paraziti kod mačaka

Paraziti kod mačaka: simptomi i lečenje!

Paraziti kod mačaka su česta pojava, ali prevencijom vaš ljubimac biće potpuno zdrav. Koji su to paraziti, kakva je prevencija i ima li leka?

Paraziti kod mačaka, rekli bismo neprijatelji vaših maca mogu da vrebaju u telu vašeg ljubimca, a da to ni sami ne znate dok se simptomi kod mace ne pogoršaju.  

Briga za zdravlje i dobrobit člana vaše mačje porodice jedan je od najvažnijih segmenata kada je u pitanju vlasništvo kućnih ljubimaca.

Vlasnici mačaka moraju da budu u toku sa rasporedom vakcinacije, da nauče da čitaju govor tela mačke i da vode računa da njihove mačke ostanu čiste i negovane.

Pored toga,vlasnici kućnih ljubimaca moraju da spreče pojavu parazita kod mačaka.

Postoje brojne vrste unutrašnjih i spoljnih parazita kod mačke. Paraziti kod mačke mogu izazvati gubitak kilograma, opadanje dlake, mačka kašlje, gubitak krvi, pa čak i iznenadnu smrt.

Neke mačke ne pokazuju simptome zaraze, zbog čega je potrebna veterinarska procena.

Parazite kod mačaka karakteriše jedan ili više parazita koji mačku koriste kao domaćina.

Oni su zapravo organizmi kojima je potreban domaćin ili drugi živi organizam za sprovođenje svog životnog ciklusa. Mogu da žive na telu ili unutar tela mačke, uzrokujući brojne zdravstvene probleme koji mogu biti opasni po život. 

Mačka se može zaraziti parazitom ukoliko pije zagađenu vodu, jede zagađenu hranu, kontaktom sa zaraženom životinjom, ugrizom komaraca, ugrizom krpelja ili čišćenjem šapa nakon što je bila napolju.

Ostali paraziti mogu se zakačiti za mačje krzno, uvući se u uši, pa čak i zabiti u kožu ili folikul dlake.

Paraziti kod mačaka simptomi

Simptomi parazita kod mačaka mogu biti brojni, u zavisnosti od težine zaraze i vrste parazita koji zarazi macu. Neki od njih, poput crva, buva ili krpeljaa kod mačaka, dovoljno su veliki da se mogu uočiti na mačkama ili u izmetu mace.

Drugi paraziti kod mačaka se mogu uočiti putem simptoma koji će se javiti kod mace, uključujući:

 • gubitak kilograma i naduven stomak,
 • promena stanja dlake i opadanje dlake
 • vidljivi beli crvi u stolici vaše mačke ili oko anusa,
 • letargija i nedostatak energije,
 • grebanje ušiju,
 • crvena i nadražena koža,
 • svrab i ogrebotine na koži,
 • povraćanje,
 • proliv,
 • kašalj,
 • usporeni otkucaji srca.

Ako sumnjate da je maca zaražena, obratite se veterinaru i razgovarajte o efikasnom lečenju parazita. 

Uzroci parazitske infekcije kod mačaka

Tačan uzrok parazita kod mačaka zavisi od vrste parazita kojim je mačka zaražena. Spoljni i unutrašnji paraziti mogu zaraziti bilo koju mačku, međutim, mačke sa lošim imunitetom, koje žive na otvorenom, koje su vrlo stare ili vrlo mlade ili žive u lošim uslovima sklonije su zarazi.

Spoljni paraziti obično zaraze mačku tokom toplijih meseci u godini. Buve, krpelji i grinje mogu se naći na maci ukoliko prolazi kroz visoku travu ili dođe u kontakt sa drugom zaraženom mačkom.

Unutrašnji paraziti, kao što smo u uvodu spomenuli, mogu se preneti na mačku ujedom buve, komaraca, ukoliko jede kontaminiranu hranu ili pije kontaminiranu vodu, kontaktom sa kontaminiranim fekalijama ili čišćenjem šapa nakon boravka na otvorenom.

