hrana za mačke

Najzdravija hrana za mačke! Kako napraviti dobar izbor?

Adekvatna hrana za mačke potrebna je vašem ljubimcu za dug i zdrav život. Saznajte kako birati najbolju i koja je najzdravija hrana za mačke?

Mačke su mesožderi, što znači da se oslanjaju na hranljive sastojke koji se nalaze samo u proizvodima životinjskog porekla.

Mačke su evoluirale kao lovci koji konzumiraju plen koji sadrži velike količine proteina, umerenu količinu masti i minimalnu količinu ugljenih hidrata, a njihova ishrana i danas zahteva ove hranljive materije.

Mačke takođe zahtevaju više od desetak drugih hranljivih sastojaka, uključujući vitamine, minerale, masne kiseline i aminokiseline taurina. 

Iako je vašoj mački potrebna određena količina svakog određenog hranjivog sastojka da bi bila zdrava, više ne znači uvek i bolje.

Ovo se posebno odnosi na vitamine i minerale, pa upotreba dodataka u ishrani obično nije potrebna ako se maca hrani uravnoteženo.

Dodaci mogu biti štetni za vašu mačku i nikada ih ne treba davati bez odobrenja veterinara. Osim hrane, mačke bi trebalo da imaju pristup čistoj, svežoj vodi u svakom trenutku.

Na samom početku ćemo se osvrnuti na vrste hrane koje su dostupne za mace, a onda i na važan deo, kako starost, težina ili eventualna bolest utiče na biranje hrane za mace.

Komercijalna hrana za mačke

Komercijalna hrana je formulisana kao suva, polu-vlažna i konzervirana. Ovi proizvodi se razlikuju u sadržaju vode, nivou proteina, kalorijama, ukusu i svarljivosti.

Suva hrana za mačke

Suva hrana za mace sadrži od 6% do 10% vlage.

Suva hrana je relativno jeftina, a jedna od prednosti je da se ova hrana ne kvari.

Međutim, suva hrana može biti manje privlačna maci, a u zavisnosti od vrste i kvaliteta sastojaka može biti i teže svarljiva.

Ako koristite suvu hranu, važno je da neiskorišćenu hranu čuvate na hladnom i suvom mestu, a hranu ne treba upotrebljavati nakon isteka roka upotrebe.

Vlasnici često kupuju velike količine suve hrane koja se ponekad može čuvati mesecima, pa je vrlo važno proveriti datum isteka roka pre nego što nahranite svoju macu.

Dugotrajno čuvanje hrane utiče na sadržaj vitamina u hrani i povećava verovatnoću da masti postanu užegle. Dobro je čuvati suvu hranu za mačke u hermetički zatvorenoj posudi.

Poluvlažna hrana za mačke

Meso i mesni nusproizvodi su primarni sastojci poluvlažne hrane koja sadrži približno 35% vlage.

Ostali sastojci, uključujući sojino brašno, žitarice, proizvode od zrna i konzervanse se dodaju da bi se dobio konačni proizvod. 

Poluvlažna hrana nekim mačkama može biti privlačnija od suve hrane za mačke.

Međutim, nakon otvaranja pakovanja, hrana se može isušiti, postati manje ukusna i/ili užegla.

najbolja hrana za mačke

Konzervirana hrana za mačke

Konzervirana hrana ima sadržaj vlage najmanje 75 %, što je čini dobrim izvorom vode.

Generalno je najskuplja vrsta namirnica za mačke, ali je takođe i ukusna za većinu mačaka. Dostupno je mnogo različitih proizvoda, što može biti korisno ako je vaša mačka izbirljiva. 

Konzervirana hrana ima najduži rok trajanja kada je neotvorena, ali svaki neiskorišćeni deo otvorene konzervirane hrane za mačke treba čuvati u frižideru da bi se održao kvalitet i sprečilo kvarenje. 

Postoji veliki broj proizvođača hrane za mace, a neki od njih su i:

 • leonardo hrana za mačke
 • felix hrana za mačke
 • dein bastes hrana za mačke
 • acana hrana za mačke
 • hepatic hrana za mačke
 • cat chow hrana za mačke itd.

Medicinska hrana za mačke

Pored komercijalne, često ćete naći i medicinsku hranu za mačke. A zašto?

Često hrana za mace treba da bude dijetalna hrana za mačke zbog određenih poremećaja, poput problema sa vidom, dijabetesa, otkazivanja bubrega, zubnih bolesti i sl.

Iako su mnoge komercijalno dostupne hrane za mačke označene kao rešenja za ove probleme, uvek treba da razgovarate sa veterinarom o ograničenjima u ishrani ili merama predostrožnosti za mačke sa zdravstvenim problemima.

Vaš veterinar će vam dati najbolje preporuke za hranu i opcije za vitaminske suplemente i režime hranjenja.

