ubrzano disanje kod pasa

Ubrzano disanje kod pasa!Koji su razlozi?

Ubrzano disanje kod pasa – traumatično i za vlasnika i za psa. Šta učiniti kada vaš pas počne ubrzano da diše? Paničiti ili ne? Evo saveta.

Kada pas često ubrzano diše, pati od tahipneje i ovo stanje može izgledati vrlo zabrinjavajuće ako već niste svesni šta ga je prouzrokovalo. Problemi sa disanjem pasa mogu uticati na sve pasmine i uzraste i mogu postati opasni po život psa.

Ako vaš pas teško diše, potrebno je da ga pregleda veterinar što je pre moguće.

Ali hajde prvo da se upoznamo sa organima za disanje, kako bi što bolje razumeli problem!

Kako funkcioniše respiratorni sistem pasa?

Bolesti bilo kog dela respiratornog sistema, pa čak i drugih delova tela, mogu dovesti do problema sa disanjem kod pasa.

Respiratorni sistem ima mnogo delova, uključujući nos, usta, grlo (ždrelo i grkljan), dušnik i pluća. Vazduh se uvlači kroz nos i usta i zatim odvodi u pluća. U plućima se kiseonik prenosi u crvena krvna zrnca (eritrocite). Crvena krvna zrnca zatim prenose kiseonik do ostatka tela.

Dok se kiseonik prenosi u crvena krvna zrnca, ugljen-dioksid se prenosi iz crvenih krvnih zrnaca u pluća. 

Zatim se izbacuje izdisajem u vidu vazduha kroz nos ili usta. Na ovaj način pas pravilno diše. 

U nastavku teksta vas očekuju razlozi i znaci upozorenja kod nepravilnog disanja pasa i kako da prepoznate kada disanje nije pravilno.

Da li vaš pas ubrzano diše?

Normalna brzina disanja kod psa iznosi od 20 do 34 udisaja u minuti u stanju mirovanja.

Da biste rešili šta je normalno, a šta ne, računajte brzinu disanja svog psa dok miruje ili spava. Iako je normalno da pas dahće nakon vežbanja, neki znakovi mogu ukazivati na to da vaš pas ima problema sa disanjem.

Neki od znakova da vaš pas ima problema sa disanjem su:

 • otvorena usta prilikom disanja, 
 • prekomerna proizvodnja pljuvačke, 
 • korišćenje mišića stomaka za pomoć pri disanju,
 • gubitak apetita,
 • nevoljnost da pas pije ili se kreće.

Bez obzira na uzrok, sve su to znaci da vaš najbolji prijatelj treba da ode kod veterinara.

Veterinar će pregledati psa kako bi utvrdio gde je problem; kao što su glava i vrat, disajni putevi i pluća, srce i cirkulacija ili opšte zdravstveno stanje. 

Ako primetite da vaš pas ubrzano diše, ali se ponaša normalno bez ikakvih drugih simptoma, bilo bi dobro da ga pratite nekoliko dana i pratite njegovo disanje.

Vlasnici bi trebalo da osete šta je normalno za njihovog psa, pre nego što se pojave zdravstveni problemi.

Kako vaš pas diše kada miruje, dok šeta ili nakon igre? Sa ovim znanjem, moći ćete da uočite promene u brzini disanja i disanju vašeg psa pre nego što se javi problem.

Ubrzano disanje kod pasa – simptomi

Psi koji imaju problema sa disanjem mogu razviti različite simptome koji su povezani sa određenim zdravstvenim problemom sa kojim se suočavaju i njegovom ozbiljnošću. 

Otežano disanje (dispneja), ubrzano disanje kod pasa (tahipneja) i nenormalno dahtanje su uobičajene vrste abnormalnosti disanja koje pogađaju pse.

Kada psi imaju ubrzano i plitko disanje, kaže se da su tahipneični ili da pate od tahipneje. Uobičajeni simptomi ubrzanog disanja kod pasa uključuju:

 • brzina disanja je brža od normalne,
 • usta mogu biti zatvorena ili delimično otvorena, ali obično ne tako široko otvorena kao tokom dahtanja,
 • disanje je često pliće od uobičajenog,
 • zadihanost.

Zadihanost može biti normalan način da se psi rashlade kao odgovor na vežbanje ili visoke temperature ili može biti znak problema sa disanjem. Zadihanost pasa karakteriše:

 • ubrzano plitko disanje kod pasa,
 • plitki udisaji,
 • široko otvorena usta.

