i imaju dobar njuh. Nisu agresivni, vedri su i razigrani. Međutim, ne vole samoću i umeju da laju kada su sami da bi privukli pažnju.

Ako su dugo usamljeni, mogu postati depresivni.

Koker-španijel

Lojalni su i vole da se igraju sa decom, pa je ova rasa jedan od naših predloga ako u svom domu imate i mališane. Takođe su vrlo inteligentni.

Vrlo je interesantno da se koker španijel smatra terapijskim psom, jer ume da “sasluša” ljude. Obzirom da su dobronamerni i nežni, imaju potrebu da učine svog vlasnika srećnim i voljenim.

Zato se ova rasa koristi u nekim zemljama i u svrhe terapije, gde njihova pažnja i prisustvo olakšava ljudima da se nose sa depresijom, teškim emocijama ili usamljenošću. Uglavnom žive oko 12 godina.

Mops

jako živahni, veseli i zabavni, imaju mirnu narav i ova rasa je sve popularnija na našem području. Oni obožavaju da se maze i pružaju svom vlasniku puno ljubavi, kao i smeha. Zaštitnički su nastrojeni, ali nisu agresivni. Uglavnom se dobro slažu sa svima – drugim psima, decom i nepoznatim ljudima.

Pekinezeri

Naravno da ih nismo zaboravili! Vrlo poznata rasa. Oni su nezavisni, radoznali, ponekad se, doduše, mogu ponašati kao snobovi, ali vole društvo odraslih ljudi i jedni su od čestih izbora kada su u pitanju male rase pasa.

Jazavičar

Po prirodi su lovački psi i imaju izražen njuh (pogodni su za držanje u stanu), vole i traže pažnju vlasnika. Inteligentni su i poseduju oštre reflekse. Smatra se da su jakog karaktera i ujedno i smireni i energični. Mogu postati razmaženi, pa obratite pažnju na to i pravilno ga dresirajte.

Bostonski terijer

Oni su prvobitno bili odgajani za borbe, ali danas imaju nežni karakter. Poreklom su iz SAD. Sjajni su sa decom, imaju blag i dobar temperament, pametni su, ali kao i mnogi drugi, žele i traže pažnju. U metodama dresure budite istrajni i strpljivi, jer ponekad mogu biti tvrdoglavi.

Bišoni

Mali psi, generalno dobrog zdravlja (mogu se javiti alergijske reakcije na buve i problemi sa očima). Odani su, živahni i vole društvo ljudi. Lako se dresiraju, a ono čemu teže je pažnja, kao i uživanje u dugim šetnjama, gde će moći da daju oduška svojoj živahnosti.

Buldog

Pitomi lenjivko. Iako su mu preci bili agresivni, danas se ova rasa smatra mirnom i dobroćudnom. Jako su vezani za svoje vlasnike, ne vole preterano aktivnosti i šetnje, kao ni plivanje. Ukoliko morate odsustvovati od kuće svakog dana na više sati, buldog je dobro rešenje, jer neće praviti probleme u kući.

Papillon

Ako imate decu i/ili druge kućne ljubimce, ova rasa je pogodna za vaš dom! Dobro se slažu sa svima i veseli su. Poslušni su, dobri su čuvari, jedina “mana” je što umeju biti bučni ponekad, pa uzmite to u obzir ako živite u stanu. Prilagodljivi su i pogodni za život i na selu i u gradu.

Havanezer

Drugi naziv za ovu rasu je “havanski bišon”. Poreklo vode sa Kube. Kada je u pitanju temperament, ovi psi vole sve – i ljude (poznate i strance), druge rase pasa, pa čak i mačke.

Smatraju se kućnim psima, jer im boravak u dvorištu ili bilo kakvom mestu gde je odvojen od vlasnika teško pada.

Savet: ako morate da ga ostavite na nekoliko sati samog u stanu, dajte mu što više igračaka, koje će mu zaokupiti pažnju.

Pinč

Ovi psi su energični, imaju lak san, a čak se smatraju i dobrim lovcima glodara (pacova, miševa…) Hrabri su i vrlo odani svom vlasniku.