Kako unos hranljivih sastojaka utiče na celokupno zdravlje vaše mačke, a obrada i distribucija hrane je postupak koji utiče na telesni sistem mačke, korišćenje ishrane za zdravlje je jasan korak ka podršci zdravstvenoj zaštiti.

Terapijske dijete mogu se koristiti u širokom spektru stanja, uključujući:

 • oboljenje bubrega,
 • oboljenje jetre,
 • bolest srca,
 • problemi sa varenjem, 
 • alergija ili osetljivost na hranu,
 • dijabetes,
 • oporavak nakon operacije,
 • problemi sa kožom i kožne bolesti
 • gojaznost.

Hrana za mačke bez žitarica

Dijetalna hrana za mačke bez žitarica je popularna među vlasnicima mačaka. Neki posežu za hranom bez žitarica kako bi smanjili alergije na hranu, gastrointestinalne tegobe i svrab na koži.

Iako mali procenat mačaka može biti osetljiv na žitarice, velika većina alergija na hranu povezana je sa uobičajenim izvorima proteina, kao što su govedina i piletina, a ne sa ugljenim hidratima poput žitarica.

Vlasnici kućnih ljubimaca takođe mogu pomisliti da ishrana bez žitarica kontroliše težinu. Hrana bez žitarica može imati manje ugljenih hidrata, ali veću masnoću i kalorije. Ovo ne garantuje kontrolu težine ili gubitak kilograma.

Za razliku od žitarica, ovi sastojci bogati ugljenim hidratima sadrže malo vlakana i mogu ubrzati gastrointestinalne probleme. Žitarice takođe daju važne hranljive sastojke hrani za mačke.

U zrnu su gvožđe, tiamin, kalcijum, riboflavin, folat i niacin. Hrana za mačke bez žitarica može rezultirati nedostatkom ovih osnovnih hranljivih sastojaka. 

Domaća hrana za mačke

Pravljenje sopstvene hrane za mačke je težak i dugotrajan proces, jer recept možda neće sadržati prave količine i proporcije hranljivih sastojaka za vašu mačku.

Generalno se preporučuje vlasnicima mačaka da kupuju hranljivu uravnoteženu komercijalnu hranu, osim ako veterinar ne preporuči domaći recept u medicinske svrhe.

U tom slučaju, vaš veterinar će verovatno preporučiti recept koji su kreirali veterinari koji se bave ishranom životinja. 

Ako odlučite da pripremite hranu za mačke, uverite se da recept zadovoljava prehrambene potrebe vaše mačke. Pažljivo sledite uputstva za pripremu i čuvanje hrane za mačke.

Konsultujete sa veterinarom ukoliko imate nekih nedoumica. Domaća hrana za mačke ne sadrži konzervanse i mora se bezbedno čuvati.

Postoje nutricionistički resursi sa računarskim programima koji pomažu u izračunavanju količina proteina, masti, minerala i vitamina u receptu.

Neki programi uzimaju u obzir starost mačke, zdravstveni status i nivo aktivnosti pri formulisanju odgovarajuće ishrane za mačku. Ali i dalje može biti nezgodno proveriti da li je hrana za kućne ljubimce „uradi sam“ nutritivno uravnotežena. 

dijetalna hrana za mačke

Najzdravija hrana za mačke – kako birati?

Izbor hrane za mačke jedna je od najvažnijih odluka koje ćete doneti kao vlasnik mačke. Prava hrana održavaće vašu mačku zdravom i srećnom tokom života. Međutim, kako se odlučiti koja je najbolja hrana?

Prodavnice kućnih ljubimaca pune su raznovrsnom hranom za mačke koja se razlikuje u ukusima, sadržaju vitamina i hranljivim sastojcima! 

Znamo koliko stresno može biti kada pokušavate da odaberete savršenu hranu za svoju mačku. Da bismo vam pomogli da napravite najbolji izbor, sastavili smo vodič o tome na šta treba paziti i kako doneti odluku kada je u pitanju hrana za mace.

Prilikom izbora najbolje hrane za mačke treba uzeti u obzir nekoliko faktora.

Oni uključuju:

Zdravlje i težina mačke

Da li vaša mačka ima zdravstvenih problema? Da li je vaša maca gojazna? Ovo su osnovne stvari koje treba uzeti u obzir prilikom odabira hrane koja je najbolja za vašu mačku.

Ako vaša mačka treba da izgubi nekoliko kilograma, kupovina hrane koja joj pomaže u kontroli telesne težine je sjajan izbor za vašu macu. Takođe se preporučuje savet od veterinara pre kupovine hrane za mačke.

Rasa mačke

Ne postoje dve iste mačke! Danas lako možete pronaći hranu za mačke napravljenu za određene rase mačaka kako biste je prilagodili njihovim jedinstvenim nutritivnim zahtevima.

