persijska mačka

Persijska mačka simbol lepote i gracioznosti!

Pažnju vam privlači persijska mačka i želite da se uverite da je ova maca pravi izbor za vas i porodicu. Ovo treba da znate pre konačne odluke.

Imate pitanja ili možda čak i neke nedoumice kada je u pitanju persijska mačka?

Ako želite najboljeg prijatelja koji će vam svu svoju predanost i ljubav vratiti u naturi, persijska mačka će biti pravi izbor za vašu porodicu. Pogledajte sve karakteristike persijske mačke u nastavku!

Karakteristike persijske mačke

Persijska mačka spada u mačke srednje veličine. Ženka persijske mačke teška je između 3,5 i 5,5 kg, a mužjak persijske mačke težak je više između 5,5 kg i 6,5 kg. 

Ova maca živi u proseku 15 godina kada se pravilno neguje i hrani odgovarajućom kvalitetnom i dobro uravnoteženom ishranom.

Telo persijske mačke je snažno i masivno, zaobljenih linija, snažnih mišića na čvrstom kosturu. Glava je široka, punih obraza i naglašene brade. Uši su nisko postavljene i razmaknute, sa naglašenim čuperkom dlake na vrhu.

Oči su okrugle i krupne, a boja očiju se mora podudarati sa određenom nijansom boje dlake. Noge su kratke, šape široke i krupne. Rep je izrazito dlakav. 

Dlaka je kod persijskih mačaka vrlo karakteristična. Izuzetno je dugačka, dužine i do 15 cm, svilena i gusta i stvara gustu grivu iznad vrata i između prednjih nogu. Duga sjajna dlaka pokriva čitavo telo.

Osnovna boja krzna kod persijskih mačaka je: bela (kod persijskih mačaka sa plavim očima), zatim crna, plava, crvena i krem. 

Uz to se javljaju mnogobrojne varijante kao što su: dvobojne, osenčene, zadimljene, srebrne i zlatne. Takođe mogu biti mramoraste, tigraste i tačkaste.

persijsko mače

Persijska mačka osobine

Persijska mačka poznata je po tome što je nežna i blaga. Strpljiva je i odličan je izbor za porodice sa decom ili drugim kućnim ljubimcima.

Persijska mačka zbog svoje gracioznosti predstavlja pravi simbol lepote u svakom domu i uživa da pozira na najdražem komadu nameštaja ili u krilu i zagrljaju najdraže osobe. 

Persijska mačka nije aktivna mačka koja voli da skače i da se penje, tako da je malo verovatno da će ona da se popne uz vaše zavese ili da skače po kuhinji.

Glasna okruženja nisu za ove mačke. To su mačke koje deluju sedativno i koje više vole spokojan dom. Persijska mačka voli mirnu sredinu i prisustvo ljudi i ne smeta joj da na kraće vreme ostane sama, ali prisustvo vlasnika će je uvek učiniti srećnom.

Lako se prilagođava na novu životnu sredinu i lako uči nove stvari. 

Potrebe persijske mačke

Sa velikim, izražajnim očima i glasom koji je mek, prijatan i muzikalan, persijska mačka ima svoje potrebe koje podrazumevaju: redovne obroke, igru i puno ljubavi. 

Ova pasmina mačaka je inteligentna i odlično se snalazi u zatvorenom prostoru, odnosno najviše joj odgovara život u stanu ili kući.

Persijska mačka treba da bude što više u zatvorenom prostoru i tokom vrelih letnjih meseci, jer je osetljiva na toplotu. 

Persijsku mačku treba kontrolisati kada su u pitanju paraziti i voditi je na rutinske zdravstvene kontrole tokom celog života. To znači da je persijsku mačku potrebno vakcinisati.

Posavetujte se sa veterinarom u vezi sa najsigurnijim proizvodom protiv buva i krpelja za persijsku mačku.

Vaša maca takođe mora biti zaštićena od opasnosti u domaćinstvu poput sredstava za čišćenje, otrovnih biljaka, električnih kablova i agresivnih životinja.

Persijske mačke su mesožderke i potrebna im je kvalitetna ishrana sa puno vode svakog dana. 

Za persijsku mačku koja živi u kući ili stanu neophodna je fizička aktivnost. Vežba se može postići raznim igračkama koje podstiču trčanje i igru. Persijske mačke mogu biti sklone gojaznosti i zdravstvenim problemima kasnije tokom života.

Zdravlje persijske mačke

Persijska mačka tokom života nailazi na brojne zdravstvene probleme. Kod ovih maca mogu da se jave genetski zdravstveni problemi.

Persijska mačka je umereno aktivna pasmina mačaka koja može biti podložna sledećim zdravstvenim problemima:

1.Hipertrofična kardiomiopatija

Ovo je poremećaj srčanog mišića gde se zidovi leve komore srca zadebljaju. Ovo je uobičajena primarna bolest srca kod mačaka. Može da se pojavi kod persijskih mačaka starosti od oko 3 meseca do 17 godina, odnosno tokom celog života. 