Neki psi će razviti kombinaciju problema sa disanjem ili drugih simptoma, poput kašlja, u zavisnosti od osnovnog problema.

ubrzano plitko disanje kod pasa

Uzroci otežanog disanja kod pasa

Ako ste primetili da vaš pas ubrzano diše u neobičnim situacijama, verovatno ćete početi da se brinete i zapitati se: „Zašto moj pas ubrzano diše? Zašto moj pas tako teško diše? Šta bi moglo biti uzrok tome? “

Otkrivamo vam neke od mogućih razloga zbog kojih bi vaš pas mogao da diše brže i teže nego obično.

1.Toplotni udar

Toplotni udar je ozbiljno stanje koje može izazvati dahtanje i ubrzano disanje kod psa. Najčešće se to događa ako je pas ostavljen u zatvorenom automobilu ili je šetao kada su temperature bile izuzetno visoke.

Ne činite to nikada.

Znaci toplotnog udara uključuju visoku temperaturu kod psa (više od 40°C), prekomerno dahtanje, povećani puls ili uznemirenost.

Toplotni udar dovodi do oticanja mozga, napada, čireva i oštećenja bubrega izazvanih dehidracijom. Sve se ovo dešava brzo i često je prekasno da se bilo šta preduzme.

Zbog toga morate učiniti sve kako biste sprečili toplotni udar.

2.Vežbanje

Normalno je da vaš pas brže diše ako je vežbao. Verovatno ste primetili da nakon svake duže šetnje ili vežbanja postoji nešto neobično u vezi sa disanjem vašeg psa.

Štaviše, verovatno se pitate – zašto moj pas tako brzo diše? U zavisnosti od nivoa kondicije vašeg psa ili ako je gojazan, možda će trebati nekoliko minuta ili duže da se njegovo disanje normalizuje.

Preterano vežbanje psa možda neće biti dobra ideja naročito u letnjim, toplijim mesecima. To može dovesti do toplotnog udara koji je opasan po život svakog psa.

Pokušajte da vežbanje bude zabavan ritual i budite umereni. Vežbanje obično uzrokuje povećanu brzinu disanja. Održavajte svog psa u formi.

3.Predispozicija rase

Pas diše ubrzano i plitko ili pas teško diše često je kod pasa sa kratkom i spljoštenom njuškom. To su psi poput mopsa, boksera ili francuskog buldoga.

Oni imaju kratke noseve i uske dušnike, što znači da često imaju poteškoće sa disanjem u poređenju sa drugim rasama pasa.

Zbog svoje genetske predispozicije, oni ne dišu vrlo efikasno, pa će zato često imati brži ritam disanja, doživeće teško disanje i takođe će imati veći rizik od toplotnog udara.

Važno je shvatiti da ove rase često imaju brži „normalan“ ritam disanja, kojeg ćete možda morati biti svesni, kako biste preduzeli neophodne mere predostrožnosti.

4.Bol

Nije uvek lako prepoznati kada psa nešto boli. Simptomi se ponekad mogu predvideti ili pogrešno protumačiti. Ubrzano plitko disanje kod pasa može biti pokazatelj da vaš ljubimac oseća nelagodnost ili da oseća bol.

Ako izmenjeno disanje prati prekomerna vokalizacija i lizanje, to bi mogao biti znak da vašeg psa zaista nešto boli. 

Bol često može da izazove ubrzano i teže disanje. Ako vaš pas puno laje ili se odjednom preterano liže, sasvim je verovatno da mu nešto nanosi bol.

5.Bolesti srca

Srce koje ne radi dobro nije u stanju da efikasno pumpa krv, što dovodi do nedostatka kiseonika, koji dolazi do organa. Ovo je zbog bolesti kao što su: srčani crv, bolest srčanih zalistaka ili kongestivna srčana insuficijencija.

Zato će vaš pas ubrzano disati i možda će imati više plitkih udisaja nego obično, jer pokušava da nadoknadi nedostatak kiseonika. Ostali znaci srčanih bolesti mogu biti: kašalj, zamaranje, smanjen apetit ili otečen stomak.

Trebalo bi da potražite veterinarski savet ako ste zabrinuti da vaš pas ima srčanu bolest.

U nekim slučajevima ubrzano disanje kod psa može biti uzrokovano nesposobnošću srca da efikasno pumpa krv. Stariji psi su skloniji razvoju srčanih bolesti.

6.Bolest pluća

Uobičajene bolesti koje pogađaju pluća su astma, upala pluća, voda u plućima, rak pluća ili plućni crv. Plućna bolest znači da se pluća ne mogu normalno proširiti ili efikasno preneti kiseonik u krv.

Nedostatak kiseonika vrši dodatni pritisak na srce i druge organe u telu. Bolest pluća izazvaće teško i ubrzano disanje kod pasa.

Ostali simptomi bolesti pluća mogu da uključuju: kašalj, piskanje tokom disanja, iskašljavanje krvi ili sluzi, letargija, otežano disanje ili smanjen apetit.

