zatvor kod mačaka

Zatvor kod mačaka!Upomoć! Šta da radim?

Kada je zatvor kod mačaka ozbiljan problem koji zahteva veterinarsku pomoć? Koji su uzroci i šta možete učiniti da svojoj maci pomognete.

Zatvor kod mačaka je česta pojava koja može da im prouzrokuje brojne patnje, a što duže traje veća je opasnost za zdravlje mace. 

Svaka maca ima svoj ritam pražnjenja creva. Većina mačaka će imati stolicu jednom do dva puta dnevno, dok starije mace mogu imati stolicu svaki drugi dan, ali ne sme proći više od 48 sati između dve stolice.  

Kod zdrave mace, redovna stolica treba da bude polu-čvrsta, oker ili braon boje bez krvi ili parazita.

Ako sumnjate da vaša maca ima zatvor, veoma je važno da shvatite šta je prouzrokovalo ovo stanje i kako možete pomoći vašoj voljenoj maci. 

Zato ćemo razmotriti osnovne informacije koje su vam potrebne, od prvih simptoma, pa sve do pitanja kako se leči zatvor kod mačaka od strane veterinara.

Takođe, upoznaćemo vas na koji način možete sprečiti neprijatnosti kako biste maci pomogli da se vrati u uobičajeno i srećno stanje.

Zatvor kod mačaka!Simptomi!

Kad maca ima zatvor ona će se napinjati dok pokušava da obavi nuždu ili je uopšte neće moći obaviti. 

Glavni znaci zatvora kod mačaka su:

 • Suva i tvrda stolica 

Mačke sa zatvorom mogu imati vrlo suvu i tvrdu stolicu. Ovakvu stolicu možete pronaći izvan wc posude sa posipom za mace, jer neugodnost koja se javlja prilikom pokušaja da obave nuždu može dovesti do toga da mačke napuste posudu sa peskom pre nego što obave nuždu.  

 • Vokalizacija, naprezanje ili potpuno izbegavanje wc posude sa peskom

Ostali znaci zatvora kod mačaka mogu biti vokalizacija ili naprezanje, kao i to da maca više puta ulazi i izlazi iz posipa sa peskom pre nego što ga upotrebi. Vaša maca se može naprezati, ali uopšte neće biti u stanju da obavi nuždu. Ovi znakovi mogu ukazivati i na ozbiljne probleme sa urinarnim traktom, pa bi trebalo da kontaktirate veterinara ako ih uočite.

 Simptomi zatvora kod mačaka (opstrukcije creva) najčešće su:

 • mučnina,
 • smanjen apetit,
 • povraćanje,
 • dehidracija,
 • gubitak telesne težine, 
 • letargija,
 • bolan i otečen stomak, 
 • nadutost, 
 • grčevi,
 • tvrda i suva stolica u obliku sitnih loptica,
 • pražnjenje creva traje dugo i bolno je za macu.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma kod mace, sa zatvorom ili bez njega, trebalo bi što pre da odvedete vašu macu kod veterinara na pregled.  

zatvor kod mačaka simptomi

Uzroci zatvora kod mačaka

Mnogo različitih faktora može izazvati ili doprineti pojavi zatvora kod mačaka. Otkrivanje uzroka zatvora kod mačaka jednako je važno kao i prepoznavanje simptoma.

Iako je dehidracija najčešći uzrok zatvora kod mačaka, postoji mnogo drugih potencijalnih razloga za ovo stanje:

1. Način života

Mačke ne žele da vrše nuždu ako, na primer:

 • wc posuda sa posipom je prljava, 
 • postoji konkurencija (sa ostalim mačkama) za wc posudu sa posipom,
 • maca ne voli upotrebljenu vrstu posipa,
 • wc posuda sa posipom je na bučnom ili lošem mestu,
 • maca je imala loše iskustvo kada je koristila wc posudu sa posipom. 

2. Bol

Starije mačke mogu da pate od bolova i neprijatnosti povezanih sa, na primer, artrozom. To može učiniti bolnim ulazak i izlazak iz wc posude sa posipom ili zauzimanje položaja za nuždu.

U nekim slučajevima mogu postojati bolovi od debelog creva ili rektuma ako tamo postoje abnormalnosti ili ako je mačka pojela nešto što uzrokuje traumu sluznice debelog creva.

