opadanje dlake kod mačaka

Opadanje dlake kod mačke možete sprečiti

Opadanje dlake kod mačke se dešava. Da li je ozbiljan problem ili ne? Prate li pojavu neki drugi simptomi? Saznajte šta vam to maca poručuje.

Naučite kako da pomognete svojoj mački ukoliko joj prekomerno opada dlaka. Saznajte šta sve može biti uzrok takvom stanju i kako se ono zaista zove. Tekst na ovu temu je upravo pred vama. 

Iako je gubitak dlake kod vaše mačke sasvim normalna stvar u određenom periodu godine (proleće i jesen), ipak se na pojačano opadanje dlake mora obratiti posebna pažnja. Iako to u najvećem broju slučajeva, nije nerešiv problem, ponekad može biti znak neadekvatne ishrane, alergija, neadekvatnog rada štitne žlezde ili nekog drugog faktora.

Svakako vam predlažemo da pročitate sledeće razloge zbog kojih vašoj mački može pojačano opadati dlaka. 

Koliko nam društvo naših ljubimaca, a posebno mačaka, može pružiti uživanja i zadovoljstva, isto toliko nam problemi koji se kod našeg ljubimca jave mogu zadati briga i nervoze.

Pre nego što počnete da paničite, setite se da je sasvim normalno da vaša mačka u nekom periodu godine dlaka opada više nego obično. Opadanje dlake ili linjanje, kom su podložni svi kućni ljubimci, je proces koji se odvija usled različitih spoljašnjih faktora. Faktora je mnogo, ali ako kućni ljubimci ne gube dlaku samo na određenim mestima na telu, onda se uglavnom radi o fiziološkoj izmeni dlake.

Ipak ako se pojavi pojačano opadanje dlake kod mačke najbolje je da se obratite svom veterinaru. 

opadanje dlake kod mačaka

Opadanje dlake kod mačke/alopecija

Alopecija je termin koji se koristi kako bi se opisalo prekomerno opadanje dlake kod mačke bilo da je u pitanju kompletno gubljenje dlake ili samo nekih njenih delova.

Obično je u pitanju opadanje dlake kod mačke na pečate. Ona se može razviti na dva načina, ili tako što vaš ljubimac vuče i čupa dlaku ili tako što ona opada na pojedinim mestima. 

Opadanja dlake kod mačaka simptomi

 1. Crvenilo na koži
 2. Ogrebotine na koži
 3. Suva koža
 4. Preterano češanje
 5. Delovi na kojima je koža crna
 6. Letargiju, vaš ljubimac spava više nego obično
 7. Vaš ljubimac pije više vode nego obično
 8. Vaš ljubimac jede više nego obično

Opadanje dlake kod mačke dijagnoza

Pored toga što i sami možete primetiti da dlaka vašeg ljubimca pojačano opada, najbolje je posavetovati se sa veterinarom.

On će utvrditi kakva je priroda pojačanog opadanja dlake kod vaše mačke i da li je uzrok tome neka alergija. Ukoliko veterinar sumnja da je u pitanju neko kožno oboljenje možda će biti potrebno da se uradi i bris kože.  

Pojačano opadanje dlake kod mačke uzroci

 • Gljivična infekcija uveta
 • Poremećaji štitne žlezde
 • Negativne reakcije na lek koji ste davali svojoj mački
 • Stres
 • Alergije
 • Paraziti kod mačaka iz okruženja
 • Nasledni faktor

1.Gljivične infekcije

Gljivična infekcija uveta može dovesti do opadanja dlake baš na ovom delu tela vaše mačke, pa tako uši vaše mačke mogu biti  potpuno bez dlake usled ove infekcije. Infekcija je izuzetno prenosiva, pa je vaš ljubimac može dobiti i ako se očeše o predmet koji je pre toga dodirnula druga životinja sa tom infekcijom. 

Ova infekcija se može detektovati pomoću brisa, a pri njenom otklanjanju mogu pomoći šamponi za mačke koji su napravljeni baš za ove svrhe. 

2.Poremećaj štitne žlezde

Prekomeran rad štitne žlezde usled prekomernog lučenja hormona štitne žlezde može dovesti do gubljenja dlake kod mačaka i to u pečačtima. Poremećaj štitne žlezde takođe može dovesti i do prekomernog gubljenja težine i da bi se ovaj poremećaj otkrio potrebno je uraditi analizu krvi. 

Veterinar bi vašoj mački mogao da prepiše lekove,a u jako retkim slučajevima možda će biti potreban i hirurški zahvat. 

Uzimanjem propisane terapije, vašoj mački bi trebalo da prestane prekomerno opadanje dlake i brzo bi trebalo da se vrati u svoju formu.

3.Negativne reakcije na neke lekove 

Lekovi imaju svoje pozitivne strane, ali često i nuspojave. Jedna od njih upravo, može biti pojačano opadanje dlake kod mačke. Jako je bitno da ukoliko ovo primetite konsultujete veterinara kako bi se našla adekvatna zamena za lek.

