ubrzan rad srca kod pasa

Ubrzan rad srca kod pasa i druge bolesti srca

Da li otkucaji srca variraju od ubrzanog rada srca kod psa do sporog i ponovo ubrzanog? Zabrinuti ste da vaš pas ima neku bolest srca?

Bez obzira na veličinu vašeg psa, metaforički rečeno on ima veliko srce. Ima svoju ličnost, odan je pratilac i zna kada vam je potreban dobar prijatelj koji će vam izmamti osmeh na lice. Ali ovo isto srce vašeg psa može biti izloženo riziku od srčanih bolesti!

Zato istražite ovaj članak da biste bolje razumeli ubrzan rad srca kod psa i saznajte šta možete da uradite da pomognete psu da živi normalnim i zdravim životom.

Kako izmeriti broj otkucaja srca vašeg psa?

Redovni pregledi od strane veterinara su najbolji način da vaš pas bude zdrav. Ali verujemo da znate da je veoma važno da vlasnik psa bude dobro informisan i potkovan znanjem o bolestima pasa.  

Dakle, upravo ste vi prva linija napada protiv bolesti kod pasa! 

Krenimo prvo od toga da li imate sve informacije i da li znate kako da proverite puls i otkucaje srca kod psa? Da li znate kako da procenite šta je normalan, a šta ubrzan rad srca kod psa? Ne brinite ako je vaš odgovor ne. Dobra vest je da je ovo prilično lako naučiti. Evo šta treba da znate!

Tahikardija kod pasa je, jednostavno rečeno, ubrzan rad srca. Ako srce vašeg psa ubrzano kuca, s pravom ste zabrinuti. 

Verovatno se pitate koji je normalan broj otkucaja srca kod psa?

Generalno, normalna brzina otkucaja srca za štence i male rase pasa se kreće između 100 i 160 otkucaja u minuti, dok se normalna brzina kod velikih rasa pasa kreće između 60 i 100 otkucaja u minuti.

Vaš prvi korak da utvrdite da li srce vašeg psa ubrzano radi, jeste da izbrojite otkucaje njegovog srca. 

A kako ćete izbrojati otkucaje njegovog srca?

Trebaće vam sat, štoperica ili vaš pametni telefon! Osetite otkucaje srca vašeg psa tako što ćete staviti ruku iza prednje leve noge. Izbrojite broj otkucaja za 15 sekundi i pomnožite sa četiri da biste dobili broj otkucaja u minuti. Potom uporedite ovaj broj sa prosečnim, normalnim brojem otkucaja srca kao što je gore navedeno. 

To je prilično lako, zar ne? 

Ako srce vašeg psa zaista brzo kuca, odmah se obratite svom veterinaru radi pravilne dijagnoze i lečenja.

ubrzan rad srca kod pasa

Simptomi ubrzanog rada srca

Da li vaš pas teško diše i ima ubrzan rad srca? 

Klinički znaci zavise od vrste i težine bolesti. Praćenje simptoma može biti izuzetno korisno u određivanju dijagnoze kada  odvedete svog psa kod veterinara.

Generalno, neki simptomi na koje treba obratiti pažnju kada su u pitanju ubrzani otkucaji srca su:

 • letargija, 
 • slabost,
 • otežano ili ubrzano disanje,
 • vrtoglavica,
 • dehidracija,
 • smanjena sposobnost vežbanja,
 • kašalj, posebno noću,
 • smanjen apetiti ili gubitak težine. 

Važno je da obratite pažnju na navike u ishrani, raspoloženje, nivo aktivnosti i želje vašeg psa. Ako vam se nešto čini neobično, nemojte oklevati da odvedete svog psa na kod veterinara kako bi dobili stručno mišljenje.

Uzroci

Zašto se vaš pas muči sa ubrzanim otkucajima srca? Šta izaziva ovaj problem? Važno je znati uzrok kako biste mogli na odgovarajući način načiniti sledeći korak.  

