kašalj kod mačaka

Kašalj kod mačaka nije uvek bezazlen!

Kašalj kod mačaka vam se čini kao normalna pojava, ali nekada i nije. Kada je kašalj znak da je vreme za veterinara? Pratite i ove promene.

Za vlasnike kućnih ljubimaca može biti uznemirujuće kada vide mačku da kašlje.

Šta je zato važno da znate?

Kod mačaka se može pojaviti kašalj, ali ne tako često kao kod drugih životinja. Mace su izuzetno uredne, a svoju dlaku tokom čišćenja uglavnom progutaju.

Vremenom se ta dlaka nakupi u organizmu i potrebno je da je izbace. Mace koje žive u prirodi tada pojedu malo trave koja im pomogne da izbace dlake iz svog želuca.

U tom slučaju maca može da se zakašlje par puta snažno, a potom da ispljune dlake. Ovo iskašljavanje kuglica od dlake često se meša sa respiratornim kašljem kod mačaka. 

Kašalj kod mačaka je refleksna odbrambena reakcija organizma. Na pojavu kašlja može da deluje zapaljenski proces, strano telo, paraziti, krv, prašina, polen, hladan vazduh i slično.

Kašalj se može javiti kao problem organa za disanje ili može biti simptom kardioloških problema.

U nastavku pročitajte savete koji će vam pomoći da odaberete najbolji način kako da pomognete svom ljubimcu kada se javi mačji kašalj.

Kašalj kod mačaka simptomi

Treba razlikovati kašljanje od kijanja kod mačaka.

Kod kijanja se javlja snažno izbacivanje vazduha, bez otvaranja usta, dok kod kašlja su usta obično otvorena. Ozbiljni napadi kašlja mogu se završiti povraćanjem.

Važno je razlikovati i kašalj od astmatičnih napada.

Kod mačje astme većina mačaka će disati otvorenim ustima i često će imati plavkast ili siv jezik. Kod napada mačje astme često je potrebna hitna veterinarska pomoć.

Kašalj je nenamerni refleks tela. Ovo je način da mačka izbaci sve što iritira njena pluća, disajne puteve ili grlo. 

Simptomi kašlja kod mačke su veoma različiti u zavisnosti od samog uzroka kašlja i od dužine trajanja bolesti. Ako vaša mačka ima kašalj, može pokazati neke od navedenih simptoma:

 • brzo ili otežano disanje,
 • dahtanje,
 • suvi ili vlažni produktivni kašalj ili gušenje,
 • letargija ili umor i
 • ostali simptomi povezani sa kašljem kod mačaka uključuju iscedak iz nosa ili očiju, gubitak apetita, mršavljenje i povraćanje.

kašalj kod mačaka simptomi

Šta uzrokuje kašalj kod mačaka?

Kada prašina, sluz ili neke druge čestice uđu u disajne puteve kod mačke, pokreće se zaštitni refleks. Ovaj refleks je kašalj – pokušaj da se disajni putevi očiste. Kašalj kod maca može se javiti iz više razloga.

Najčešći uzroci kašlja kod mačaka su:

 • mačja astma,
 • respiratorne infekcije,
 • paraziti kod mačke,
 • alergije,
 • gljivična infekcija pluća,
 • bolest srca,
 • srčani crv,
 • rak pluća,
 • hemijski uzročnici, posebno duvanski dim itd. 

Kod mačaka kašalj je najčešće znak upalnog problema koji pogađa donje disajne puteve. Ova upala je često posledica infekcije, posebno virusa kao što je mačji virusni rinotraheitis ili bakterijama. 

Parazitski crvi, naročito srčani crv, mogu biti odgovorni za kašalj i respiratorne probleme kod mačaka u nekim slučajevima.

Alergije različitog porekla takođe mogu izazvati kašalj kod maca.

Uzroci i simptomi alergije su slični kao i kod astme, zato će veterinar precizno utvrditi izazivača alergije kod vaše mačke. 

