kalcijum za pse

Značaj koji ima kalcijum za pse!

Kalcijum za pse je najpoznatiji po tome što je bitan za rast kostiju i celokupno zdravlje pasa. Važno je odrediti način primene. Saznajte kako.

Kalcijum možete obezbediti dodacima kalcijuma za pse, hrani za pse sa visokim nivoom kalcijuma ili kroz celokupnu ishranu vašeg psa.

Ovde se nalazi sve što treba da znate kada je kalcijum za pse u pitanju.

Kalcijum za pse upotreba

Obzirom da vaš pas ne može  samostalno da proizvodi kalcijum, mora ga nadoknaditi. To može biti kroz ishranu, oralno i/ili  suplementacijom kako bi se psu obezbedila dovoljna količina kalcijuma u organizmu. 

Pred vama se nalazi nekoliko primera na koji način i kako možete upotrebiti kalcijum za pse: 

 1. Obogaćena hrana za pse: Komercijalna hrana za pse da bi se smatrala kompletnom i uravnoteženom, treba da sadrži preporučenu dnevnu dozu kalcijuma za vašeg psa. To je obično najčešći izvor kalcijuma za pse.
 2. Kosti: Kosti sadrže kalcijum i predstavljaju značajan izvor kalcijuma za pse. Međutim, imajte na umu da kosti mogu biti nesigurne za pse (posebno male kosti). Većina veterinara se slaže da kosti treba da se prerade u fini prah i da se dodaju u hranu za pse.
 3. Kompletna ishrana: Pored grickalica za pse, takođe postoji veliki broj namirnica koje su prirodno bogate kalcijumom i koje mogu biti odličan izvor kalcijuma za pse. Tu mogu da se svrstaju mleko, jogurt i sir, ali pazite da vaš pas nije intolerantan na laktozu, jer mleko može izazvati osetljivost kod nekih pasa. Ostali prirodni izvori kalcijuma uključuju povrće i mahunarke.  
 4. Dodaci kalcijuma: Dodaci kalcijuma takođe mogu biti izvor kalcijuma za pse, ali treba ih uzimati s oprezom uz savetovanje sa veterinarom.

zašto je važan kalcijum za pse

Hrana bogata kalcijumom za pse

Kalcijum je esencijalni mineral za pse. Psi sa adekvatnom količinom kalcijuma u ​​svojoj ishrani imaće zdrave kosti, nokte, zube i pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

Sa druge strane, manjak kalcijuma može dovesti do toga da ljubimci budu skloniji koštanim bolestima, osteoporozi i srčanim problemima.

Hrana koja je bogata kalcijumom za pse je: 

 1. Jaja su bogata proteinima, masnim kiselinama i naravno kalcijumom. Samo pazite da se jaja kuvaju, jer sirova jaja mogu da nose salmonelu. Još bolje, pokazalo se da ljuske jaja sadrže još veće količine kalcijuma. Ono što je potrebno jeste da izdrobite ljuske jaja, a zatim ih pomešate sa hranom za pse. Takođe. prvo možete da skuvate ljuske jaja (iz istih razloga vezanih za salmonelu), a zatim da ih izdrobite.
 2. Jogurt je odličan  izvor kalcijuma za vašeg psa. Dodajte jogurt u hranu za pse. U slučaju da vaš pas ima višak kilograma, možete odabrati jogurt sa malo masti. Jogurt  je dobar za ishranu vašeg psa, jer sadrži samo zdrave masti.
 3. Sirom se mogu hraniti štenad što će im obezbediti dodatan izvor kalcijuma. 
 4. Piletina i riba su još jedna vrsta hrane u kojima psi uživaju, a koji su dobar izvor kalcijuma i proteina. Ribe poput lososa, sardine ili pastrmke takođe imaju visok sadržaj kalcijuma. Međutim, savetuje se da dobro skuvate ribu pre nego što je date svom ljubimcu. Obavezno piletinu i ribu očistite od kostiju. 
 5. Povrće je sledeći važan izvor kalcijuma za pse. Kalcijum se može pronaći u povrću kao što je španać, slatki krompir, brokoli, pasulj.  Ove namirnice se mogu skuvati ili  poslužiti sirove, izuzev pasulja. 
 6. Kosti su dobar izvor kalcijuma, ali mogu povrediti usta vašeg psa i izazvati teškoće kada je u pitanju probava. Ako ih pas jede bez pravilnog žvakanja, one mogu oštetiti unutrašnje organe psa. Kako bi izbegli da se ovo dogodi, najbolje je da kosti sameljete u prah i pomešate ih sa ostalim prehrambenim proizvodima koje dajete vašem psu. Potrudite se da kosti budu dobro samlevene, kako ne bi došlo do komplikacija tokom varenja hrane. Takođe možete prvo da skuvate kosti, jer su kuvane kosti lakše svarljive u poređenju sa sirovim kostima.