7.Kušingova bolest

Kušingova bolest se naziva i hiperadrenokortizam, a posledica je toga što nadbubrežne žlezde proizvode previše kortizola. Kortizol je hormon koji ima mnoge važne funkcije u telu, ali može stvoriti probleme ako se preterano proizvodi.

Simptomi mogu da uključuju: prekomerno dahtanje, ubrzano disanje kod psa, povećanu žeđ, povećan apetit, povećano mokrenje, promene na koži i opadanje dlake kod psa.

8.Anemija

Anemija je stanje organizma kada je nivo crvenih krvnih zrnaca u telu niži od normalnog. Crvena krvna zrnca sadrže hemoglobin koji je neophodan za transport kiseonika do svih organa u telu.

Kao i kod bolesti srca i pluća, nedostatak kiseonika dovodi do ubrzanog disanja kod pasa. Ostali simptomi anemije uključuju slabost, povećanu brzinu otkucaja srca, bledo obojene desni, letargiju i mentalnu konfuziju.

9.Paraliza grkljana

Paraliza grkljana je stanje u kojem se hrskavice grkljana na ulazu u dušnik ne otvaraju kako bi trebalo i time otežavaju disanje kod pasa.

Pas sa ovim stanjem će često ubrzano disati i uz više napora. Nekim psima će možda trebati operacija da bi rešili ovaj problem.

10.Bihevioralno dahtanje

Anksioznost, stres, strah i različite fobije mogu uzrokovati da se javi ubrzano disanje kod pasa. Ubrzano disanje može biti jedan od znakova da vaš pas ima nekih psiholoških problema. Neki drugi znaci mogu uključivati drhtanje, zevanje, skrivanje, prekomerno lajanje itd.

Ubrzano disanje kod pasa u ovim slučajevima može biti normalna reakcija na tešku situaciju i potrebno je pomoći psu da je prevaziđe. Međutim, ako se disanje ne normalizuje ili postane hronični ili ponavljajući problem, najbolje je potražiti stručni savet veterinara.

11.Traume ili povrede

Psi koji se povrede, na primer ako ih udari automobil, često ubrzano dišu. U zavisnosti od mesta povrede, ovo može biti kombinacija bola, šoka i/ili direktne povrede disajnih puteva ili pluća.

To se dešava kada su psi pod šokom, jer im se krvni pritisak i protok krvi spuštaju na vrlo nizak nivo, što telesnu potrebu za kiseonikom čini mnogo većom.

Kao rezultat, psi počinju ubrzano da dišu pokušavajući da nadoknade nizak nivo kiseonika.

12.Kiselinsko-bazni poremećaji

Krv u telu treba održavati na određenom pH nivou da bi svi organi pravilno funkcionisali. Pluća i bubrezi su presudni za održavanje normalne kiselinsko-bazne ravnoteže i omogućavanje telu da reaguje i ispravi sve poremećaje.

Mnoge bolesti ili problemi mogu prouzrokovati promenu pH krvi, čineći je previše kiselom ili alkalnom. Često je jedan od prvih znakova kiselinsko-baznog poremećaja kod pasa ubrzano disanje. 

13.Mlečna groznica

Ubrzano plitko disanje kod psa može biti rezultat eklampsije, koja se naziva i mlečna groznica. To je ozbiljno stanje, opasno po život, izazvano naglim padom nivoa kalcijuma kod trudnih kuja ili kuja koje doje.  ​​

Znaci mogu uključivati ubrzano disanje kod psa, drhtanje, slabost ili nemogućnost stajanja ili hodanja. 

14.Trovanje

Nije tajna da psi vole da žvaću razne stvari, posebno one koje ne bi trebalo da dodiruju. Međutim, ovo može biti vrlo opasno ako se dokopaju nečeg otrovnog, na primer ljudskih lekova, zabranjene hrane ili proizvoda za čišćenje – pa može doći do trovanja psa.

Klinički znaci će se razlikovati u zavisnosti od toga šta je pas pojeo i mogu uključivati prekomerno lučenje pljuvačke, ubrzano disanje kod pasa i povećan puls. 

Važno!

Ako vaš pas ima ubrzano disanje, prvo što NE treba učiniti je da paničite. Dalje, vreme je da razmislite i sagledate moguće razloge ubrzabog disanja kod psa i da razmislite:

 • Da li je bio posebno topao dan?
 • Da li su se preterali u šetnji ili vežbanju sa psom?
 • Koji su simptomi ubrzanog disanja kod psa?

Ako je samo gore navedeno u pitanju, odvedite svog psa u zatvoreni prostor ili u hlad i odmah mu dajte vodu i ostavite ga da se odmori. Pogledajte kako se ponaša posle nekoliko sati. Ako se disanje vratilo u normalu nema potrebe da brinete. 

