upala bubrega kod mačaka

Koliko je opasna upala bubrega kod mačaka?

Upala bubrega kod mačaka može biti ozbiljan zdravstveni problem. Saznajte da li preventiva postoji i koje najbolje metode postoje za lečenje.

Bubrezi vaše mačke održavaju vitalnost njenog organizma. Upala bubrega kod mačaka, prema tome, može biti ozbiljan zdravstveni problem, jer oštećenje bubrega preti da ugrozi celokupan organizam vašeg ljubimca.

Koje to sve značajne funkcije obavljaju bubrezi kod mačaka?

Bubrezi pomažu u upravljanju krvnim pritiskom, stvaraju hormone, stimulišu koštanu srž da stvara više crvenih krvnih zrnaca i čiste krv. 

Poznato je da bubrezi mačaka mogu početi da otkazuju sa godinama čak iako su pravilno funkcionisali. 

Ovo se dešava zbog silnog preopterećenja tokom života. Oni se jednostavno umore i počnu polako da propadaju. 

Možda znate, ali ipak da napomenemo i to da su burezi kod mačaka osetljiviji nego kod drugih životinja zbog viskoproteinske ishrane ovih pufnastih lepotana.  

Bilo kako bilo, sigurno je da nelečena upala bubrega kod mačaka može dovesti do niza zdravstvenih problema. Kada je upala hronična, gotovo da nema leka, nažalost.

Hroničnu upalu bubrega kod mačke ćete lečiti celog njenog života. Ali ranom dijagnozom i dobrom, adekvatnom negom možete da poboljšate kvalitet i dužinu života svog ljubimca.

Kako da prepoznate upalu bubrega kod svog ljubimca i šta da radite u tom slučaju saznajte u nastavku teksta. 

Kako izgleda upala bubrega kod mačaka?

Većina upala bubrega kod mačaka razvija se zbog neotkrivene infekcije bešike (tj. neotkrivene na vreme) ili urinarnog trakta.

Infekcija se vrlo brzo razvija, a zatim se gotovo istom brzinom proširi ureterom do bubrega, što rezultira upalom, oštećenjem bubrega i jakim bolom.

Kada se bubrezi upale, obično se abnormalno uvećaju. 

Nakon što smo ustanovili da su mačke vrlo sklone bolestima bubrega i upalama isith, treba znati i ovo: 

Iako je upala bubrega kod mačaka opasnost za sve uzraste i rase mačaka, ipak starije mačke, persijske mačke ili himalajske mačke imaju veću verovatnoću da razviju teške bubrežne bolesti od ostalih mačaka. 

Najviše pogođene mačke imaju ili pielonefritis (infekciju bubrega), akutnu bolest bubrega (AKD) ili hroničnu bolest bubrega (CKD).

Kao i kod mnogih bolesti kod mačaka, može biti veoma teško da se dijagnostikuje tačan uzrok upale bubrega.

Mnoge mačke se potpuno oporave nakon što su primile poduži protokol lečenja antibioticima i raznim tečnostima za tu svrhu.

Ali neke ipak ne budu tolike srećnice, jer se upala bubrega kod mačaka često jako iskomplikuje i dolazi do otkazivanja bubrega.

upala bubrega kod mačaka lečenje

Otkazivanje bubrega kod mačaka

Kada usled komplikovnog oboljenja bubrega dođe do otkazivanja, nažalost, malo šta možete uraditi da pomognete svojoj maci. Možete probati sa lečenjem, ali tek kako biste joj malo produžili život, da je spasite od neminovne smrti ne možete. 

Najčešći simptomi koji ukazuju na to da vaša mačka možda umire od otkazivanja bubrega su:

 • anemija
 • drastične promene u kilaži
 • mentalna konfuzija
 • otkazivanje srca
 • slepilo
 • nemogućnost hodanja
 • trzanje
 • neprijatan miris celog tela… 

Kada već dođe u ovu fazu mačka će se verovatno sakrivati od vas kako bi u miru napustila ovaj svet. 

Kako se mačke približavaju smrti, simptomi postaju sve teži. Gledanje voljenog ljubimca kako pati sve više i više postaje nepodnošljivo i bolno. 

Kraj života kućnog ljubimca je vrlo emotivan, što otežava jasne odluke.

