prehlada kod pasa

Prehlada kod pasa – uzroci, simptomi, lečenje i preventiva!

Kako da znate kada vaš pas ima prehladu? Kako da prepoznate simptome prehlade? U nastavku saznajte sve i kako se leči prehlada kod pasa.

Kako bi bili sigurni da se dobro binete o svom ljubimcu pružićemo vam sve informacije koje treba da znate o prehladi kod pasa.

Pas bilo koje pasmine i uzrasta može se prehladiti. Baš kao i ljudi! Ništa nije čudno!

Čak ni dobro zdravlje i jak imunitet nisu potpuna garancija da se pas neće prehaditi. Zdrav i snažan pas može se oporaviti u kratkom vremenskom periodu, a prehlada kod pasa će proći bez posebnih posledica po njegovo zdravlje. 

Faktori koji mogu izazvati prehladu kod pasa su:

 1. Genetska predispozicija pasmine i povećana osetljivost na zarazne bolesti; 
 2. Slab imunitet kod štenadi i starijih pasa;
 3. Hipotermija koja može nastati ukoliko je pas bio na hladnoći duže vreme, naročito ako su njegovo krzno ili koža mokri ili ako je bio izložen ledeno hladnoj vodi;
 4. Kontakt sa zaraženim životinjama;
 5. Paraziti koji slabe imunitet psa, pa mogu indirektno da izazovu prehladu;
 6. Nedostatak fizičke aktivnosti čini psa podložnim svim vrstama virusa;
 7. Prateće bolesti pasa, kao što su: srčane bolesti, alergije i neoplazme u respiratornom traktu i plućima mogu biti glavni uzrok razvoja virusa koji je ušao u organizam psa. 

Psi imaju uobičajenu prehladu u jesen i zimu, kada su izloženi raznim virusima. Najosjetljiviji na prehladu su mladi i stari psi, kao i psi sa slabim imunim sistemom.

prehlada kod pasa simptomi

Prehlada kod pasa simptomi

Sigurno ste čuli kada neko koristi frazu „bolestan kao pas“ ; upravo da se opiše osećaj kada nekome nije dobro. Ovo bi nas moglo navesti da se zapitamo mogu li psi, poput nas ljudi, imati česte prehlade. Odgovor je da.

Psi su izloženi bakterijama i mikroorganizmima i njihov imuni sistem u određenim situacijama može da oslabi što upravo dovodi do nekada i čestih prehlada kod pasa.

Hladno vreme, vlaga i česte promene temperature su periodi kada se psi najčešće prehlade i zato je neophodno da prepoznate simptome pehlade kod psa i da reagujete na vreme. 

Deset najčešćih simptoma koji govore da vaš pas ima prehladu su:

 • loš zadah,
 • prekomerno curenje iz nosa,
 • prekomerna žeđ,
 • visoka temperatura,
 • preterano mokrenje,
 • proliv kod pasa,
 • promena nivoa aktivnosti,
 • ukočenost,
 • letargija,
 • česte probavne smetnje,
 • suve i crvene oči,
 • kašalj i/ili kijanje i
 • promene u ponašanju.

Pas koji ima prehladu može pokazati određeni broj simptoma, koje je važno na vreme prepoznati, otkriti i reagovati.

Jedan od najčešćih simptoma prehlade kod pasa je curenje iz nosa ili začepljenje nosa, koje ponekad prati i otežano disanje kroz nos.

Najčešći uzroci za kašalj kod psa su upala dušnika ili upala grkljana do čega dolazi ukoliko je pas jeo hladnu hranu, pio hladnu vodu ili udisao hladan vazduh.

Kijanje i kašljanje su uobičajeni simptomi prehlade kod psa i ne treba da predstavljaju razlog za zabrinutost, ali ukoliko traju duže od 7 dana potrebno je posavetovati se sa veterinarom. 

Možda ćete primetiti da je vaš pas letargičan, umoran i neraspoložen, a ovi simptomi mogu biti praćeni i smanjenim apetitom, što je vrlo čest pokazatelj da se vaš pas ne oseća najbolje.