Opadanje dlake usled ove pojave bi trebalo da prestane čim se prestane sa upotrebom spornog leka.

4.Stres

Dobro je poznato da stres nije dobar ni za ljude, pa tako ni za mačke. Mačke predano ližu i čiste svoje krzno, međutim u stresnim situacijama mačke mogu da preteraju sa ovom aktivnošću, pa da tako jednostavno na nekim mestima ostanu potpuno bez dlake. 

Ukoliko ste primetili da se vaš ljubimac preterano čisti to možete prekinuti tako što ćete mačku blago opomenuti, odnosno skrenuti joj pažnju na nešto drugo, omiljenu igračku, hranu ili nešto treće. 

Prekomerno čiščenje krzna s druge strane može izazvati i druge probleme.

Naime, mačke tokom čišćenja progutaju jedan deo dlake. Ukoliko je progutaju previše može se javiti nagomilavanje i skupljanje dlake u digestivnom traktu tzv. hair-ball što može prouzrokovati zastoj, a ponekad i neophodan operativni zahvat. 

Kod starijih mačaka prekomerno čišćenje krzna može biti i rezultat nekih neuroloških poremećaja.

Šta sve može prouzrokovati stres vašoj mački?

 • Previše vremena provedenog u kući može dovesti do povećanja stresa kod vaše mačke. Ukoliko niste u mogućnosti da vaš ljubimac više vremena provodi napolju, probajte da mu to nadoknadite vašom pažnjom.
 • Ukoliko ste dobili novog ljubimca,  kojim vaša mačka nije previše oduševljna, onda će neminovno prouzrokovati stres vašem ljubimcu. Rešenje za ovu situaciju je posteneno upoznavanje novog i starog ljubimca. Takođe nemojte već postojećeg ljubimca gurnuti u stranu, već mu posvećujete dovoljno pažnje kako bi se novo poznanstvo sklopilo.
 • Ukoliko ste promenili okruženje tj.preselili ste se, to se negativno može odraziti i na vašu mačku. Ne zaboravite, mačke su baš kao i ljudi, neke se mnogo brže prilagođavaju promenama, dok su drugima promene izvor stresa. 
 • Ukoliko vaša mačka nema dovoljno mesta za sakrivanje tzv.sigurna mesta, to takođe može biti izvor stresa kod vaše mačke i može dovesti do prekomernog opadanja dlake. 

Svakako pre nego što opadanje dlake kod mačke pripišete stresu bilo bi dobro da se konsultujete sa veterinarom kako biste isključili sve medicinske uzroke. 

5.Alergije

Kao što i mi, ljudi, možemo biti alergični na neku vrstu hrane, polen i slične stvari, tako i vaši ljubimci mogu imati slične probleme. Alergije kod mačaka se mogu ispoljiti u obliku čireva, prekomernog opadanja dlake, kao i suvoj koži. 

Uzroke alergija kod mačaka treba tražiti u okruženju u kome one žive, pa tako najćešće mogu biti alergične na biljke koje se nalaze u okolini. Ukoliko sumnjate na neku hranu, jednostavno probajte da je na neko vreme isključite iz ishrane vaše mačke. I ovde vas savetujemo da posetite svog veterinara kako biste bili sigurni da su u pitanju alergije.

6.Paraziti iz okruženja

Ovde najčešće spadaju buve i krpelji kod mačke. I najčešće sama pljuvačka buva može prouzrokovati svrab i preterano češanje i gubitak dlake na leđima i repu. 

Krpelji takođe mogu prouzrokovati gubitak dlake, ali isključivo zbog toga što će vaša mačka pokušati da se otarasi tog parazita pa će se najviše češati na tom mestu. 

Najbolje rešenje za ovu situaciju jeste da kupite ogrlicu protiv krpelja i buva kod mačke, kako bi boravak vaše mace u prirodi bio bezbedan. Mogu se naći ogrlice na biljnoj bazi koje su netoksične i bezbedne za dugotrajno nošenje. 

Ukoliko ste neko ko više voli sam da napravi preparat za ove svrhe onda vam može pomoći mešavina jabukovog sirćeta i vode.

Potrebno je pomešati jednu trećinu jabukovog sirćeta i dve trećine vode i tu mešavinu utrljati u kožu vaše mačke. Posebno treba voditi računa prilikom utrljavanja ove mešavine na delove tela gde je dlaka ređa, kao i u predelu oko očju. 

Ovaj preparat smanjuje pH vrednost kože vaše mačke što nije privlačno parazitima kao što su krpelji i buve. 

7.Nasledni faktor

Nekim mačkama je jednostavno genetski urođeno opadanje dlake i ovo se u sušttini ne tretira. Ukoliko je vašoj mački genetski predodređeno da bude bez dlake onda se tu ne može mnogo uraditi.

Ono što je pozitivno u celoj priči je da je ova situacija veoma retka. 

