kako mački dati tabletu

Upomoć! Kako mački dati tabletu?!

Niko ne bi voleo da se mačka razboli, ali u tim trenucima pored brige za ozdravljenje, goruće pitanje je kako mački dati tabletu. Evo odgovora.

Pored svih lepih strana, život sa mačkom ima i manje lepe trenutke. Jedan od njih je kada se mačka razboli, drugi je kad ne znate kako mački dati tabletu. O, da! To ume da bude pravi izazov.

Niko ne voli kada je bolestan. Taj osećaj slabosti i nemoći je jako neprijatan i mukotrpan, kako za ljude tako i za njihove ljubimce. Otežavajuća okolnost je kada ljubimcu jedino tableta može poboljšati stanje. Poteškoće su posebno osetili vlasnici mačaka.

Mačka je životinja koja ima “svoj um”. Ljubimac koji je u potpunosti svoj i radi ono što mu se u datom trenutku radi. 

Nema gazdu, gazda je samoj sebi.

Upravo to je glavni problem i kod pitanja kako mački dati tabletu? Posebno je frustrirajuće kada vi znate da samo želite da joj pomognete, ali ona to ne shvata i odbija da sarađuje.

Ljudi tvrde da im je ovo jedno od najgorih iskustava u životu, posebno zbog osećaja nemoći vlasnika da adekvatno pomogne svom kućnom ljubimcu.

Kako mački dati tabletu, kad je mačka okretno i spretno biće koje se neće ustručavati da svojim oštrim kandžama ogrebe vlasnika ukoliko oseti da je na nešto prisiljava.

Ako se oseti ugroženo, mačka će i da ugrize bez obzira koliko vam je naklonjena. Neće vam se umiljavati i nastaviti da prede u vašem krilu.

U nastavku teksta dobićete korisne savete i par trikova kako mački dati tabletu i kako taj proces učiniti manje stresnim i vama i njoj.

Odaberite način koji vam najbolje odgovara i izlečite svoju macu bez velike muke. 

Šta kada mačka mora da pije lekove?

Važno je naučiti kako da pravilno pristupite davanju tableta mački iz više razloga. Prvi, osnovni razlog je taj da zdravlje vašeg ljubimca zavisi od propisanog leka. 

Mačke ne uzimaju samo tablete za čišćenje, već može doći do ozbiljnih oboljenja usled čega će veterinar morati da joj prepiše antibiotike, možda i na duži vremenski period. 

Mačke mogu koristiti i neke tablete protiv bolova, kao i mnoge druge vrste tableta za poboljšanje zdravlja i održavanja vitalnosti organizma.

Doza se mora poštovati! Pored recepta koji uz lek dobijete, strogo morate poštovati savete i uputstva vašeg veterinara.

Uzimanje terapije mačkama može biti veoma stresno. Pošto su ovo veoma pametna i inteligentna stvorenja, u stanju su da osete da ste krenuli u “akciju davanja tablete” usled čega će pobeći i sakriti se. Vrlo lako mogu tabletu nanjušiti i u hrani, pa se može desiti da hranu odbiju ili ispljunu tabletu.

Da joj se “nešto sprema” može osetiti i po vašem ponašanju. Ukoliko krećete u novi pokušaj sa osećajem anksioznosti i strepnje, budite sigurni da će pokušaj ostati samo pokušaj. 

Zbog svega navedenog, važno je mačku pripremiti! A evo kako to izgleda!

Kako mačku pripremiti za terapiju?

Svesni smo da ovaj zadatak nije nimalo lak i da su terapije koje se koriste za lečenje mačaka uglavnom u vidu tableta ili kapsula, ali evo šta možete uraditi:

