kupanje pasa

Kupanje pasa:kako kupati psa?

Kad pomislite na kupanje pasa, koju prvu emociju izazove u vama? Nezadovoljstvo? Kako pretvoriti kupanje svog ljubimca u pravu zabavu i igru?

To možete učiniti i sa i bez šampona! Da, da možete koristiti sodu bikarbonu, ali o tome više u nastavku. Zašto da vam kupanje psa zadaje glavobolju, kada može biti prava igra sa vašim ljubimcem?

Kupanje pasa nije komplikovano i ne razlikuje se mnogo od procesa kojim biste se vi okupali. Međutim, ukoliko bi vaš pas imao mogućnost da sastavi spisak manje omiljenih stvari koje treba da uradi, kupanje bi se verovatno našlo na samom vrhu.

A zašto mnogi vlasnici negoduju kada treba da se kupa kućni ljubimac?

Kupanje psa često zna da se nađe na spisku manje omiljenih stvari koje treba da urade vlasnici, jer često ume da bude dugotrajno, dešava se da dođe do nereda i nije zabavno.

Zanima vas kako da se kupanje psa pretvori u zabavu i zadovoljstvo i za vas i za vašeg kućnog ljubimca? Na pravom ste mestu!

Evo naših saveta kako okupati psa, a da to iskustvo bude što prijatnije i za vas i za vašeg psa.

Kako izgleda kupanje pasa kod kuće?!

Kupanje vašeg psa kod kuće može biti prilično jednostavno. Vašeg psa možete okupati u kadi, tuš kabini ili dvorištu ako to vremenski uslovi dozvoljavaju.

Ono što je najbitnije kada je u pitanju kupanje pasa kod kuće jeste dobra priprema koja se sastoji od nekoliko koraka.  Ako je ovo vaše prvo kupanje pasa, pratite pažljivo postupak.

Korak 1. Najpre, pripremite sve što vam je potrebno za kupanje vašeg psa. To podrazumeva da spremite najmanje dva peškira za sušenje, dodatni peškir ili prostirku za dno kade ili tuš kabine, šampon za kupanje pasa i posudu za ispiranje.

Pre kupovine šampona treba da se upoznate koji šampon odgovara koži vašeg psa i uvek koristite one šampone koji su isključivo namenjeni za pse.

Korak 2. Četka je važan deo pribora, jer je pre kupanja potrebno dobro očetkati vašeg psa, a ako pas ima zamršenu dlaku odsecite je pre kupanja i ovaj proces će olakašati šamponiranje psa.

Korak 3. Vodite računa da voda ne uđe u uši vašeg psa, a to možete učiniti tako što ćete od vate napraviti kuglice koje možete staviti u uši vašeg psa kako voda ne bi dospela u ušni kanal. Ovde je važno da budete pažljivi i vodite računa da ih ne stavite preduboko.

Korak 4. Postavite peškir na pod pored kade i na dno kade kao se vaš pas ne bi okliznuo i kako bi bio bezbedan.

Korak 5. Napunite kadu mlakom vodom pre nego što pas uđe u kupatilo, jer neki psi ne vole da čuju ili osete zvuk vode.

Korak 6. Da biste zadržali toplotu u kupatilu držite zatvorena vrata.

Korak 7. Stavite vašeg psa u kadu i sačekajte da se navikne na vodu. 

Korak 8. Pokvasite vašeg psa posudom za kupanje ili tušem od glave do repa i nakvasite mu stomak i noge, a potom ga namažite šamponom za pse. Šampon nanesite prvo na leđa, zatim na stomak, noge i rep. Psa je potrebno dva puta šamponirati. 

Korak 9. Dobro isperite vašeg psa nakon šamponiranja, ne ostavljajte tragove šampona na njegovoj koži i pazite da mu šampon i voda ne uđu u uši ili oči.

Korak 10. Osušite vašeg psa uz pomoću peškira. Za pse je neophodno prirodno sušenje kako bi se njihova koža i dlaka održale u zdravom stanju. Nakon što se dlaka osuši, lagano iščetkajte vašeg psa. 

