mački smrdi iz usta

Upomoć! Mački smrdi iz usta!

Zašto mački smrdi iz usta? Da li loš zadah vašeg ljubimca treba da vas brine? Veterinari često čuju pitanja o zadahu iz usta kod mačke. Evo odgovora!

Kada mački smrdi iz usta javlja se neugodan miris koji može da ukazuje na zdravstvene probleme kod mačke. 

Evo nekoliko saveta za utvrđivanje da li je zadah vašeg ljubimca samo smrdljiv ili je znak nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Da li je smrad iz usta kod mačke ozbiljan problem? 

Dakle, zadah vaše mačke je neprijatan. Da li treba da se zabrinete? Nijedan zadah iz mačijih usta nije prijatnog mirisa, ali ne treba da bude neprijatan. Neprijatan zadah iz usta, odnosno halitoza, najčešće je posledica problema sa zubima. S druge strane i bolesti unutrašnjih organa ponekad mogu dovesti do lošeg zadaha kod mačke.  

Najčešće će loš zadah poticati od hrane koju je mačka pojela neposredno pre toga, ali ako je zadah jak i stalno prisutan, onda je to razlog da kontaktirate veterinara.  Ovo je znak da se nešto promenilo u telu mačke i da treba identifikovati uzrok problema, a samo veterinar pouzdano može da utvrdi šta je u pitanju.

mački smrdi iz usta

Zašto mački smrdi iz usta?

Postoji veliki broj uzroka koji dovode do neprijatnog zadaha iz usta kod mačke. Neki od uzroka su povezani sa usnom šupljinom, dok su neki posledica sistemske bolesti kod mačke.

Najrasprostranjeniji uzrok neprijatnog zadaha kod mačaka je parodontalna bolest. To je kod mačaka povezano sa lošom oralnom higijenom, sa „lošim“ zubima ili sa bolestima desni.

Uzroci koji su povezani sa usnom dupljom su:

 • Gingivitis ili upala desni.
 • Stomatitis ili zapaljenje sluzokože usta. Mačke su sklone pojavi stomatitisa, obično zbog zubnih bolesti, ali i zbog bakterija i virusa. Veterinar  će mački da uradi dodatno testiranje kako bi se utvrdilo da li ima infekciju kao što je kalicivirus.
 • Gnojne upale na zubu ili ispod njega.
 • Infekcija usta se javlja kada se komad hrane, dlaka ili neko strano telo zaglave u usnoj šupljini. Tada dolazi do infekcije koja stvara neprijatan smrad iz usta kod mačke. 
 • Rak usne šupljine takođe može izazvati neprijatan miris iz usta mačke. Kako tumor raste, može se inficirati i izazvati halitozu.
 • Hrana koja ima jak miris, kao što je riba ili jetra, može doprineti pojavi neprijatnog zadaha kod mačke kada ih pojede, ali se brzo neprijatni zadah i gubi. 

Ostali uzroci i zašto se javlja smrad iz usta kod mačke su:

 • Dijabetes

Ako dah vaše mačke ima voćni miris, to bi moglo ukazivati na dijabetes, naročito ako mačka pije više vode nego obično, češće mokri i mršavi uprkos dobrom apetitu. Ukoliko mačka ima dijabetes kao terapija koristi se insulin. 

 • Oboljenje jetre

Pored neprijatnog zadaha, mačka sa bolestima jetre može imati i žutilo očiju ili žutilo kože na ušima ili desnima. Takođe mačka može da bude letargična, da ima slab apetit, da povraća ili da ima dijareju i pije i mokri više nego što je normalno. Lečenje zavisi od uzroka bolesti jetre.

 • Oboljenje bubrega

Ako dah vaše mačke miriše na amonijak ili urin, to bi moglo biti povezano sa bolestima bubrega, što nije retko kod mačaka starih 8 i više godina. Pored lošeg zadaha, mačke sa bolestima bubrega mogu izgledati letargično, mogu imati gubitak kilograma, piti više vode i češće i u većoj količini mokriti. 

Veterinar može pregledati vašeg ljubimca i uraditi analizu krvi i urina kako bi utvrdio da li je bolest bubrega problem.

Smrad iz usta kod mačke može ukazivati na razne probleme od parodontalnih, bubrežnih, respiratornih ili bolesti jetre do dijabetesa, kožnih bolesti (koja uključuje tkivo oko usana) ili oralne traume. Međutim, najčešći problem povezan sa lošim zadahom kod mačaka je parodontalna bolest. Ako imate nedoumica, odlazak kod veterinara je najbolji način da proverite zdravlje vaše mačke.

Simptomi neprijatnog zadaha kod mačaka na koje treba paziti

Ako vaša mačka ima neprijatan zadah iz usta koji je jak i stalno se javlja, uvek je dobro pitati veterinara za savet. Simptomi zavise od toga koja je bolest izazvala neprijatan zadah. 