 1. Prvo što možete uraditi, jeste da udahnete par puta duboko i oslobodite se stresa da vaš oštroumni ljubimac ne bi osetio da ste i vi napeti. Smirite sebe, opustite se, nasmejte se. Pokušajte da o tome razmišljate sa vedrije strane. Umesto pristupa “o, ne, došao je trenutak mučenja”, probajte sa “da vidim koji će sad trik izvesti ta mala dlakava pametnica…” Pozitivan stav uvek “upali”. 
 2. Pokušajte da ne pravite nagle pokrete dok ne uhvatite mačku ili da je prisilno držite dok se ona svim silama trudi da se izmigolji iz stiska. To nije dobro jer će maca svaki put pružati sve veći otpor i postajaće vam sve teže. Vodićete se mišlju i da odustanete, a znamo da to nije opcija. Svaka bolest iziskuje adekvatno lečenje i redovno uzimanje propisane terapije.
 3. Nekim macama samo držanje izaziva stres. Pokušajte da joj polako prilazite, obraćajući joj se umilnim glasom i tepanjem dok je ne uhvatite. 
 4. Ukoliko je vaš ljubimac jedan od onih maca kojima držanje u rukama izaziva stres, pre nego je uhvatite, pripremite peškir ili neku prostirku u koju ćete je uviti podupirujući joj noge. Tako joj smanjujete nelagodu koju joj stvara taj položaj tela.
 5. Nakon što maca proguta terapiju, častite je omiljenom poslasticom.

Ukoliko mačka prilikom uzimanja terapije kašlje i povraća, to je jasan znak da bi trebalo razmisliti o promeni načina lečenja. Posavetujte se sa veterinarom.

kako mački dati tabletu kroz hranu

Kako mački dati tabletu i kako je držati?

Evo nas kod ključnog trenutka. Postoji tri načina koja mogu odgovoriti na pitanje kako mački dati tabletu:

 1. Dati joj tabletu ručno. Odnosno, rukama joj direktno u usta ubaciti tabletu.
 2. Umotati (sakriti) tabletu u omiljenu hranu.
 3. Dati joj tabletu plastičnim pištoljem namenjenim za te svrhe, takozvanim “pliperom”. 

Ručno davanje tableta

Ručno (manuelno) davanje tableta doslovno znači da mački gurnete tabletu u grlo. Da, grozno je kao što i zvuči! Ovo je najteži način davanja tablete mački, ali i najsigurniji. 

Pokušajte da potpuno smireno i bez stresa krenete u “akciju” davanja tablete. 

Servirajte omiljeni obrok svom ljubimcu. Kada maca priđe da ručka, lagano joj se primaknite s leđa. Uhvatite mačku za vrh glave, tako da svojim prstima obuhvatite njenu vilicu.

Široko joj otvorite usta srednjim prstom i palcem ruke koja vam je oko njene vilice. Drugom rukom, tabletu koju držite između palca i kažiprsta, ugurajte joj u usta. Potrebno je da joj zalepite tabletu za jezik što bliže zadnjem delu usta. 

Kada je tableta konačno u ustima, držite maci zatvorena usta oko tri sekunde nežno masirajući grlo kako bi podstakli tabletu da sklizne u želudac. Njuška neka bude usmerena ka plafonu. Nakon toga joj ponudite činijicu sa svežom vodom kako bi sprala neprijatan ukus iz usta.

Ovaj postupak možete koristiti i kad je u pitanju tečni lek.

Može se desiti da imate macu koja će se žustrije opirati. Ako je to slučaj, slobodno potražite pomagača ukoliko niste sigurni da ćete uspeti sami ovo da izvedete. Zamolite nekog od ukućana da drži mačku u navedenom položaju, dok vi obavljate davanje tablete. 

Mačka će tokom opiranja možda pokušavati da ujede, ogrebe, kako bi pobegla. Činjenica je da možete zaraditi ozbiljan ugriz, ali jako je bitno da joj rukom ugurate tabletu što dublje u grlo, nikako joj ne ubacivati u usta jer se može desiti da joj tableta nezgodno zastane u grlu što može izazvati gušenje.

Takođe, rizikujete da mačka tabletu jednostavno ispljune ukoliko tableta nije skliznula niz grlo.

Kako mački dati tebletu koja nije baš odgovarajuće veličine? Sam postupak sebi i ljubimcu možete olakšati primenom šprica za davanje tableta.

Kako mački dati tabletu uz pomoć pištolja? 

Pištolj za tablete je zapravo dugački špric bez igle koji omogućava da mački lakše doprete do zadnjeg dela usta kako bi joj tabletu “ispalili” što dublje u grlo, ne bi li je ona lakše progutala.

