srčani crv kod pasa

Srčani crv kod pasa! Zašto je prevencija važna?

Srčani crv kod pasa je ozbiljan zdravstveni problem. Kako onda zaštititi ljubimca i prepoznati prve simptome? Reagujte odmah na ove promene.

Proteklih godina srčani crv kod pasa (kardiopulmonalna dirofilarioza) je postala opasna bolest od koje oboleva sve veći broj ovih umiljatih četvoronožaca. 

Hajde odmah na početku da otklonimo zabludu u koju često mnoge vlasnike pasa dovodi sam naziv ovog oboljenja. 

Naime, iako se smrtonosni parazit naziva srčani crv kod pasa, on ne napada srce psa prvenstveno. Ova bolest prvo napada pluća, a komplikacije koje potencijalno mogu nastati dovode do toga da može zahvatiti i srce.

Ukoliko ste kod svog ljubimca primetili čudno ponašanje i sumnjate da je u pitanju srčani crv kod pasa, najbolje bi bilo odmah se obratiti veterinaru.

A kako da prepoznate neke od simptoma i na vreme reagujete, pročitajte u nastavku teksta.

U tekstu pred vama, trudili smo se da što bolje približimo ovu temu vlasnicima pasa kao i da otklonimo česte nedoumice u vezi sa njom. 

Pročitajte kako da pomognete svom ljubimcu, prepoznate simptome i što je najvažnije, informišite se o pravilnoj prevenciji ove nimalo naivne bolesti.

Šta je srčani crv kod pasa i kako se prenosi?

Srčani crv kod pasa ( na lat. Dirofilaria immitis) je ozbiljna i potencijalno fatalna bolest kućnih ljubimaca kako kod nas, tako i širom sveta. Uzrokuje je srčani crv (parazit kod pasa) koji živi u srcu, plućima i krvnim sudovima obolele životinje.

Ove parazite na druge životinje prenose komarci koji pokupe larve srčanog crva iz krvotoka zaražene životinje.

Ne prenosi se sa psa na psa, jer mu je potreban sekundarni domaćin (komarac) da se razvije do “infektivne faze”.

Neke od posledica koje ova bolest pasa izaziva su teška oboljenja pluća, zastajanje rada srca, kao i oštećenja drugih organa u telu. 

Dirofilarioza ne napada isključivo i samo pse, već i mačke kao i mnoge druge vrste sisara (uključujući lisice, vukove, morske lavove i u veoma retkim slučajevima, ljude).

Napominjemo da ni na ljude ne može preneti oboleli ljubimac, već isključivo ujed komarca

Pas je prirodan primarni domaćin srčanim crvima, što znači da srčani crv koji žive unutar njegovog organizma od larvi sazreva u odraslu jedinku koja se razmnožava.

Ukoliko se infekcija ovim parazitima ne leči na vreme, njihov broj se može za kratko vreme drastično uvećati. 

Srčani crv kod pasa uzrokuje trajno oštećenje srca, pluća, arterija i krvnih sudova i može uticati na zdravlje i kvalitet života dugo nakon izlečenja. 

Upravo iz tog razloga prevencija je daleko najbolja opcija koju vlasnici pasa imaju na raspolaganju u borbi protiv ovog opasnog oboljenja. Ipak, ukoliko do zaraze ipak dođe, jako je važno znati da se sa lečenjem mora početi što je ranije moguće.

srčani crv test cena

Životni ciklus srčanog crva

Životni ciklus srčanog crva je komplikovan baš zbog toga što on zahteva sekundarnog domaćina (komarac) koji će ga preneti na primarnog domaćina (pas) gde će on završiti svoj životni ciklus. 

Možemo slobodno reći da je pomenuti insekt sastavni deo životnog ciklusa srčanog crva. Čak 30 vrsta komaraca ga može preneti.

Crvi ulaze u svog sekundarnog domaćina ubodom komarca kada on uzima obrok iz krvi. Na ovaj način komarac u sebe unese nezrele crve, takozvane mikrofilarije, iz krvi zaražene životinje. 

Mikrofilarije (larve crva) se dalje razvijaju u crevima komarca 10 do 30 dana, nakon čega prelaze na delove usnika komarca. Insekt zatim, u potrazi za hranom, ubode neinficiranu životinju prenoseći larve u njen krvotok. 

