kožne bolesti mačaka

Kožne bolesti mačaka!Mačja dermatologija u službi zdrave kože mace!

Da li se vaša maca češe, liže ili grize kao luda? Kožne bolesti mačaka su česte i mogu izazvati svrab, ogrebotine, lizanje ili gubitak dlake.

Važno je rano prepoznati znakove kožnih bolesti kod maca poput grinja, buva i dermatitisa kako biste mogli brzo da rešite problem. Evo kako da uočite neke od najčešćih kožnih bolesti kod mačaka.

Koža je najveći organ na telu mačke i čini do ¼ njene telesne težine. Ovaj neverovatni organ, pored ostalih važnih funkcija, pruža zaštitnu barijeru između tela i spoljašnje sredine i reguliše telesnu temperaturu.

Kožne bolesti ili dermatopatije su relativno česte kod mačaka. Studije pokazuju da između 6 i 15 procenata mačaka ima najmanje jednu dermatopatiju, a mnoge mačke pate od više njih.

Prekomerno češanje, gubitak dlake i lizanje su znaci da su kod vaše mace možda prisutni problemi sa kožom, a da je vašem mačjem prijatelju  potrebna veterinarska pomoć. 

Način života, pol i rasa mačaka takođe mogu uticati na rizik od pojave različitih kožnih bolesti.

U poređenju sa mačkama koje žive u zatvorenom prostoru, mačke kojima je dozvoljeno da borave na otvorenom imaju veće šanse da se zaraze spoljnim parazitima, kao što su buve i veći je rizik od povreda i apscesa zbog tuče sa drugim mačkama ili životinjama.

Pored toga, mužjaci imaju veću verovatnoću da ispolje agresivno ponašanje koje može rezultirati apscesom izazvanim ranom. Konačno, određene rase, poput himalajskih mačaka, mogu biti sklonije kožnim bolestima od drugih rasa mačaka.

Zato je važno da  svake nedelje izdvojite deo vremena za četkanje vaše mačke i da obratite pažnju na njenu kožu i dlaku tokom negovanja i maženja.

To će vam omogućiti da rano uvidite sve potencijalne probleme sa mačjom kožom i da se obratite veterinaru za pomoć.

kožne bolesti mačaka lečenje

Klinički znaci kožnih bolesti kod mačaka

Pa kako prepoznati kožne bolesti kod mačaka? Evo nekoliko ključnih znakova:

 • Da li ste primetili neke ćelave mrlje? Da li se vaša mačka osipa više nego što je normalno? Gubitak dlake je čest znak problema sa mačjom kožom; 
 • Prekomerna nega mace takođe može ukazivati da su prisutna kožna oboljenja. Ako vaša maca prilikom nege reaguje burno ili je manje opuštena nego obično, to je možda zato što vaša maca ima neku kožnu bolest i oseća se nelagodno; 
 • Dok četkate macu, ako primetite bilo koja crvena, ljuskava, nepravilna ili šugava područja na koži, odmah zakažite pregled kod veterinarom;
 • Buve i krpelji su uobičajeni paraziti koji se mogu naći na koži;
 • Ako vaša maca preterano odmahuje glavom, to može ukazivati na to da ima problem sa kožom ili ušima.

Pored toga, uobičajeni znaci kožne bolesti kod mačaka uključuju:

 • prekomerno grebanje, lizanje ili žvakanje krzna,
 • crvenilo i otok kože,
 • gubitak dlake,
 • šugavu, ljuskavu ili kožu koja se peruta i
 • otoke ili kvrge na koži.

Najčešće kožne bolesti mačaka

Pred vama se nalaze  uobičajeni problemi sa mačjom kožom kojih bi trebalo da budete svesni.

1.Alergijski dermatitis (mačje alergije)

Alergije kod mačaka su čest uzrok svraba. Alergije kod mačaka su obično povezane sa hranom, buvama ili supstancama u vazduhu poput polena, prašine i plesni. Mačke s vremenom mogu postati osetljive na određene sastojke u hrani.

Alergije na hranu se obično  manifestuju gubitkom dlake, lezijama i pojavom krasta na telu mačke. U terapiji se koristi eliminaciona dijeta kako bi se ustanovio alergen namirnice koja pravi problem.

Pored toga, alergije se mogu pojaviti i kao reakcija na ujed buva zbog alergijske reakcije na pljuvačku buve. Kao posledica preterane osetljivosti na ujed buve može se pojaviti i alergijski dermatitis.

