gliste kod mačaka

Šta raditi ako se jave gliste kod mačaka?

Gliste kod mačaka mogu biti neprijatno iskustvo za svakog vlasnika. Šta raditi u tim trenucima i kako svom ljubimcu pomoći na pravi način?

Prisustvo glista kod mačaka može izazvati ozbiljnu zabrinutost kada je u pitanju zdravlje vaše mace. 

Loše vesti su te da su gliste kod mačaka vrlo česta pojava, a dobra vest je da je lečenje relativno lako i većina mačaka se potpuno i brzo oporavi.

Postoji niz sigurnih i efikasnih načina lečenja glista kod mačaka, kao i niz preventivnih mera koje možete preduzeti da biste smanjili šanse za ponovnu zarazu u budućnosti.

Briga za zdravlje i dobrobit člana vaše mačje porodice jedan je od najvažnijih delova vlasništva kućnih ljubimaca. Vlasnici mačaka moraju da budu u toku sa rasporedom vakcinacije, da nauče da čitaju govor tela mačke i vode računa da njihove mačke ostanu čiste i negovane.

Pored toga, vlasnici kućnih ljubimaca moraju da spreče parazitske infekcije.

Evo šta treba sve da znate o glistama kod mačaka i kako ih se bezbedno i efikasno osloboditi.

Vrste glista kod mačaka

Gliste su najčešći oblik parazita kod mačaka. One su duge između 7 i 15 cm i najpre se pojavljuju u crevima i probavnom traktu, a zatim se šire na jetru, krvotok i pluća. 

Postoji nekoliko vrsta glista kod mačaka koje mogu da zaraze mačku, svaka sa svojim jedinstvenim karakteristikama. Ovo su četiri najčešća vrste glista kod mačaka:

 • Okrugle gliste

Okrugle gliste izgledaju kao skuvane špagete, a mogu narasti i do nekoliko centimetara. Iako se mačke svih starosnih grupa mogu zaraziti, mačići i mlade mačke su posebno izloženi riziku.

Ako imate mače, obavezno pitajte svog veterinara za savet kada su u pitanju okrugle gliste kod mačaka. Prevencija je posebno važna, jer uvek je bolje sprečiti nego lečiti.

 • Kukaste gliste 

Kukaste gliste mogu da izazivu krvarenje u crevima mačke. Kod mačića teška infekcija može dovesti i do fatalnog ishoda kao posledica gubitka krvi. 

 • Pantljičare

Postoje dve vrste pantljičara koje mačke mogu dobiti. Najčešća je jedna koja se prenosi preko ujeda buve. Pantljičare se hvataju za zid creva i izazivaju nadimanje i dijareju, a jedan od simptoma je i loše stanje dlake kod mačke. Pantljičara se može otkriti u stolici i ona izgleda kao zrna pirinča.

 • Bičaste gliste

Bičaste gliste su unutrašnji paraziti koji žive u slepom crevu i debelom crevu mačke. Prisustvo bičastih glista kod mačke može da dovede do pojave dijareja, gubitka težine i malaksalosti.

Ovo su najopasniji crevni paraziti koji napadaju mačke.

sredstvo protiv glista kod mačaka

Načini na koje mačka može dobiti gliste

Razumevanje načina na koji mačke dobijaju gliste može pomoći vlasnicima mačaka da zaštite svoje ljubimce od ovih crevnih parazita.

Evo najčešćih načina na koje mačka može dobiti gliste!

 • Od jaja crevnih parazita

Jaja crevnih parazita mogu da se jave u vašem okruženju, poput tla u vašoj bašti ili dvorištu, gde mogu da prežive duži vremenski period.

Ako vaša mačka slučajno pojede ova jaja dok njuši ili liže zemlju napolju, može doći do pojave glista kod mačaka. Mačke se čak mogu zaraziti i u kući, ako je drugi ljubimac ili osoba slučajno unela jaja parazita unutra.

Pored toga, jaja crevnih parazita mogu putem kože dospeti u organizam vaše mace, ako vaš ljubimac slučajno hoda ili leži u kontaminiranom području.

 • Od tzv.prelaznih domaćina 

Gliste kod mačaka se mogu pojaviti ako se maca inficira tako što pojede nekog glodara, insekta ili pticu koji se, inače, nazivaju „prelazni domaćini”. Kada mačka pojede sve ili deo ovih životinja tokom lova, uspavani parazit se budi i izrasta u odraslu glistu u crevima mačke.

 • Iz majčinog mleka

Nažalost, mačići lako mogu dobiti gliste, jer nelečene majke mogu mlekom proslediti larve glista svojim mačićima. Budući da su mačići tako mali i ranjivi, ovo može biti posebno opasno, uzrokujući dijareju, povraćanje kod maca i loše stanje dlake.

Gliste kod mačaka simptomi

Prisustvo glista kod mačaka može biti potpuno asimptomatsko (bez simptoma) ili ozbiljno i opasno po život, u zavisnosti od vrste glista i težine zaraze. 

Najčešći simptomi glista kod mačaka su!

