paraziti kod pasa

Paraziti kod pasa! Zaštitite ljubimca na vreme!

Paraziti kod pasa mogu uporni i veoma zarazni. Mnogo ih je, ali postoje načini da zaštitite svog ljubimca. Počnite sa prevencijom na vreme.

Psi su odavno prestali da budu samo kućni ljubimci. Danas ih većina porodica smatra svojim ravnopravnim članom. Kao što vodimo računa o svakom članu porodice, jako je važno obratiti pažnju i na zdravlje kućnih ljubimaca.

Posebnu pažnju usmerite na parazite, jer neki od njih mogu zaraziti i vlasnike. 

Bilo kakav zdravstveni problem psa, direktno ili indirektno, može uticati i na vaše zdravlje.

Redovnim praćenjem stanja životinje blagovremeno utičete na neželjene posledice. 

Nije teško primetiti bilo kakav problem, jer i kod pasa, kao i kod ljudi, on se najčešče manifestuje kroz gubitak apetita, povećan ili smanjen unost tečnosti, promene u ponašanju i slično.

Pored toga što ćete odmah kontaktirati svog veterinara, mi smo se potrudili da vam približimo neke od najučestalijih zdravstvenih problema koje psi mogu imati, kao što su upravo paraziti kod pasa.

U daljem tekstu pročitajte kako da prepoznate simptome parazita kod pasa, koji paraziti kod pasa su najčešći, postoji li prevencija i kako pomoći kućnom ljubimcu ukoliko je već došlo do zaraze.

paraziti kod pasa lečenje

Šta su paraziti kod pasa?

Paraziti kod pasa su vrsta mikroorganizama koji zaraze organizam vašeg psa, ali mogu zaraziti i same vlasnike pasa. Ti mikroorganizmi se hrane zdravim ćelijama vašeg ljubimca kako bi opstale, ugrožavajući zdravlje psa. 

Mikroorganizmi koji napadaju ćelije psa mogu biti različiti, pa je samim tim i njihova štetnost različita u zavisnosti od vrste. Neki su štetniji od drugih, sa nekima je, lakše se izboriti, dok neki znaju biti jako uporni i zahtevaju duži proces lečenja.

Neki od njih mogu biti prisutni u organizmu psa ceo njegov životni vek, a da ne izazovu neke bitnije promene kod životinje. Naravno, i njih treba lečiti jer, iako pas ima otpornost on može zaraziti druge članove porodice.

Zaključili smo, dakle, da postoje različite vrste parazita kod pasa koje mogu drugačije uticati i na organizam psa i na organizam samog vlasnika.

Čak i onda kada se godinama ne ispoljavaju simptomi (kao kad su u pitanju neke od vrsta crva) oni u telu mogu sve vreme rasti i izazvati fatalne posledice usled neadekvatnog tretiranja.

Kako pas dobije parazite?

Velika je verovatnoća da će se pas u nekom trenutku svog života zaraziti nekim oblikom parazita. 

Neki paraziti kod pasa se prenose ujedom insekta (komarca, buve, krpelja) koji putem krvi inficiraju životinju. 

Ujed buve je jedan od najčešćih razloga dobijanja parazita. Pored toga što ih pas može dobiti dok je u kontaktu sa drugom životinjom koja ima buve, ovi insekti mogu skačući vrlo lako dospeti kroz prozor u stan u kome osete vašeg ljubimca. Možete ih, a da niste ni svesni, u kuću uneti i na odeći.

Krpelj je još jedan prenosilac parazita kod pasa. Njegovo stanište je, to svi znamo, u velikoj nepokošenoj travi, korovu, grmlju. Ukoliko vašeg ljubimca puštate da se igra u ovakvom okruženju bez zaštite, velika je verovatnoća da “pokupi” nekog od ovih upornih krvopija.

Crevni paraziti se najlakše prenose preko zagađene vode i hrane, takođe i preko zagađenog zemljišta. Npr. putem fekalija zaraženog psa dospevaju u životnu sredinu i utiču na organizme koji dođu u kontakt sa kontaminiranim sadržajem.

Ukoliko je ženka koja ima štence zaražena, velike su šanse da će zaraziti i mladunčad. Oni se mogu zaraziti dok su još u materici, ali i kasnije prilikom sisanja.

Bitno je opet napomenuti da sve te bolesti koje se prenose sa životinja na ljude (tzv. zoonostske bolesti) kao što mogu fatalno uticati na život vašeg kućnog ljubimca, isto tako mogu biti veoma štetne i po zdravlje vas samih.

