posip za mačke

Kako da izaberete najbolji posip za mačku?

Znate li koje sve vrste posipa postoje za mačke i kako se koriste? U ovom tekstu vam pomažemo da izaberete najbolji posip za mačku!

Prvo da objasnimo – posip je zapravo pesak gde vaša mačka vrši nuždu. Postoje razne vrste posipa – negranulirani (sačinjen od gline), kristalni, silikonski, drveni pelet posip, ekološki, sa dodatnim mirisom ili bez, grudvajući i negrudvajući.

Posip treba da sipate u posebnu posudu, koja će predstavljati toalet za vašu mačku. Najbolje je da posuda bude u nekom tihom, mirnom kutku vaše kuće, da bi mačka imala privatnost kada vrši nuždu. 

Za mnoge mačke ne predstavlja problem prisutnost drugih ljudi, ali ipak, dozvolite im njihovu intimu.

Hajde da se upoznamo sa vrstama posipa, kako biste znali da odaberete najbolji posip za vašu mačku.

Posip za mačke sastav

Ako govorimo o najjednostavnijoj vrsti posipa, tradicionalnoj takoreći, možda biste želeli da znate šta sve čini njen sastav.

Osnovni jeste glina (naravno, specijalna vrsta gline). U sebi sadrži natrijum bentonit koji predstavlja prirodno sredstvo za upijanje gline kada se ovlaži, nakon nužde, i na taj način dobija čvrst oblik i lakši je i za čišćenje.

U posipu se može naći i smola, koja takođe doprinosi u čvrstini i tome da se ne raspadnu grudve urina. Alternativa za smolu jeste ksantan guma, pa nekada možete njeno ime pročitati u sastavu posipa.

Prašak za pecivo se nalazi u mnogim vrstama posipa, on kontroliše miris i održava izmet suvim.

U novim vrstama posipa može se naći i neki miris/aroma. Pri odabiru bi trebalo da obratite pažnju da li je taj miris jak, jer mačkama to ne prija i postoji mogućnost da će zbog toga izbegavati posip (i vršiti nuždu na nekom drugom mestu, što nijednom vlasniku ne odgovara).

Takođe, sada postoje i kristalni posip, silikonski, drveni pelet, ekološki, grudvajući i negrudvajući…

Svi posipi imaju neke zajedničke elemente u sebi, ali i različite koji ih čine jedinstvenim i daju prednost u odnosu na neki drugi, samo je važno da utvrdite šta je to što je prihvatljivo za vaš dom i šta odgovara vašoj mački.

kako se čisti posip za mačke

Kristalni posip za mačke

Kristalni posip za mačke je u poslednje vreme postao vrlo popularan i sve češće se kupuje umesto običnog koji se do sada koristio.

Ovaj posip je odličan kada je u pitanju kontrola mirisa (što je vrlo važno, spomenuli smo koliko mačke mogu biti osetljive na jak, neprijatan miris izmeta). Tvrdi se da je čak pet puta efektniji u suzbijanju mirisa od običnog, negranuliranog (glinenog) posipa. 

Takođe, još jedna dobra karakteristika jeste da je lak i za korišćenje, tj. lakše se čisti, jer kristali brzo isušuju urin i izmet.

Da li će mačka prihvatiti novu vrstu posipa zavisi od nje same, ali postoje trikovi koji mogu pomoći. Prvenstveno, budite strpljivi.

U pitanju je promena u navici vašeg kućnog ljubimca i možda će trebati malo vremena da se privikne. Dobra ideja je i da joj pružite malo privatnosti: ostavite posudu sa posipom na neko mirno, neupadljivo mesto, koje takođe nije vlažno i ne nalazi se blizu hrane.

Ako imate više mačaka, svaka bi trebalo da ima svoju posudu sa posipom, eventualno dve mogu koristiti jedan toalet

Silikonski posip za mačke

Ovaj posip je specifičan jer se sastoji od kvarcnog peska i ima jedinstvenu strukturu prema svojim atomima, što pomaže u neutralisanju lošeg mirisa i upijanja tečnosti, tj. urina.

Tečnost može upijati do svog određenog kapaciteta, naravno, ali znajte da može trajati i do 4 nedelje pre nego što bi trebalo da se promeni, što je sjajna vest. Iz ovog razloga silikonski posip se smatra ekonomičnim.

Takođe, nije ni velike težine, a prodavci savetuju da ne sklanjate grumeni izmet, već da zamenite ceo posip kada dođe vreme za to.

Ako se brinete o ekologiji, dobra vest je da su sadašnji silikonski posipi napravljeni tako da su pogodni i za kompostiranje i spadaju u „eko-friendly“ proizvode. Uz to se naziva i zdravim posipom, jer je otporan na prašinu, pa samim tim suzbija alergiju.

