himalajska mačka

Himalajska mačka!Tako poželjna za kućnog ljubimca!

Poželeli ste mačku za kućnog ljubimca? Pitate se da li je himalajska mačka za vas? Ova rasa mačaka izgleda prelepo, i ne čudi ako ste poželeli baš nju za svoju mezimicu. 

Raskošnog izgleda i veoma nežne prirode, ova maca će vas opčiniti i naterati da se u nju “zaljubite” na prvi pogled. Sa himalajskom macom definitivno ne možete pogrešiti, jer se ona smatra veoma poželjnim kućnim ljubimcem. 

Himalajska mačka je hibridna rasa, nastala ukrštanjem persijske i sijamske mačke.

Ukrštanje ove dve vrste dale su sjajan rezultat. Prelepa maca sa dugim svilenkastim persijskim krznom i preciznim obeležjima (šarama) koje su nasledile od svojih sijamskih rođaka. 

Veličina ove rase maca je srednja do velika. Telo im je zdepasto i pomalo buckasto, okruglog oblika. Imaju široke grudi, čvrste kosti i presladak zaobljen stomačić. 

Iako su veće od nekih drugih rasa mačaka i na prvi pogled izgledaju ogromno, ove mace su veoma nežne.

Upravo zbog ovih karakteristika dobile su epitet “nežni gigant” mačjeg sveta. 

Himalajska mačka obožava pažnju i naklonost svog vlasnika. Ova maca je toliko slatka da ćete teško odoleti njenom šarmu. Blage je naravi i vrlo je razigrana tako da će uživati u zajedničkom druženju sa svojim vlasnikom. 

Odmah vam moramo reći da ovoj maci morate pokloniti malo više vremena i pažnje u smislu nege, jer njene fizičke karakteristike to zahtevaju. Naime, njeno pufnasto i baršunasto persijsko krzno mora se svakodnevno sređivati i održavati da bi zadržalo svoj svilenkast sjaj.

U tekstu pred vama detaljnije ćemo vam predstaviti ovu rasu.

Daćemo odgovore na neka najčešća pitanja kao što su: kakav je karakter ove mace, kako se pravilno neguje, odakle potiče, čime se hrani i kakvog je opšteg zdravlja, koja joj je cena? 

himalajska mačka poreklo

Poreklo himalajske mačke

Za razliku od mnogih drugih rasa, himalajske mačke (iliti “himalajci” kako ih popularno nazivaju) nemaju preterano dugu istoriju svog porekla.

Ova rasa mačaka postoji manje od 100 godina, a smatra se da ju je stvorio čovek, a ne majka priroda.

Tokom 1920-tih i 1930-tih godina prošlog veka, uzgajivači širom sveta pokušavali su da stvore mačku koja će imati telo persijske mačke, a karakter i neke genetske predispozicije sijamske mačke; sve u cilju kako bi rešili problem genetskih oboljenja mačaka. 

Godine 1935. dva istraživača Medicinskog univerziteta sa Harvarda ukrstili su crnog persijskog mužjaka sa ženkom sijamske mačke kako bi proučavali određene genetske karakteristike.

Namera im nije bila da stvore novu rasu mačaka, već su želeli da sprovedu naučni eksperiment i stvore mačku koja će biti dobrog zdravlja. 

Nakon što su stvorili i ukrstili nekoliko legla, ovi istraživači su konačno dobili himalajsku mačku koju su nazvali Debitantkinja (engl. Debutante). Ona, ipak, nije bila u potpunosti nalik današnjoj mački ove rase.  

Uzgoj je tokom Drugog svetskog rata usporen, ali po završetku rata američka uzgajivačica Margarita Gofort stvorila je prvu mačku čije je telo imalo oblik persijske mačke sa preciznim šarama (oznakama) sijamske mačke (uši, glava, rep i noge su tamnije boje od ostatka tela). 

1957. godine, ovu hibridnu rasu mačaka konačno zvanično priznaje Asocijacija mačaka (CFA) i Američka asocijacija mačkara i to pod imenom colorpoint, što zapravo znači mačka sa oznakama.

Himalajska mačka od tada zvanično postoji kao rasa mačaka, ali tek kasnije dobija naziv koji joj je ostao do danas.