Paraziti kod pasa se pojavljuju u različitim oblicima. Neke možete videti golim okom, dok je za druge ipak potrebna laboratorijska oprema. 

Paraziti kod pasa mogu da žive na koži, mogu se zavući i ispod kože. Neke vrste mogu koristiti i organe kao svoje primarno stanište. 

Paraziti kod pasa – simptomi

Simptomi parazita kod pasa se mogu ispoljiti na različite načine. Postoji niz faktora koji utiču na to kakve će simptome pas ispoljiti.

Simptomi zavise od vrste parazita, koji je organ napao, kao i od same težine zaraze.

Npr. najveći broj crevnih parazita na samom početku neće pokazati gotovo nijedan simptom bolesti. Tek kad infekcija uzme maha dolazi i do pojave prvih znakova. 

Najčešći simptomi koje izazivaju paraziti kod pasa su nelagoda, promene u stolici (u većini slučajeva dolazi do dijareje).

Pored nekih, da tako kažemo, blažih simptoma, paraziti mogu izazvati i neke ozbiljnije probleme kao što su anemija psa, kožne bolesti i infekcije, otežano disanje ili odbijanje hrane i gubitak apetita.

Čim primetite bilo koji od gore navedenih simptoma obratite se veterinaru. Što pre se krene sa lečenjem, manje će posledice paraziti izazvati psu. 

Najbolji način za otkrivanje parazita u najranijoj fazi jesu redovni pregledi stolice psa.

Najčešći paraziti kod pasa

Neki od najčešćih vrsta parazita kod pasa su:

 • Buve
 • Krpelji
 • Ušne grinje
 • Srčani crv
 • Crevni paraziti

Buve

Buve su najčešći paraziti kod pasa. To su paraziti iz spoljašnje sredine. One im, bukvalno, zagorčavaju život! 

Buve se razvijaju kroz nekoliko faza. Od jaja prelaze u larve, potom nastaju kukuljice i na kraju postaju odrasle samostalne jedinjke koje se najčešće nastanjuju na krznene organizme kako bi se što lakše zadržale (zbog dlake) i odomaćile hraneći se krvlju domaćina.

Najveća opasnost od buva je u letnjim mesecima zbog toplog vremena, ali nije isključeno ni da opstanu u hladnijim danima jer se lako prilagođavaju i opstaju u zatvorenom prostoru.

Psi buve dobijaju iz zaraženog okruženja. To može biti kuća, uzgajivačnica, dvorište… Najčešće ukoliko je u kontaktu sa drugim zaraženim psom, jer buve skaču i lako se prenesu sa jedne životinje na drugu.

Kako da prepoznate simptome?

Ovu vrstu parazita ćete kod vašeg ljubimca primetiti vrlo lako jer će pas imati potrebu da se češe, gricka pokušavajući da se odbrani od ujeda koji ga svrbe i iritiraju. Neke odrasle jedinke ćete moći da primetite i kako skakuću po dlaki psa.

Psi koji su alergični na ujed buve po telu mogu dobiti rane ili krastice. Na tim mestima može doći do gubitka dlake, jer buve izazivaju alergijski dermatitis (jak svrab i infekscija kože). Još veći problem može nastati ako je buva zaražena, tada izaziva mnogo veće komplikacije pa može doći do anemije.

Po pravilu, buva nije ljubitelj ljudskog roda, ali se dešava da se prenese sa životinje i na “našu vrstu”.

Kako da lečite svog psa?

Kako bi se uspešno izlečio od buva, psa je neophodno istrebiti. U potpunosti ukloniti buve i jajašca koja su izlegla. To možete postići četkanjem dlake ili uz pomoć odgovarajućih preparata koje možete naći na tržištu.

Ukoliko je buva bila zaražena, pa je kod psa izazvala komplikovaniju infekciju ili mu prenela zarazu, za adekvatno lečenje je najbolje obratiti se veterinaru.

paraziti kod pasa prevencija

Krpelji

Krpelji su, kao i buve kod psa, organizmi koji se nalaze u spoljašnjoj sredini. Prilično su česti paraziti kod pasa. Aktivniji su u letnjem periodu nego u hladnim danima. Komplikacije zaraze koju mogu preneti zavisi od podneblja u kom živite, od navika vašeg ljubimca, od toga da li pas koristi neku preventivnu zaštitu ili ne.