Ovo je odličan metod ako se terapija zasniva na korišćenju gorkih tableta. Manje su šanse da mačka oseti gorčinu tablete i ispljune je.

 Davanje tableta na suvo, iako do sada najsigurniji način da je mačka popila terapiju, nekad nije najbolje rešenje. Zašto? Zato što usled takvog davanja tableta bez pomaganja vodom može se desiti da se tableta zaglavi u jednjaku mačke. 

Ovo se može dogoditi i kad je upitanju tableta i kad je u pitanju kapsula. Iako kapsule imaju drugačiju strukturu i na prvi pogled deluju glatko i želatinasto, nemojte da vas to zavara.

Vrlo lako se mogu zalepiti za jednjak ako se uzimaju na suvo.

Da se to ne bi dogodilo, celu proceduru olakšajte korišćenjem šprica, tj. pištolja kao što smo spomenuli. Kada mački stavite tabletu na način koji smo već opisali, vi ćete špricem direktno “zaliti” grlo kako bi tableta što lakše skliznula u jednjak, ka stomaku. 

U špric je dovoljno uvući oko 6ml vode. Možete koristiti običnu vodu, ili napraviti rastvor sa malo natrijuma. Bitno je ušpricati vodu odmah po davanju tablete. 

Glavu mačke morate držati u ravni, nikako nagnutu unazad, kako bi joj gutanje bilo lakše. Veterinari savetuju da špric gurnete sa strane bočno, a ne direktno kroz prednju stranu usta.

Tečnost ubrizgavajte tako da date ljubimcu vremena da proguta tabletu, ne ubrizgavajte sve odjednom.

Skrivanje tablete u hrani

Sakrivanje tablete u omiljenoj hrani mačke jeste jedna od najkorišćenijih i najlakših metoda kako mački dati tabletu, ali ne prolazi uvek bez poteškoća. Naime, ako je tableta velika, mačka je može osetiti u hrani i ispljunuti je netaknutu. Takođe, ukoliko je izrazito gorkog ukusa i to može da dovede do otkrivanja vašeg plana i hrana neće biti pojedena.

Postoji nekoliko varijanti ove metode davanja leka.

 • Najbolje bi bilo tabletu sakriti u macinu omiljenu hranu. Za ovaj trik će najbolje poslužiti vlažna ili polu vlažna hrana. Na primer, omiljena macina pašteta u koju ćete uviti tabletu. (Uvaljate lek i napravite kuglicu nalik na ćuftu). Odličan način da je prevarite da sažvače lek, a da ga ne oseti.
 • Možete je zavarati i “ljudskom hranom”. Mačka često iz radoznalosti kad vidi da vlasnik konzumira neku hranu koja joj je privlačna, traži da proba. Možete to iskoristiti i recimo, u tunjevinu joj staviti tabletu. Ona će biti toliko uzbuđena što ste joj dozvolili da sa vama podeli ručak i vrlo je moguće da će tabletu neosetno uneti u organizam. Ali za ovaj trik sa hranom koja nije isključivo namenjena mačkama, najpre pitajte svog veterinara. On će vam preporučiti koju hranu će vaš ljubimac bez poteškoća svariti.
 • Ukoliko mačka jede isključivo granule, probajte da joj odmah nakon direktnog davanja tablete ponudite ovu njoj omiljenu poslasticu, kao vid neke nagrade što je pristala da sarađuje.
 • Na tržištu se danas mogu pronaći i tablete sa takozvanim “džepovima” koji služe upravo za kamufliranje leka. Taj “džep” se popuni omiljenom poslasticom ljubimca i jedan je od odličnih trikova jer će maca prvo primetiti slatkiš, a dok oseti da možda ipak nije, lek je već sažvakan. 

Ovo možete i sami napraviti kod kuće. Uzmite omiljenu poslasticu vaše mačke, napravite rupu u sredini, odnosno, mesto za tabletu.

Neko vreme, da biste mačku uspešno obmanuli, dajte joj njen slatkiš bez leka. Kada stekne rutinu, uzeće slatkiš u kojem je skrivena njena dnevna terapija bez mnogo razmišljanja.