Ti nezreli crvi putuju kroz organizam putem krvi i nakon otprilike dva meseca nastanjuju se u plućima, krvnim sudovima i desnoj strani srca gde počinju da rastu. 

Sazrevaju nakon šest meseci i mogu da žive u telu psa od 5 do 7 godina. Izgledom podsećaju na skuvane špagete. 

Ženske odrasle jedinke srčanog crva mogu dostići dužinu od 15 do 36 cm i širinu od 3 mm. Muške jedinke su upola manje od ženskih. 

Neprestano se razmnožavaju. Posle otprilike godinu dana u telu psa može se razviti stotine ovakvih crva. Na primer, jedan pas može imati čak 300 prisutnih crva u svom organizmu kada mu se postavi dijagnoza.

Gde je zastupljen srčani crv?

Prvi pasji srčani crvi otkriveni su u SAD-u 1856. godine na jugoistoku. 

Iako u početku najzastupljeniji u regijama koje su močvarne, tople i pune komaraca, srčani crv kod pasa danas se javlja širom sveta bez obzira na vremenske uslove. 

Iako infekcija može nastupiti preko cele godine, najveći rizik je u periodu kada se komarci aktivno hrane što obično zahteva temperaturu preko 10 C. 

Srčani crv – simptomi

U ranim fazama bolesti mnogi psi pokazuju veoma malo simptoma ili ih gotovo i nemaju uopšte. Što duže infekcija traje, verovatnije je da će se neki znaci bolesti ispoljiti. 

Može proći i po nekoliko godina dok pas pokaže prve kliničke znake infekcije. Aktivni psi, oni teško zaraženi srčanim crvima ili oni koji imaju hronične zdravstvene probleme češće pokazuju izražene kliničke znake bolesti.

Nažalost dok se pokažu prvi simptomi u većini slučajeva infekcija je već uveliko uznapredovala.

Starosna dob ljubimca nema neku značajnu ulogu kada je reč o otpornosti; ipak bolest jeste ređa kod pasa mlađih od godinu dana. 

Da li će se srčani crv kod pasa ispoljiti, kada i na koji način zavisi od broja prisutnih odraslih jedinki, njihove lokacije i dužine boravka u organizmu psa. Pa prema tome oštećenja mogu pretrpeti gotovo svi organi (srce, pluća, jetra, bubrezi…)

Znaci oboljenja mogu uključivati blagi uporni kašalj, tromost, bezvoljnost, umor nakon umerene aktivnosti, smanjeni apetit i gubitak težine. Psi mogu postati dezorjentisani ili se usled uobičajene dnevne fizičke aktivnosti iznenada onesvestiti. 

Kako srčani crv napreduje, kućni ljubimci mogu razviti srčanu insuficijenciju i pojavu otečenog stomaka zbog viška tečnosti u abdomenu. Mogu oticati i noge.

Teško zaraženi psi mogu iznenada uginuti tokom vežbanja ili većeg uzbuđenja.

Psi sa velikim brojem crva u organizmu mogu razviti iznenadne blokade protoka krvi; usled čega se ćelijama oduzima dotok kiseonika i hranljivih materija što dovodi do oblika kardiovaskularnog kolapsa opasnog po život.

U pitanju je takozvani kavalni sindrom, a karakteriše ga iznenadno otežano disanje, blede ili tamnokrvave desni i urin boje kafe. U ovom slučaju bez hitne hiruške intervencije malo pasa preživi.

Srčani crv – lečenje

Lečenje je skupo i komplikovano, pa će veterinar sigurno uraditi sve potrebne testove kako bi potvrdio dijagnozu. Takođe, postoji određeni rizik u lečenju pasa od srčanog crva, mada su smrtni slučajevi kao posledica lečenja retki. 

Srčani crv kod pasa se leči na neki od sledećih načina:

  • Mirovanje

Ukoliko infekcija nije toliko uznapredovala jedan vid lečenja može biti i strogo mirovanje uz terapiju lekovima koju veterinar propisuje. 

  • Ubijanje crva

Još jedna opcija lečenja je ubijanje crva. Kako to izgleda?

Lek se primenjuje dubokom intramuskularnom injekcijom u lumbalni deo donjeg dela leđa psa i preporučuje se jedino u slučaju da bolest nije dostigla teški treći stadijum. 