Sada kada znate šta vam treba i kako da se pripremite, vreme je da kupanje vašeg najboljeg prijatelja postane za vas manja briga.

Važno je da ne zaboravite da svog ljubimca nagradite posle kupanja kako bi ste ga podstakli da voli kupke. 

 

Koliko često je dovoljno?

Ovo je pitanje koje često postavljaju vlasnici pasa, jer se boje da svog psa ne kupaju često ili možda nedovoljno. Kao što je to često slučaj, odgovor na ovo pitanje je “Zavisi”.

Često kupanje može biti štetno za vaše prijatelje i iz tog razloga se držite zlatnog pravila: kupajte vašeg psa kada za to postoji potreba.  

Prečesto kupanje može biti štetno za zdravlje vašeg kućnog ljubimca i može izazvati probleme sa kožom i dlakom i zbog toga učestalost kupanja zavisi od mnogo faktora.

Koliko često trebate da kupate vašeg ljubimca zavisi od vrste dlake, osteljivosti kože i uslova života vašeg kućnog ljubimca.

Oni psi koji borave u stanu zahtevaju redovnije kupanje u odnosu na dvorišne pse, a razlog tome jeste da budu uredni i bez neprijatnih mirisa. 

Koliko često ćete kupati vašeg psa zavisi i od toga koliko se isprljaju tokom vremena koje provedu napolju, ali to ne mora da znači obavezno kupanje, jer se sva nečistoća može ukloniti i četkanjem psa. 

Najviše nege zahtevaju rase pasa koje su bez dlaka i njih treba kupati daleko češće od ostalih rasa.

Njima je potrebna nedeljna ili dvomesečna kupka za negu kože i zaštitu od bolesti, ali njihovu rutinu potrebno je dopuniti i hidratantnim kremama i zaštitnim sredstvima. 

Rase pasa koji imaju dugu dlaku potrebno je kupati jednom u 4 do 6 nedelja, dok ostale rase pasa  je potrebno kupati jednom u nekoliko meseci ili u slučajevima kada se javi neprijatan miris kod psa. 

Budite svesni da preterano kupanje vašeg psa može dovesti do uklanjanja prirodnih ulja koji vaši psi proizvode, a to može uzrokovati probleme sa dlakom i kožom kod vašeg psa.

Kupanje psa posle vakcine

Verovatno su se mnogi od vas zapitali da li možete da okupate vašeg psa koji je upravo vakcinisan?!

Ukoliko krenemo od toga da kupanje nije omiljena aktivnost kada su u pitanju psi i ako još na to dodamo činjenicu da je pas upravo došao sa vakcinacije, nameće se zaključak da to nije najbolji dan za kupanje.  

Pođite od činjenice kako se vaš pas oseća nakon vakcinacije i izaberite za njega opušten dan i dan bez straha, a najbolje je pričekati nekoliko dana dok se on u potpunosti oporavi.

Možda ćete se naći u situaciji da je neophodno da svog psa okupate isti dan, ali u ovom slučaju najbolje rešenje je čišćenje samo prljavog područja vašeg psa.

Najbolje je okupati psa pre vakcinacije i na taj način on će ići čist i miran kod veterinara bez razmišljanja da je to bio dan za kupanje. 

Kada su u pitanju štenad preporučljivo je da se sačeka jedna ili dve nedelje nakon svakog vakcinisanja kako bi se obavilo kupanje.

Razlog za to je što je imunološki sistem slabiji nego kod odraslih pasa i štenci su mnogo podložniji bolestima.

Kao i prema ljudima i prema vašim psima pokažite empatiju kako bi znali kako se vaš pas oseća.

kupanje nemirnog psa

Kako kupati psa bez šampona?

Koliko puta vam se desilo da se vaš pas zaneo u igri i istraživanju i da je bio prekriven blatom i prljavštinom, a vi ste ostali bez šampona za pse? Šta uraditi u ovim situacijama? Imamo dobre vesti za vas! 