Ona od 50-tih godina XX veka, nakon zvanične izložbe u Kaliforniji na kojoj je prvi put predstavljena, postaje sve popularnija i traženija vrsta.

Nekoliko godina kasnije Udruženje uzgajivača mačaka došlo je na ideju da ukrsti himalajsku i persijsku mačku zbog slične građe tela i fizičkih karakteristika. Tako je nastala još jedna podvrsta himalajske mačke. 

Iako je od ukrštanja i stvaranja himalajske rase prošlo dosta vremena, i danas postoje mnoge organizacije koje još uvek ne smatraju himalajsku i persijsku mačku kao odvojenu rasu.

Himalajska mačka – karakteristike

Kao što smo spomenuli u gornjem delu teksta, himalajska mačka je srednje veličine. Telo joj je veoma sličnog oblika kao kod persijske mačke od koje je i nastala. Što će reći da ima pufnasto krzno, okruglo i debeljuškasto telo, dok su nožice kratke.

Glava joj je široka i veća u odnosu na druge rase mačaka. Lice joj je pljosnato i ima male špicaste uši koje su na vrhovima malo zaobljene.

Iako veoma slične, himalajska mačka se od persijske razlikuje po boji očiju i krznu (odnosno varijacijama boja dlake).

Naime, himalajska mačka ima upečatljive svetlo plave oči i bujno svilenkasto krzno krem boje koje može biti prošarano crnim, braonkastim, crvenim, plavim ili lila nijansama u predelu glave, ušiju, repa ili nogu, što je rezultat ukrštanja sa sijamskim mačkama. Dlaka krzna je veoma duga.

Kilaža “himalajaca” varira u zavisnosti od toga da li je u pitanju mužjak ili ženka.

Prosečna kilaža im je oko 5kg, s tim što mužjaci mogu biti teži, dok ženke mogu biti lakše od 5 kilograma. 

Ove mace su uglavnom visoke od 25cm do 30cm.

Životni vek im je od 9 do 15 godina, s tim što nije retkost da himalajska mačka živi i duže od 15 godina.

Osobine i temperament himalajca

Himalajska mačka je pokupila najbolje osobine od persijske i sijamske mačke, odnosno od rasa mačaka od kojih je i nastala. 

Od sijamske mačke, himalajska je nasledila razigranost, a od persijske hedonizam i želju za uživanjem, leškarenjem i opuštanjem. 

Upravo ove osobine je čine idealnim kućnim ljubimcem, jer će se ona rado poigrati sa vama onda kada joj to tražite, ali joj uopšte neće smetati ni kada ste previše zauzeti, jer će ona uživati opuštajući se u svom kutku.

Odane su i izrazito nežne mačke, pa im je potrebno puno ljubavi, pažnje i maženja.

Imaju tendenciju da favorizuju jednog člana porodice i budu mu naklonjenije nego ostatku ukućana. 

Veoma su druželjubive, umiljate i drage, pa prema tome neće imati problem sa svojom okolinom i lako se uklope čak i u veće društvo. Ukoliko imate česte posetioce, bez brige, ona će ih s lakoćom očarati i popeti im se u krilo u želji da se sa njima sprijatelji. 

Sa decom se, takođe, dobro snalazi budući da voli da se igra. Odlična je i za ljude koji žive sami, jer će im ona biti odani prijatelj koji će im ulepšavati svaki trenutak do kraja života. 

Neretko će se dešavati i da vas slatko nasmeje kada onako pufnasta, čupava i debeljuškasta potrči ili izvede neku akrobaciju.

Himalajska mačka je jako inteligentna pa nećete imati problem da je dresirate i naučite bilo kom triku.

Kakvu ishranu traže himalajci?

Isharana je bitan faktor u životu svakog živog bića, pa je zbog toga jasno da i himalajska mačka mora imati adekvatnu i nutritivno izbalansiranu ishranu. 

Količina i vrsta namirnica zavisiće od više faktora kao što su starosna dob mačke, zdravstveno stanje, težina, aktivnost itd.

Možda bi najbolje bilo da se oko plana ishrane posavetujete sa veterinarom.

U zavisnosti od toga šta vaš ljubimac preferira, možete se odlučiti za granule ili neku pileću ili paštetu od džigerice.