Ubijanje crva se kod većine pasa vrši tako što on prima prvu dozu leka nakon čega sledi pauza od 30 dana, a zatim još dve injekcije u roku od 24h. 

  • Stabilizacija opšteg stanja

Kod velikog broja pasa bolest je u trenutku otkrivanja već u poslednjem stadijumu. To znači da su crvi u organizmu bili prisutni dovoljno dugo da nanesu ozbiljnu i nepopravljivu štetu srcu, plućima, krvnim sudovima, bubrezima.

U tom slučaju, kada je organizam životinje do te mere iscrpljen, savetuje se prvo lečenje posledica, a ne i samog uzroka. To znači da će veterinar prvo pokušati da stabilizuje ugrožene organe pre nego psa podvrgne rizičnom lečenju srčanog crva. 

  • Operacija

U ekstremnim slučajevima veterinar će pribeći operaciji, fizički izvlačeći crve.

U svakom slučaju, najbolji vid lečenja predložiće vam isključivo stručnjak kada obavi pregled i ustanovi o kom stepenu bolesti je reč. 

Srčani crv – terapija

Terapije uključuju lekove i injekcije, mirovanje. Koji vid terapije će veterinar prepisati vašem psu zavisi od nekoliko faktora, kao npr. opšteg zdravstvenog stanja psa, stepena oboljenja, broja crva u organizmu, kao i to na kom mestu su lokalizovani…

Nakon terapije neophodan je potpuni odmor od najmanje mesec dana. 

Psi kojima se usled infekcije zdravstveno stanje iskomplikovalo do te mere da im je ugrožena funkcija brojnih vitalnih organa možda trpe jake bolove. U tom slučaju će im veterinar uključiti antibiotike ili lekove protiv bolova.

Terapija može zahtevati i poseban režim ishrane pasa kao i diuretik kako bi se sprečilo nakupljanje vode u stomaku i plućima. Takođe, mogu biti uključeni lekovi za poboljšanje funkcije srca pre samog lečenja srčanog crva.

Nakon uspešne terapije primetićete vidno poboljšanje u ponašanju psa.

On će početi da pokazuje obnovljenu snagu, vratiće se svojim uobičajenim fizičkim aktivnostima, apetit će se poboljšati što će se odraziti i na kilažu. 

Zbog opasnosti same infekcije i posledica koje ona ostavlja na zdravlje psa, nije isključeno da će mnogim psima čak i nakon izlečenja biti potreban doživotna terapija za pravilnu funkciju rada srca. To uključuje kako lekove za srce, tako i diuretik, beta blokatore i posebne dijete koje podrazumevaju manje slanu hranu. 

Tablete protiv srčanog crva

U prošlosti su tablete koje su se koristile u borbi protiv srčanog crva u sebi sadržale visok nivo arsena i često su se nakon terapije javljale nuspojave u vidu trovanja. 

Danas su, pak, dostupne tablete koje nemaju toliko neželjenih efekata po zdravlje životinja, što omogućava uspešno lečenje više od 95% pasa sa srčanim crvima.

Mnogi psi dobiju i antibiotike za lečenje infekcija koje srčani crvi mogu izazvati organizmu u slučaju da su imali bakterije. 

Srčani crv kod pasa cena testa

Test na srčanog crva se može raditi preventivno, ali i pre lečenja potrebno je testiranjem ustanoviti pravu dijagnozu. 

Za test je potrebno samo malo krvi vašeg ljubimca. On deluje tako što detektuje prisustvo proteina srčanih crva. Neki veterinari ga rade u svojim ordinacijama, dok drugi šalju uzorke krvi u laboratoriju. U oba slučaja rezultati se brzo dobijaju.

Preporuka je da se psi testiraju preventivno jednom godišnje prilikom redovnog pregleda kod veterinara baš zbog toga što se simptomi pokažu tek u kasnim fazama bolesti.

Potrebno je da prođe 6 meseci od zaražavanja kako bi test bio pozitivanPrvi kontrolni test bi bilo najbolje uraditi tek šest meseci nakon uspešnog lečenja.

Cene testiranja variraju u zavisnosti od veterinarske ambulante. Test je moguće uraditi za nekih 1900,00 dinara, a mnogi veterinari s vremena na vreme daju popuste, pa cena može biti i nešto niža, oko 1200,00 dinara. 