No, ukoliko više uzastopnih terapija makar malo ne poboljša stanje mačke, znači da je došao kraj i veterinari savetuju eutanaziju kao jedino moguće rešenje. 

Upala bubrega kod mačaka – simptomi

Nažalost, upala bubrega kod mačaka nema ranih upozoravajućih znakova, što postavljanje dijagnoze čini dosta izazovnim zadatkom. 

Ponekad nema jasnih simptoma sve dok mačka ne doživi stvarno otkazivanje bubrega. 

Uobičajeni simptomi uključuju:

 • Često mokrenje (iako biste mogli pomisliti da je ovo znak da bubrezi vaše mačke dobro rade, to zapravo znači da više nisu u stanju da zadržavaju vodu. Mokrenje izvan njihovog posipa je još jedan od prvih signala da nešto nije u redu)
 • Povećana žeđ (to znači da vaša mačka pokušava nadoknaditi tečnost koju je izgubila učestalim mokrenjem)
 • Dehidratacija
 • Obojena mokraća (krvavi ili mutni braonkasti urin)
 • Proliv ili zatvor kod mačke
 • Mačka povraća
 • Smanjen apetit
 • Groznica
 • Letargija
 • Gubitak težine
 • Čir na ustima (posebno su osetljive desni i jezik)
 • Mački smrdi iz usta (neprijatan zadah sa mirisom sličnim amonijaku)
 • Jezik smeđe boje
 • Jedan ili oba bubrega su opipljivo veći od uobičajenog
 • Česte bakterijske infekcije bešike (bakterije se lakše razvijaju u razređenom urinu koji nastaje zbog otkazivanja bubrega)
 • Povećan stomak
 • Bol u stomaku
 • Slabost mišića
 • Suvo krzno
 • Depresija
 • Ravnodušnost

Upala bubrega kod mačaka – uzroci

Postoji nekoliko potencijalnih uzroka koji mogu izazvati upalu bubrega kod mačaka.

Evo i koji su:

1.Pielonefritis

Pielonefritis, ili infekcija bubrega, obično je posledica osnovne bakterijske infekcije urinarnog trakta. 

Pielonefritis često dovodi do akutne bolesti bubrega (AKD) i hronične bolesti bubrega (CKD).

2.Akutna upala bubrega kod mačaka

Ako vaša mačka ima akutnu bubrežnu insuficijenciju, to znači da njeni bubrezi iznenada više ne mogu pravilno da funkcionišu. 

Akutna upala bubrega kod mačaka često je uzrokovana gutanjem toksina poput biljaka koje su prskane, antifriza, pesticida, sredstava za čišćenje, ali takođe može biti uzrokovana i pielonefritisom. 

Oboleli bubreg postaje teško oštećen i uvećan. Oboljenje može biti trajno ili reverzibilno, u zavisnosti od uzroka. 

3.Hronična upala bubrega kod mačaka

Hronična upala bubrega kod mačaka se dešava postepeno i obično se razvija tokom nekoliko meseci ili čak godina. 

Brojni su razlozi za hronične upale, uključujući infekcije i tumore, a nažalost, u zavisnosti od toga koja je dijagnoza, oštećenje bubrega ponekad ostaje trajno.

U ranim fazama bolesti bubrega kod mačaka, zdrava područja bubrega nadoknađuju svaku štetu povećavanjem svog ionako prevelikog radnog opterećenja.

Međutim, kako bolest napreduje, zdrava područja počinju da se smanjuju i na kraju jednostavno nema dovoljno preostalih zdravih područja da bi bubrezi mogli da rade kako treba. U ovoj fazi vaša mačka će pokazivati znake otkazivanja bubrega. 

Hronična insuficijencija bubrega kod mačaka je progresivna bolest na koju će vaš veterinar morati da pazi, ali se njome obično može upravljati kombinacijom medicinskih tretmana i posebne dijete.

Napomena: Tačan uzrok progresivne, hronične bolesti bubrega nije poznat, međutim, mogu je pokrenuti i zubne bolesti i infekcije urinarnog trakta.

4.Ostali uzroci

Upala bubrega kod mačaka može biti izazvana i ostalim čestim uzrocima kao što su kamen u bubrezima ili urinarnom traktu, malformacije, odnosno deformiteti bubrega pri rođenju, imunološki posredovana bolest, visok krvni pritisak i hronična bakterijska infekcija bubrega.