Šetajte ga redovno, jer u suprotnom umeju da iskažu nervozu. Dnevna doza energije u njihovom slučaju se zaista mora potrošiti. Važno je od početka početi sa dobrom dresurom, da bi se izbeglo režanje i grickanje nameštaja. 

Mnogo je još pasa koje možemo ubrojiti u male rase pasa, spomenuti su neki od najpoznatijih, ali svakako su tu još i maltezer, jorkširski terijer, engleski koker španijel i drugi.

male rase pasa za stan

 Male rase pasa za stan

Ako živite u stanu, osim same veličine psa, važno je u donošenju odluke za udomljavanje i to kakva je energija vašeg budućeg ljubimca, da li pravi buku, laje li često (uzmite u obzir i komšiluk i pravila kućnog reda), da li je prijateljski nastrojen prema nepoznatim ljudima i slično.

Takođe, morate paziti i na osećanja vašeg psa. Ako ste odsutni većinu dana zbog posla, procenite da li će mu to prijati, kako će uticati na njega i da li je uopšte bezbedno ostavljati ga samog.

Neke od malih rasa pasa pogodnih za život u stanu su sledeće:

 •        bostonski terijer: mali su i zahvalni za stan, ali imajte na umu da su vrlo hiperaktivni, pa se moraju izvoditi u šetnju svakog dana;
 •        buldog: poznati su po svojoj lenjosti, pa je kratka šetnja jednom dnevno sasvim dovoljna. Uglavnom provode vreme ležeći i dremajući, pa nemate brige sa njim ako morate odsustvovati više sati iz stana;
 • čivava: iako su privržene vlasnicima, one zapravo traže minimum aktivnosti na dnevnom nivou, što je dovoljno dobro da se svrstaju u grupu rasa pasa koje mogu živeti u kućnim uslovima;
 •         francuski buldog (ili mini buldog): oni vole kontakt sa ljudima, retko laju, što je vrlo zahvalna osobina za ove uslove življenja, vole da se igraju i traže malo aktivnosti; ujedno su i razdragani, ali umeju i da se izležavaju satima u fotelji. Ne vole da budu bez društva, pa su idealni za život u stanu;
 •         maltezer: ova rasa se preporučuje vlasnicima koji većinu vremena provode kod kuće. Dakle, ako imate prilagodljivo radno vreme ili još bolje, možete svoj posao obavljati iz udobnosti vašeg stana, maltezer je rasa za vas. Oni su privrženi svojim vlasnicima i teško im pada razdvojenost od njih;
 •          pekinezer: često se može videti da je ova rasa prisutna u porodicama koje žive u stanu. Ipak, trebalo bi da znate da oni zahtevaju dosta pažnje, a često umeju da laju i na nepoznate ljude. Najbolje rešenje bi bilo da bude jedan pas u kući i da otpočnete sa dresurom što pre;
 •          pudlice: one su vrlo inteligentne i lako se dresiraju. Iako mogu svoju energiju trošiti i u stanu, preporuka je redovna šetnja. Za njih se kaže da mogu biti vrlo osetljive, pa se čak ne preporučuje da žive napolju (ni ako im obezbedite kućicu u dvorištu), što znači da su idealne za stanove i kuće. Vesele su, druželjubive, vole da se igraju sa decom, odane su vlasniku i njegovoj porodici.

Male rase pasa za dvorište

Iako je naizgled ovo suvišno pitanje, jer svaki pas voli da je na vazduhu, da ima dovoljno prostora za igru i zabavu, ukoliko imate malo dvorište, i to će biti faktor za odlučivanje koju malu rasu psa ćete izabrati.

Najviše to zavisi od karaktera samog psa, njegove energije, koliko mu je aktivnosti potrebno na dnevnom nivou. Dakle, nije čak ni toliko do veličine psa, koliko do njegove naravi.

Ne želimo da nam naš ljubimac uništi dvorište ili nameštaj ili da se oseća anksiozno zbog nedovoljno prostora za igru.

Ako nemate veliko i prostrano dvorište, možda će vam neki od ovih pasa odgovarati.