Ukoliko se radi kompletna krvna slika sa biohemijom i testom na srčanog crva, za taj paket usluga moraćete izdvojiti oko 4000,00 dinara.

srčani crv lečenje

Srčani crv kod pasa prevencija

Srčani crv se leči teško, proces je naporan, a ponekad i opasan po život psa, a pritom je veoma skup. Upravo zbog toga će vam svaki veterinar preporučiti godišnja ispitivanja i preventivnu terapiju kako biste zaštitili svog ljubimca.

Olakšavajuća okolnost je saznanje da se infekcija može sprečiti. Primena lekova za prevenciju srčanog crva koji su u isto vreme i efikasni i bezbedni moguća je tokom cele godine.

Bitno je samo da strogo vodite računa i poštujete raspored doziranja koji preporučuje veterinar! 

Budući da se najčešći preventivni lekovi daju jednom u toku meseca, mnogi vlasnici zaborave i propuste da ih daju svojim ljubimcima. Najbolje rešenje je da držite listić sa datumima doziranja na nekom vidnom mestu u kući (npr. frižider) 

Ako slučajno preskočite davanje leka, odmah kontaktirajte veterinara u vezi sa primenom. Nikako nemojte nadoknađivati doziranje na svoju ruku. 

Lekovi koji služe kao prevencija od srčanog crva takođe su dobra zaštita i od drugih parazita kao što su buve, krpelji kod pasa itd.

Preventivni tretman kod pasa se preporučuje još u dobi od 6 do 8 nedelja starosti. Bitno je napomenuti da u ovom uzrastu nije neophodno predtestiranje. 

Kada se preventivni tretman započinje kod pasa od 7 meseci i starijih, onda se preporučuje test na antigen (kako biste bili sigurni da pas već nije zaražen), nakon čega sledi dodatni negativni test 6-7 meseci kasnije (zbog šestomesečnog razvojnog perioda crva).

Pored oralnih medikamenata, preventiva postoji i u vidu injekcije. Injekcija je možda najbolji i najefikasniji način zaštite. Daje je veterinar jednom godišnje i to kada vaša kuca napuni 12 nedelja. 

Stručnjaci takođe savetuju da koristite sredstva za zaštitu od komaraca.

Izbegavajte da svog psa šetate pored močvarnih područja, a takođe vodite računa da u letnjem periodu ograničite aktivnosti na otvorenom u zoru i sumrak jer je to glavno vreme hranjenja komaraca. 

Mnogi vlasnici misle da su njihovi ljubimci sigurni u zimskom periodu jer tada insekata nema. To ipak nije tako, prema tome ne preskačite terapiju!

Rano testiranje, u slučaju da posumnjate da vaš pas može imati infekciju srčanog crva je veoma važno i delotvorno u sprečavanju širenja infekcije i zdravstvenih komplikacija.

Srčani crv kod pasa iskustva

Maja iz Beograda

Primetila sam kod moje Lile da je bila jako bezvoljna. To je bilo prošle godine i prepisala sam to vremenu. Međutim, simptomi su se pojačavali, pa je počela i da kašlje. Kada sam je odvela kod veterinara, dijagnoza je bila srčani crv. Uf, kako mi je bilo teško tada.

Ali, sada sa dobrom terapijom i stalnom brigom ona je dobro i ponaša se kao i pre bolesti.

Jasno je da svog ljubimca ne možete doveka čuvati, a da ga ne ujede makar jedan komarac, zar ne?

Ali isto tako morate biti svesni ozbiljnosti situacije i opasnosti koju srčani crv kod pasa izaziva. Ova infekcija se u većini slučajeva završi smrtnim ishodom jer se ne otkrije na vreme!

Možda ne možete ubiti svakog dosadnog komarca na svetu, ali možete biti odgovoran vlasnik i svom malenom prijatelju pružiti odgovarajuću negu.

Ne čekajte da uvidite prve simptome, preventivno reagujte i preduzmite sve neophodne mere kako ne biste iskomplikovali život ni svom ljubimcu, a ni sebi.

Naš tekst nema za svrhu da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. Osnovna ideja je da vam pružimo što više informacija u vezi bolesti srčanog crva i šta da učinite ako primetite simptome.