Kompanije za hranu za kućne ljubimce uzimaju u obzir faktore kao što su: određeni oblik vilice, nivo proteina za nivo aktivnosti, pa čak i dodavanje više omega 3 masnih kiselina kako bi pomogle kod zdravlja kostiju i zglobova.

Nivo aktivnosti mačke

Nivo aktivnosti je još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir prilikom izbora najbolje hrane za vašu mačku. Baš kao i ljudima, mačkama je potrebna određena količina dnevnih hranljivih sastojaka i kalorija da bi normalno funkcionisale. 

Osetljivost na hranu i alergije

Još jedan važan aspekt koji treba razmotriti je da li vaša mačka ima znakove osetljivosti na hranu, poput uznemirenog stomaka, upale uha ili upornog češanja. Ovi simptomi mogu ukazivati na moguću neželjenu reakciju na jedan ili više sastojaka u hrani za mačke.

Važno je to utvrditi rano kako biste eliminisali hranu ili sastojke koji mogu uticati na zdravlje vaše mačke. 

Razmotrite bezbednost i kvalitet

Kvalitet i sigurnost hrane koju odaberete su veoma važni. Izaberite brend koji postavlja izuzetno visoke standarde kvaliteta i sigurnosti. 

Pogledajte sastojke hrane za mačke

Sastojci poput svežeg mesa, integralnih žitarica, voća i povrća pružaju osnovne hranljive sastojke, antioksidante i hranljive sastojke na biljnoj bazi koji podržavaju optimalno zdravlje mace. Čitanje oznake hranljivih sastojaka na ambalaži hrane je najbolji način za upoređivanje hrane za mačke.

Proizvođači hrane za kućne ljubimce moraju da dostave određene nutritivne informacije na pakovanju. 

Potražite hranu u kojoj su meso, nusproizvodi od mesa ili morski plodovi navedeni među prvih nekoliko sastojaka, jer to ukazuje da hrana verovatno sadrži dovoljno sastojaka životinjskog porekla za snabdevanje esencijalnim aminokiselinama i masnim kiselinama.

Na kraju, izbor najbolje hrane za vašu mačku može biti pokušaj i greška sve dok ne nađete savršenu hranu za mačku. Međutim, kad jednom pronađete pravu hranu, isplatiće se!

Prava hrana vas vodi do srećnije i zdravije mačke, kao i ređim odlascima kod veterinara. Neke mačke vole konzerviranu hranu, neke vole suvu hranu, a neke vole kombinaciju obe vrste. Izaberite one koje najbolje odgovaraju vašoj mački.

Starost mačke

Svim mačkama je potrebna pravilna ishrana kako bi ih zadovoljile u njihovoj određenoj fazi života, od mačića do starijih mačaka.

Obavezno obratite pažnju na etiketu i kupujte hranu za mačke koja odgovara svim životnim fazama ili je specifična za određenu starost vaše mačke.

Evo kratkog vodiča za izbor hrane prema starosti.

Hrana za mačiće

U ovom trenutku je presudno hraniti mače pravilnom ishranom, jer mače još uvek raste i razvija se. 

Osnova ishrane mačića treba da bude visokokvalitetna, uravnotežena, premium komercijalna hrana za mačiće. Međutim, mačetu možete ponuditi kuvano ili sirovo meso zbog raznolikosti u ishrani.

Izbegavajte da hranite mače sirovim mesom dok mače ne napuni najmanje 20 nedelja, jer njihov imuni sistem nije dovoljno razvijen. 

Takođe je dobra ideja da u ishranu mačića uvrstite i vlažnu hranu. Vlažna konzervirana hrana ili kuvano meso je dobra polazna osnova. Utvrđeno je da vlažna hrana pomaže kod boljeg zdravlja urinarnog trakta.

Što se tiče najbolje količine hrane za vaše mače, to se svodi na veličinu, težinu, rasu i ukupan zdravstveni status, zato uvek proverite kod svog veterinara. 

Hrana za odrasle mačke

Slično mačićima, osnova ishrane vaše odrasle ili starije mačke trebalo bi da bude visokokvalitetna, premium komercijalna hrana za mace.

Prilikom kupovine proverite etiketu pakovanja da biste videli kojim godinama mačke hrana odgovara. Ako ikada sumnjate ili vam je potrebna pomoć, vaš veterinar će vam moći pomoći.

Kao i mačićima, odrasloj mački ponudite raznovrsnu hranu poput svežeg, kuvanog mesa ili ribe. Meso je odličan izvor proteina, samo pripazite da proizvodi od mesa ne sadrže konzervanse koji mogu biti štetni za vašu mačku.

Starije mačke

Uvek imajte u vidu da starije mačke mogu imati zdravstvenih problema, a pogrešna hrana za mace može negativno uticati na njihovo zdravlje. 