Apscesi ili druga bolna stanja kože oko anusa kod mace takođe mogu prouzrokovati probleme sa obavljanjem velike nužde.

3. Dehidratacija

Voda se apsorbuje iz fekalija u debelom crevu i ako su mačke dehidrirane (ili ne piju dovoljno vode), pokušaće da ponovo upiju više tečnosti iz debelog creva, što rezultira suvim i tvrdim izmetom.

Hronična bolest bubrega je česta kod starijih mačaka i dovodi do povećane proizvodnje urina, pa mačke postaju blago dehidrirane, što može biti uzrok zatvora kod mačaka.

4. Poremećaji metabolizma

Neki metabolički poremećaji kao što su niske koncentracije tiroidnih hormona (hipotireoza, retko stanje kod mačaka) i nizak nivo kalijuma ili kalcijuma u ​​krvi mogu ometati sposobnost debelog creva da se skupi i mogu dovesti do zatvora kod mačaka.

5. Neurološki problemi

Nervi koji kontrolišu kontrakciju creva mogu biti oštećeni kao rezultat traume (npr. nezgode u saobraćaju). U nekim slučajevima može doći do nekontrolisanog pražnjenja stolice, ali u drugom slučaju se primećuje zadržavanje izmeta i zatvor.

6. Opstrukcija debelog creva

Deformiteti karlice mogu prouzrokovati suženje karličnog kanala. To može prouzrokovati kompresiju debelog creva u karlici i nakupljanje fekalija.

Ako ovo rezultira dužom pojavom zatvora kod mačaka, može se razviti sekundarni megakolon (više o tome u nastavku teksta). Sužavanje debelog creva takođe može nastati usled tumora, stranih tela itd.

7. Idiopatski megakolon

Megakolon može proisteći iz višemesečnog teškog zatvora kod mačaka, uzrokujući postepeno i trajno pogoršanje sposobnosti debelog creva da se stegne.

Međutim, megakolon takođe može nastati kod mačke kao primarna bolest bez očiglednog osnovnog uzroka – ovo se naziva idiopatski megakolon. Kod ove bolesti razvija se problem sa mišićem zida debelog creva, što dovodi do nemogućnosti kontrakcije.

Starije mace često pate od retkog ili otežanog pražnjenja creva. Međutim, stanje se može desiti kod bilo koje mačke koja ne jede dovoljno vlakana, ne uzima dovoljno vode, ne vežba ili pati od jednog ili više uzroka zatvora.

Ako niste sigurni šta je prouzrokovalo zatvor kod mace obratite se veterinaru kako bi utvrdio osnovni uzrok. Na osnovu nalaza, lečenje može da varira od promena u ishrani pa sve do propisanih lekova. Neki problemi su blagi i mogu se lečiti kod kuće.

Zatvor kod mačaka!Dijagnoza!

Zbog različitih stvari koje mogu izazvati ili doprineti zatvoru kod mačaka, veterinar će možda morati da izvrši niz pretraga, kao i da pregleda vašu mačku i razgovara sa vama. Ovo će biti posebno važno u slučajevima ponavljajućeg ili teškog zatvora.

Dijagnoza zatvora kod mačaka može obuhvatati sledeće preglede:

 • testove krvi i urina,
 • rentgen ili ultrazvuk,
 • endoskopiju – endoskop je cev sa kamerom pri vrhu koja se ubacuje kroz mali rez ili otvor na telu, a koja omogućava veterinaru da vidi unutrašnjost tela mace,
 • kolonoskopija – pregled debelog creva i završnog dela tankog creva aparatom na čijem kraju se nalazi kamaera koja je povezana sa monitorom,
 • pažljiv pregled pod sedacijom ili anestezijom.

Veterinarski tretman 

Zatvor kod mačaka je često stanje, ali može ukazivati na ozbiljnu bolest, pa o tome treba razgovarati sa veterinarom.

Zatvor kod mačaka se mora lečiti što je pre moguće kako bi se smanjio rizik od trajnog oštećenja usled produženog rastezanja debelog creva.

Efikasno lečenje uključuje identifikovanje i lečenje osnovnog poremećaja, uklanjanje izmeta iz debelog creva i sprečavanje da se ponovo javi zatvor kod mace.