Ipak, vašoj mački može biti neobičan ovaj novi posip, ako je do sada koristila neki druge vrste. Pokušajte da joj date vremena da se navikne. Da biste joj to olakšali, možete za početak čak i pomešati stari i novi posip, da bi se prilagodila ranije.

Grudvajući posip za mačke

Grudvajući posip napravljen je tako da da se od urina mačke oblikuju grudvice, pa se usled toga ne mora prazniti cela posuda, već samo deo na kojem mačka vršila nuždu, ukloniti lopaticom.

U ovom posipu je važan sastojak bentonit, koji pomaže u pravljenju čvrste grudve kada urin dođe u dodir sa posipom.

Samim tim, ovaj posip je dobar izbor jer se ređe čisti, u nekim slučajevima je čak dovoljno i jednom mesečno.

Ukoliko brinete o prašini, znajte da i grudvajući i negrudvajući posipi prave pomalo prašine, zavisno od njihove vrste (da li je u pitanju drveni, glineni, eko ili silikonski posip…)

Svakako, to nije veliki oblak prašine koji može ugroziti zdravlje mačke ili ukućana.

Drveni pelet posip za mačke

Možda ste čuli za ovu vrstu posipa, kom se u poslednje vreme daje prednost u odnosu na „obične“ posipe. Zašto je to tako?

Pre svega, zato što obični posipi mogu uticati na zdravlje vaše mačke. Naime, običan posip se može skupljati na šapama vaše mačke i ukoliko ona to bude lizala i progutala, postoji opasnost  da se posjave gastrointestinalni problemi.

Zašto se ljudi odlučuju na drveni pelet posip u odnosu na onaj koji u sastavu ima glinu?

Zato što glina nema mogućnost da upije tako dobro neprijatne mirise, takođe je teška, pa je samim tim i teže očistiti posudu u kojoj mačka vrši nuždu.

Takođe, prljavi glineni posip ne možete kompostirati, za razliku od drvenog peleta. Drveni je i lakši, tj. ima manju težinu, jednostavnije se održava, a zbog sve više korišćenja, dostupniji je i kada je cena u pitanju.

Postoji i biorazgradivi posip napravljen od materija biljnog porekla, kao što su pšenica, kukuruz, ječam, kora od pomorandže.

Što se tiče mirisa, najomiljeniji jesu lavanda, pa tako vlasnici često biraju upravo ovaj posip.

Posip za mačke lavanda

S razlogom izdvajamo ovaj posip, jer je najpopularniji od svih koji sadrže specijalne mirise (cveća, biljaka, voća…)

Ukoliko niste do sada kupovali ovu vrstu, ali ste znatiželjni koliko je to dobro za vašu mačku, opisaćemo vam sastav ovakvog posipa.

Lavandino ulje ulazi u sastav ovog posipa, ali ne u velikim količinama, pa stoga nema bojazni da bi mogao miris štetiti vašoj mački.

Baza jeste zapravo prirodno ulje sa dodatim biljnim uljem (na primer, suncokretovo, maslinovo) i na to se dodaje mali procenat lavandinog ulja.

Naravno, iako je lavanda vrlo popularna i upotrebljava se u razne svrhe, ne mora nužno značiti da će se i vašoj mački svideti.

Za početak, u već postojeći posip dodajte malo novog, jer će je miris lavande odbiti ako do sada nije imala prilike da se sa njim susretne. Vremenom će se privići i tada možete preći potpuno na posip sa mirisom lavande.

Napravite sami posip kod kuće!

Ukoliko se desi da ostanete bez posipa za vašu mačku, a niste u mogućnosti da tog trenutka nabavite novi, nudimo vam brzo i efikasno rešenje – da napravite sami svoj posip za mačku.

Naravno, ovo je samo u svrhu privremene zamene. Evo šta treba da činite.

  • Prva varijanta je da uzmete stare novine i iseckate ih na tanke i duže delove, a zatim stavite u posudu koju vaša mačka koristi kao toalet. Ukoliko imate i mirisni sprej, na primer, lavande (ako je vaša mačka koristila takav posip), poprskajte malo improvizovani posip.
  • Druga varijanta je da uzmete običan pesak (iz dvorišta, od komšije…) i pomešate ga sa sodom bikarbonom. Verovatno znate da soda ima sposobnost upijanja neprijatnih mirisa.

Ipak, ovo su predlozi koji, iako jesu praktični, pa i jeftiniji, treba uzeti sa rezervom ako je u pitanju dugotrajno korišćenje.

Običan pesak može svašta sadržavati u sebi, kao i same novine, zato bi ipak kupljeni, specijalni posip bio bolje higijensko rešenje za vašu mačku.

Kako se čisti posip za mačke?