Mačke mogu da kašlju iz raznih drugih razloga, uključujući prisustvo stranog tela u disajnim putevima ili iritaciju izazvanu hemijskim uzročnicima, kao što je duvanski dim.

Mnogi tumori, koji izazivaju kašalj kod mačaka se mogu uz pomoć lekova držati pod kontrolom, ali ukoliko ne daju rezultate rešenje je operacija.

Pored toga, previše stegnuta ogrlica kod mačke, može da ošteti dušnik i izazvati česti kašalj kod mačke.

Kašalj može da se javi kod bolesti gornjih disajnih puteva kada iritacija ili upala utiču na grkljan ili dušnik, što rezultira prekomernim izlučivanjem sekreta u grkljan i dušnik, uzrokujući iritaciju i kašalj.

Kada je vreme za brigu?

Neke od situacija kada bi trebalo da budete oprezni kada je u pitanju kašalj kod mačaka su: 

 1. Vaša mačka kašlje bez iskašljavanja dlake

Ako vaša mačka kašlje, ali ne iskašljava dlaku, važno je obratiti pažnju na druge simptome koje vaša mačka pokazuje.

Retko, ali redovno kašljanje (nekoliko puta nedeljno ili neprestano svakih nekoliko nedelja) može biti znak astme. Astma može nastati usled prehlade i ukoliko mačka doživi stres.

Isto tako može nastati usled iritacije disajnih organa, koja može biti posledica buđi, prašine itd. Nelečena astma kod mačke može biti opasna po život.

 1. Vaša mačka ima uporan kašalj

Ako je kašalj vaše mačke uporan i ako se nastavi duže od nekoliko dana ili se počne pogoršavati, odvedite mačku kod veterinara. Kašalj koji nastaje može biti pokazatelj respiratorne infekcije ili astme.

 1. Vaša mačka ima vlažni produktivnu kašalj

Ako vaša mačka ima vlažni produktivni kašalj, kašalj će stvoriti sluz ili ispljuvak. Ova vrsta kašlja može ukazivati na probleme sa respiratornim sistemom kod mačke.

 1. Mačji kašalj prati piskanje

Zvuk piskanja kod mačke može značiti da vaša mačka ne može dobiti dovoljno kiseonika u pluća. Piskanje nastaje u donjim disajnim putevima i ovo bi mogao biti pokazatelj mačje astme.

 1. Vaša mačka kašlje i kija

Ako vaša mačka kašlje i kija, to može biti znak virusne ili respiratorne infekcije.

 1. Vaša mačka mršavi

Ako vaša mačka počne da gubiti kilograme ili ima smanjen apetit pored kašlja, to može biti znak prisustva parazita ili infekcije.

 1. Kašalj se ponavlja

Ako se kašalj vaše mačke ponavlja, odvedite je kod veterinara kako bi otkrio šta je uzrok ponovne pojave kašlja. Ponavljajući kašalj može biti pokazatelj alergije ili astme.

Kod astme simptomi će se vratiti ako se redovno ne leče.

 1. Jezik i desni mačke postaju plavi

Ako jezik i desni mačke počnu da prelaze u plavu ili sivu nijansu tokom kašljanja, to je znak da vaša mačka ne dobija dovoljno kiseonika. U tom slučaju, odmah se obratite veterinaru.

Odlazak kod veterinara!

Normalno je da neke mačke povremeno kašlju. Sve dok mačka ima dobro zdravlje i kašalj nije produktivan, odnosno ne rezultira stvaranjem sluzi ili ispljuvka, veterinarska pomoć se ne ukazuje odmah.

Međutim, ako kašalj traje duže od nekoliko dana, jak je, ponavlja se stalno ili ako se mačka razboli ili smrša, potrebno je odmah obratiti se veterinaru.

Pre posete veterinaru, uzmite u obzir i sve druge znake ili simptome koje je vaša mačka pokazala pored kašlja. Ako je moguće, pokušajte da napravite video snimak vaše mačke koja kašlje kod kuće i pokažite ga veterinaru.

Veterinar će želeti da sazna što je više moguće podataka, kako bi pravilno dijagnostifikovao i lečio vašeg ljubimca.