 • Francuski buldog: on će se najčešće izležavati u omiljenom kutku dvorišta. Generalno ova rasa nema previše energije, tako da ne morate brinuti da će vam pokvariti nešto u vašem uređenom dvorištu.
 • Maltezer: oni više vole stanove zapravo, ali pošto su privrženi vlasnicima, pratiće ih gde god oni krenuli, tako da im neće smetati da dosta vremena provode i u dvorištu, samo ako im se posveti i dovoljno pažnje.
 • Engleski buldog: zbog svoje smirenosti i nepreterane aktivnosti, pogodni su za boravak u malom dvorištu, a pošto vole decu, vaši mališani će dobiti i sjajnog prijatelja za igre na svežem vazduhu.
 • Jorkširski terijer: oni su prijateljski nastrojeni i prema drugim ljudima, a i prema drugim ljubimcima. Prilagođavaju se svakoj porodici i uslovima, pa ne morate brinuti da li će im odgovarati manje dvorište.

Ono što je važno da znate u vezi sa njima je da su energični i vole aktivnosti, pa ih samo dnevno izvodite napolje da bi utrošili svoju energiju i upotpunili lepo dan.

 Male rase pasa za decu

Verovali ili ne, većina pasa se smatra dobrim za društvo vaše dece, posebno kada su od malena sa njima. Ipak, velike rase ponekad mogu biti nezgodne zbog svoje veličine i snage, ukoliko je vaše dete još malo.

Zato je mala rasa pasa pogodnija, posebno ako se odlučite za nekog kojeg krasi miran i strpljiv karakter.

Na primer, neke od rasa koje se preporučuju za odrastanje sa decom su australijski terijer, bostonski terijer, pag, pudlica, škotski terijer, tibetanski španijel, buldog…

Recimo, bostonski terijer je pametan i nežan u ophođenju; pudlice krasi divna dlaka (koja se, doduše, mora redovno održavati), ne linjaju se skoro uopšte, pa su sjajan izbor i za decu sklonu alergijama, zatim buldog – dobar je izbor za decu jer ga mogu gnjaviti i igrati se do mile volje sa njim, s obzirom da mu je i građa snažna pa je izdržljiv, a temperament mu je miran.

Na početku teksta smo spomenuli i koker španijela, koji vole da se igraju sa decom.

Naravno, uzmite u obzir pri odluci i da li imate devojčicu ili dečaka (ili oboje), kakvog su temperamenta, koliko imaju godina itd.

Obavite razgovor sa svojim detetom ili decom gde ćete objasniti da pas nije igračka, već da bi bilo lepo da se svi zajedno brinete o svom novom članu porodice.

Na taj način, i vaši najmlađi će se učiti odgovornosti i brizi o jednom biću, koje će im zauzvrat pružiti puno ljubavi. Verujemo da ćete doneti pravu odluku i pokloniti svojim mališanima doživotnog prijatelja!

male rase pasa na poklon

Male rase pasa na poklon

U poslednje vreme, vrlo popularne male rase pasa koje se poklanjaju jesu mopsi i pomeranci.

Već smo opisali njihove karaktere i moramo se složiti da jesu zaista zahvalni za kućnog ljubimca, ali i sam njihov lep izgled može oduševiti osobu kojoj ih poklanjate.

Naravno, ovde nema posebnog pravila, jer kako kaže izreka „o ukusima ne treba raspravljati“, tako da pri izboru i odluci najviše obratite pažnju gde osoba koja treba dobiti psa na poklon živi, kakve su joj životne i radne navike, koliko ima vremena da se posveti svom novom ljubimcu, da li već ima psa, mačku ili neku drugu životinju.

Sve su to stvari na koje treba obratiti pažnju. A osim pomenute dve rase malih pasa, tu su i sve one koje smo opisali na samom početku teksta.

Ne zaboravite da kućni ljubimac nije samo zabava, već i velika odgovornost. Mora se negovati i treba mu se pružiti ljubav i pažnja.

Male rase pasa imaju nešto zajedničko sa velikom rasom: svima njima treba puno ljubavi od vlasnika, dnevne doze igre, maženja i posvećivanja. Zauzvrat, oni nama oplemenjuju dom, najodaniji su prijatelji i popravljaju nam svojim spontanim nestašlucima teške dane.