Različite vrste tahikardije kod pasa imaju različite uzroke:

 • Sinusna tahikardija se može javiti kao odgovor na vežbanje, uzbuđenje, stres, bol ili bolesti i druga stanja, ali u ovom slučaju obično nema razloga za brigu.
 • Atrijalna tahikardija, s druge strane, obično se javlja kao odgovor na srčanu bolest. Zbog toga je važno da vaš veterinar pregleda psa.
 • Ventrikularna tahikardija je najozbiljnija, iako se može izlečiti pravilnim načinom lečenjem. 

Neki od najozbiljnijih i najčešćih uzroka ubrzanog rada srca kod pasa uključuju:

 • predoziranje lekovima,
 • kardiomiopatija (bolest srca),
 • gastrointestinalna bolest,
 • pankreatitis,
 • bolest slezine.

Ne postoji jedan uzrok ovog problema kod pasa. Starenje, gojaznost, rasa i ishrana mogu igrati ulogu. Problemi sa srčanim zaliscima su najčešći problem i obično pogađaju pse malih rasa koji su stariji od pet godina.

Dakle, drugi faktori koji mogu doprineti ovom stanju su:

 • Gojaznost: Kod gojaznih pasa je veća verovatnoća da će razviti srčane bolesti.
 • Starost: bolesti srca kod pasa se češće javljaju sa starenjem.
 • Rasa: hronična valvularna bolest je češća kod malih rasa kao što su pudlice, koker španijeli, pomeranci i patuljasti šnauceri. Bolest miokarda je češća kod velikih i džinovskih rasa kao što su doge i irski vučjaci.

Bolesti srca kod pasa

Srce je najvažniji organ u telu vašeg psa. Bolest srca je svaka vrsta bolesti koja utiče na srce. Srce je neverovatno vitalan organ i ako nije u stanju da pravilno funkcioniše, više delova tela će patiti. 

Bolesti srca kod pasa mogu biti urođene ili stečene:

 • Urođena srčana bolest kod pasa je prisutna pri rođenju i može se naslediti od roditelja,
 • Stečena srčana bolest kod pasa se često javlja kod sredovečnih do starijih pasa, ali takođe može biti posledica povrede ili infekcije.

Uobičajene bolesti srca uključuju:

Bolesti srčanih zalistaka 

Problemi sa mitralnim zaliscima su najčešći oblik bolesti srca kod pasa, ali se takođe može videti bolest trikuspidnog zaliska. 

Srčani zalisci su anatomske strukture koje obezbeđuju jednosmeran tok krvi kroz srčane šupljine kao i tok krvi iz srca u velike krvne sudove.

Kada zalisci ne rade kako bi trebalo, krv ne teče pravilno kroz telo.

Aritmogena kardiomiopatija desne komore 

Naziva se i bokserska kardiomiopatija zbog toga što se skoro uvek javlja kod boksera, a ovo je srčana bolest koja uzrokuje nepravilan rad srca. 

Srce kuca nenormalno brzo i krv ne može da se pumpa po celom telu zbog uvećanja srčanog mišića u desnoj komori srca.

Srčani crv 

Srčanog crva prenose komarci. Kada komarac ugrize psa, larve srčane gliste ulaze u krvotok. One rastu i razvijaju se u crve koji na kraju ispunjavaju pluća i srce psa ako pas nije na efikasnoj preventivi protiv srčanih crva.

Dilatirana kardiomiopatija (DCM) 

Srce je odgovorno za pumpanje krvi kroz telo, ali kod pasa sa DCM-om, srce je izgubilo svoju sposobnost da efikasno obavlja ovaj posao. DCM je vrlo čest kod pasa i može ostati neotkriven neko vreme.

Miokarditis 

Miokarditis je zapaljenje srčanog mišića i rezultat je virusne ili bakterijske infekcije.  

Urođene srčane bolesti kod pasa

Neki psi se rađaju sa abnormalnostima ili defektima na srcu koji mu ne dozvoljavaju da pravilno radi. Postoji nekoliko urođenih bolesti srca kod  psa, uključujući:

