mačka povraća

Zašto i kada mačka povraća?

Da li i vaša mačka ima periode kada povraća, a uz to ponekad i kašlje? Ne morate biti zabrinuti, česta je pojava da mačka povraća. Saznajte i zašto.

Uzroci zašto mačka povraća mogu biti različiti, ali bi takođe trebalo obezbediti mački i odgovarajuće lečenje kada to zatreba.

U tekstu koji sledi saznajte bavimo se odgovorima kada mačka povraća.

Pre svega, želimo da napomenemo da povraćanje mačke nije automatski razlog da je odvedete veterinaru ili otpočnete lečenje. Povraćanje nije uvek znak ozbiljne bolesti i važno je obratiti pažnju i na prateće simptome, ako postoje.

Takođe, postoji hronično i periodično povraćanje, pa u zavisnosti od učestalosti, vi ćete proceniti da li je lečenje neophodno ili je u pitanju trenutna tegoba.

Zašto mačka povraća?

Povraćanje kod mačke je nejasan simptom i uzroci mogu biti različiti. Skoro svaka mačja bolest može rezultirati povraćanjem. Generalno govoreći, uzroci povraćanja mogu se svrstati u jednu od ovih kategorija: toksini, lekovi, dijeta, želudac, creva, poremećaj funkcije organa, endokrini, neurološki uzroci, zarazni i karcinom

U svakoj od ovih kategorija nalaze se desetine specifičnih bolesti i sindroma. Evo najčešćih:

 • toksini: uglavnom su to ljiljani i antifriz
 • lekovi: antibiotici, hemoterapija, antiinflamatorni preparati
 • dijeta: prehrambena netolerancija na nešto u hrani, nagle promene u ishrani… 
 • želudac: strana tela, čirevi, upala želuca
 • creva: strana tela, akutna upala, upala creva (češće je hronična), rak, zatvor
 • disfunkcija organa: bolesti jetre, bubrega, pankreatitis
 • endokrini: hipertireoza, povišeni kalcijum, ketoacitoza dijabetesa
 • neurološki: vestibularna bolest, encefalitis
 • infektivno: mačji zarazni peritonitis, mačja panleukopenija, srčani crv
 • rak: crevni rak, tumor mastocita u koži

Ovo što smo do sada naveli jesu primeri ozbiljnijih oboljenja kod mačaka, međutim, razlog zašto mačka povraća može biti i, na primer, jednostavno zato što joj nije prijala hrana koju je pojela; baš kao što je često i kod ljudi.

Ako je mačka povratila samo jednom ili povraća jednom mesečno, to uglavnom nije razlog za brigu. Može biti da je u pitanju hrana koja joj se ne sviđa, možda se prejela ili je progutala dlake tokom svoje nege, pa su se one formirale u lopticu u stomaku koja se mora povratiti.

Međutim, ako primetite da je povraćanje učestalo (više od tri do četiri puta mesečno), trebalo bi da obratite pažnju ima li još neke simptome i obavestite veterinara o tome.

Dijagnostikovanje uzroka povraćanja je teško zbog mnoštva mogućih razloga. Dobra vest je da je većina slučajeva akutnog povraćanja prolazna i poboljšava se vremenom i terapijom.

Polazna tačka u utvrđivanju uzroka je dobijanje tačne istorije bolesti vaše mačke. Iz tog razloga, dobro bi bilo da se pripremite, a ovo su najčešća pitanja veterinara:

 • Da li je mačka bila blizu biljaka ili nekih toksina?
 • Kada je povraćanje počelo?
 • Kako se mačka uobičajeno hrani?
 • Da li mačka izlazi napolje i da li lovi nešto?
 • Šta se nalazi u povraćki?
 • Da li mačka uzima neke lekove?
 • Da li ima i dijareju?

Sva ova pitanja, još više odgovori pružiće kompletnu sliku veterinaru o stanju mačke i olakšati dalje preglede. Takođe, olakšaće put do adekvatnog lečenja.

zašto mačka povraća

Kad mačka povraća krv! Šta se dešava?

Slučaj kada mačka povraća krv je nešto što bi moglo biti ozbiljno oboljenje i tada treba što pre da se obratite veterinaru. Evo nekih od mogućih bolesti.

Hematemeza je pojava kada mačka povraća krv. Ona može imati dva različita izgleda: 

 • Ako krv dolazi iz jednjaka, želuca ili gornjeg dela tankog creva, izgledaju kao jarkocrvene pruge;
 • Ako krv dolazi dalje iz gastro-intestinalnog trakta, pojavljuje se kao talog kafe. 

To je zbog delimične probave krvi. Bez obzira odakle potiče krv, povraćanje može ukazivati na širok spektar medicinskih stanja.

Čirevi: kao i ljudi, i mačke mogu razviti otvorene čireve na sluznici jednjaka ili želuca. Često ih uzrokuju bakterije, a takođe mogu prouzrukovati i gubitak apetita, blede desni, letargiju, tamnu stolicu i krvavu dijareju.