Ako neprijatan zadah kod mačke prati bilo koji od sledećih simptoma, posebno je važno da zakažete pregled kod veterinara u slučaju da se javi:

 • crvenilo desni i krvarenje,
 • otežano jelo i gutanje zbog bolova,
 • gubitak apetita i težine,
 • balavljenje,
 • letargija,
 • bolesti zuba ili desni,
 • povećana žeđ i učestalije mokrenje (šećerna bolest), 
 • dijareja i povraćanje, 
 • uvećana jetra ili uvećani bubrezi, 
 • cista u usnoj šupljini koja može, ali ne mora da bude kombinovana sa čirom (tumor) i otok na licu (gnojna upala zuba, tumor).

Loš zadah nije normalan, čak ni kod starijih mačaka. Zakažite pregled kod veterinara ako vaša mačka ima neprijatan zadah iz usta. Zapamtite da mnoge mačke dobro skrivaju nelagodnost i bolest, pa je dobro paziti na njihove prehrambene navike i zdravlje zuba uopšte, jer to neće uvek biti očigledno!

Dijagnoza smrada iz usta kod mačaka

Da bi utvrdio uzrok halitoze(trajni zadah) kod mačke, veterinar će pregled započeti upoznavanjem sa kompletnom zdravstvenom istorijom i fizičkim pregledom mačke. Veterinar može postaviti dijagnozu putem fizičkog pregleda mačke, ali ponekad su potrebni i drugi dijagnostički pregledi kao što su: 

 • Rendgen kako bi proverio stanje korena zuba i kostiju u usnoj šupljini, kao i da li postoje gnojne upale ili tumori; 
 • Ultrazvuk kako bi se proverila  veličina jetre i bubrega i da li ima stranih tela u sistemu za varenje;
 • Kompletna krvna slika i analiza mokraće da bi proverio kako rade unutrašnji organi mačke i otkrio eventualnu infekciju;
 • Endoskopija kako bi procenio da li u sistemu za varenje postoje znaci oštećenja, kao i da se utvrdi da li postoji neko strano telo ili tumori i
 • Testovi koji pokazuju da li mačka ima mačiju leukemiju ili imunodeficijenciju.

mački smrdi iz usta

Kako lečiti smrad iz usta kod mačaka? 

Ako vaša mačka ima parodontalnu bolest ili bolest desni, vaš prvi cilj je da se leči oralni uzrok neprijatnog zadaha. Kompletan pregled pod anestezijom neophodan je za dijagnostiku.

Najmanje jednom godišnje potrebno je da zakažete profesionalno čišćenje mačijih zuba kod veterinara. Ovaj postupak će zahtevati da mačku stave pod opštu anesteziju radi uklanjanja zubnog kamenca i glačanja zuba.

Stavljanje mačke pod opštu anesteziju uključuje uklanjanje teško dostupnih naslaga i kamenca koji se mogu stvoriti ispod linije desni.

Veterinar takođe može preporučiti rendgenske snimke kako bi potražio slomljene ili ispucale zube, što je česta pojava među mačkama. Ako je u pitanju bolest desni ili njihova upala jedan od načina lečenja zahteva i vađenje svih obolelih zuba.

Dakle lečenje podrazumeva čišćenje i uklanjanje nekih ili svih zuba, a mačke sa ovim stanjem mogu dobiti antibiotike. Kortikosteroidi i antibiotici se upotrebljavaju i kada je u pitanja upala usta i usana kod mačke.

Ako je sistemska bolest uzrok halitoze, vaš veterinar će morati da izvrši dijagnostiku kako bi utvrdio uzrok. Polipi, kao i tumori uklanjaju se hirurškim putem, a u nekim slučajevima može se primeniti i hemoterapija. 

Kada su u pitanju bolesti jetre nega mačaka se vezuje za ishranu i dodavanje neophodnih prehrambenih sastojaka, dok je u nekim slučajevima neophodna operacija. Kod bolesti bubrega primenjuje se dijeta.

Kada se dijagnostikuje i kontroliše uzrok, treba uspostaviti rutinu kod kućne nege. Cilj lečenja je jednostavan: mačiji zadah bez neprijatnih mirisa. 

Pranje mačjih zuba je jedan od efikasnih načina da sprečite nakupljanje zubnog kamenca. Treba da koristite pastu za zube napravljenu posebno za mačke, koju možete kupiti u prodavnicama za kućne ljubimce ili u veterinarskoj ambulanti. Takođe bi trebali da kupite posebnu četkicu za mačke. 

Pranje zuba treba obavljati najmanje nekoliko puta nedeljno, a idealno bi bilo svakodnevno. Nemojte koristiti pastu za zube koja je namenjena ljudskoj upotrebi, jer je za mačke ta pasta otrovna. Naviknite mačku od ranog uzrasta na pranje zuba četkicom.

Redovno proveravajte u kakvom su stanju zubi vaše mace i ukoliko primetite bilo kakvo crvenilo, krvarenje, otok ili osetite da mački smrdi iz usta, odmah se obratite veterinaru. 

Pored proizvoda za oralnu negu, postoji i hrana za borbu protiv neprijatnog zadaha i bolesti zuba vaše mačke. Postoje određene vrste hrane za mačke koja sadrži sastojke koji smanjuju zubni kamenac i ovo je jednostavna i efikasna opcija u borbi protiv neprijatnog zadaha kod mačaka. 