Himalajska mačka ima dugu dlaku koja je sklona da se ućeba i umrsi usled čega se po krznu prave čvorići koji se teško raščešljavaju.

Možda bi bilo dobro da se, uz konsultacije sa veterinarom, odlučite za specijalno formulisanu hranu namenjenu rešavanju problema ovog tipa ili njihovom ublažavanju. 

Naime, na tržištu možete pronaći hranu za mačke koja sadrži sastojke koji utiču na rast dlake i njenu strukturu. Ova vrsta hrane može smanjiti rast dlake i njenu gustinu, a takođe je ojačati u korenu pri čemu će se ona manje mrsiti i ćebati.

Gojaznost mačaka je čest problem svih rasa, a naročito kada je u pitanju himalajska mačka, jer je ona poznata kao lenjivica koja voli da leškari i odmara.

Bilo bi dobro da povedete računa i pripazite da mački prilikom hranjenja ne naspete preveliku količinu hrane, ili da ne budete previše darežljivi kada su u pitanju poslastice prilikom čašćavanja.

Ukoliko primetite da se vaša mačka prekomerno deblja, najbolje bi bilo da potražite savet veterinara. On joj može obezbediti prilagođen plan ishrane koji će rešiti problem prekomerne kilaže.

Nega himalajske mačke

Kada je u pitanju himalajska mačka, morate biti spremni da svakodnevno odvojite malo vremena koje ćete posvetiti nezi i higijeni vašeg ljubimca. 

S obzirom da ova rasa ima dugu svilenkastu dlaku koja se lako i često mrsi, morate je češljati čvrstim češljem širokih zuba svakoga dana. Ovo će sprečiti mršenje dlake, a ujedno će krzno, na koje se često nakuplja prašina i prljavština, održavati čistim. 

Preporuka je, takođe, da “himalajci” posećuju profesionalne trimere svakih nekoliko meseci kako bi se krzno pravilno održavalo, bilo čisto i zdravo. 

Dobra vest je ta, da se sređivanje himalajske mačke neće pretvoriti u jurnjavu i ubeđivanje na saradnju, jer ona toliko voli pažnju svog vlasnika da će ovaj proces prihvatiti kao zajedničku igru i maženje. Na ovaj način stvorićete i posebnu vezanost mace za vas. 

Kako bi macina higijena bila na zavidnom nivou, a vaš nameštaj bezbedan od uništavanja, redovno joj skraćujte kandže. To možete činiti jednom nedeljno.

Pregledajte joj šape i nokte svake nedelje, ukoliko vidite da ima potrebe, nokte malo skratite. Na ovaj način šapice će uvek biti zdrave i čiste.

Jednom nedeljno, takođe, potrebno je pregledati joj uši i očistiti ih ukoliko je to potrebno. 

Špicaste uši himalajske mačke su sklone nakupljanju prljavštine i voska, što može dovesti do infekcija i raznih drugih oboljenja uha ukoliko se uši redovno ne čiste. 

Ako ste našli prljavštinu i ostatke voska u ušima mačke, nežno joj isperite sredstvom za čišćenje ušiju i komadićem vate.

Nikada nemojte koristiti štapiće za uši jer oni mogu ozbiljno oštetiti nežnu strukturu unutrašnjeh uha!

Ako su uši crvene ili jako upaljene, vrlo prljave i imaju neprijatan miris, odmah mačku odvedite kod veterinara.

Himalajska mačka ima zaista minimalne potrebe za aktivnošću, ali ukoliko joj postane dosadno može doći do manjih problema i destruktivnog ponašanja. 

Sreća je što je ova rasa vrlo razigrana, pa ovaj problem možete rešiti na jednostavan način tako što ćete joj dati komadić papira. Verujte nam, zabavljaće se satima! 

Idealno bi bilo obezbediti joj dosta raznovrsnih igračaka za mace, i odvojiti nekoliko minuta u toku dana za zajedničku igru.

Kakvog su zdravlja himalajske mačke?

Himalajska mačka je generalno dobrog zdravlja i oboljevanja se retko dešavaju. Na ovaj fenomen uticala je genetika koju je dobila ukrštanjem persijske i sijamske mačke. Ona joj pruža određenu zaštitu od naslednih zdravstvenih problema, ali je ipak ne štiti u potpunosti.