Za dobru negu i higijenu vaše mačke neophodno je da nabavite nekoliko stvari, a među njima su posuda za mačku da bi mogla da obavlja nuždu, lopatica za čišćenje, pesak, posip, podloga za posudu…

Kada govorimo o posipu, njegovo menjanje zavisiće i od vrste posipa koju izaberete da koristi vaša mačka, ali predložićemo nekoliko stvari koje bi bilo dobro da obavljate na dnevnom i nedeljnom nivou.

Pre svega, važno je čistiti izmet redovno; ako je posuda puna, isprljana ili ima neprijatni miris, podrazumeva se da ćete to očistiti odmah, a dodaćemo da ako slučajno ovo zaboravite, mačkama nered takođe ne prija i moguće je da će nuždu obaviti na nekom drugom mestu. Nemojte grudvice bacati u WC šolju, jer se mogu zaglaviti.

Trebalo bi minimum jednom dnevno čistiti posip i pesak od izmeta, koji ćete staviti u kesu i izneti iz kuće. Nakon korišćenja, lopaticu lepo operite i stavite je u plastičnu kesu.

Kada mačka piški, stvaraju se grudvice u posipu, pa je vrlo lako da pokupite te loptice, a zatim je samo potrebno da dodate u posudu malo posipa ponovo. Ne zaboravite da operete i ivice posude, kao i poklopac, ali sapunom i vodom. Ne koristite teška hemijska sredstva, jer zbog mirisa ne prija mačkama, a i zbog njihovog zdravlja.

Nedeljno bi bilo dobro da ispraznite celu posudu/kutiju i lepo je operete, takođe sapunom i vodom. Nakon toga, kutiju napunite ponovo posipom. Kada unosite pesak, pokušajte da bude debljine oko 4-5 centimetara.  

posip za mačke cena

Posip za mačke cena

Cene posipa za mačke mogu biti različite, u zavisnosti od proizvođača, pet šopa u kome kupujete, da li uzimate manje ili veće pakovanje.

Potrudili smo se da za vas saznamo cene i okvirno vam ih predstavimo, da biste mogli isplanirati svoju kupovinu pre odlaska u radnju.

Kao što znate, sem posipa bi trebalo da kupite i lopaticu i posudu.

Kada govorimo o posipu, prosečna cena posipa peleta je oko 700,00 dinara za 5,5 kg, a oko 1300,00 dinara za 11 kg. Cena za grudvajući posip je nešto niža – oko 1100,00 dinara.

Kristal posip je skuplji, ali svakako da ima svoje prednosti i razloge zašto je tako. Cena je oko 2000 dinara za veće pakovanje.

Posipe možete nabaviti sa specijalnim mirisom ili bez, na primer sa mirisom lavande, kao što smo spomenuli, miris jagode, citrusa…

Na primer, veće pakovanje jako grudvajućeg posipa sa mirisom lavande je oko 1250,00 dinara. Pri izboru vas savetujemo da budete oprezni, jer ono što bi možda vama delovalo kao prijatan miris, ne znači da će prijati vašoj mački, pa ne bi bilo loše da u ovom slučaju prvo kupite manje pakovanje da biste proverili.

Sve popularniji posip je ekološki, koji se kasnije može kompostirati, tako da ako se zalažete i za očuvanje sredine, ovo bi mogao biti dobar izbor – cena za 5 kg je oko 750,00 dinara.

Postoji specijalni posip za dugodlake mačke – ako je vaša baš takva, cena većeg pakovanja jeste oko 1400,00 dinara. Po istoj ceni može se naći i visoko upijajući posip, ako vam je takav potreban.

Često na sajtovima pet šopova, ali i u njihovim radnjama možete pronaći akcijske cene, i to ne samo za posip, već i za lopatice za skupljanje izmeta, rezervnih filtera, kesa za pesak za mačji toalet, posuda, podmetača za posude…

Savetujemo vas da pre odlaska u kupovinu potražite na internetu da li u nekim šopovima postoje akcije i na osnovu toga organizujete odlazak i nabavku.

Kao što vidite, mogućnosti je mnogo, najbolje bi bilo da birate proizvode u skladu sa sklonostima i željama vaše mačke, ali i da se pre kupovine raspitate koji proizvod je najzdravija varijanta i najpogodnija za rasu vaše mace.

Zaključak!

Važno je da budete nežni i strpljivi ako prelazite sa jednog posipa na drugi. Koliko god on bio bolji, vaša mačka to ne može odmah razumeti i biće joj potrebno vremena da se privikne.

Vi kao njen vlasnik možete pokušati da joj malo olakšate privikavanje tako što ćete u stari posip ubaciti malo novog ili stavljati dve posude, sa starim i novim posipom, jednu pored druge.

Svakako, ako vaša mačka izrazito odbija novi posip i to duži vremenski period, možda je to baš zato što joj postojeći odgovara i nema potrebe da ga menja.

Uvek se možete konsultovati i sa veterinarom koji će vam dati savet šta je najbolje u slučaju vaše mačke.