Iako je veća verovatnoća da krpelje dobije pas koji većinu vremena provodi napolju, nisu isključeni ni slučajevi da ih imaju i kuce koje su uglavnom u zatvorenom prostoru, jer krpelji imaju izraženo čulo mirisa putem kojeg otkrivaju žrtvu.

Pas krpelje dobije najčešće u ruralnim sredinama, šumama, gustoj travi. Međutim, krpelj se može dobiti i u kontaktu sa drugom životinjom koja ih već ima.

Jako bitno za ovu vrstu parazita je otkrivanje u najranijoj fazi, jer njima treba neko vreme da prenesu zarazu na domaćina.

Krpelji mogu preneti razne bolesti vašem ljubimcu. Neke od njih su lajmska bolest, pegava groznica, anaplazmoza, babezioza, bartoneloza, erlihioza…

Lajmska bolest izaziva artritis usled čega zglobovi psa postaju otečeni i bolni. 

Jedna od najopasnijih bolesti koje krpelji mogu prouzrokovati je tzv. paraliza krpelja. Pas se paralizuje od repa ka glavi. Opasnost nastaje kada se parališu organi za disanje, jer usled gušenja može doći i do smrtnog ishoda.

Kako da prepoznate simptome?

Krpelji se za psa vežu tako što svojim lepljivim prednjim antenicama prodru u kožu životinje i počinju da piju krv. Njihovi ugrizi nisu bolni pa ih pas neće ni primetiti.

Ta mesta koja su napali, krpelji nadražuju pa ih možete lako uočiti jer postaju izraženo crvena i otečena.

U slučaju zaraze može doći i do povišene temperature, tromosti i letargičnosti psa. Ukoliko je krenula lajmska bolest, pas počinje da hramlje.

Kao i buve, i krpelji mogu preći sa životinje na čoveka.

Kako da lečite psa od krpelja?

Konsultujte svog veterinara šta je najbolje raditi i koje sredstvo za uklanjanje krpelja odabrati. 

Dok još ne izazovu bolesti koje mora tretirati stručno lice, ukoliko imate strpljenja i sami pincetom možete ukloniti krpelja (voditi računa da je krpelj u celosti otklonjen, da nije ostala glava).

Ušne grinje

Ušne grinje su mikroorganizmi koji nisu vidljivi golim okom. Razmnožavaju se u ušima pasa na površinskom delu kože gde i izazivaju infekcije. Ova vrsta parazita kod pasa je veoma zarazna, a prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom.

Psu izazivaju nelagodu stvarajući gusti smeđi sekret sličan talogu kafe. 

Oštećuju kožu ušne školjke, ali se mogu prošititi i na deo prekriven dlakom. Bitno je napomenuti da se ušne grinje ne prenose na čoveka.

Prepoznajte simptome!

Prvo što ćete primetiti je promena u ponašanju vašeg ljubimca. Ušne grinje stvaraju nelagodu i svrab kod psa, pa će on usled pokušaja da ih se otarasi vrteti glavom, češati uvo šapom.

Uši postaju crvene, nadražene, i možete zapaziti zapaljnski proces. Infekcija se može proširiti preko ušne školjke na celu površinu uha, pa samim tim, možete i oko ušiju primetiti osip ili neka druga oštećenja na koži.

Iscedak (vosak) iz ušiju postaće braonkaste boje. Usled prekomernog lučenja i nagomilavanja sekreta može doći do stvaranja čepića u ušima koje nećete moći da ne primetite.

Kod nekih težih oblika infekcije može doći do svraba celog tela, pojavljuju se kraste i rane na koži psa.

Kako izgleda lečenje?

Lečenje može biti naporno jer u nekim slučajevima terapija se mora ponavljati i više puta. Psa od ovih parazita možete lečiti kupkama koje će prepisati veterinar, lekovima, pa čak i injekcijama ako je zapaljenski proces uzeo maha.

Srčani crv

Ovu bolest kod pasa uzrokuje veliki parazit okruglog crva, koji se najčešće nastanjuje u krvnim sudovima pluća i srcu. Prenosi se ujedom komarca. 

Veterinari rade testiranja na ovu vrstu parazita prilikom godišnjeg pregleda psa. 

Ova bolest može biti pritajena. Pas u početku može dugo biti bez ikakavih simptoma, sve dok se bolest ne razvije do te mere da izazove smrt. 