Nekoliko pitanja koje može da vam postavi veterinar su:

 • Koliko dugo su simptomi prisutni?
 • Da li je kašalj vlažan ili suv?
 • Da li ste primetili neke druge simptome pored kašlja?
 • Da li vaša mačka izlazi napolje?
 • Da li vaša mačka prima vakcinu za parazitske gliste?
 • Da li je vaša mačka letargičnija nego inače?

Kašalj kod mačaka može biti znak ozbiljnijeg problema koji u nekim slučajevima može biti opasan po život.

Ako niste sigurni da li je kašalj kod vaše mačke opasan, uvek se obratite veterinaru za savet i pomoć. 

Kako se dijagnostikuje kašalj?

Kako je kašalj često povezan sa drugim znakovima respiratorne infekcije, možda neće biti potrebna opsežna početna dijagnostika. Međutim, ako je kašalj jak ili je prisutan već neko vreme, tada će biti potrebna detaljna dijagnostika. 

Bitna je detaljna medicinska anamneza koja dokumentuje pojavu problema i njegovo napredovanje, bilo kakve promene u kućnom okruženju mačke ili bilo koje druge znakove bolesti kod mačke. 

Dijagnostička obrada može da uključuje nekoliko vrsta krvnih pretraga, uključujući testove na antigene srčanih crva, laboratorijske analize, endoskopski pregled i radiografiju.

Ultrazvučna procena srca možda će biti potrebna u nekim slučajevima. Mački će biti potreban sedativ za neke od ovih postupaka. Mnogi od ovih testova takođe će pomoći u razlikovanju kašlja od mačje astme.

Kako se leči kašalj kod mačaka?

Tretman zavisi od dijagnoze i zdravstvenog stanja vaše mačke. Mogućnosti lečenja variraju u zavisnosti od stanja povezanog sa kašljem. U slučaju iskašljavanja dlake, kašalj vaše mačke mora prestati nakon što ona izbaci dlake. Posebno ako kod mačke primetite opadanje dlake, kašalj će možda biti učestaliji.

Kašalj kod mačaka se leči na sledeće načine:

 • Lečenje mačje astme i respiratornih infekcija

Srećom, mačja astma i respiratorne infekcije se mogu lečiti. Ako je vašoj mački dijagnostikovana astma, propisane su dve glavne vrste lekova: kortikosteroidi za lečenje upale i bronhodilatatori za proširenje disajnih puteva.

Ovi lekovi se dobijaju inhalacijskim putem, oralnim putem tablete ili u obliku injekcije, a inhalacioni lek je poželjna metoda lečenja kod mačaka. Astma kod mačke se ne može izlečiti u potpunosti, ali se može držati pod kontrolom. 

 • Antibiotici

Ako je infekcija uzrok mačjeg kašlja, obično se propisuju antibiotici za poboljšanje zdravstvenog stanja kod mačke.

 • Sredstva protiv kašlja

Sredstva za suzbijanje kašlja mogu se propisati za simptomatsko lečenje kašlja.

 • Antiparazitni lekovi

Ako je parazit uzrok mačjeg kašlja, propisani su antiparazitni lekovi koji će mački pomoći da se oslobodi parazita.

 • Izbegavanje upotrebe hemikalija

U slučaju alergija, astme ili drugih upalnih stanja, uklanjanje okidača koji izaziva kašalj je ključno za sprečavanje daljeg kašlja kod vaše mačke. Izbegavajte pušenje, prskanje aerosola ili upotrebu jakih hemikalija oko vašeg kućnog ljubimca.

Lečenje zavisi i od izazivača kašlja. Neke od opcija za lečenje kašlja kod mačke su supresanti, steroidi, antibiotici, a u nekim slučajevima i operacija. 

Uvek se posavetujte sa veterinarom o lekovima koje mačka treba da uzima. Ako je vašoj mački propisan lek, važno je da nastavite da joj dajete lekove onako kako su propisani.