 • Gubitak težine

Mačke koje imaju gliste često i dalje imaju dobar apetit, ali možda ćete primetiti da uprkos tome što jedu normalnu količinu hrane, gube na težini. Ako vaša mačka iz bilo kog razloga gubi kilograme, vreme je da posetite veterinara, a posebno kada stomak kod mačke deluje naduveno što može biti simptom glista kod mačaka.

 • Grubo krzno

Još jedan simptom glista kod mačaka je promena stanja njihovog krzna. Njihovo krzno može postati grubo i nedostajeće mu uobičajeni sjaj. 

 • Dijareja

Gliste kod mačaka mogu da dovedu do pojave dijareje. Ukoliko vaša maca ima dijareju, bez obzira da li su uzrok gliste ili ne, važno je da mačku odvedete kod veterinara.

 • Vidljivi tragovi glista

Možda ćete otkriti da su gliste ili delovi glista kod mačaka vidljivi u izmetu vaše mačke. Takođe, gliste kod mačke mogu biti vidljive oko anusa ili u posteljini.

 • Neobično ponašanje

Bilo koje neobično ponašanje vaše mačke zahteva dalje ispitivanje, ali postoje dve stvari koje mogu ukazivati na pojavu glista kod mačaka, a to su:

 • Letargija – Mačke koje imaju crve su često letargične. Možda im nedostaje energije ili ih manje zanimaju stvari koje ih obično uzbuđuju i
 • Vuku se po podu – Ovo je simptom crva kod mačaka što ukazuje na činjenicu da vašu macu iritiraju gliste. 

Kako se zaraza glistama kod mačaka pogoršava i simptomi napreduju, možda ćete primetiti znake kao što su:

 • slabost,
 • dehidratacija,
 • blede usne i desni usled anemije,
 • nizak krvni pritisak,
 • šok i
 • smrt, u najtežim slučajevima.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, kontaktirajte veterinara i odvedite vašu macu na pregled. 

Da li su gliste kod mačke mogu da izazovu bol?

Gliste kod mačaka mogu potencijalno da izazovu bol. Migracija larvi kroz jetru, želudac ili pluća izazivaju nelagodu kod mace.

Ovo se može ispoljiti kao:

 • Bol u stomaku, uključujući gastritis zbog upale sluznice želuca (mučnina, povraćanje, gubitak apetita, averzija prema hrani)
 • Promena brzine / obrasca disanja vaše mačke
 • Akumulacija tečnosti zbog gubitka proteina kod nekih životinja može da stvori rašireni stomak, što može biti neprijatno zbog otoka trbušnih mišića i kože. Takođe može prouzrokovati probleme sa disanjem ako previše trbušne tečnosti pritiska dijafragmu i ograničava normalan kapacitet pluća za pravilno disanje.

Gliste kod mačaka kao opasnost za ljude?!

Verovatno ste se zapitali da li gliste kod mačaka mogu biti opasnost za ljude?

Odgovor je da. Da, ljudi se mogu zaraziti glistama od mačaka dolazeći u direktan kontakt sa kontaminiranim izmetom ili zemljištem.

Uobičajeni načini prenošenja glista sa mačaka na ljude uključuje:

 • dolaskom u kontakt sa bilo kojom površinom na kojoj se nalaze jaja parazita,
 • čišćenjem posude sa posipom za mačke,
 • maženjem mace koja je obolela.

Deca su najugroženija kada je u pitanju opasnost od glista. Ona se mogu zaraziti ukoliko se igraju na površinama na kojima se nalate jaja parazita (poput peska gde je maca mogla da vrši nuždu), a inficiraju se ukoliko neoprane ruke stavljaju u usta ili njima jedu.

Zbog toga su dobre higijenske navike i kod dece i kod odraslih od vitalnog značaja za sprečavanje prenosa glista sa mačke na vlasnika ili decu.

Dijagnoza glista kod mačaka

Dok se neke gliste mogu videti golim okom, druge moraju biti dijagnostikovane putem testiranja izmeta. Vaš veterinar će zatražiti da donesete uzorak izmeta vaše mace, koji će se staviti u rastvor koji omogućava da se jaja parazita odvoje od izmeta i plutaju po vrhu.

Dalje, izmet mace može biti  ispitan pod mikroskopom kako bi se utvrdila tačna vrsta glista koja je zarazila  vašu mačku.

Fizički pregled, zajedno sa analizom krvi, takođe se može obaviti kako bi se stekla potpuna slika o zdravlju vaše mačke.

Budući da je životni ciklus svakog parazita različit, važno je tačno znati koju kojom vrstom glista je zaražena vaša mačka.

Na osnovu toga veterinar će lečiti vašu macu, odrediti lekove i negu nakon lečenja. Nakon lečenja, vašoj mački će verovatno trebati još jedan pregled izmeta kako bi bili sigurni da vaša maca više nema gliste.

 I kako se onda otarasiti glista?

Gliste kod mačaka često se leče lekovima na recept koji se mogu dobiti od veterinara i primenjuju se u skladu sa dijagnostikovanom vrstom glista. 

Mačićima će biti potreban poseban tretman protiv glista koji odgovara njihovoj starosti i težini.