Može se pojaviti kašalj praćen iskašljavanjem krvi, iscrpljenost tokom aktivnosti. Pas može biti iscrpljen do te mere da može početi da pada u nesvest i naglo da gubi na kilaži. 

Proces lečenja srčanog crva je možda i najkomplikovaniji. Najčešće se bolest tretira injekcijama, u periodu od čak nekoliko meseci. Pas mora strogo da miruje tokom čitavog procesa lečenja. 

Jedina dobra stvar kod srčanog crva je što se može lako sprečiti. Veterinar će vam već ponuditi jedan od mogućih načina.

Iako se retko dešava, srčani crv se može preneti na čoveka. U ljudskom organizmu izaziva zapaljenske procese na plućima.

Crevni paraziti kod pasa

Crevni paraziti nisu problem samo vašeg kućnog ljubimca, već mogu uticati na zdravlje cele porodice. 

Najčešći crevni paraziti kod pasa su vrste takozvanih crva u crevima i organima za varenje. Psi se mogu zaraziti na različite načine i mogu imati različite simptome. 

Postoje četiri vrste crevnih parazita od kojih psi najviše oboljevaju:

 • Okrugli crvi
 • Gliste
 • Trihurijaza
 • Pantljičara

1.Okrugli crvi

Ovi paraziti kod pasa su dugi do 7 cm, okrugli, bele boje, pomalo nalik špagetama. Postoji nekoliko različitih podgrupa ovog parazita. On napada creva psa tako što isisava sve hranljive sastojke koje pas svojom ishranom unese u organizam. 

Najčešće oboljevaju štenci, ali se parazit može naći i kod odraslih jedinki.

Različiti su načini kojima pas može da se zarazi ovom vrstom parazita.

Štenad se mogu zaraziti larvama još u materici ženke, mogu se zaraziti i u periodu sisanja putem majčinog mleka. Štenci se mogu zaraziti i loveći zaražene glodare.

Ukoliko pas jede sa kontaminiranih površina uneće u sebe larvu parazita koja će se kasnije u crevima razviti u crva. 

Kod štenaca se larve koje štenci progutaju prenose kroz tkiva po organizmu, stignu do pluća, prođu kroz dušnik kada se štenci najčešče zakašlju ali i progutaju pljuvačku koju vrate nazad u creva.

Jednom progutane larve u crevima prerastaju u crve. Ti crvi u crevima proizvode veliki broj jaja iz kojih se opet izlegu larve.

Kod odraslih pasa taj proces je nešto drugačiji. Nakon što odrastao pas proguta larvu okruglog crva, ona se prenosi do crevnog zida i prelazi u druga tkiva po organizmu gde ulazi u fazu mirovanja. Kada recimo ženka postane skotna, te larve se ponovo aktiviraju i ona ih tako prenosi na nerođenu štenad.

Larve okruglog crva otkrivaju se jedino pod mikroskopskim pregledom uzorka stolice psa.

Simptomi ovih parazita kod pasa se mogu ispoljiti na različite načine. Najčešće pas dobije proliv, povraćanje, poremećaj u ishrani (ne može da se ugoji ili smanji težinu).

Dolazi do promene izgleda stomaka i to je možda najbolji znak da shvatite da se radi o parazitima. Moguć je i kašalj kod psa izazvan kretanjem larvi crva kroz pluća.

2.Gliste

Gliste kod pasa su česti paraziti. Za odrasle jedinke nisu opasne po život, ali kod štenaca mogu izazvati smrtonosni gubitak krvi. 

Gliste su male i tanke, dužine manje od pola cm. Usna duplja im je obložena zubima, tj. pločicama koje su nalik kukama i one im pomažu da se zakače za zid creva. 

Kada se jajašce gliste unese u organizam, posle nekoliko dana u tom toplom i vlažnom okruženju izlegu se larve. 

One mogu na nekoliko načina da zaraze psa. Pas može direktno u svoj organizam uneti gliste ližući zemlju, ili doterujući svoje krzno jezikom može “počistiti” neko jajašce parazita ukoliko je prisutno. Može se zaraziti i preko šapa, kože… 

Pas se glistama može zaraziti i indirektno, tako što pojede, recimo, zaraženog glodara. 

Za razliku od okruglih crva koji samo plutaju po organizmu uzimajući mu hranljive sastojke, gliste se vežu za crevni zid i hrane se krvlju ili samim tkivima.