Ne prekidajte lečenje ako kašalj kod vaše mačke prestane. 

Kod svakog ponavljajućeg kašlja, mačku treba da pregleda veterinar. Uvek se posavetujte sa veterinarom pre nego što sami pokušate da lečite kašalj kod vašeg ljubimca.

Lečenje bez dijagnoze može biti štetno za vašu mačku ili može pogoršati njeno stanje.

Oporavak od kašlja

Kako je kašalj retkost kod mačaka, ipak nije “mačji kašalj”; konslutacijom sa veterinarom i pravilnim lečenjem može se kašalj lako rešiti nakon što se utvrdi uzrok.

Ako je vaša mačka bila na lečenju, trebalo bi da pripazite u slučaju da se kašalj vrati.

Za kašalj izazvan jednostavnim stvarima kao što su kuglice od dlake, postoje posebni preparati i hrana za izbacivanje dlake kojima možete da pomognete vašoj maci.

Što se tiče astme i alergija, pokušajte da pazite u slučaju da se pojave neki drugi simptomi ili kašalj počne da se pogoršava. 

U težim slučajevima, praćenje lečenja sa veterinarom može samo pomoći u sprečavanju bilo kakvog pogoršanja stanja kod mačke. Na primer, u slučaju da su maci propisani antibiotici, trebalo bi da omogućite svom veterinaru da pregleda vašu mačku kako bi se uverili da je infekcija temeljno tretirana.

kašalj kod mačaka lek

Preventiva i sprečavanje kašlja kod mačaka

 • Kašalj izazvan zaraznim virusima, poput mačjeg gripa, može se sprečiti redovnom vakcinacijom počev od trenutka kada je vaša mačka bila mače. Godišnje vakcinacije mačke biće potrebne zbog sveopšteg dobrog zdravstvenog stanja.
 • Redovna kontrola parazita važan je deo preventivnog zdravstvenog programa vašeg ljubimca radi zaštite od infekcije unutrašnjim i spoljašnjim parazitima.
 • Rutinske zdravstvene provere, koje se često vrše u vreme godišnje vakcinacije vaše mačke.
 • Održavanje težine vaše mačke u normalnim granicama može pomoći da se smanji rizik kod vašeg ljubimca da razvije bolest ili stanje koje može rezultirati kašljem vaše mačke.
 • Držite što dalje od mace sve opasne predmete za koje bi ona mogli biti u iskušenju da žvaće ili guta.
 • Smanjite upotrebu hemijskih sredstava, osveživača vazduha i drugih potencijalnih alergena u kući na minimum, posebno ako se zna da je vaša mačka astmatična.
 • Redovne posete grumerima radi održavanja što boljeg kvaliteta dlake i izvlačenja takozvane mrtve dlake.

Ukoliko se kašalj kod mace javlja uporno nekoliko dana, ako je praćen vidnim promenama u raspoloženju mace ili ukoliko ona odbija da jede, onda je jasno da se maca žali i pokušava da kaže kako nije dobro.

Tada se obratite veterinaru koji će pomoći da otklonite sve sumnje, te pružite adekvatnu terapiju vašoj maci.

Iskašljavanje kuglica od dlake je normalan proces kod mačke oko kojeg se ne morate dodatno opterećivati, jer je priroda ta koja je sve to tako uredila.

Dakle, osim bezazlenih situacija, za sve ostalo konsultujte se sa veterinarom, kako biste dobili kompletnu sliku o stanju vaše mace. Ne zaboravite na redovne preglede i potrebnu negu, kako bi sve bilo u redu na duže staze.

I još jednom, kada god ste u nedoumici, obratite se svom veterinaru u vezi mačjeg kašlja. Sposobnost opisivanja kašlja i bilo kakvih detalja o ponašanju ili okruženju pomoći će veterinaru da utvrdi razlog kašlja i da ga leči u skladu s tim.

Naš tekst nema za cilj da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. Osnovna ideja je da vam pružimo što više informacija o kašlju kod mačaka i koje korake da preduzmete kako bi pomogli svom ljubimcu.