Mačku bi trebalo odvesti kod veterinara, da bi se napravio plan lečenja.

Bolest zbog gutanja/zgrušavanja otrova pacova: Konvencionalni otrovi za pacove su vrlo opasni za druge životinje. Ljudi često nisu svesni da kada glodar proguta otrov i nakon toga ugine, otrov ne prestaje biti toksičan. Ako mačka ili bilo koja druga životinja unese glodara koji je preminuo od rodenticida, podjednako je rizična kao i mačka koja je dirala direktno otrov. 

U ovom slučaju, sem hematemeze, mačka može i otežano disati, poremetiće joj se apetit, osetiće letargiju, prekomernu žeđ i prekomerno krvarenje.

Ako sumnjate da se ovo dogodilo vašoj mački, odvedite je odmah veterinaru. Ako ste u mogućnosti, sakupite mali uzorak povraćke i ponesite, da bi veterinar mogao da pregleda. On će verovatno i izvršiti testove urina i krvi kako bi potvrdio toksičnost otrova. 

U retkim slučajevima vaša mačka može imati genetski poremećaj zvani hemofilija. Ovo je redak poremećaj krvi koji ometa telesnu kaskadu zgrušavanja i tako inhibira stvaranje ugrušaka.

Ako mačka puno krvari, moraće da ide na transfuziju krvi i plazme. 

Upalna bolest creva: ovo je gastro-intestionalno stanje; pravi uzrok oboljenja nije poznat, ali lekari veruju da je to rezultat alergije na hranu ili preosetljivosti na normalnu crevnu floru. Ovo je hronično stanje, ali se može upravljati simptomima. Još neki od simptoma ove bolesti su dijareja, gubitak težine, umor, nadimanje, depresija, bolovi u stomaku. 

Panleukopenija: mačja panleukopenija je usko povezana sa psećim parvovirusom, jer je zarazna i po život opasna bolest. Ponekad se naziva i mačjom kugom. Ono što je pozitivno kada govorimo o ovoj bolesti je da se mačke mogu vakcinisati. 

Bolest od srčanih glista: ovaj parazit je smrtonosan i mogu ga, nažalost, sem pasa, dobiti i mačke. Za pse postoji lečenje (iako je skupo i bolno za psa), ali za mačke ne postoji.

Ako se zaraze ovom glistom, mačke mogu bolovati od stanja poznatog kao “respiratorna bolest povezana sa srčanim glistama.” Simptomi mogu uključivati povraćanje (i krvi i hrane), kašalj, napade slične astmi, nedostatak apetita, gubitak težine. 

Mačke su malo otpornije od pasa na dobijanje srčanih glista, a ako veterinar posumnja da je ovo u pitanju, izvršiće test antigena i test antitela. Postoji mesečna prevencija srčanih glista i ona je ključna.

Strano telo: strani predmet u gastro-intestinalnom traktu u najboljem slučaju može prouzrukovati zapaljenje creva, a u najgorem crevnu perforaciju.

Najčešći strani predmeti kod mački su konci i niti. Mačka koja ima crevnu blokadu od stranog tela, povratiće. Ako postoji perforacija ili bilo koje pridruženo zapaljenje, mačke mogu povratiti i krv.

Ovakvi slučajevi zahtevaju hitnu veterinarsku pažnju.

Mačka kašlje i povraća

Kašalj kod mački je simptom problema i nastaje kada se receptori za kašalj u larinksu, dušniku ili bronhijalnom stablu, iritiraju.

Kod mačaka je često da kašalj prati silina povraćanja. Ako možete detaljno da opišete veterinaru šta se dogodilo, to će mu pomoći da napravi razliku između respiratornog i digestivnog sistema.

Hajde da vidimo koji su to mogući razlozi kašlja kod mačke.

Mačja astma: ovo je česta alergijska bolest respiratornog sistema; to je hronična, progresivna bolest za koju ne postoji lek, ali se simptomima može dobro upravljati.

Iritacija disajnih puteva: javlja se usled udisanja tečnosti, nadražujućih gasova ili stranih tela.

Upala disajnih puteva: čest ishod nakon iritacije. Povezana je sa virusnim, bakterijskim, gljivičnim i parazitskim infekcijama.

Tumori: mogu se razviti u gornjim disajnim putevima (usta, grlo) ili donjim respiratornim traktima (pluća).

Polipi: polipi u nazofarinksu su benigni rastevi koji rastu u predelu zadnjeg dela grla. Mogu začepiti nos i izazvati kašalj mačke ili mačka počne teže da diše na usta.

Srčane gliste: ovu bolest šire komarci. Preventivni lek se može dobiti od veterinara. Simptomi podsećaju na astmu. 

Rak pluća: neki tumori se mogu kontrolisati lekovima, ali je takođe i operacija opcija.

Razlozi kašlja kod mački mogu biti još i alergije, kao i gljivična infekcija pluća.