Neki od poremećaja zdravstvenog stanja mogu biti:

  • Policistična bolest bubrega, odnosno razvoj višestrukih cista na bubrezima mačke. Bolest nije opasna po život, ako se na vreme otkrije i adekvatno leči. Blagovremenim lečenjem sprečava se razvoj i nastanak novih cista, a samim tim smanjuje se rizik od opasnih bakterijskih infekcija.
  • Problemi sa disanjem, odnosno, budući da himalajska mačka ima “spljošteno” lice podložnija je određenim respiratornim problemima, poput otežanog disanja i gutanja. Ovaj problem utiče i na njenu aktivnost jer problemi sa disanjem mogu joj otežavati kretanje.
  • Gljivice jer himalajska mačka ima gusto krzno koje je podložno skupljanju parazita ukoliko se pravilno i redovno ne održava. Prilikom doterivanja i nege dlake, ukoliko primetite crvenilo ili perutanje na koži, vrlo je moguće da je mačka obolela od ove vrste parazita. Odvedite vašeg ljubimca kod veterinara kako bi dobila adekvatnu terapiju.

Sa svojim veterinarom možete porazgovarati i o prevenciji potencijalnih bolesti. On će vam predložiti najbolje načine za zaštitu vašeg ljubimca kako biste smanjili rizik od oboljevanja.

himalajska mačka cena

Himalajska mačka – cena

Himalajska mačka je jedna od najomiljenijih i najtraženijih vrsta kućnih mačaka. Prema tome, cena im nije mala, baš kao ni svemu sa velikom potražnjom. 

Prosečna cena ove rase mačaka kreće se od 50.000 pa do neverovatnih 250.000 dinara. 

Na raspon cene utiče više faktora, kao na primer, da li kupujete mače ili odraslu mačku, leglo, poreklo, pedigre…

Ipak, ako imate sreće možete je nabaviti i po nižoj ceni. Ne, ne mislimo da ukradate mačku od komšije preko puta! 🙂 Možda imate poznanike koji prodaju mačiće himalajske mačke, pa ako vas baš “gotive”, možda vama jedno daju na poklon, nikad se ne zna. 

Male su šanse da himalajsku mačku pronađete u azilima, ali eto, i to se nekoliko puta dešavalo. Šta da vam kažemo, osim, srećno!

U svakom slučaju, jednostavno, možete kupiti odraslu mačku koja će biti znatno jeftinija od mačeta.

Himalajska mačka – prodaja

Himalajsku mačku možete kupiti od registrovanih uzgajivača ove rase, takođe je možete pronaći i putem internet oglasa. 

Jako je bitno da znate iz kakvog legla mačka potiče, pa je najbolja opcija za kupovinu registrovana uzgajivačnica ili eventualno, poznanici koji u domaćinstvu imaju himalajsku mačku i prodaju rasne mačiće. 

Leglo je bitno kako biste bili sigurni da mačka neće imati većih zdravstvenih problema u budućnosti, a isto tako genetika utiče na njen temperament i ponašanje.

Himalajska mačka je izuzetno slatka, razigrana i nežna, ko je ne bi poželeo za kućnog ljubimca!?

Neodoljivo podseća na plišanu igračkicu, koju će deca obožavati, a i ona njih. 

Ova mačka se može prilagoditi praktično svakom tipu domaćinstva, tako da ne postoje razlozi zbog kojih je ne biste nabavili. Jedini problem može biti taj što, kako smo već naveli, mora imati svakodnevnu negu krzna. Ako baš nemate viška vremena, onda ova maca nije za vas.

Nema sumnje da ćete sa ovom pufnastom, mekanom pahuljicom biti oduševljeni i da ćete je zavoleti od prvog trenutka. Budite sigurni da će vam ljubav uzvratiti bez ustručavanja i upravo to je razlog njene neodoljivosti.

Ukoliko imate himalajsku mačku za kućnog ljubimca, pišite nam u komentarima vaša iskustva sa ovom lepoticom. Sigurni smo da će vaši saveti nekom novom vlasniku puno pomoći.