Ako maca ima alergijski dermatitis doći će do gubitka dlake i pojave crvenila i krasta. Za alergijski dermatitis je karakteristično izrazito češanje kod mačke.

Sastojci pljuvačke koju ispušta buva prilikom sisanja krvi izazivaju alergijsku reakciju koja opet, izaziva svrab.

Iako se smatra da se mačka češe zbog prisustva buva, tačnije bi trebalo reći da se češe zbog alergije na ujed buve.

Zbog nekontrolisanog češanja kandzatma na kojima se često nalaze različite bakterije ovo oboljenje se dodatno komplikuje bakterijskim infekcijama.

Tretmani kod ovog oboljenja se kreću od lekova poput antihistaminika i steroida koji mogu pomoći u kontroli simptoma, do lekova protiv buva, pa čak i upotrebe vazdušnog filtera za uklanjanje alergena.

2.Infekcija kvascima i bakterijske infekcije

Infekcija kvascima i bakterijske infekcije kod mačaka uzrokuju drugi zdravstveni problemi. Kvasac je vrsta gljivice koja živi na koži svih mačaka, ali njeno prisustvo može postati problematično kod onih maca koje imaju zdravstvenih problema poput dijabetesa ili alergijskog dermatitisa.

Neke rase, poput devon reksa i himalajske mačke, takođe su sklone infekcijama kvascima.

Uši su jedno od glavnih mesta za pojavu infekcije kvascima kod mačaka, dok se bakterijske infekcije često dešavaju oko začepljenih folikula dlake.

Bakterijske infekcije mogu izazvati i mačke koje grizu ili grebu kožu noktima prilikom češanja.

Sa infekcijom kvascima ili bakterijskom infekcijom, koža vaše mačke može postati crvena i nadražena ili razviti smeđkast i ljuskav izgled. Takođe se može zapaziti i loš miris kože.

Važno je razgovarati sa veterinarom o tome kako pravilno dijagnostikovati i lečiti infekciju kvascima  i/ili bakterijsku infekciju. Veterinar može da prepiše anti-gljivične lekove ili antibiotike koji pomažu u uklanjanju infekcije.

Ali takođe je moguće da je infekciju izazvala osnovna bolest, poput mačje leukemije,  dijabetes melitusa ili neoplazije. Ako je to slučaj, vaš veterinar će pored kože pokušati da leči i osnovnu bolest.

3.Mačje akne

Možda zvuči čudno, ali moguće je da mačke pate od akni baš kao i ljudi. Bubuljice i miteseri imaju tendenciju da iskaču na bradi i oko usana mačke. Tačan uzrok mačjih akni je nepoznat, alli dijagnostikovanje je relativno lako nakon što se isključe grinje i lišajevi.

Obično će posebno formulisana mast, maramice ili šampon za mačke izlečiti akne mace i sprečiti pojavu novih. 

Dodatak masnih kiselina (omega 3 masne kiseline) može pomoći mačkama kod akni, ali pre nego što promenite ishranu mačke, treba da se posavetujete sa veterinarom.

Veterinar takođe može preporučiti zamenu plastičnih posuda za hranu i vodu za mačke sa posudama od nerđajućeg čelika ili keramike.

4.Šuga (grinje)

Ako vaša mačka neprestano odmahuje glavom ili češe uši, možda su krive grinje. Grinje su mikroskopski paraziti koji stvaraju pustoš na koži vaše mačke, uzrokujući oticanje i iritaciju.

Lako se šire među životinjama, a mogu se preneti i na ljude, dok mačke koje borave na otvorenom češće obolevaju od grinja nego mačke koje žive u kući ili stanu.

Postoje razne vrste grinja, ali najčešća vrsta koja pogađa mačke su grinje u uhu. Grinje koje se javljaju u ušnom kanalu mogu dovesti do pojave infekcije kvascima i bakterijskih infekcija.

Ako vaša mačka ima grinje u ušima možete primetiti pojavu crne voštane supstance ili neprijatan miris koji dolazi iz ušiju vaše mačke.

Jedna vrsta grinje koja se naziva sarcoptes scabiei (“šugarac”) izaziva parazitsko oboljenje kože kod mačaka koje se naziva šuga.

Šuga kod mačaka se često prvo pojavljuje oko ušiju, jer ovaj parazit voli delove tela sa manje dlake. Intezivan svrab prati šugu pa je konstantno češanje često i uzrok dodatnog oštećenja kože koje može prouzrokovati dodatne infekcije i oticanje limfnih čvorova.