Vrste parazita kod mačaka

Parazit je organizam koji živi na telu ili u unutrašnjosti organizma domaćina, a hranu dobija od domaćina, odnosno na njegov račun uzima najvrednije hranljive materije.

Mačke su podložne mnogim različitim vrstama parazita, ali postoje dve glavne klasifikacije. Mačke mogu imati unutrašnje i spoljne parazite. Unutrašnji paraziti ulaze u telo mačaka i biraju jedan od unutrašnjih organa mačaka.

Unutrašnji parazit može živeti u srcu, plućima, jetri, crevima ili želucu, dok se spoljni parazit povlači u kožu i dlaku mačaka. Nijedan parazit nije dobar parazit.

Pitanje je da li zaista morate da znate sve o njima? DA!

A zašto? Da bi vaša mačka bila što zdravija, korisno je imati opšte znanje o potencijalnim zdravstvenim opasnostima i načinima kako sprečiti da vaša mačka nepotrebno oboli.

Prevencija parazita kod mačaka je vitalna za održavanje vaše mačke zdravom. 

Evo nekoliko uobičajenih parazita koji se mogu naći u/na vašoj mački. Prva veća podela je na unutrašnje i na spoljne parazite.

crevni paraziti kod mačaka

Spoljni paraziti kod mačaka

Spoljni paraziti kod mačaka žive u dlaci, ušima i koži. Najčešći spoljni paraziti kod mačaka su:

Buve 

Buve su sitni spoljni paraziti. Buve uzrokuju kožne bolesti kod mačaka, ali mogu preneti i druge ozbiljne infekcije, poput crva i bakterijskih infekcija. Mačići mogu postati anemični zbog buva.

Na tržištu postoji mnogo proizvoda za suzbijanje buva, ali nisu svi podjednako sigurni za mačke, pa uvek treba konsultovati veterinara pre nego što primenite proizvod protiv buva.

Konkretno, mnogi proizvodi namenjeni psima nisu sigurni za mačke, jer mogu sadržati permetrin koji je toksičan za mačke. Sprej i praškovi, zajedno sa lekovima, koriste se za lečenje buva, ali preventivni lekovi se lako mogu primeniti kako bi se sprečilo da pre svega naprave problem.

Krpelji 

Krpelji ne samo da mogu da izazovu iritaciju kože vaše mačke, već mogu da budu nosioci ozbiljnih bolesti koje ugrožavaju zdravlje vaše mačke, poput parazita.

Krpelji su veći od buva i grinja. Oni se kače za mačku kako bi se hranili njenom krvlju. Krpelji mogu nositi razne bolesti, ali preventivni lekovi ih mogu sprečiti kod mačke. Proizvodi za sprečavanje krpelja kod pasa nisu sigurni za mačke.

Grinje kod mačaka

Grinje su uobičajeni paraziti kod mačaka, posebno ušne grinje, koje uzrokuju iritaciju i bol i mogu dovesti do bakterijskih infekcija.

Druge vrste grinja žive na mačjoj koži uzrokuju gubitak dlake, svrab i mogu dovesti do bakterijske infekcije. 

Ovi spoljni paraziti se obično ne mogu videti bez upotrebe mikroskopa i mogu da zaraze različite delove tela mačke. Preventivni lekovi se mogu koristiti da spreče da mačka oboli od grinja, a obično ih treba davati jednom mesečno.

Unutrašnji crevni paraziti kod mačaka

Crevni paraziti su unutrašnji paraziti kod mačaka. Da bi ih otkrio, veterinar mora da testira uzorke stolice i koristiće se različiti lekovi za lečenje infekcija crevnim parazitima.

Najčešći unutrašnji paraziti kod mačaka su:

Giardia 

Mačka se zarazi tako što unese u organizam ovog parazita putem kontaminirane hrane ili vode. Ovaj parazit se nastanjuje u tanko crevo mačke.

Najčešće se javlja kod mladih životinja i izaziva dijareju, a ovim parazitom se mogu zaraziti i ljudi. 

Bičaste gliste (bičasti crvi) 

Ovaj crevni parazit živi u slepom i debelom crevu mačke i spada među najopasnije crevne parazite kod mačaka. Kod mačaka izaziva dijareju, gubitak apetita i energije. 