Dakle, u zavisnosti od uzroka neprijatnog zadaha kod mačke, za rešavanje osnovnog problema mogu biti potrebne hirurške intervencije, stomatološke intervencije ili upotreba lekova.  Može se izvršiti i analiza kompletne krvne slike kako bi se proverilo kako funkcionišu unutrašnji organi, a mogu se snimiti i rendgenski snimci za procenu pluća, želuca ili creva. Radi provere da li postoje oralni tumori, traume ili parodontalna bolest obaviće se oralni pregled mačke. Ponekad je za pregled usta potrebna opšta anestezija, a veterinar će razgovarati sa vama o planu lečenja namenjenom otklanjanju neprijatnog zadaha kod mačke.

Zapamtite, dah neutralnog mirisa znak je zdravih usta i zdrave mačke. Svetsko udruženje veterinara za male životinje izvestilo je da su zubne i oralne bolesti danas daleko najčešći problem sa kojim se suočavaju naši kućni ljubimci. Održavajte oralno zdravlje svoje mačke kako biste joj pomogli da održi celokupno zdravlje.

Sprečavanje neprijatnog zadaha kod mačaka 

U mnogim slučajevima, kada mački smrdi iz usta, tj ima loš zadah, to se može sprečiti jednostavnom rutinskom negom. Rutinska nega usta vaše mačke uticaće da mačka ima zdrave zube i desni, što će sprečiti razvoj zubnog kamenca i drugih neželjenih stanja.

Najbolji način da sprečite zadah vaše mačke i održavate usta čistim je redovno pranje zuba. U idealnom slučaju, mačku treba naviknuti na pranje zuba u ranom uzrastu, jer će joj to pomoći da pranje zuba ne vidi kao pretnju, već kao prijatnu aktivnost. Ako je vaša mačka starija, navikavanje na čišćenje zuba je i dalje moguće, ali će vam trebati malo više vremena.

Mlečne zube kod mačića ne treba prati. Kada su spremni za pranje zuba, koristite zubnu pastu koja je posebno formulisana za mačke, kao i četkicu za zube posebno dizajniranu za njih.

Držite se rutine, perite im zube svaki dan u isto vreme, kako bi znali šta mogu očekivati i kako bi se navikli na ovu aktivnost.

Ako zaista ne možete da operete zube mačke, možete joj pomoći u održavanju zdravlja zuba koristeći proizvode kao što su gelovi za oralnu higijenu. Pitajte svog veterinara o igračkama, poslasticama i hrani za oralno zdravlje mačke.

Najbolji način za rešavanje problema neprijatnog zadaha je lečenje problema pre nego što on počne. Ako je halitoza vaše mačke česta i naizgled je došla niotkuda, definitivno pozovite svog veterinara. Mačkama će možda trebati antibiotik za uklanjanje infekcije ili neko dijagnostičko testiranje radi provere unutrašnjih poremećaja. Držeći paradontne probleme pod nadzorom, ne samo da ćete sprečiti pojavu neprijatnog zadaha iz usta mačke, već ćete i sprečiti mnoštvo zdravstvenih problema.

Dakle, postoji niz preventivnih mera koje pomažu u izbegavanju ovog problema kod mačaka. Šta da radite kako bi sprečili da vaša mačka nema loš zadah? Da biste sprečili halitozu kod mačke ili njenu ponovnu pojavu, morate pratiti sledeće jednostavne preporuke:

 • Češće vodite mačku na preventivne preglede kod veterinara. On će proceniti zdravlje vaše mace i sprečiće negativne posledice po njeno zdravlje.
 • Od ranog uzrasta treba da naviknete macu na pranje zuba. Tako se u budućnosti neće plašiti ovog postupka.
 • Kućni ljubimac mora da se hrani pravilno i uravnoteženo. Meka i tvrda hrana treba da bude prisutna u ishrani.
 • Kupite posebnu igračku za mačke koja će im pomoći u rešavanju ovog problema. Mačke će uživajući u njoj istovremeno očistiti zube i desni od hrane, a igračke će sprečiti i pojavu karijesa i kamenca na zubima. 

Usklađenost sa ovim pravilima je jednostavna, a rezultat njihovog usaglašavanja biće izvrsno za zdravlje i dobrobit vašeg ljubimca.

Mačke izuzetno dobro skrivaju bolesti dok ne postanu ozbiljne, a njihov zadah je često prvi znak bolesti. Godišnje odvođenje mačke na čišćenje i preglede zuba mnogo će joj značiti za zdravlje i dugovečnost. Korišćenjem oralnih i stomatoloških proizvoda možete i dalje pomagati vašim mačkama da budu zdrave i bez neprijatnog zadaha.

Nema razloga da vlasnici kućnih ljubimaca tolerišu smrad iz usta kod mačke. Saradnja sa veterinarom na izradi plana zubne nege pomoći će vam da vašu macu oslobodite neprijatnog zadaha i da ona bude zdrava.