Kada se pomere sa mesta na kojem su bile u potrazi za drugim tkivima, one iza sebe ostavljaju ranice nalik na male čireve. 

Posledice koje izaziva ovaj parazit najčešće su iscrpljenost kod odraslih pasa, usled anemije zbog gubitka krvi, a kod štenaca gubitak krvi može izazavati i smrtni ishod.

Gliste mogu prouzrokovati nagli gubitak ili povećanje težine psa, gubitak apetita, dijareju, anemiju, krv u stolici. Moguća je i pojava kašlja usled kretanja larvi kroz pluća. 

3.Trihurijaza

Trihurijaza je još jedna česta vrsta crevnih parazita kod pasa koju psi najčešće dobijaju unošenjem kontaminirane hrane.

To su mali crvi koji na krajevima imaju tanak rep nalik biču. Tim svojim repićima u obliku biča se kače se na zid debelog creva sišući krv domaćina. 

Trihurijaza može prouzrokovati hronična oboljenja psa.

Kada pas kroz zaraženu hranu ili neku drugu kontaminiranu površinu, oralnim putem unese u svoj organizam jajašca ovog parazita on se u vlažnoj i toploj sredini razvija veoma brzo.

Kroz dve do četiri nedelje larve prerastaju u odrasle jedinke. Zrelost dostižu za 11 nedelja, tako da posle tog perioda odrasle jedinke počinju da polažu svoja jaja u crevima psa. Jajašce ovog parazita može godinama opstati u organizmu psa. 

Češće oboljevaju odrasli psi, ali mogu se zaraziti i štenci.

Usled pogoršanja infekcije neki od simptoma mogu biti gubitak težine, dijareja, sluzava ili krvava stolica, anemija (obzirom da se i ova vrsta parazita hrani krvlju).

Retko, ova bolest kod pasa može prouzrokovati slabost i poremećaj u ravnoteži psa.

Trihurijaza se, kao i svi prethodni crevni paraziti, otkriva na redovnom pregledu uzorka stolice psa.

S obzirom da ovaj parazit najduže opstaje u organizmu, i postupak lečenja je dugačak. Postoji mogućnost da će vam veterinar sam preporučiti neke od lekova za prevenciju ove bolseti.

Ukoliko je pas zaražen trihurijazom, strogo povedite računa o higijeni vašeg doma. Češće brišite i dezinfikujte površine sa kojima kućni ljubimac dolazi u kontakt.

Retki su slučajevi oboljevanja čoveka od životinjskog oblika ove vrste parazita. Kod ljudi postoji slična infekcija, ali ne bi trebalo da pas može da prenese životinjski oblik bolseti na čoveka.

4.Pantljičara

Pantljičara je dugačka i pljosnata vrsta parazita. Kači se na creva psa. Telo pantljičare sastoji se iz više delova a svaki od njih ima sopstvene reproduktivne organe. Pantljičara se može uočiti golim okom u stolici psa tako što se u izmetu pojavljuju mali beli crvići koji su nalik pirinčanom zrnu.

Psi koji se zaraze pantljičarom obično ne pokazuju znake bolesti, ne gube na težini. Prvi znak koji može ukazati da je pas zaražen jeste taj što će pas svoj zadnji deo tela (oko analnog otvora) stalno češati usled iritacije koju pantljičara izaziva.

Ova vrsta crevnih parazita kod pasa se može preneti na ljude uzrokujući ozbiljna oboljenja i infekcije.

Paraziti u stolici kod pasa   

Svaki od crenih parazita se može pronaći u stolici psa i uticati na promene izmeta psa.

Međutim, postoje vrste crevnih parazita koji direktno utiču na stolicu psa i jedini simptom koji pas pokazuje u slučaju infekcije je dijareja.

Kokcidija

Kokcidiju čine sitni jednoćelijski paraziti kod pasa koji žive u crevima psa. Češće napada štence, ali mogu se zaraziti i odrasli psi. 

Pas se zarazi preko kontaminiranog zemljišta, ili drugih zaraženih površina u okruženju. Najčešće preko izmeta zaražene životinje. 

Kod odraslih pasa kokcidija neće ispoljiti simptome, ali kod štenaca infekcija može biti ozbiljnijeg oblika koji može prouzrokovati smrtni ishod.  

Najčešći simptom koji izaziva je dijareja i krv u stolici psa.