Postoji nekoliko opcija kada možemo da napravimo alternativne zamene za šampone za pse i to od zaliha koje svi imamo kod kuće.

Kada se odlučimo za upotrebu alternativnih šampona za pse, moramo povesti računa o nivou pH, što može da dovede do iritacije kože psa. 

UKupanje psa sa ljudskim šamponom obično nije dobra opcija, jer ljudi imaju kožu niže pH vrednosti od pasa, a sastojci koji se nalaze u šamponu za ljude nisu prikladni za kožu psa

Zbog toga je važno koristiti šampone koji neće uzrokovati da koža vašeg psa postane suva. Isto tako vaši ljubimci mogu da ližu otrovne materije, a mnogo esencijalnih ulja i sastojaka koji se nalaze u šamponu za ljude mogu učiniti da vaš pas bude bolestan ili iritirati njegovu kožu i zato budite pažljivi.

Posmatrajte svog psa posle kupanja alternativnim šamponom kako biste bili sigurni da nema alergijsku reakciju. 

Nema potrebe da vaš pas neprijatno miriše ili da bude prljav dok nemate vremena da dođete do prodavnice! Predstavićemo vam dve metode kako da okupate vašeg psa ukoliko ostanete bez šampona za pse, a to su kupanje sodom bikarbonom i kupanje pasa sirćetom.

Kupanje pasa soda bikarbonom

Mogućnosti za upotrebu soda bikarbone su zaista velike. Pored lekovitih svojstava, soda bikarbona se često upotrebljava u domaćinstvu, ali će te se iznenaditi koliko je ona efikasna kada su u pitanju vaši kućni ljubimci. 

Soda bikarbona se upotrebljava kao suvi šampon za kupanje psa. 

Potrebno je da sodu bikarbonu dobro utrljate u dlaku vašeg psa, ali povedite računa da izbegavate deo oko njegovih ušiju i lica.

Potom ostavite da soda bikarbona deluje nekoliko minuta, kako bi upila ulja i neprijatne mirise, a zatim svog psa dobro iščetkajte. Iznenadićete se svežinom kojom vaš pas odiše i koliko dobro izgleda njegova dlaka.

Postoji još jedan način kako da upotrebite soda bikarbonu kada je u pitanju kupanje vašeg psa.

Pomešajte 3 kašike soda bikarbone na 1 litar tople vode, a potom ovaj rastvor upotrebite tako što ćete ga utrljati u krzno vašeg psa, a potom nanestite šampon za pse i okupajte ga kao što to i uobičajno radite i nakon toga isperite psa čistom vodom.

Soda bikarbona je odlična za vašeg psa i možete je kombinovati i sa šamponom za pse ukoliko želite da vašem psu pružite dodatnu negu. 

Ako nemate vremena da svog psa okupate na klasičan način, upotreba sode bikarbone je jedan od alternativnih načina kako da vaš prijatelj bude čist i bez vode.

Time ćete neutralizovati neprijatne mirise i pomoći vašem psu da se na prirodan način oslobodi neprijatnih mirisa, ali i neprijatnih gostiju svog krzna – buva kod pasa.  

Kako kupati psa sirćetom?Kupanje psa sirćetom!

Čudno zvuči, ali je istina. Sirće je još jedan sastojak koji se upotrebljava u domaćinstvu, ali može biti koristan i kada je u pitanju kupanje psa. 

Sirće je najefikasnije kada se koristi kao sredstvo za ispiranje nakon što ste psa šamponirali i isprali.

Sirće je potrebno kombinovati i koristiti pomešano sa mlakom vodom, a nakon toga dobijenim rastvorom potrebno je politi ili pumpicom naprskati psa, vodeći računa da ne dođe do upadanja ovog rastvora u uši ili oči. 

Protrljajte psa dok ga prelivate sirćetnom vodom, a zatim ga nekoliko puta isperite čistom vodom, masirajući ga prstima po celom telu.