Mnoge starije mace imaju koristi od vlažne hrane za mačke u konzervi i sveže ili kuvane hrane za mačke. Uvek se obratite svom veterinaru za odgovarajuću ishranu ako vaša mačka ima zdravstvenih problema.

U nastavku slede odgovori na opšta pitanja u vezi sa ishranom!!

suva hrana za mačke

Koliko hrane je potrebno vašoj mački?

Količina hrane koja je potrebna vašoj mački zavisiće od njene težine, veličine i starosti! Gojaznost je prilično česta kod mačaka i može doprineti kraćem životnom veku mačke, zato uvek vodite računa da hranite kućnog ljubimca tačnom količinom hrane.

Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pri odlučivanju koliko hrane treba da jede vaša mačka:

 • Starost i životni stadijum: Mačići imaju različite prehrambene potrebe od odraslih ili starijih mačaka. Mačke koje su trudne takođe imaju različite potrebe.
 • Težina: Ako vaša mačka nije idealne težine, možda ćete morati da joj date manje ili veće porcije kako biste joj pomogli da postigne i održi zdravu težinu. Prema preporuci za hranjenje mačaka suvom hranom, količina hrane za mačku od dva kilograma iznosi samo 20 do 35 grama. Mačkama od pet kilograma je potrebno između 40 do 70 grama dnevno. 
 • Nivo energije: Mačke koje su aktivne tokom dana mogu zahtevati više kalorija od onih koje radije provode vreme dremajući.
 • Vrsta hrane: Suva i vlažna hrana razlikuju se u kalorijama, kao i u veličini porcija. Moraćete da budete sigurni da macu hranite odgovarajućom količinom hrane, bez obzira da li jede suvu, vlažnu ili kombinaciju obe hrane za mačke.
 • Mačke u zatvorenom prostoru i mačke koje žive napolju: Mačke u zatvorenom možda neće biti toliko aktivne kao mačke na otvorenom, pa im je potrebno manje kalorija. 

Najbolji način da odredite koliko hrane treba vašoj mački je razgovor sa veterinarom. On može da utvrdi koliko hrane je maci potrebno dnevno na osnovu gore navedenih faktora.

Ako imate nedoumica, uvek potražite savet od veterinara. Bez obzira na starost vaše mačke, uvek osigurajte da ima pristup čistoj i svežoj vodi za piće.

Koliko često treba da hranim mačku?

“Koliko često treba da hranim mačku?”

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje vlasnici postavljaju veterinarima. 

Većina preporuka za hranjenje govori vam o ukupnoj količini hrane koja je vašoj maci potrebna dnevno, ali vam ne kažu koliko često treba da je hranite. Vašu macu treba da hranite:

 • od šeste nedelje života preporučuje se da maci dajete četiri ili više manjih obroka u toku dana,
 • od dvanaeste nedelje maci treba da dajete 3 obroka u toku dana,
 • od šest meseci maci treba da dajete dva obroka u toku dana (ujutru i popodne)
 • od treće do 11 godine mace treba hraniti dva puta dnevno u toku dana i
 • posle jedanaeste godine kada je maca starija potrebno je posavetovati se sa veterinarom o broju obroka za macu u toku dana.

Evo još nekoliko saveta kako da hranite mačku:

 • hranite macu na istom mestu i u isto vreme svakog dana,
 • udaljite činiju sa hranom od kutije sa posipom za mačke,
 • ako imate nekoliko mačaka udaljite njihove posude za hranu.

Zaključak!

Iako su mnoge mačke zadovoljne kada jedu jednu hranu, neke mačke mogu razviti izbirljive prehrambene navike i mogu postati vrlo selektivne u vezi sa hranom koju će prihvatiti.

Hranjenje mačke sa dve ili tri različite hrane pruža raznolikost ukusa i može sprečiti da vaša mačka razvije isključivu sklonost ka jednoj hrani. Mačka koja odbija da jede može razviti ozbiljne zdravstvene probleme. 

Ovo važi za bolesne mačke kojima nedostaje apetit, mačke na dijeti i izbirljive mačke koje odbijaju da jedu. Veterinar treba da pregleda bilo koju mačku koja odbija da jede i gubi na težini.

Pronađite visokokvalitetnu komercijalnu hranu za mačke koja odgovara uzrastu i zdravlju vaše mačke. Ako je potrebno, obratite se svom veterinaru pre nego što odaberete čime ćete hraniti mačku.

Veterinar će proceniti njeno zdravstveno stanje, a vi ćete biti sigurni da vašu macu hranite pravom hranom. Izbor odgovarajuće hrane za mačku najviše zavisi od starosti vašeg ljubimca, zdravlja i ličnih preferencija.

Zdrava ishrana deluje kao preventivni lek i štedi vam novac koji biste morali da potrošite na suzbijanje bolesti i komplikacija kod vaše mace.