Vaš pas će osećati jaku slabost u organizmu i biće iscrpljen. Zbog toga neće biti u mogućnosti da se aktivno kreće i videćete po njemu da mu fale snaga i energija. To je takođe jedan od glavnih simptoma prehlade kod pasa. 

Jedan od simptoma prehlade kod pasa može biti i povišena temperatura. Normalna telesna temperatura za pse je između 37,6 do 39 stepeni, dok za štence može biti do 39,5 stepeni.

Vaš pas će odbijati hranu, jer će mu smetati da bilo šta guta kada mu je grlo upaljeno. Osim toga, ako se javi temperatura, onda je neophodno psa što pre odvesti kod veterinara, kako ne bi došlo do daljih komplikacija. 

Oči kod pasa bi uvek trebale da budu svetle i bistre. Svako suzenje, crvenilo, bol ili osetljivost na svetlo u kombinaciji sa kašljem, kijanjem i curenjem iz nosa gotovo su sigurni znakovi da vaš pas može imati prehladu ili grip.

Proverite boju jezika i desni vašeg psa i da li ima loš zadah koji može biti pokazatelj prehlade ili gripa. 

Simptomi uobičajene prehlade uključuju kijavicu, kašalj, curenje iz nosa ili začepljenje nosa, suzne oči i oni mogu biti posledica prehlade kod pasa, ali mogu biti i simptom ozbiljnijeg zdravstvenog stanja kao što su: zarazni kašalj, pseći grip, virus parainfluence ili bronhitis.

Virusi nisu jedini uzroci simptoma prehlade poput kašlja, kijanja ili curenja iz očiju i nosa. Kašalj bi takođe mogao biti rezultat bakterijske, parazitske infekcije poput srčanih crva i okruglih glista.

Gljivične infekcije i alergije takođe mogu izazvati simptome nalik prehladi i mogu dovesti do oštećenja plućnog tkiva i eventualno upale pluća.

Koliko traje prehlada kod pasa?

Ako vaš pas ima običnu prehladu, ona će nestati u roku od nekoliko dana. Posavetujte se  sa veterinarom ako je vaš pas bolestan više od tri ili četiri dana i ako mu se pogorša ili se jednostavno ne poboljša njegovo stanje.

Štenad i stariji psi uglavnom imaju slabiji imuni sistem, što znači da im treba duže vremena da se oporave od prehlade. 

Ako vaš pas ima  bilo koji od ovih simptoma, najsigurnija opcija je da pozovete svog veterinara za savet.

Takođe, ako se kod psa javi gubitak  apetita, temperatura, povraćanje, proliv ili bilo koja druga promena, vaš pas bi mogao da pati od ozbiljnije bolesti koja zahteva veterinarsko lečenje.

Ponekad se simptomi obične prehlade mogu pripisati raznim respiratornim infekcijama izazvanim virusima i bakterijama specifičnim za pse.

Međutim, kod pasa se mogu javiti i određene bolesti čiji su simptomi slični prehladi, zato morate znati razliku, kako biste na vreme i adekvatno pomogli svom psu. Te bolesti su:

Parainfluenza virus

Virus parainfluenze je jedan od najčešćih i najzaraznijih bolesti kod pasa. Inkubacija oboljenja traje 5-7 dana, posle čega se javlja kašalj jačeg ili slabijeg intenziteta. Pas normalno uzima hranu i vodu, ali često i najmanji napor ili pokušaj lajanja izaziva snažan napad kašlja.

Adenovirus Tip-2

Adenovirus tipa-2 izaziva simptome kao što su kašalj, groznica, curenje iz nosa, proliv, a koji se često pogrešno prikazuju kao znakovi prehlade psa. 

Kinološki kašalj

Ovaj kašalj je često izazvan bakterijom Bordetella bronchiseptica i ovo je još jedna bolest pasa čiji simptomi su slični simptomima prehlade kod pasa.  Ako imuni sistem kod psa nije dovoljno jak da prevaziđe infekciju ona može prerasti u upalu pluća.  Ključni simptomi uključuju: kašalj, iskašljavanje, curenje iz nosa, i crvene oči.