U ovom slučaju, ne bi bilo loše da joj, nakon što pojede hranu sa tabletom, date još malo dodatne hrane kako biste bili sigurni da će tableta skliznuti bez problema.

Trik sa hranom može da uspe samo ukoliko je tableta dovoljno mala da je mačka neosetno proguta, ili ako je moguće da se izmrvi u hranu koja je jačeg intenziteta kako bi joj zavarali njuh. Problem je što neke tablete mačka mora cele da proguta.

Ukoliko vaša pametna i inteligentna mezimica konstantno pronalazi lek u hrani ili ga tokom žvakanja hrane ispljune, možete doći u iskušenje da zdrobite lek u prah kako bi ga lakše zakamuflirali.

To nemojte raditi bez konsultacija sa veterinarom, jer neki lekovi prosto nisu preporučeni da se u vidu praha razblažuju sa hranom ili pićem. 

Kada lek zdrobite, ukoliko je suviše gorak ta gorčina se može pojačati, pa samim tim i hrana u koju ste ga pomešali maci neće baš probuditi apetit. Kad oseti gorčinu, prestaće sa konzumiranjem hrane i lek neće biti u potpunosti unešen u organizam. 

Ukoliko veterinar preporuči da se lek izdrobi, to možete uraditi ručno između dve supene kašike, a možete se odlučiti i za kupovinu nekog aparata namenjenih za drobljenje lekova.

Tako smrvljeni lek, odnosno prah, mački umešajte u neku vlažniju hranu intenzivnijeg ukusa i mirisa, kako bi se neutralisao ukus leka.

Uvek možete porazgovarati sa svojim veterinarom kako bi vam preporučio neki lakši način lečenja mačke, ako je to moguće.

Postoje terapije kod kojih možete izabrati lek u tečnom stanju, što mačke lakše podnose. Postoje opcije i davanja leka potkožno, ukoliko terapija za određenu bolest to dozvoljava.

Kako mački dati lek u tečnom stanju?

Kada mačka uporno odbija terapiju u obliku tablete, tada se možete uz pomoć svog veterinara odlučiti za neku varijantu medikamenata u tečnoj formi. 

Većinu tečnih lekova, po pravilu, ćete morati da čuvate u frižideru.

S obzirom da će mačka pre pristati na konzumaciju leka koji ima sobnu temperaturu, ne zaboravite da izvadite lek malo pre nego što ćete ga dati ljubimcu.

Kada se lek malo zagreje, spreman je za doziranje. 

Ukoliko ste ipak zaboravili da pripremite lek, možete ga zagrejati i držeći ga nekoliko minuta u ruci, ili špric u kojem se nalazi doza leka stavite u šolju tople vode (nikako vruće) na par minuta.

Lek NIKADA nemojte zagrevati u mikrotalasnoj pećnici!

Što se tiče postupka i položaja davanja, potpuno je isti kao i kod ručnog davanja tablete. Jedina je razlika što ovde to ne mora biti izvedeno brzim potezima.

Kada maci približite špric ustima, dajte joj neka malo lizne vrh šprica, čisto da oseti ukus leka, a zatim polako pritiskajući klip maci dajte njenu terapiju.

Usmerite mlaz leka prema njenom grlu, ali vodite računa da joj glava nije nagnuta unazad, jer bi to moglo dovesti do udisanja tečnosti koje bi moglo rezultirati gušenjem. Glava bi trebalo da bude u ravnom položaju.

Kada ste lek ubrizgali u usta, kao i kod davanja tablete, par sekundi mački usta držite zatvorena rukama. Tako ćete biti sigurni da će lek progutati.

Ukoliko se i desi da deo leka ispljune, ništa ne brinite, to je uobičajena stvar. Ne pokušavajte da ispljunutu dozu nadoknadite, sačekajte vreme predviđeno za terapiju i dajte joj propisanu količinu leka.

kako mački dati tabletu pištoljem

Kako mački dati lek putem injekcije?

Mnoge bolesti mačaka (dijabetes i sl.) zahtevaju ubrizgavanje leka kroz kožu. To se može uraditi jedino putem injekcije. Metod za koji često treba pomoć drugog lica koje će macu čvrsto držati da se ne pomera prilikom uboda.