Lečenje zatvora kod mačaka zavisiće od osnovnog uzroka problema, njegove težine i trajanja. U slučaju jakog zatvora kod mačke, maca će u početku morati biti hospitalizovana i stavljena na intravenske tečnosti, a zatim će fekalije biti uklonjene iz debelog creva pod anestezijom. 

Nekoliko opcija se može koristiti za  mačke koje imaju problem sa zatvorom:

 1. Održavanje dobre hidratacije – unos tečnosti biće koristan u upravljanju zatvorom kod mačaka.
 2. Upravljanje ishranom – promena ishrane može biti od velike pomoći u slučajevima zatvora kod mačaka. Hrana sa visokim sadržajem vlage, vlažna hrana i ishrana bogata vlaknima može pomoći kada je u pitanju zatvor kod mačaka. Veterinar će vas posavetovati koja je najbolja ishrana za vašu macu. 
 3. Klistir – klistiri mogu ponekad biti korisni za ublažavanje blagog zatvora.
 4. Laksativni lekovi – Na raspolaganju je širok spektar različitih laksativnih lekova. Postoje laksativi koji su dizajnirani za podmazivanje debelog creva i olakšavanje prolaska fekalija kao npr. tečni parafin. S druge strane, postoje laksativi u obliku lekova koji su dizajnirani da pospešuju zadržavanje vode u izmetu i tako fekalije čine mekšim. Deluju blago, ali ponekad mogu biti korisni sami ili u kombinaciji sa drugim lekovima. Takođe, postoje i laksativi koji deluju povlačenjem vode u izmet da bi postao mekši i mogu imati snažno dejstvo. Neki lekovi stimulišu kontrakciju mišića u zidu debelog creva da bi pomogli u izbacivanju izmeta prema anusu. 
 5. Hirurška intervencija – ako medicinsko lečenje nije uspešno u upravljanju zatvorom kod mačaka, može se izvršiti hirurška intervencija (radi uklanjanja većeg dela debelog creva – operacija poznata kao subtotalna kolektomija). Iako je ovo prilično velika operacija, a mačke će neizbežno neko vreme imati dijareju, dugoročni rezultati ove vrste operacije su često vrlo dobri. Generalno, mačke se brzo prilagođavaju i dijareja se veoma brzo rešava.

Dodatni saveti i kućni tretmani!

Evo liste stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste pomogli vašoj maci ukoliko ima zatvor:

1. Hidratacija

S obzirom da dehidracija doprinosi zatvoru kod mačaka, ispijanje veće količine vode i održavanje hidratacije pomaže u sprečavanju zatvora. 

Vašu macu možete ohrabriti da pije više vode dodavanjem više posuda za vodu u različitim delovima vašeg doma, pomoću fontana za kućne ljubimce ili ostavljanjem slavine koja kaplje. 

2. Isprobajte novu ishranu

Alergije na hranu mogu izazvati zapaljenje creva i zatvor kod mačaka. Promena izvora proteina u hrani vaše mačke (piletina, jagnjetina, itd.) može smanjiti upalu i omogućiti normalnije kretanje creva.

Za mačke koje mogu biti alergične na više stvari, postoje i posebne dijete sa posebnim sastojcima i hipoalergijske dijete. Ipak, treba oko 8 do 12 nedelja da bi promena ishrane uspela, tako da je ovo deo dugoročnog procesa.

Pratite preporučeni prelazni period, mešajući staru hranu sa novom, kako je navedeno na pakovanju hrane za mačke.

3. Pomozite svojoj maci da održava zdravu težinu

Gojaznost izaziva zapaljenje creva, što dovodi do zatvora kod mačaka. U težim slučajevima u stomaku može biti toliko masti da fizički ometa kretanje stolice. Veterinar vam može pomoći da shvatite da li vaša mačka treba da smrša i da zajedno sa vama kreira plan ishrane.

zatvor kod mačaka lečenje

4. Povećajte vežbanje 

Vežbanje može pomoći kod normalnog kretanja creva, što dalje pomaže u lečenju i sprečavanju zatvora kod mačaka. Ohrabrite svoju mačku da bude aktivnija sa stvarima poput igračaka i provodite više vremena u igri sa macom.. Vežba će takođe pomoći da se smanji anksioznost vaše mačke, a pomoći će i kod gubitka kilograma.

5. Minimalizujte stres i anksioznost

Mačke mogu lako biti pod stresom kada im se naruši rutina. Može postojati očigledan uzrok, poput novog ljubimca u kući ili selidbe, ili manje očigledan, poput promene rasporeda, buke ili novog laveža psa u komšiluku.