Tablete kalcijuma za pse

Prehrambeni dodaci su supstance koje se mogu koristiti kao dodatak ishrani, poput vitamina, minerala, aminokiselina, lekovitog bilja, botaničkih proizvoda, enzima i probiotika.

Iako se mnogi dodaci prodaju bez recepta, oni još uvek sadrže sastojke koji imaju negativne efekte i zbog toga je pre njihove upotrebe uvek potrebno posavetovati se sa veterinarom..

Dodaci kalcijuma su vrlo delotvorni ako se pravilno koriste za lečenje niskog kalcijuma u ​​krvi ili za zadovoljenje dnevnih potreba o unosu. Dodaci kalcijuma se daju oralno u obliku tableta, kapsula, čepica gela ili praha. Takođe se mogu dati injekcijama u bolničkim uslovima. 

Kalcijum treba davati uz hranu, bilo neposredno pre jela ili ga mešati u hranu za pse.

Kalcijum za pse u vidu tablete treba da deluje u roku od 1 do 2 sata. Međutim, efekti možda nisu odmah vidljivo primetni i zato će možda biti potrebno uraditi laboratorijske testove da bi se procenila efikasnost tableta.

Ako ste propustili da vašem psu date dozu, dajte je odmah kada se setite, ali ako je blizu vremena za sledeću dozu, preskočite dozu koju ste propustili i dajte je u sledećem zakazanom roku i vratite se na redovni raspored doziranja.

Nikada nemojte da svom ljubimcu dajete dve doze odjednom.  

Kada se primenjuju u odgovarajućim dozama, neželjeni efekti dodavanja kalcijuma su retki, ali mogu da uključuju zatvor. Kada su doze previsoke, to može dovesti do nedostatka drugih hranljivih materija, poremećaja u razvoju kostiju, pojave kamena u bešici ili mineralizacije (stvrdnjavanja) mekih tkiva, a takođe se mogu pojaviti i  poremećaji kada je u pitanju  mokrenja, kao i povraćanje, nedostatak apetita ili slabost.

Sumplemente kalcijuma ne koristite kod kućnih ljubimaca koji imaju visok kalcijum u krvi. Nadoknađivanje kalcijuma treba sprovoditi oprezno kod kućnih ljubimaca koji imaju bolest srca ili bubrega ili kod kućnih ljubimaca koji primaju digoksin ili kalcitriol.

Upotreba tableta kalcijuma za pse kod kuja koje su trudne ili doje štenad  smatra se bezbednim kada se koriste u odgovarajućim dozama i pod nadzorom veterinara.

Sledeće lekove treba primenjivati sa oprezom kada se daju sa kalcijumom: antacidi, aspirin, azoli antifungalna sredstva, kalcitriol, blokatori kalcijumskih kanala, cefpodoksim, digoksin, dobutamin, estrogeni, fluorokinolonski antibiotici, levotiroksin, magnezijum sulfat, neuromuskularni blokatori, suplementacija kalijuma, fenitoin, kalijum, fenitoin analozi propranolola, sukralfata, tiazidni diuretici, verapamil ili vitamini D.

Vitamini, biljne terapije i dodaci mogu potencijalno da deluju jedni sa drugima, kao i sa lekovima na recept i bez recepta. Važno je da kažete svom veterinaru sve lekove (uključujući sve vitamine, suplemente ili biljne terapije) koje vaš ljubimac uzima.