Kukaste gliste (bičasti crvi)

Ove kukaste gliste kod mačaka mogu da izazovu krvarenje u crevima što može da dovede do gubitka krvi i fatalnog ishoda. Lečenje može da obuhvati transfuziju krvi kako bi se mačka održala u životu dok ne počnu da deluju lekovi koji ubijaju ove parazite. 

Okrugli crvi (gliste) 

Okrugli crvi su česti kod mačića i mladih odraslih mačaka. Okrugli crvi se obično opisuju kao špageti u izmetu mačaka. Mačići obično dobijaju okrugle crve od majke, pa bi svi mačići trebalo da se leče od ovog parazita.

Ovi crvi često uzrokuju pojavu nadimanja ili okruglog stomaka kod mačaka, zajedno sa tečnom stolicom i povremeno čak i povraćanjem.

Trakasti crvi (pantljičare) 

Ako mačka pojede sitnog glodara (miša ili pacova), leš drugih sitnih života ili ukoliko dođe u kontakt sa zaraženim izmetom može se zaraziti trakastim crvima. Crvi ovog crevnog parazita izgledaju poput komadića pirinča u stolici.

Poznato je da ovaj crv uzrokuje gubitak težine.

Srčani crv

Srčani crv se nastanjuje kod mačke u većim krvnim sudovima koje dovode krv do srca. Maci mogu naneti ozbiljna oštećenja i na kraju dovesti do smrti. Ne postoji tretman za srčanog crva kod mačke, ali prevencija lekovima je vrlo efikasna. Veterinar može maci dati lekove za umanjenje upalnog procesa ili preporučiti hiruršku intervenciju kako bi se uklonili srčani crvi. 

Parazita prenose komarci, a pošto će ovi insekti doći u domove, čak su i mačke koje žive u stanu ili kući u opasnosti.

Za vlasnike mačaka je važno da učine sve što mogu kako bi sprečili da paraziti zaraze njihove ljubimce.

Dijagnoza parazita kod mačaka

Dijagnoza parazita kod mačaka može se izvršiti analizom krvi, izmeta ili urina mačaka. Tačan dijagnostički test zavisi od vrste parazita kojim je mačka zaražena, ali veterinar može odabrati:

 • Veterinar može uraditi test na srčanog crva. On će maci izvaditi krv i nekoliko kapi krvi staviti na test pločicu. Rezultati ovog testa dobija se u roku od nekoliko minuta.
 • Koprološki pregled podrazumeva da će veterinar uz pomoć mikroskopa pregledati prethodno pripremljen uzorak izmeta mace.  Neki paraziti su lako vidljivi u stolici. Međutim, ako su paraziti kod mačke vidljivi golim okom, vaša mačka verovatno ima naprednu fazu bolesti. 
 • Veterinar može uzeti uzorak urina za analizu da bi potvrdio prisustvo parazita kod mačke. 
 • Struganje kože je test koji se koristi za otkrivanje grinja kod mace.
 • Češalj za buve je specijalizovani češalj koji se koristi za sakupljanje buva (izmeta buve).
 • Fizički pregled mačke.

paraziti kod mačaka simptomi

Lečenje parazita kod mačaka

Paraziti su svuda i bez obzira da li vaša mačka ostaje unutra ceo dan ili je tek rođena, ona je u opasnosti. Jedini način da budete sigurni da je vaša mačka u potpunosti zaštićena je da redovno čistite macu od parazita, sprečavajući da uzrokuju zdravstvene probleme.

Na raspolaganju je ogromna paleta proizvoda za lečenje zaraženih mačaka i sprečavanje zaraze. Oni su namenjeni različitim vrstama parazita i različitih tipova primene.

Ovi preparati za lečenje mogu biti u vidu tableta za mačke, sirupa i spot-on preparata. Uvek treba da sledite savete veterinara o tome kako i koliko često čistiti macu od parazita.

Spoljni paraziti kod mačaka mogu se lečiti oralno ili lokalno, u zavisnosti od težine zaraze. Pitajte svog veterinara o odgovarajućem proizvodu za lečenje buva, krpelja, grinja za vašu mačku i njeno stanje. 