 • Patent ductus arteriosus (PDA): Najčešće dijagnostikovan od svih srčanih problema kod pasa, a dešava se kada se sud koji povezuje aortu i plućnu arteriju u fetusu u razvoju ne zatvori pravilno ubrzo nakon rođenja šteneta;
 • Stenoza aorte: Najčešće se viđa kod pasa velikih rasa i nastaje sužavanjem ili delimičnom blokadom aorte dok krv napušta levu komoru srca. Aorta je odgovorna za transport krvi do ostatka tela.
 • Plućna stenoza: Javlja se suženje koje usporava protok krvi od srca do pluća, to je treći najčešći urođeni defekt srca kod pasa.
 • Defekti ventrikularnog septuma: Ovo je rezultat prisustva rupe između desne i leve komore srca.
 • Anomalija vaskularnog prstena: Ovo je rezultat fetalne strukture (poznate kao aortni luk) koja ne funkcioniše kako bi trebalo i umesto toga okružuje jednjak psa i uzrokuje abnormalnosti u rastu i funkciji jednjaka.

Kongestivna srčana insuficijencija (CHF)

Ovo nije bolest sama po sebi, već je rezultat srčane bolesti. Srčana insuficijencija se javlja kada srčani mišić nije u stanju da adekvatno pumpa krv kroz organizam.

 Pošto se neke srčane bolesti ne mogu izlečiti, one će na kraju napredovati do srčane insuficijencije.

Dakle, ovo su najčešće dijagnostikovane bolesti srca kod pasa. Međutim, pošto je svaki pas jedinstven, vaš pas možda neće pokazati tipične simptome ili vaš pas može imati manje uobičajenu bolest koja nije navedena ovde. Vaš veterinar može odgovoriti na određena pitanja koja imate o stanju vašeg psa.

Kako ćete znati da li vaš pas ima neku bolest srca?

Pošto je rana srčana bolest asimptomatska, najbolje je da svog psa vodite kod veterinara na godišnje preglede.  Vaš veterinar će poslušati srce vašeg ljubimca u potrazi za abnormalnim zvukovima kao što su šumovi ili nepravilni ritmovi i tražiće druge znakove bolesti srca. 

Uvek kontaktirajte svog veterinara ako vaš pas ima simptome srčanog problema i odmah ga kontaktirajte ako vaš pas teško diše.

Rano otkrivanje je ključ za lečenje bolesti srca kod pasa!

Kada je vreme da se obratite veterinaru i kako možete pomoći svom psu? Ako sumnjate da vaš pas ima problem sa srcem, odmah ga odvedite kod veterinara.

Rano otkrivanje bolesti srca kod psa zahteva pažnju vlasnika. 

Ali pored vlasnika, koji je najefikasniji dijagnostički alat u ovom slučaju?

Jedan od najefikasnijih dijagnostičkih alata za otkrivanje bolesti srca kod pasa je kardiološki pregled. 

Kardiolog za pse može primeniti neke ili sve od navedenih procedura tokom kardiološkog pregleda:

 • Fizički pregled: Biće obavljen kompletan fizički pregled i biće uzeti u obzir rasa vašeg psa i svi simptomi koje ste primetili kod psa. Stetoskop će se koristiti za slušanje srca vašeg psa i utvrđivanje da li se može čuti šum ili abnormalni ritam.
 • Ultrazvuk: Veterinar na ovaj način može da vidi i izmeri srčanu komoru vašeg psa, zaliske i mišiće, kao i glavne krvne sudove.
 • Elektrokardiogram (EKG): Koristi se za proveru abnormalnosti u srčanom ritmu. EKG može utvrditi da li srce kuca presporo ili ubrzano i da li ima nepravilnih otkucaja. EKG otkriva promene povezane sa otkucajima srca. Promene snima EKG aparat, a rezultate tumači veterinar.
 • Rendgen: Rendgenski snimci grudnog koša se koriste za određivanje veličine, oblika i položaja srca. Pošto srčana bolest uzrokuje da srce previše radi, srčani mišić može postati zadebljan, a srce se može povećati. Rendgenski snimci takođe pokazuju vašem veterinaru pluća vašeg ljubimca. Određene vrste srčanih bolesti uzrokuju nakupljanje tečnosti u plućima.
 • Analiza krvi: Rezultati testova krvi mogu veterinaru pružiti veliku količinu informacija o srcu vašeg ljubimca. Drugi korisni testovi krvi mogu uključivati hemijski profil i kompletnu krvnu sliku (ili CBC).

Koje su prednosti kardiološkog pregleda?