Iz ovog razloga potrebno je sve prehlade shvatiti ozbiljno i svom ljubimcu pružite veterinarsku negu ako je to potrebno. Na taj način može se sprečiti da se simptomi prehlade vašeg psa razviju u respiratornu infekciju opasnu po život.

Prehlada stomaka kod pasa

Jedan od simptoma prehlade kod pasa mogu da budu povraćanje i mučnina. Ovi simptomi često umeju da zavaraju vlasnike pasa koji često pogrešno misle da se radi o problemu sa želudcem ili da je pas pojeo nešto što mu ne odgovara. Ukoliko pas povraća potrebno je obratiti pažnju na:

 • učestalost povraćanja,
 • da li je prisutan i proliv,
 • dehidriranost,
 • letargiju,
 • krv,
 • gubitak težine i apetita,
 • povećano mokrenje.

Ako se povraćanje javlja sa drugim simptomima, postoji razlog za zabrinutost i potrebno je da psa odvedete kod veterinara.Pored mučnine i povraćanja, pas u toku prehlade može da se suoči i sa dijarejom.

Ukoliko proliv traje duže od 24 časa potrebno je obratiti se veterinaru kako bi se počelo sa terapijom i kako bi se sprečila dehidracija. 

Prehlada bešike kod pasa

Tokom prehlade kod vašeg psa može se javiti i zapaljenje bešike koje se ispoljava u čestom mokrenju sa manjim mlazevima, pri čemu se luči manja količina mokraće.

Može se primetiti napinjanje i bol pri mokrenju. Mokraća je gusta, neprijatnog mirisa, zamućena i ima primesa krvi.

Prehlada kod pasa lečenje

Prehlada kod pasa se može uspešno lečiti. Ukoliko ste primetili da vaš pas ima neke od simptoma o kojima smo pisali prethodno, onda bi trebalo vašeg psa da odvedete kod veterinara. Veterinar će najbolje ustanoviti da li vaš pas zaista pati od prehlade i kako najbolje tu prehladu možete da izlečite.

Lečenje prehlade kod pasa zavisi od faze u kojoj se bolest nalazi. Jako je važno da ukoliko vaš pas ima prehladu:

 • držite psa na toplom i osigurajte mu udoban prostor za spavanje i odmor, 
 • da vaš pas za vreme perioda lečenja ne dolazi u kontakt sa nekim drugim psima, jer to bi moglo još više pogoršati prehladu,
 • ukoliko je hladno vreme potrebno je da ograničite vreme koje će vaš pas provesti napolju, izvedite ga samo na kratko kako bi obavio svoje potrebe, jer hladan vazduh može uticati na bronhije vašeg psa čime mu se može otežati disanje, 
 • ukoliko prehlađenog psa izvodite napolje, onda ga morate dobro utopliti, kako se stanje ne bi još više pogoršalo,
 • obezbedite dodatnu ishranu vašem psu, poput kuvane piletine i pirinča, kao i proizvode koji su bogati vitaminima i mineralima, a ovo će vašem psu vratiti snagu i pružiti podršku njegovom imunom sistemu,
 • provetrite prostoriju u kojoj vaš pas boravi, kako bi vaš ljubimac imao dovoljno čistog i svežeg vazduha,
 • vodite računa da vaš pas pije puno vode i dajte mu pileću supu sa rezanacima ili jogurt, 
 • upotrebite balzam kako biste sprečili da nos psa bude suv i razdražen,
 • u hranu dodajte suplemente poput meda, cimeta i kokosovog ulja, za njih se zna da imaju svojstva koja pomažu u izgradnji imunog sistema kod psa i olakšavaju kašalj.

Prvi korak u odlučivanju da li je vašem psu potrebna veterinarska pomoć leži u prepoznavanju simptoma prehlade.