Vaš veterinar može nadgledati vašeg kućnog ljubimca kako bi bio siguran da lekovi deluju. Ovo će uključivati i praćenje nivoa kalcijuma u ​​krvi. Takođe se mogu nadgledati drugi nivoi minerala u krvi, paratiroidni hormon, vrednosti bubrega i nivo kalcijuma u ​​urinu.

Kada su u pitanju dodaci kalcijuma većinu tableta treba čuvati na sobnoj temperaturi  oko 25 ° C.

Cena tableta kalcijuma za pse

U ponudi se mogu naći tablete različitih proizvođača čija se cena kreće u rasponu od 200,00 do 2500,00 dinara. 

kalcijum tablete za pse

Kalcijum za pse doziranje

Potrebe za kalcijumom za pse zavise od različitih faktora kao što su pasmina, starost, genetika i zdravstveno stanje psa.

Zbog toga je potrebno da se konsultujete sa veterinarom kako biste bili sigurni da je ishrana vašeg psa nutritivno izbalansirana i prilagođena specifičnim potrebama vašeg psa. 

Zdravim, odraslim psima uglavnom treba 50 mg kalcijuma po kilogramu telesne težine.

Na primer, psu od 5 kg treba 250 mg kalcijuma dnevno, psu od 25 kg  potrebno je 1250 mg dnevno, a psu od 50 kg  potrebno je 2500 mg dnevno. Posavetujte se sa veterinarom kako biste saznali pravu količinu kalcijuma koja je potrebna vašem psu. 

Ako psa hranite samo mesom ili nekom drugom hranom koju sami pripremate, tablete možete davati vašem psu od šeste nedelje života pa do 15 meseci. Neke tablete sa kalcijumom za pse u sebi sadrže kalcijum, fosfor, cink, natrijum, bakar, mangan i kobalt, ali ne sadrže nikakve vitamine. 

S druge strane, postoje tablete sa kalcijumom za pse koje sadrže i vitamin E i selen, a daju se svakodnevno u periodu od 2 – 3 meseca. Doza je 1 tableta dnevno na svakih 15 kg telesne težine.

Budući da ovi proizvodi sadrže velike količine selena, važno je da se preporučene doze ne prekorače. Takođe, bitno je još napomenuti da nikako ne dajete oba ovakva proizvoda istovremeno.

Ako vaš pas jede zdravu hranu i ima uravnoteženu ishranu, verovatno nema potrebe da dodatno dodajete kalcijum u ​​njihovu rutinu. Međutim postoji nekoliko izuzetaka, a to su:

1. Skotnost ili trudnoća – ako je vaša kuja skotna i sa velikim leglom, u toku trudnoće, ali i nakon porođaja biće joj potrebno više kalcijuma;

2. Manjak kalcijuma – ako vaš pas pati od značajnog nedostatka kalcijuma, dodatak kalcijuma za pse može biti dobar način da popravite ravnotežu.

Ako vaš pas spada u jednu od ovih kategorija, zamolite svog veterinara da preporuči odgovarajuće dodatke kalcijuma za pse.

Nedostatak kalcijuma

Simptomi nedostatka kalcijuma kod psa su:

 • nedostatak apetita,
 • vrtoglavica i
 • letargija.

Kalcijum je važan jer igra ulogu u rastu kostiju, funkcionisanju mišića i koagulaciji krvi. Mnogi medicinski problemi mogu biti uzrokovani padom nivoa kalcijuma u ​​krvi pasa, uključujući otkazivanje bubrega, upala pankreasa ili povrede određenih delova tela.

Jedan od problema koji se može javiti prilikom nedostatka kalcijuma kod pasa je hipoklacemija (snižen nivo kalcijuma) koja nastaje usled jako niskog nivoa kalcijuma u krvi psa. Dakle, ovo je ozbiljno zdravstveno stanje koje bi trebalo odmah lečiti.