Ponekad je potrebno samo vreme da se mačka prilagodi promenama. Vašoj maci možete pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti upotrebom biljaka i / ili lekova, naravno, sve uz prethodnu konsultaciju sa veterinarom.

6. Dodajte još wc posuda sa posipom

Mačke mogu biti vrlo specifične u vezi sa svojim wc posudama. Ako im se ne sviđa mesto gde je postavljena ili čak vrsta posude ili posipa, možda ga neće toliko koristiti, što može dovesti do zatvora. Treba da imate najmanje jednu wc posudu više nego što imate mačaka. 

7. Isprobajte vlakna ili probiotike

Probiotici su „dobre bakterije“ koje pomažu u održavanju zdravih creva. Zdrava creva normalno će pokretati stolicu i održavati stolicu mekom, sprečavajući zatvor.

Vlakna hrane dobre bakterije i pomažu u normalnom funkcionisanju u crevima. Takođe mogu pomoći u zadržavanju više vode u crevima, što pomaže u lečenju i sprečavanju zatvora kod mačaka.

Postoje različite vrste vlakana, pa će ono što najbolje funkcioniše varirati od mačke do mačke. Neki uobičajeni izvorkoji se često koristi  su pšenične mekinje. 

Ipak, mnogo toga zavisi od uzroka problema. Važno je razumeti da obično postoji osnovni uzrok zatvora kod mačaka i mačku treba odvesti kod veterinara. 

8. Laksativi

Laksativi se prodaju bez recepta i mogu lečiti simptome zatvora kod mačaka, ali obavezno se obratite veterinaru pre nego što mački date nove suplemente ili lekove.

Postoji nekoliko vrsta laksativa koji deluju na različite načine. Većina laksativa bez recepta deluje tako što dovodi do toga da telo uvlači više vode u creva, što pomaže omekšavanju stolice i njeno lakše izbacivanje. 

Zbog uvlačenja vode u creva, laksativi mogu pogoršati druge simptome kod mačaka sa osnovnim hroničnim bolestima, uzrokujući dehidrataciju. Trebalo bi da pitate veterinara da li su laksativi dobra opcija za vašu mačku.

Laksative na bazi ulja ili masti treba koristiti samo ako ih veterinar preporuči i ne bi ih trebalo koristiti dugoročno.

Kakva je prognoza kada je reč o zatvoru kod mačaka?

Hronični zatvor kod mačaka je relativno čest problem, posebno kod starijih mačaka. Iako se blaži slučajevi često mogu uspešno rešavati medicinskim i dijetetskim lečenjem, nekim mačkama, posebno onima koje su teže pogođene, na kraju će možda trebati operacija.

Kako možete sprečiti zatvor kod mačaka?

Sve ono što smo naveli i kod lečenja mace kod kuće, jeste zapravo i preventiva. Svom ljubimcu morate prilagoditi sve uslove, kako bi maca imala zdravu okolinu, zdrave navike i samim tim, što manje zdravstvenih problema.

Evo nekoliko načina za smanjenje rizika od zatvora kod mačaka:

 • Hranjenje mačke konzerviranom hranom jednostavan je način da se poveća unos vode. Suva hrana može sadržati oko 10-20% vode, dok konzervirana, vlažna hrana može imati 80%;
 • Obavezno obezbedite više posuda sa posipom ako imate nekoliko mačaka;
 • Očistite svaku posudu sa posipom najmanje jednom dnevno;
 • Različite mačke preferiraju različite vrste posipa. Uverite se da vaša mačka deluje zadovoljno posipom koji ste odabrali;
 • Povećajte vežbanje i aktivnosti vaše mace.

Jedan od najvažnijih aspekata u životu mace jeste njeno zdravlje. Ako je maca deo vašeg života uvek morate brinuti o njenom zdravstvenom stanju, kako bi joj pružili sreću i blagostanje.

Zatvor je čest zdravstveni problem kod mačaka koji može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Obratite se veterinaru ako primetite da vaša maca ima veoma tvrdu i suvi stolicu ili ako se napreže dok vrši nuždu. 

Naš tekst nema za svrhu da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. Osnovna ideja je da vam pružimo što više informacija šta treba da učinite ukoliko primetite simptome zatvora kod vaše mace.