Iako je primamljivo isprobati kućne lekove za brzo rešavanje kožnih bolesti kod mačke, važno je pravilno postaviti dijagnozu i lečiti macu kod veterinara. 

5.Dermatofitoza

Dermatofitoza se odnosi na gljivice koje izazivaju infekcije. Ove gljivice inficiraju kožu, folikule dlake i kandže kod mačaka.

Ovo kožno oboljenje se obično karakteriše opadanjem dlake i pojavom tipičnih ljuskica na koži, a zahvaćeno područje je obično crveno. 

Ako sumnjate na dermatofitozu, važno je da što pre odete kod veterinara, jer se ova  gljivična infekcija lako prenosi na druge životinje i ljude.

Jednom kada se dijagnostikuje, dermafitoza se leči antimikotičnim lekovima koji se nanose na kožu ili se daju oralno.

6.Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis znači da se kod mačke razvija reakcija na neke od alergena iz njene okoline ili koji se nalaze u prirodi kao što su buđ, polen i trava.

Simptomi atopijskog dermatitisa se manifestuju  kao crvenilo kože, svrab koji dovodi do češanja i/ili  lizanja šapa, grebanja lica i ušiju i češanja stomaka.

Posetite veterinara da biste saznali šta uzrokuje atopijski dermatitis kako biste ga mogli lečiti odgovarajućim lekovima.

7.Sporotrihoza

Sporotrihoza je retka gljivična infekcija koja najčešće zahvata kožu i kojom se mogu  zaraziti i ljudi i životinje, uključujući mačke.

Ova bolest počinje ulaskom  gljivice u otvorenu ranu ili posekotinu, a zatim se pojavljuju male tvrde kvržice ili otvoreni čirevi na nosu mačke, vrhovima ušiju i glavi.

Lečenje oralnim antimikotičnim lekovima traje mesecima, a ponekad i ne deluje.

Sporotrihoza može biti smrtonosna. Takođe se lako prenosi drugim kućnim ljubimcima ili ljudima. Držite svoju macu izolovanu i operite ruke nakon kontakta sa macom dok ne posetite veterinara.

8.Vaške

Vaške se najčešće javljaju kod starijih i dugodlakih mačaka. Ali ne brinite: vrsta vašiju koja živi na mačkama ne širi se na ljude.

Da biste utvrdili da li se vaša mačka grebe zbog najezde vaški, počnite tako što ćete razdvojiti krzno svoje mace da biste potražili vaške.

Ako vaša mačka ima vaške, potreban vam je šampon dizajniran da ubije ovog parazita. Pitajte veterinara za preporuku, jer su neki tretmani protiv vaški toksični za mačke. Obavezno očistite i posteljinu, ogrlicu, četke i češljeve svoje mačke kako biste uklonili jajašca vaški.

9.Rak kože

Rak kože kod mačaka povezan je sa izlaganjem suncu. Posebno su podložne mačke sa belom ili svetlom dlakom.  Ako se sumnja na rak kože, veterinar će prvo isključiti druge zdravstvene probleme i utvrditi da li je vašoj maci potrebna biopsija. 

Ako se dijagnozom potvrdi rak kože i ako se rak nije proširio, vašoj maci će biti potrebna hirurška intervencija. Tretmani raka kože za mačke takođe uključuju hemoterapiju i terapiju zračenjem.

10.Buve

Infestacija buvama je jedan od najčešćih uzroka problema s kožom mačaka zbog kojih se vlasnici javljaju veterinaru.

Mačje buve su jako sitne i teško ih je uočiti, ali ono što vam nikako neće promaći jesu znakovi njihovog prisustva, odnosno primetićete izmet od buva koji je nalik mlevenom crnom biberu.

Prisustvo buva na vašoj maci može da izazove gubitak dlake, pojavu rana ili upaljenih mesta manjeg ili većeg obima koja nastaju kao posledica češanja, lizanja i grickanja. 

Postoje razne ogrlice, sprejevi, ampulice i lekovi koje veterinar može da prepiše vašoj maci za ubijanje i sprečavanje pojave buva. Neki su lokalni lekovi protiv buva koji se primenjuju na kožu vaše mačke, poput ampule, dok se drugi daju oralno. 

11.  Perut i gubitak dlake

Suva koža (perut) i opadanje dlake (alopecija) ponekad su znaci da mačka može imati zdravstvenih problema. Ali i ova stanja kože mogu biti bezopasna.