Ako kod svog psa uočite znakove hipokalcemije, tada morate odmah da se obratite svom veterinaru radi postavljanja dijagnoze i lečenja. Evo šta treba da znate o simptomima, uzrocima i lečenju hipokalcemije kod pasa.

Simptomi hipokalcemije kod pasa mogu da variraju u zavisnosti od uzroka, kao i od toga koliko je ozbiljan nedostatak kalcijuma. Psi koji pate od blagih slučajeva možda uopšte ne pokazuju znakove bolesti dok nivo kalcijuma ne opadne na veoma nizak nivo.

Evo nekih od simptoma koje psi mogu doživeti kada pate od hipokalcemije:

 • trzanje mišića, grčevi ili drhtanje,
 • gubitak koordinacije,
 • trljanje lica uz predmete,
 • gubitak kontrole nad pokretima tela,
 • promene u ponašanju,
 • slabost,
 • groznica,
 • povraćanje i gubitak apetita,
 • epileptični napadi.

Postoji mnogo mogućih uzroka hipokalcemije kod pasa. Kalcijum u telu je snažno vezan za albumin, protein koji se nalazi u krvi. Hipoalbuminemija je pad albumina, koji se često odnosi na pad nivoa kalcijuma. U stvari, preko polovine slučajeva hipokalcemije može biti povezano sa hipoalbuminemijom.

Evo nekoliko drugih mogućih uzroka niskog nivoa kalcijuma u ​​krvi kod pasa:

 • otkazivanje bubrega,
 • hipoparatiroidizam,
 • pankreatitis,
 • zapaljenska bolest creva,
 • gubitak kalcijuma u ​​urinu.

Generalno, lečenje hipokalcemije kod pasa zavisi od toga koliko je stanje teško i od uzroka. Za pse sa veoma niskim nivoom kalcijuma, veterinari mogu da daju tečnost bogatu kalcijumom putem infuzije, sve dok se nivoi ne vrate u normalu.

Kada psi pate od blagih slučajeva, veterinari često prepisuju oralne lekove i vitamin D. 

Važno je nadgledati nivo kalcijuma kako bi bili sigurni da psi ne dobijaju previše kalcijuma, jer u suprotnom mogu razviti suprotno stanje, a to je hiperkalcemija. 

Kako se psi oporavljaju, veterinari takođe mogu propisati stalne suplemente kalcijuma kako bi se izbegla ponovna pojava hipokalcemije.

Ako veterinari pronađu osnovni uzrok, tretiraće ga u skladu s tim.

Na primer, pankreatitis može zahtevati hospitalizaciju i opsežno lečenje. S druge strane, hipoparatiroidizam će možda biti potrebno lečiti dodatkom kalcijuma i vitamina D.

Ako vaš pas ima nedostatak kalcijuma, posavetujte se sa veterinarom za dodavanje dodataka kalcijuma u ishranu vašeg psa. Da biste bili sigurni da se kalcijum dobro apsorbuje u telu vašeg psa veterinar vam može preporučiti i dodatke magnezijuma. Vitamin D je takođe važan za apsorpciju kalcijuma u ​​organizmu psa.

Budite sigurni da vaš pas ima balansiranu ishranu, jer na taj način on u svoj organizam unosi dovoljne količine kalcijuma. Ako imate zdravog psa koji redovno jede komercijalnu hranu za pse, deficit kalcijuma obično nije problem.

Bez obzira na to, redovan unos kalcijuma u organizam psa  je važan za koštani sistem, rad mozga, zdravlje gastrointestinalnog sistema, pa čak i san. 

Dakle, kalcijum je važan za zdravlje i dobrobit vašeg psa i zato obratite pažnju na to da vaš pas jede hranu bogatu kalcijumom ili suplemente koji ga sadrže, a posebno ukoliko su u pitanju gravidne kuje ili štenci.

Naravno, ukoliko imate bilo kakvu dilemu i ako želite da znate da li je vašem psu potrebno više kalcijuma ili kako ga je najbolje nahraniti da bi se obezbedile dovoljne količine kalcijuma u njegovom organizmu obavezno se obratite veterinaru za savete.