Napomena: Starije mačke nisu jedine u opasnosti. Mačići se mogu roditi sa bolestima bubrega. Ovde je reč o genetskim promenama koje su nasleđene. 

Upala bubrega kod mačaka, takođe, može biti izazvana i traumom ili povredom.

Kako se dijagnostikuje upala bubrega kod mačaka?

Preliminarna dijagnoza upale bubrega postavlja se uzimanjem kompletne krvne slike i analize urina. Najbolje vreme za uzimanje uzorka urina je jutro, odnosno uzima se prva jutarnja mokraća.

Evo kako da najlakše to izvedete. 

Posudu u kojoj se nalazi posip za mačke potpuno ispraznite i očistite od peska. Dobro je operite, kako biste uklonili sve ostatke i na neki način dezinfikovali posudu. 

Kada mačka izvrši nuždu, tada možete mokraću samo presuti u sterilnu posudu koju vam je dao veterinar ili ste je sami kupili.

Za ovu namenu možete iskoristiti i čistu staklenu teglu. Ali strogo vodite računa da je posuda u potpunosti čista, jer bilo koji ostatak može uticati na rezultate!

Što je uzorak svežiji, to će testovi biti tačniji, pa pokušajte da ne odlažete odlazak kod veterinara nakon što ste uzorak uzeli.

Najbolje bi bilo da se uzorak odnese na testiranje u roku od sat vremena nakon uzimanja, jer posle toga neće biti efekta i test ne može pokazati pravu sliku stanja. 

Nakon ispitanih uzoraka krvi i urina, mačka će biti podvrgnuta palpacijskom pregledu, zatim će se uraditi i rendgen kako bi veterinar što bolje i preciznije ustanovio dijagnozu. 

Ovakav kompletan pregled će pomoći veterinaru u pronalaženju eventualnog kamena u bubrezima i u proceni oblika i veličine bubrega.

Krvna slika će prikazati nakupljanje jedinjenja u krvi, dok će analiza urina pružiti stručnom licu korisne informacije o obimu i stepenu oštećenja bubrega. 

Ako su bubrezi uvećani, veterinar može, takođe, zatražiti ultrazvuk, urinokulturu ili biopsiju bubrežnog tkiva.

Lečenje upale bubrega kod mačaka

Upala bubrega kod mačaka će se u većini slučajeva lečiti ambulantno, osim ako mačka nema dodatnih komplikacija zbog dehidracije ili bubrežne insuficijencije. 

Ako vaša mačka treba da bude hospitalizovana, u bolnici će joj svakako biti data infuzija, minerali i elektroliti intravenozno kako bi se opšte stanje makar malo popravilo. 

Ako je uzrok upale bubrega, kojim slučajem, blokada urinarnog trakta, prepreke se moraju odmah ukloniti.

Upala bubrega kod mačaka je komplikovano i teško oboljenje. Samim ti je i lečenje upale bubrega dugoročno i zahtevno. 

Većina mačaka prima velike doze antibiotika tokom četiri do šest nedelja. U nekim slučajevima će se primenjivati intravenozni medikamenti. Samo u retkim slučajevima biće preporučena operacija uklanjanja upaljenog bubrega.

Za brži i bolji napredak, promene u ishrani su takođe veoma korisne.

Većina mačaka dobro reaguje na terapijsku ishranu visokokvalitetnim proteinima i dodacima vitaminima B, D i omega-3 masnim kiselinama. 

Svi dijetetski protokoli bave se negativnim posledicama bolesti koja pogađa bubrege i pomažu u povećanju telesne težine, smanjenju stvaranja kiseline, smanjenju nakupljanja azotnog otpada i održavanju zdravih nivoa B-vitamina i kalijuma.

U zavisnosti od stepena i obima oštećenja koje je na bubregu nastalo usled upale, mačke će možda moći da povrate potpunu funkciju bubrega.

Proces lečenja će svakako pomoći da vaša mačka bude dobro i u stabilnom stanju.

otkazivanje bubrega kod mačaka

Upala bubrega kod mačaka – oporavak

U većini slučajeva mačke imaju ogromnu korist od lečenja i nakon njega mogu nastaviti sa normalnim životom. Nije isključeno da će živeti dugo i zdravo ostatak svog života. 