Kardiološki pregled je važan za procenu ukupnog zdravlja srca i cirkulatornog sistema. Vaš ljubimac može imati osnovne probleme sa srcem koji možda nisu očigledni, a važno je rano ih otkriti kako bi se uspešno lečila.

 

Bolesti srca kod pasa lečenje

U trenutku kada se dijagnostikuje bolest za vas je najvažnije da znate koja je najbolja opcija lečenja, zar ne? 

Tretman koji je potreban vašem psu zavisiće u potpunosti od vrste srčanog problema koji ima. 

Uobičajeni tretmani uključuju:

 • Lekove: Najčešći tipovi srčanih bolesti mogu se lečiti lekovima, pažljivim praćenjem i promenama načina života. Lekovi za srce možda neće izlečiti problem vašeg psa, ali mogu usporiti njegovo napredovanje i smanjiti simptome. Važno je da budete svesni da čak i uz lekove, većina srčanih bolesti se s vremenom progresivno pogoršava.
 • Operacije: Postoje određene vrste srčanih oboljenja (uglavnom retke, urođene tegobe) koje se mogu lečiti operacijom. Važno je znati da operacija srca nosi značajne rizike.
 • Ishranu: Bolesti srca kod pasa mogu se uspešno lečiti ishranom i vežbanjem. Uz pravu hranu za pse i savete vašeg veterinara, vaš pas može nastaviti da uživa u srećnom i aktivnom životu.

ubrzan rad srca kod pasa

Lečenje ubrzanog rada srca kod pasa

Lečenje tahikardije često zavisi od toga da li je poznat uzrok. Ako je to slučaj, onda će vaš veterinar razviti plan lečenja za rešavanje ovog problema.

Cilj lečenja je ispraviti problem i vratiti otkucaje srca u normalu. U teškim slučajevima, ovo može zahtevati defibrilator. Defibrilator otkriva poremećaj srčanog ritma i upozori vas da li je potrebno pokrenuti elektrošok. Većinu vremena, psi će zahtevati lekove.

 

Druga tehnika je vagalni manevar, koji uključuje pritisak očnog ili karotidnog sinusa da bi se stimulisao vagalni nerv, koji usporava rad srca. 

Električna kardioverzija je još jedna procedura koja uvodi električni udar u srce, vraćajući otkucaje srca. Ovo se koristi kada lekovi i vagalni manevar ne uspeju.

U ekstremnijim slučajevima kada sve drugo ne uspe, psu može dodatno biti ugrađen pejsmejker.

Prevencija

Nažalost, većina srčanih bolesti se ne može sprečiti (osim parvovirusa). Rana dijagnoza i lečenje su jedini način za upravljanje bolešću i poboljšanje kvaliteta života vašeg ljubimca. 

Redovni pregledi omogućiće vašem veterinaru da sasluša nepravilan rad srca ili šumove u srcu, što može ukazivati na osnovnu bolest srca.

Ne možete mnogo da uradite da sprečite da vaš pas dobije srčanu bolest nakon što se rodi, ali postoji nekoliko različitih programa za skrining srca koji su postavljeni da spreče prenošenje srčanih bolesti sa roditelja na štenad. 

Poruka koju ćete poneti iz ovog teksta je da je srčana bolest skoro podjednako česta kod pasa kao i kod ljudi. Iako se većina ne može sprečiti, srčana oboljenja izazvana srčanim crvima mogu se lako izbeći preventivnim sredstvima tokom cele godine. 

Isto tako, kod pasa koji imaju srčanu insuficijenciju, kvalitet života i očekivani životni vek mogu se poboljšati ranom dijagnozom i lečenjem. Preporučujemo da svog psa vodite kod veterinara na pregled radi otkrivanja srčanih oboljenja najmanje jednom godišnje i svakih 6 meseci za starije kućne ljubimce. 

Dakle, ako je vašem psu dijagnostikovana srčana bolest, nemojte gubiti nadu. Ranom dijagnozom i odgovarajućim lečenjem i upravljanjem povećavate mogućnost da vaš pas živi normalan život.

Napomena: Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, uvek bi trebalo da posetite ili pozovite svog veterinara – oni su vaš najbolji resurs da osigurate zdravlje i dobrobit vaših ljubimaca.