Ukoliko je pas zaražen kokcidijom, veterinar može prepisati odgovarajuću terapiju kojom se oni leče.

Pas ne može prenostiti infekciju na druge životinje. Kokcidijom se ne mogu zaraziti ni ljudi. Jedini način dobijanja kokcidije je direktno unošenje parazita u organizam.

Parazitska dijareja (Gijardijaza)

Parazitska dijareja je infekcija koju izaziva parazit đardija. Živi u crevima psa, tačnije u tankom crevu. Od ovog parazita najčešće oboljevaju i ljudi.

Pas može da se zarazi direktno unoseći parazita u organizam, ili indirektno ukoliko je u kontaktu sa zaraženom životinjom. 

Kada pas proguta parazite, oni prodiru do creva izazivajući dijareju. Za lečenje gijardijaze potrebna je pomoć veterinara. 

Simptomi se najviše ispoljavaju kod mlađih pasa. I to:

 • Iznenada (akutno stanje)
 • Privremeno (prolazno stanje)
 • Povremeno
 • Hronično (trajno stanje)

U većini slučajeva psi dobijaju dijareju koja je mekana, penušava, masna i jakog neprijatnog mirisa. Ponekad se u stolici mogu pojaviti velike količine sluzi.

Osnvoni način infekcije događa se putem izmeta zaražene životinje, jer ona je stanište ovog parazita. Može se preneti i preko zagađene vode, jer gijardijaza voli hladno i vlažno okruženje.

Za lečenje ovog parazita morate se obratiti veterinaru. On će prvo otkloniti sve druge mogućnosti dijareje, zatim će uzeti stolicu na pregled i ukoliko je pas zaražen, prepisaće terapiju. 

paraziti kod pasa simptomi

Šta je prevencija?

Paraziti kod pasa vašem ljubimcu mogu izazvati oboljenja koja mogu završiti smrtnim ishodom. Neke od posledica su infekcije, dijareja, meka stolica, povraćanje, letargičnost, anemija, gubitak težine, otežano disanje, kašalj.

Ukoliko pas već ima neka oboljenja, paraziti mogu dodatno pogoršati njegovo stanje, pa će i sam proces lečenja biti duži i mukotrpniji. 

Neki paraziti kod pasa se mogu preneti i na ljude uzrokujući mnogo teže oblike infekcija nego kod životinja. Upravo zbog toga se strogo moraju poštovati saveti lekara o prevenciji i samom lečenju bolesti. 

Higijena je jedna od osnovnih mera prevencije! 

Pored održavanja lične higijene, vlasnik psa mora uložiti dodatni trud kako bi se i psu obezbedio što veći nivo higijene. Moramo prihvatiti činjenicu da život sa kućnim ljubimcima iziskuje mnogo truda i pažnje ukoliko želimo živeti u zdravom okruženju.

 • Redovno kontrolišite vaše ljubimce. 
 • Kod ženki je sterilizacija jedan vid prevencije. 
 • Vodite računa da kućni ljubimac ne bude u dodiru sa izmetom. Redovno održavanje dvorišta, čišćenje mesta na kojem pas vrši nuždu najbolje su rešenje u borbi protiv parazita.

Šta je još važno kod prevencije?

Prvo što možete uraditi je da prostor u kome boravi vaš ljubimac održavate čistim i urednim. Higijena je jako važna! Redovno usisavanje tepiha, prostirki i brisanje predmwta i nameštaja sa kojima ljubimac dolazi u dodir će u velikoj meri smanjiti mogućnost pojave ovog napornog neprijatelja.

Danas su na tržištu dostupni i oralni preparati za pse koji služe kao prevencija buvama, ali to nemojte uzimati na svoju ruku.

Za takve stvari potrebno je konsultovati se sa svojim veterinarom jer će vam on preporučiti najefikasniji proizvod i tačno utvrditi najbolje rešenje vašeg problema.

Iako paraziti kod pasa znaju izazvati ozbiljne infekcije i kod ljubimaca i kod vlasnika, možemo zaključiti da, ukoliko se na vreme reaguje, može im se stati na put. Redovnim veterinarskim pregledima, blagovremenim lečenjem i održavanjem higijene možemo sprečiti trajne posledice po zdravlje naših ljubimaca. 

Naš tekst nema za cilj da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. Osnovna ideja je da vam pružimo što više informacija o parazitima i koje korake da preduzmete kako bi pomogli svom ljubimcu.