Ono što će biti neophodno (iako možda po malo naporno) jeste redovna poseta veterinaru zbog kontrole.

Mačka mora odlaziti kod veterinara na redovne preglede, svakih tri do šest meseci, radi procene poboljšanja i praćenja stanja bubrega. 

Tokom svake posete obavljaće se fizički pregled, a ako je potrebno biće urađen i test krvi i urina koji će pružiti detaljnije informacije o stanju bubrega vaše mačke.

Ono što vi kod kuće možete da uradite i time doprinesete bržem oporavku jeste to da se pobrinete da vaša mačka ima 24-satni pristup svežoj, čistoj vodi bez hlora i fluora.

Pripazite na količinu hrane i vode koju mačka svakodnevno unosi kako biste što lakše primetili nagle promene u težini i hidrataciji.

Ishrana – kao važan korak u oporavku!

Upala bubrega kod mačaka se može donekle kontrolisati ishranom, ali samo ukoliko se radi o hroničnom oboljenju. Evo šta je bitno promeniti:

Unos vode

Mačke sa hroničnim oboljenjem bubrega imaju tendenciju da često dehidriraju (zbog smanjene sposobnosti bubrega da čuvaju vodu). Održavanje dobrog unosa tečnosti je zbog toga veoma važno i može pomoći u usporavanju napredovanja bolesti. 

Kako mačke uglavnom unose vodu iz hrane, kad god je to moguće, mačke treba hraniti konzerviranom (vlažnom) hranom, a nikako suvom hranom.

Sadržaj proteina

Idealna dijeta za mačku sa bubrežnom insuficijencijom treba da ima ograničen sadržaj proteina.

Mnogi toksični proizvodi koji se akumuliraju u krvi kod hroničnog oboljenja bubrega rezultat su razgradnje proteina, a prelazak na ishranu (dijetu) sa smanjenim unosom proteina pomoći će da se to svede na minimum i poboljša kvalitet života. 

Ograničenje proteina mora se izvoditi pažljivo i postepeno, jer premalo proteina u ishrani takođe može biti izuzetno štetno za opšte zdravlje mačke.

Nizak sadržaj fosfata

Ograničavanje sadržaja fosfata u ishrani izgleda veoma korisno u zaštiti bubrega od daljeg oštećenja. Iako ograničavanje proteina u ishrani pomaže u održavanju kvaliteta života, čini se da je ograničavanje fosfata ono što produžava život mačaka sa hroničnim bolestima bubrega.

Ostali aspekti ishrane takođe mogu imati važnu ulogu u smanjivanju simptoma hroničnih oboljenja bubrega kod mačaka. 

Tu spadaju dodavanje antioksidanata za pokušaj zaštite bubrega od daljeg oštećenja, esencijalnih masnih kiselina koje pomažu u održavanju protoka krvi kroz bubrege i smanjenju upale. 

Ishrana obogaćena kalijumom sprečava hipokalemiju (nizak nivo kalijuma u krvi), a dodatni bikarbonat (ili slično) pomaže u sprečavanju acidoze (nakupljanje kiseline u telu koje se takođe može javiti kod hroničnog oboljenja bubrega).

Sve ove mere u promeni načina ishrane mogu pomoći i imati određenu ulogu u držanju bolesti pod kontrolom. 

Zbog visokih nutricionističkih zahteva kod mačaka koje imaju neko hronično oboljenje bubrega, preporučuje se hranjenje specifičnom veterinarsko-terapijskom hranom dizajniranom za upravljanje svim ovim aspektima. 

Specijalna dijeta koju će vam veterinar prepisati zapravo čuva funkciju bubrega što je duže moguće. Ove dijete isključivo i jedino može odrediti vaš veterinar!

Ističemo da tekst pred vama ne sadrži stručne veterinarske savete i nema za cilj da vas uputi da sami lečite bilo koju bolest vašeg ljubimca. 

Ovim tekstom smo želeli da vam pomognemo da lakše prepoznate simptome upale bubrega kod mačaka kako biste na vreme adekvatno reagovali i sprečili komplikacije koje ona može izazvati.