8.Privremeni ili trajni nestanak dlake na mestima oko ogrebotina ili rana

Ukoliko se vaša mačka povredi može se desiti da na tim mestima dlaka nestane privremeno ili trajno, sve zavisi od dubine rane ili ogrebotine. Ukoliko je rana bila izuzetno duboka, najverovatnije je da će na tim mestima dlaka vaše mačke biti trajno proređena. 

opadanje dlake kod mačaka lečenje

Mesta na kojima vašoj mački može prekomerno opadati dlaka

U zavisnosti od uzroka, opadanje dlake kod vaše mačke se može javiti na različitim delovima  tela. Ipak, najčešće će se javiti:

 • U predelu vrata
 • Oko ušiju ili očiju
 • Na leđima i duž repa
 • Na stomaku

Opadanje dlake  na vratu

Proređena dlaka na vratu vaše mačke može da nastane iz potpuno jednostavnih razloga, kao što je previše stegnuta ogrlica, ali razlozi mogu biti i pojačan rad štitne žlezde što zahteva adekvatnu terapiju. Opadanje dlake na vratu može prouzrokovati i neprekidno hranjenje mačke suvom hranom stoga povremeno odstupite od granuliranog načina ishrane. 

Opadanje dlake oko očiju kod mačaka

Ova vrsta alopecije ćešće pogađa mačke sa tamnijim krznom i kraćom dlakom. Javlja se u predelu oko očiju i oko ušiju. Ovo se donekle smatra i normalnim stanjem, osim ukoliko drugi znaci ne ukazuju da je u pitanju neko ozbiljnije oboljenje. 

Opadanje dlake na ovim mestima takođe može nastati kao rezultat prisustva određenih alergena u okruženju vaše mačke. Pa tako alergija na buđ ili polen može dovesti do svraba koji će u dužem vremenskom periodu dovesti i do opadanja dlake.

Ovaj problem se rešava tako što se iz okruženja u kome se vaša mačka najčešće kreće ukloni sve što može prouzrokovati alergiju.

Opadanje dlake na leđima i duž repa

Najčešći uzrok gubitka dlake na regiji oko leđa i duž repa jeste usled alergije na buve i njihove izlučevine. Neophodno je da  mačku oslobodite ovih napasti i pokušate da mesto na kome ona najčešće boravi očistite od istih kako bi vašem ljubimcu obezbedili bezbednu igru. 

Opadanje dlake na stomaku

Opadanje dlake na stomaku najčešće nastaje upravo zbog prekomernog čišćenja, a kome mačka pribegava u stresnim situacijama. U ovom slučaju su pogođeni svi delovi tela koje mačka može da dohvati svojim jezikom,a  predeo stomaka je upravo ta regija.

Ipak kako biste isključili sve ostale faktore bitno je konsultovati se sa veterinarom. 

Zbog čega morate voditi računa o dlaci svoje mačke?

Krzno mačkama pre svega pruža zaštitu od spoljašnjih uticaja i pomaže joj da prikuplja informacije iz okruženja. Na osnovu njenog krzna možete znati da li je mačka zdrava ili ne.

Baš kao što je kod lavova bitno da je njihova griva bujna i što više tamna, jer se tako prepoznaje da je lav zdrav. Tako i kod ovih pitomih mačaka, jer mace su lavovi u malom, bitno je da je krzno gusto i sjajno.

Nedostatak sjaja takođe može biti prvi znak da je potrebno preduzimanje određenih koraka kao što su poboljšanje ishrane i druge hrane za mace ili suplementacija. 

Prevencija

Iako se ne može predvideti da li će vaša mačka razviti ovaj poremećaj ili ne, ipak možemo učiniti dosta toga da do ovih problema ne dođe. 

 1. Osigurajte da vaša mačka bude čista i bez buva i krpelja, kako biste sprečili opadanje dlake koju prouzrokuju ovi paraziti. 
 2. Obezbedite vašoj mački dovoljno vremena provedenog napolju i neka vreme koje provodite sa njom bude kvalitetno i ispunjeno igrom kako ne bi došlo do opadanja dlake prouzrokovane stresom. 
 3. Neka vaša mačka ima uravnoteženu i raznovrsnu ishranu bogatu Omega 3 masnim kiselinama, jer one pomažu u poboljšanju kvaliteta kože pa samim tim redukuju i opadanje dlake kod mačke. 
 4. Četkajte je redovno i kupajte je jednom mesečno blagim sredstvima za kupanje.
 5. Postarajte se da pije dovoljno tečnosti, tj.da njena činija za vodu uvek bude puna i lako dostupna.
 6. Obezbedite vašoj mački kutak koji može nazvati svojim domom. Tako će se osećati sigurno pa će manje biti izložena stresu a samim tim i opadanju dlake usled ovog faktora. 

Da li ste se već susretali sa opadanjem dlake kod mačaka? Kako ste rešavali tu situaciju i kakva su vaša iskustva? Koji preparati i saveti su vam najviše bili od koristi?