Prvo lečenje trebalo bi da imaju sa 3 nedelje starosti, a nakon toga trebalo bi na svake dve nedelje dok ne napune 16 nedelja starosti. Posle 16 nedelja, biće im potreban tretman na svaka tri meseca.

Kod odraslih mačaka potreban je tretman glista svaka tri meseca što je obično dovoljno da se spreči razvoj problema. Možda će biti potrebni redovniji tretmani ako vaša mačka puno lovi. 

Lečenje glista kod mačaka delimično će zavisiti od veterinarske dijagnoze, ali tretmani protiv glista moraju biti redovni. Oblici lečenja glista kod mačaka mogu da uključuju: 

Učestalost upotrebe će se razlikovati od proizvoda do proizvoda, pa je dobro da podesite podsetnike  na kalendaru kako biste bili sigurni da znate kada treba da sledi sledeći tretman.

Sredstva protiv glista kod mačaka

Evo još nekoliko efikasnih i veterinarski odobrenih tretmana i sredstava protiv glista kod mačaka:

 • veterinar može da prepiše sredstvo protiv glista kod mačaka za oralnu upotrebu ili injekciju koje će ubiti odrasle i larve glista u crevima u vreme postavljanja dijagnoze.
 • lekovi na recept širokog spektra mogu se koristiti za lečenje infekcija glista kod mačaka, ali moraju se pažljivo primenjivati kod vaše mačke u skladu sa uputstvima vašeg veterinara. 

Šta očekivati nakon lečenja?

Verovatno nećete primetiti nikakve promene nakon što ste mački dali tretman protiv glista, osim ako nije imala puno glista. U tom slučaju ćete možda videti mrtve gliste u njihovom izmetu.

Obratite se veterinaru ako vaša mačka ima dijareju ili se čini da joj nije dobro.

Međutim, nikada se ne preporučuje pokušaj lečenja mačke lekovima koji se prodaju bez recepta ili prirodnim lekovima protiv glista kod mačaka.

Iako se to može činiti bržom i jeftinijom alternativom nego poseta veterinaru, ne postoji garancija da su ti proizvodi bezbedni ili efikasni u lečenju bilo koje vrste zdravstvenog stanja i da zapravo mogu biti štetni za vašu mačku.

Šta se dešava ako se gliste kod mačaka ne leče?

Ako se gliste kod mačaka ne leče, vaša mačka može biti u opasnosti, a gliste kod mačke mogu biti čak i fatalne.

Migracija larvi kroz organe i tkiva tela dok se probijaju do creva mogla bi da rezultira teškim infekcijama kože, slepilom, konvulzijama ili upalom pluća, u zavisnosti od puta migracije larvi.

Stalni gubici krvi i vitalnih hranljivih sastojaka, koje bi creva trebalo da apsorbuju, mogu dovesti do progresivne anemije, gubitka težine, dehidracije i smrti.

gliste kod mačaka opasnost za ljude

Šta je onda prevencija?

Zapamtite, prevencija je bolja od lečenja glista kod mačaka. Zato je najbolje da ih preventivno ili ukoliko se javi bilo kakva sumnja odmah odvedete kod veterinara na pregled.

Ako to ne učinite rizikujete da se zdravlje vaše mace pogorša, a kako gliste kod mačaka predstavljaju opasnost i za ljude, rizikujete i vaše zdravlje i zdravlje vaše dece.  

Sledite savete veterinara da biste pronašli najprikladniji preventivni metod za svoju mačku.

Kako bi zaštitili svoju mačku i sebe od glista potrebno je da:

 • Pitajte veterinara za najbolji tretman protiv glista kod mačaka. Kod odraslih mačaka potreban je tretman glista svaka tri meseca prema preporuci veterinara.
 • Vaša mačka takođe može dobiti gliste gutanjem buve, jer neke buve mogu nositi gliste. Iz tog razloga, prevencija protiv buva je takođe važna.
 • Najezde glista kod mačaka i prenošenje na decu i odrasle mogu se sprečiti dobrim higijenskim navikama i celogodišnjom upotrebom preventivnih tretmana protiv glista.
 • Svakodnevno čišćenje izmeta u posipu, kao i redovno menjanje posipa od vitalnog je značaja za smanjenje izloženosti kontaminiranim izmetima.

Postoje različite vrste glista kod mačaka koje mogu zaraziti mačke, zato budite svesni znakova i simptoma. Neposredni tretman neće samo sprečiti da se zaraza vaše mačke pogorša, već će pomoći da zaštitite sebe i svoju decu, kao i ostale kućne ljubimce u vašem domaćinstvu. 

Otkriće da vaša mačka ima gliste može biti uznemirujuće, ali uz efikasan tretman veterinara, mačka će biti bez glista pre nego što to shvatite!

Redovni veterinarski pregledi pomoći će vam da zaštitite mačku od ozbiljne infekcije parazitima, jer će vaš veterinar moći da otkrije probleme pre nego što postanu preveliki.

Kao što vidite najbolje je pustiti veterinara da odredi lečenje i odabere odgovarajuće lekove za gliste za vašu mačku.