Vrlo česta pojava je da mačka kašlje, a zatim da taj kašalj počne da prati i povraćanje. 

Mačka povraća dlake

Mačke tokom samostalnog čišćenja često svojim grubim jezicima hvataju opuštene dlake i gutaju ih.

Većina dlaka bezazleno prolazi kroz digestivni trakt mačke, ali neke od njih se mogu zaglaviti u stomaku, gde formiraju “lopticu” dlaka. Kada ta loptica postane dovoljno velika, mora se ispovraćati, inače može prouzrukovati blokadu creva.

Većina mački povrati 1-2 loptice dlaka mesečno, s tim što mačke dugih dlaka mogu to činiti i češće. 

Veoma često povraćanje ili povraćanje mačke, ali bez dlaka, može biti znak probavnih tegoba, uključujući i rak. 

Evo nekih saveta kako se može smanjiti opadanje dlaka kod mačaka i formiranje loptica, a samim tim i smanjiti povraćanje kod vaše mačke.

Četkanje: svakodnevno četkanje odgovarajućom četkom ili češljem umanjiće dlake koje opadaju i sakupićete ih pre nego što ih mačka proguta.

Bolja ishrana: zdrava koža i krzno smanjiće opadanje dlaka, a ishrana je ključna za zdravlje mački.

Lubrikanti za dlakave loptice: postoje različiti proizvodi koji pomažu da mačkama lakše prolaze loptice od dlaka kroz creva, umesto da ih povraćaju. Naravno, savetujemo vas da prvo pitate veterinara za preporuku i da ne kupujete bilo koji proizvod na svoju ruku.

Voda: deluje kao neobičan savet, ali voda je prirodno mazivo koje pomaže da se smanje loptice od dlaka. Obezbedite dosta sveže i čiste vode za svoju mačku, postavite posude za pijenje na više mesta, tako da mačka uvek ima lak pristup vodi. To će joj takođe i hidrirati kožu i održavati krzno u boljem stanju.

Igranje: mačka kojoj je dosadno može da se preterano neguje, povećavajući broj dlaka koje stvara. Pružite joj nove, zanimljive igračke. Ovo će joj takođe poboljšati mentalno zdravlje i biće srećnija. 

mačka povraća i kašlje

Lečenje mačke koja povraća

Kao što smo spomenuli na samom početku teksta, zaista nije neuobičajeno da mačka povraća i nije neophodno da je odmah odvedete veterinaru. 

Međutim, treba razlikovati dve vrste povraćanja: hronično i akutno.

Hronično povraćanje se odvija sa određenom regularnošću (mesečno, čak i svakodnevno) tokom dužeg vremenskog perioda.

Akutno povraćanje je ako mačka koja obično ne povraća počne to da radi. Ipak, to će postati briga veterinara samo ako mačka povrati više puta. 

Brzo reagovanje je potrebno kada je u pitanju akutno povraćanje, ali i to ne u svakom slučaju. Na primer, ako je mačka povratila, a onda nastavila da jede i ponaša se normalno, ne mora se voditi kod veterinara. 

Ali ako mačka povrati više od tri puta, ne može da jede i drži hranu, deluje umorno, trebalo bi da je odvedete veterinaru. Moguće je da samo ima neku prolaznu mučninu, ali ako je nešto ozbiljnije, treba početi sa lečenjem što pre. 

Hitna poseta veterinaru se preporučuje ako mačka oseća jaku nelagodu, ne želi da se kreće ili joj se na drugi način stanje pogoršava tokom noći.

Mačke koje kontinuirano povraćaju i ne zadržavaju hranu, podložne su mnogim sekundarnim promenama, a naročito bolestima jetre, pa čekanje na lečenje može biti opasno za njih. 

Razlozi za hronično i akutno povraćanje mogu biti slični ili isti, ali ne uvek. Toksini uglavnom nisu uzrok hroničnog povraćanja. Takođe ni unošenje stranog tela, sem u slučaju ako taj predmet ostane u želucu, tada to može biti uzrok

Dakle, možemo sumirati da razlozi za povraćanje kod mački mogu biti zaista raznovrsni, bezazleni i opasni. U zavisnosti od učestalosti povraćanja i drugih pratećih simptoma, vi ćete odlučiti da li je neophodno odvesti vašeg ljubimca kod veterinara, jer nekada to zaista neće biti potrebno.

Ipak, ako vaša mačka povraća krv, to bi trebalo da shvatite kao znak da je u pitanju moguće ozbiljno oboljenje i ne bi trebalo da odlažete posetu veterinaru. 

Najbolja kombinacija jeste dobra nega i ishrana mačke, uz redovne preventivne preglede kod veterinara, kao i vakcinacija. Tada svakako smanjujete šanse da vaš voljeni kućni ljubimac dobije tešku bolest.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam pomognemo u rešavanju vaših pitanja u vezi sa tim zašto i kada mačka povraća i na koji način je lečiti.