Unutrašnji paraziti se uvek leče oralnim lekovima. Takođe, ako je vaša mačka razvila anemiju, veterinar može uz terapiju lekovima savetovati i transfuziju krvi.

Oporavak od parazita kod mačaka

Prognoza zavisi od parazita, starosti i ukupnog zdravlja mačke pre nego što se infekcija dogodila. Većina parazita kod mačaka se lako leči, a većina mačaka se potpuno oporavi.  Lečenje srčanog crva, međutim, može biti teško za mačku.

Ključ za izbegavanje bilo kakve parazitske infekcije jeste njihovo sprečavanje da dođe u/na telo vaše mačke. Razgovarajte sa veterinarom o koracima koje možete preduzeti da biste sprečili parazite kod mačke.

Ima li prevencije?

Ključ dugog mačjeg života je prevencija. Veoma je važno da maca bude zdrava i bez parazita. Veterinar je tu da dijagnostikuje, leči i sprečava parazite, poput buva i crva, koji ne utiču samo na vašu mačku, već i na zdravlje vas i vaše porodice.

Relativno je često da se mačka u nekom trenutku svog života zarazi unutrašnjim ili spoljnim parazitima. Oni mogu uticati na vašu mačku na razne načine, od jednostavne iritacije do izazivanja opasnih bolesti, ako se ne leči.  

Prateći preporuke veterinara i godišnjim testiranjem vašeg ljubimca na parazite, možete zaštititi mačku i porodicu od ovih potencijalno štetnih parazita tokom cele godine. 

Sledeći koraci mogu biti deo preventivnog programa koji pomaže da vaša mačka ostane zdrava i bez parazita:

 • Upotreba lekova protiv srčanog crva i drugih parazita, kao i odgovarajućih proizvoda protiv buva i/ili krpelja, osnova je efikasnog programa suzbijanja parazita kod mačke, 
 • Neka vašu macu veterinar pregleda makar jednom godišnje,
 • Obezbedite vašoj maci kuvanu hranu (ne sirovo meso) i svežu, pitku vodu,
 • Sprovodite fekalne preglede od 2 do 4 puta tokom prve godine života i 1 do 2 puta svake godine za odrasle mačke,
 • Čistite mačiće od parazita počevši od dve nedelje starosti, ponavljajući tretman svake dve nedelje do osam nedelja starosti, nakon čega slede preventivni mesečni tretmani.Na kraju, ali svakako ne najmanje važno, paraziti mogu da naštete vama i vašoj porodici zoonotskim bolestima. Zoonoza je naučni izraz za bolest koja se sa životinja može preneti na ljude.

Važno je preduzeti mere predostrožnosti sa bilo kojim kućnim ljubimcem pranjem ruku, korišćenjem rukavica  i edukovanjem o zoonozama i kućnim ljubimcima.

Paraziti kod mačaka mogu prouzrokovati niz problema, od bolesti mačaka, poput uznemirenog stomaka, do većih problema, poput smrti u ekstremnim slučajevima.

Mogu da miruju u sistemu vaše mačke prilično dugo pre nego što se pojave simptomi. 

Ako vaša mačka naglo gubi kilograme, ima dijareju, anemiju, češe analni otvor, povraća i ima neprijatan zadah ili jak kašalj, onda se preporučuje da mačku odvedete kod veterinara, jer je vrlo moguće da vaša maca ima problem sa parazitima.  

Ništa nije zastrašujuće za vlasnike kućnih ljubimaca od saznanja da njihov voljeni ljubimac ima parazite. Zastrašujuća je pomisao da oni bukvalno pustoše i hrane se našim mačkama. Međutim, gastrointestinalni stomačni paraziti kod mačaka se često lako leče! Što je najvažnije, lako se sprečavaju rutinskim fekalnim testovima. Garantujemo vam da vaš veterinar ima na umu samo jedan cilj – da vaši kućni ljubimci budu srećni i zdravi!

Naš tekst nema za svrhu da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. Osnovna ideja je da vam pružimo što više informacija kako da zaštite vašu macu od parazita.