Ako vaš pas pokazuje ozbiljne simptome ili je letargičan duže od nekoliko dana, obratite se veterinaru kako biste bili sigurni da pas nije razvio infekciju koja može zahtevati lečenje antibioticima. 

Ako vaš pas ima povraćanje i proliv zajedno sa drugim simptomima prehlade, to bi mogao biti znak ozbiljnije bolesti. Opšte pravilo je da pse treba da pregleda veterinar u svakom trenutku kada imaju simptome nalik prehladi.

Imuni sistem psa može da oslabi, a može se desiti da prehlada kod pasa preraste u upalu pluća.

Ako vaš pas ima samo blage simptome prehlade, ako  jede i pije normalno i ima dobar nivo energije, obično nije potrebna zabrinutost i trebalo bi da se vrati u normalu u roku od nekoliko dana do nedelju dana. 

Uvek potražite veterinarsku pomoć ako:

 • simptomi postaju intenzivniji i pas se ne oporavlja u roku od nedelju dana,
 • pas ima problema sa disanjem,
 • pas prestane da jede i  pije tečnost.

U mnogim slučajevima veterinar će propisati antibiotik za lečenje prehlade, a da li će pas antibiotike dobijati u vidu injekcije ili tableta zavisi koliko je problem ozbiljan.  

Iako je istina da antibiotici nisu efikasni protiv virusa, ovi lekovi mogu uništiti invazivne bakterije koje psa čine još bolesnijim dok se njegov imuni sistem bori protiv virusa.

Nijedan od lekova ne sme da se daje na svoju ruku bez saveta veterinara, jer ukoliko se ne koriste pravilno, mogu dovesti do neželjenih posledica.

Ako vaš veterinar sumnja da je reč o nečemu ozbiljnom, pitaće vas o ponašanju psa, obaviće celovit pregled i možda će obaviti neke dijagnostičke testove kako bi otkrio uzrok problema.

Veterinar može proveriti krvnu sliku psa i na osnovu krvne slike utvrditi koji vitamini i minerali vašem psu nedostaju i šta je to potrebno da vaš ljubimac opet bude zdrav i pun energije.

Preporučeni tretman zavisi od ishoda dijagnoze vašeg veterinara, a može uključivati: antibiotike, sredstva za suzbijanje kašlja i tečnosti.

prehlada bešike kod pasa

Šta je preventiva?

Preventiva je jedna od najboljih mera zaštite kada je u pitanju prehlada kod pasa i kao i njegovo opšte zdravstveno stanje. Pod preventivom se podrazumeva da:

 • pozovete veterinara kako bi saznali kako da zaštite svog ljubimca;
 • redovno vakcinišete psa;
 • učinite sve što možete da ojačate imunološki sistem vašeg psa tako što ćete regulisati kvalitet ishrane i uvek mu obezbedite svežu i čistu vodu;
 • obezbedite vašem psu fizičku aktivnost i dovoljno odmora;
 • tokom zimskim meseci vodite računa da vaš pas bude suv i da mu bude toplo zbog toga se preporučuje da korišćenje zimske garderobe;
 • psima koji ne žive u kući/stanu sa vlasnikom, nego u dvorištu, izolujte kućicu kako bi mu bilo toplo tokom zimskih meseci;
 • izbegavajte bolesne pse i pokušajte da ograničite kontakt vašeg psa sa bolesnim psima. 

Prehlade kod pasa, tačnije oboljenja respiratornih organa, učestalija su tokom hladnih zimskih meseci, pa bi vlasnici pasa trebali to da imaju na umu. Pravilna briga o zdravlju vašeg psa sprečiće da simptomi prehlade prerastu u ozbiljniju, po život opasnu respiratornu infekciju.

Ovi saveti trebalo bi da vam pomognu da uočite prve znake prehlade i da održite psa zdravim.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, uvek biste trebali posetiti ili nazvati veterinara – oni su vaš najbolji izbor kako bi osigurali zdravlje i dobrobit vaših kućnih ljubimaca.