Injekcija se daje u vrat, kuk ili neko drugo mesto koje veterinar preporuči. Veterinar vam može pokazati postupak davanja injekcije. Postupak se razlikuje u zavisnosti od toga da li lek treba da uđe u mišić, venu ili u nabor kože.

Uvek koristite novu sterilnu iglu za svaku dozu!

Ovaj metod je ljubimcima najbolniji, a ujedno i najstresniji. Usled lečenja injekcijama može doći do promena u ponašanju mačke. Ona može postati nervoznija i nedruželjubiva.

Morate je razumeti. Nakon injekcije, dajte joj vremena da se oporavi od stresa. Obezbedite joj samo njen prostor da se odmori i oraspoloži.

Šta kada ništa ne uspeva?

Ukoliko vaš ljubimac nije od onih mačaka koje ćete moći da ubedite na bilo koji od navedenih načina, i nikako ne uspevate da sprovedete davanje leka do kraja i nemate odgovor kako mački dati tabletu, ne očajavajte! Uvek postoji rešenje.

Veterinar uvek može prepisati specijalne lekove koji su drugačijeg mirisa i ukusa od ostalih, odnosno napravljeni su upravo tako da ih mačka ne oseti. 

Ovo možda jeste skuplja varijanta lečenja, ali ukoliko vam ništa drugo nije pošlo za rukom, ovo je jedini način. 

To su lekovi koji se zapravo stave u aromatizovane dozatore i njih mačka lakše proguta, a i ukusniji su u odnosu na regularne tablete.

Danas u veterinarskim apotekama možete pronaći i lekove u vidu gela ili masti koji se utrljavaju u kožu mačke ili u unutrašnje uho.

Naravno, za ovaj vid lečenja se morate najpre konsultovati sa veterinarom. 

Bonus saveti

Ponekad zdravstveno stanje mačke zahtava tretiranje kapima za oči ili uši, kada je u pitanju npr. alergija. Kapi se takođe daju slično kao i tablete i lekovi u tečnom stanju. Mačku morate držati u sigurnom položaju i črvsto za glavu kako biste izbegli njeno pomeranje. Zatim ukapate lek. 

Kako se daju kapi za oči

Kod kapi za oči najbolji način je da je čvrsto uhvatite za vrh glave. I to, prilazeći joj odozgo ili odozdo, nikako ne idite direktno ka njoj kako ne bi shvatila o čemu se radi, uplašila se i pobegla. 

Palcem i kažiprstom iste ruke kojom joj držite glavu, povucite gornji kapak. Preostalim prstima šake joj pridržavajte donji deo glave.

U donji kapak (koji se otvaranjem gornjeg kapka pretvorio u “kesicu” za lek) ukapajte propisanu dozu leka. Izbegavajte da kapaljkom ili prstom dodirujete macine oči.

Kapi za uši

Kod kapi za uši maci glavu čvrsto morate držati u stranu kako bi kapi dospele tamo gde treba. Nakon doziranja, bilo bi dobro da maca ne pobegne već da uspete da je zadržite mazeći je, u ležećem položaju. 

Masirajte joj uvo, nekoliko minuta sve dok se tečnost ne slije u ušni kanal.

Kako ćete znati kad je dosta? Prosto, dok je tečnost još u ušnoj školjci, tokom masiranja čućete zvuk poput mljackanja. Kada se zvuk izgubi, lek je uspešno apsorbovan. 

Jasno je kao dan da davanja leka mački, njoj nikada neće biti prijatan, a vama lak posao. Ali isto je jasno da je to nešto što se mora za njeno dobro.

Svaka bolest mora adekvatno da se leči i tretira kako ne bi stvorila veće komplikacije ili dovela do najgoreg ishoda. 

Pokušali smo da vam približimo metode i načine kako mački dati tabletu. Na vama je da uz konsultaciju sa veterinarom odaberete onaj koji će vama i vašem ljubimcu zadavati najmanje muke.

Ako znate za još neke načine kako mački dati tabletu, molimo vas da podelite u komentarima. Olakšajte život vlasnicima i ljubimcima.