Pored blagodeti za njegovu kožu i dlaku, ispiranje sirćetom će ukloniti ostatke koje šampon može ostaviti iza sebe. Rastvor sirćeta je razblažen da bude dovoljno blag i da ne izazove nelagodnost ili iritaciju kod vašeg psa.

Kako kupati psa zimi?

Nega dlake kod pasa obavezna je i tokom zimskih meseci kada sneg, so i prljavština ostaju na psu. Kupanje kućnih ljubimaca je neophodno i za vreme hladnog i snežnog vremena, kako bi vlasnici održali svoje ljubimce čistim i zdravim. 

Toplota u vašem domu je prva i osnovna stavka kada je u pitanju kupanje psa zimi i neophodno je da vaše kupatilo ostane toplo, a ako to nije slučaj potrebno je zagrejati prostor.

Psa držite u kući dok se potpuno ne osuši. 

Po hladnom zimskom vremenu dovoljno je i nekoliko minuta da se pas razboli i zato ga držite unutra i nekoliko sati nakon kupanja kako bi bili sigurni da se potpuno osušio.

Ako vaš pas voli da provodi vreme napolju iskoristite suvo pranje kao prednost. Psa nikada ne kupajte napolju zimi, a ako je vaš pas prljav i ne možete da ga okupate u kućnim uslovima, odvedite ga na uslužno ili samouslužno pranje.

kupanje pasa soda bikarbonom

Kako kupati velikog psa?

Kupanje velikog psa nije mali podvig. Važno je upotrebiti kreativnost i u ovom slučaju vlasnici se uglavnom odriču ideje o upotrebi kupatila. Letnji meseci mogu da omoguće kupanje velikih pasa napolju uz pomoć creva i osvežavajuće hladne vode. 

Jedna od metoda koju možete da upotrebite jeste metoda kupanja u dvorištu, a takođe korisna metoda kada su u pitanju veliki psi jeste i suvo pranje. 

Neophodno je da uvek pripremite prostor za kupanje i tuširanje vašeg psa, spremite se da i vi budete mokri, jer će se vaš veliki pas tokom kupanja nekoliko puta otresti.

Prilikom ispiranja vašeg psa koristite tuš ili crevo i obavezno dobro isperite psa kako se šampon ne bi zadržao na koži. Ovo može prouzrokovati svrab i suvoću kože, a razmislite o tome da vašeg psa tokom kupanja držite na povodcu koji je privezan za čvrstu i stabilnu podlogu.

I ono što je najvažnije nagradite vašeg psa poslasticom za dobro obavljen posao. 

Kupanje pasa cena

Ako jednostavno nemate vremena, prostora ili želje da okupate vašeg psa kod kuće, nije sramota da se obratite stručnjacima.

Danas postoje saloni koji se bave uslužnim i samouslužnim kupanjem pasa. U zavisnosti od veličine psa i stepena njegove zaprljanosti kreću se i cene:

  • Samouslužno kupanje – 500,00 rsd
  • Uslužno kupanje malih pasa – 600,00 – 800,00rsd
  • Uslužno kupanje srednjih pasa – 800,00 – 1000,00rsd
  • Uslužno kupanje velikih pasa – 1000,00 – 1300,00rsd
  • Uslužno kupanje gigantskih pasa – 1300,00 – 1600,00rsd
  • Uslužno četkanje malih pasa – 300,00rsd
  • Uslužno četkanje srednjih pasa – 400,00rsd
  • Uslužno četkanje velikih pasa – 500,00rsd

Na ovaj način ćete brzo i lako okupati svog ljubimca ili će to neko učiniti umesto vas, a da pri tome ne razmišljate o neredu. 

Sada znate šta vam je potrebno i kako da pripremite vašeg ljubimca za kupanje, a da vam to ne bude velika briga, već uživanje i vama i vašem kućnom ljubimcu.

Ne zaboravite na pribor koji je potreban za kupanje vašeg kućnog ljubimca, a zabavne kupke kod kuće mogu postati uzbudljive i za vas i za vašeg psa.