 • Da li ga nešto boli?
 • Da li su desni vašeg psa promenili boju?
 • Da li je dahtanje intenzivno?

Ako su odgovori na ova navedena pitanja pozitivni, odmah odvedite psa kod veterinara.

zašto pas ubrzano diše

Dijagnoza veterinara!

Posle svih ovih mogućih razloga ubrzanog disanja kod pasa, logično pitanje je: Kako da utvrdite zašto vaš pas ubrzano diše? Da biste utvrdili šta stoji iza ubrzanog disanja kod psa, često je dobra ideja da psa odvedete kod veterinara.

Veterinar će vam postaviti različita pitanja o vašem psu. Nakon toga, veterinar će obaviti fizički pregled psa, uključujući pregled pluća i srca vašeg psa stetoskopom. Na taj način će moći da čuje ako postoji srčani problem ili bilo koji neobičan zvuk pluća.

Pored fizičkog pregleda, mogu se preporučiti i rendgen i ultrazvuk kako bi se dobili jasne slike srca, pluća i stomaka. Rendgenski snimci mogu pomoći u proveri problema poput tumora pluća ili preloma rebara. 

Testovi krvi takođe mogu biti potrebni da bi se proverilo da li organi psa pravilno funkcionišu, da bi se utvrdilo da li pas ima anemiju ili kakav je kiselinsko-bazni balans.

Na kraju, ali ne najmanje važno, ne zaboravite na gore pomenute psihološke aspekte i proverite da li postoji stres ili anksioznost kod vašeg psa.

Vaš pas vam ne može reći o svojim osećanjima, pa morate tražiti znakove i učiniti sve što možete da biste pomogli svom ljubimcu.

Kako lečiti ubrzano disanje?

Tok tretmana zavisiće od osnovnog uzroka.

Antibiotici će biti propisani za plućnu infekciju, antiinflamatorno sredstvo i ublažavanje bolova će se dati ako je pas imao nesreću ili ga nešto boli, dehidriranom psu će biti potrebna tečnost, a anemičnom psu transfuzija krvi

Psu sa eklampsijom biće potrebne intravenske tečnosti sa dodatkom kalcijuma, a psu sa srčanim oboljenjima obično će biti potrebni lekovi.

Ako je ubrzano disanje kod pasa posledica anksioznosti ili stresa, tada treba preduzeti mere za identifikovanje problema ili fobije i smanjenje nivoa stresa. To se može postići posebnom obukom ili lekovima koji pomažu u smanjenju anksioznosti.

Većini pasa biće dozvoljeno da budu kod kuće dok traje lečenje, u dobro poznatom i opuštenom okruženju.

Međutim, u nekim slučajevima možda će biti potrebno stalno nadgledati pse, a hospitalizacija u veterinarskoj klinici može biti najbolje i najsigurnije rešenje.

Kada se pas vrati kući sa vama od veterinara, veoma je važno pažljivo slediti uputstva koja vam je veterinar dao.

Psu dajte sve lekove prema uputstvima i pridržavajte se zakazanih kontrola.

Veterinar može ponoviti neke testove urađene kada je vašem psu postavljena dijagnoza kako bi utvrdio kako vaš pas reaguje na lečenje. U zavisnosti od težine problema vašeg psa možda će biti potrebno smanjiti nivo njegove aktivnosti.

Zaključak!

Prognoza za pse sa ubrzanim disanjem zavisi od osnovnog uzroka. Ako primetite bilo kakvo pogoršanje kod psa, važno je da se odmah obratite veterinaru.

Vaš pas ima samo nekoliko načina da vam kaže da mu je loše, od kojih je ubrzano disanje važan trag. Ostali vitalni znaci su bledi ili modro obojeni desni, nedostatak energije, kašalj, slabost ili gubitak težine.

Ako želite da znate kako da pomognete svom ljubimcu da bolje diše, odmah ga odvedite kod veterinara, jer je to najbrži i najsigurniji način za poboljšanje kvaliteta života vašeg psa. 

Iako je za mnoge vlasnike kućnih ljubimaca primamljivo da isprobaju kućne lekove za svog psa, ubrzano disanje kod pasa je problem koji veterinar treba prvo da reši i prati.

Kao što ste videli, postoji mnogo razloga zbog kojih se može javiti ubrzano disanje kod pasa, pa nemojte biti kućni lekar.

Umesto toga, ako imate psa sa ubrzanim disanjem, učinite mu uslugu i neka veterinar pregleda vašeg najboljeg druga.

Saveti dati u ovom tekstu namenjeni su u informativne svrhe. Za tačnu dijagnozu i lečenje psa, zakažite pregleg kod veterinara.