Možda ćete videti perut na donjem delu leđa svoje starije mačke, jer više ne može da dođe do tog mesta da se doteraju. Ako ste zabrinuti zbog suve kože ili gubitka dlake kod vaše mace, najbolje je da veterinar pregleda macu.

Stanje kože kod mačaka kreće se od dosadnih, ali izlečivih stanja, do smrtonosnih bolesti.

Zakažite pregled kod veterinara ako vidite znake da se vaša mačka ne oseća prijatno u svojoj koži. Ponekad je potrebno neko vreme da se dijagnostikuje problem, pa što pre posetite veterinara, to bolje.

Dijagnostikovanje kožnih bolesti mačaka

Veterinar ima na raspolaganju mnogo vrsta testova kada je reč o dermatološkim problemima mačaka. 

Vaš veterinar može uzeti uzorak sa mesta na koži gde se javila promena i pogledati ga pod mikroskopom. On će tražiti grinje, bakterije ili određene vrste ćelija kako bi utvrdio uzrok problema.

Važno je pažljivo razmatranje istorije bolesti, fizički pregled, rezultati dijagnostičkih testova i u nekim slučajevima, odgovor na lečenje ili modifikovanje dijete ili načina života.

Istorija bolesti mace može pružiti informacije o potencijalnoj izloženosti stvarima koje mogu prouzrokovati kožne bolesti (uključujući buve), o ponašanju koje može sugerisati uzrok (poput svraba) i o odgovoru na terapiju.

Neophodan je pažljiv fizički pregled kako bi se procenila priroda i obrazac kožnih abnormalnosti (uključujući gubitak dlake, crvenilo i prisustvo parazita), što može sugerisati na uzrok kožne bolesti.

U zavisnosti od istorije i fizičkog pregleda, mogu se preporučiti dijagnostički testovi kako bi se isključili određeni uzroci kožnih bolesti. 

kožne bolesti mačaka simptomi

Lečenje kožnih bolesti mačaka

Dobijanje dijagnoze od strane veterinara je prvi korak u lečenju. Lečenje kožnih bolesti kod mačaka se zasniva na sledećem:

 • Ako imate posla sa buvama, veterinar će vašu macu lečiti tretmanima za suzbijanja buva, poput sprejeva, ampulica i lekova;
 • Ako su u pitanju alergije na hranu, vaš veterinar će možda morati da zameni hranu vaše mačke. Alergije na hranu obično se leče uspostavljanjem dijete koja ne sadrži komponente na koje je mačka alergična. Vaš veterinar će morati da koristi lekove koji menjaju imunitet da bi suzbio alergijski odgovor kod vaše mačke;
 • Lekovi protiv svraba mogu se koristiti da bi se vaša maca osećala ugodnije;
 • Ako je kod mace prisutan lišaj, biće propisani antimikotični lekovi.

Važno je da sarađujete sa svojim veterinarom kako biste tačno opisali simptome stanja kože kod mace. Tada će vaš veterinar obaviti temeljni pregled i preporučiti odgovarajući tretman.

Apscesi se leče isušivanjem zaraženog mesta i davanjem antibiotika za borbu protiv bakterijske infekcije, a gljivična bolest se obično leči anti-gljivičnim lekovima.

U mnogim slučajevima uzrok bolesti kože kod mačaka može biti prenosiv na druge mačke, a u nekim slučajevima i na ljude, pa je sprečavanje prenosa na druge životinje ili ljude često važna komponenta plana lečenja. 

Pažljive konsultacije sa veterinarom mogu vam pomoći da dođete do najbolje strategije koja će sprečiti vašu mačku da izađe iz začaranog kruga svraba, povreda i upale.

Prognoza za kožne bolesti mačaka

U zavisnosti od uzroka i težine kožne bolesti mačke, prognoza za mačke sa ovim stanjima je često povoljna.

Iako postoje retki izuzeci u kojima kožne bolesti mačaka mogu biti pokazatelj ozbiljnije bolesti koja može imati manje povoljnu prognozu, pažljivo poštovanje preporuka vašeg veterinara često će rezultirati rešavanjem problema kod pogođenih mačaka. 

Ako znate na koje znakove upozorenja treba paziti kada su u pitanju kožne bolesti mačaka, možete im pomoći da se leče čim primetite nešto što vam se ne čini sasvim u redu.

Ako smatrate da vaša mačka ima problema s kožom, odmah se obratite  veterinaru – odmah ćete moći započeti lečenje i poštedećete mačku daljnje neprijatnosti.