Većina mačaka biće srednjih godina kada se pojavi ovaj poremećaj. Ovaj poremećaj teže pogađa mužjake od ženki i to je nasledna genetska mana.

Simptomi mogu uključivati otežano disanje, slabost ili paralizu zadnjih udova. Ukoliko se kod mace pojavi ova bolest obavezno se obratite veterinaru.

2.Progresivna atrofija mrežnjače

Ovo je bolest koja izaziva degeneraciju mrežnjače. Kod persijskih mačaka ova bolest uzrokuje probleme sa vidom već u ranoj životnoj fazi. Može se pojaviti kod persijskih mačaka starosti od četiri do osam nedelja i brzo napreduje. Mačke mogu postati potpuno slepe kad napune 15 nedelja.

3.Karcinom 

Maligni tumori se najčešće javljaju kod starijih mačaka. Hirurgija je najbolji tretman za uklanjanje tumora.

4.Displazija kuka

Displazija kuka je uobičajeno oboljenje kod čistokrvnih mačaka. To se događa kada je zglob kuka labav i dovodi do degenerativne bolesti zglobova (osteoartritis).

Jedan od simptoma ovog oboljenja je hromost.

Mačkama uglavnom nije potrebna operacija zbog displazije kukova. Dovoljno je smanjenje težine kod mačke.

5.Osetljivost na toplotu

Persijske mačke treba držati u zatvorenom prostoru tokom vrelih letnjih meseci. Ovoj pasmini mačaka potrebno je dosta sveže vode za piće i klimatizovan prostor kako bi bile zaštićene od toplog vremena.

Simptomi iscrpljenosti od toplote uključuju ubrzane otkucaje srca i preterano zadihanost. Ako je vaša persijska mačka starija ili je gojazna, biće potrebno pažljivo paziti na osetljivost na toplotu.

6.Poremećaj trećeg očnog kapka

Ovo je poremećaj trećeg očnog kapka, što rezultira otečenim i crvenim očima. Ovaj poremećaj se često javlja kod persijskih mačaka. U slučaju protruzije trećeg očnog kapka posavetujte se sa veterinarom.

7.Policistična bolest bubrega

Policistična bolest bubrega je nasledno stanje koje izaziva cističnu degeneraciju bubrega i moguću disfunkciju bubrega. Može da pogodi jedan ili oba bubrega.

Bolest se javlja kod persijskih mačaka između sedme i desete godine života, mada se kod nekih mačaka može pojaviti mnogo ranije.

Posavetujte se sa veterinarom ako vaša persijska maca ima često povraćanje, smanjen apetit i pojačanu žeđ ili mokrenje.

8.Infekcije

Kod persijskih mačaka se može pojaviti infekcija kože, dlake ili kandži, a prouzrokovana je gljivicom koja se zove dermatofit. Ovo se događa kod 98% mačaka. Lako se širi sa mačaka na ljude. Posavetujte se sa veterinarom.

9.Kožni poremećaji

Persijske mačke mogu biti sklone kožnim poremećajima, posebno idiopatskoj seboreji. Ovo je nasledni poremećaj kože kod persijskih mačaka.

Zapamtite da nakon što dovedete persijsku macu u vaš dom, vodite računa da je zaštitite od jednog od najčešćih zdravstvenih problema: gojaznosti.

Održavanje odgovarajuće težine persijske mačke jedan je od najjednostavnijih načina da zaštite ukupno zdravlje i da osigurate zdrav život za vašu persijsku macu. 

Vežbanje i ishrana persijske mačke

Persijskoj maci potrebne su svakodnevne vežbe. Za igru sa persijskim macama možete koristiti razne vrste igračaka koje su namenjene macama.

Persijskim mačkama je pored vežbanja potrebna i pravilna ishrana. Neophodna je visokokvalitetna ishrana koja odgovara specifičnim životnim fazama mačke. Proteini moraju biti na prvom mestu. 

Suva hrana za mačke popularan je izbor, jer je značajna za zdravlje zuba. Ipak, vlažnu hranu preporučuju veterinari. Mačke ne piju puno vode i imaju tendenciju da ponekad dehidriraju.

Vlažna mačja hrana takođe ima svoje prednosti. Odabirom kvalitetne vlažne hrane za mačke vlasnici mačaka mogu biti sigurni da macama pružaju uravnoteženu ishranu.

Persijskim macama su u ishrani potrebne i  aminokiseline, uključujući taurin.

Postoje i brojne specijalne dijete za vašu mačku koje su formulisane posebno za određene medicinske probleme kao što su poremećaj mokraćnih puteva, gojaznost ili bubrežne bolesti.

Odrasle persijske mace se hrane dva puta dnevno, dok se mačići hrane na svakih nekoliko sati. Mačićima je potrebno više kalorija, hranljivih sastojaka, vitamina i proteina. 

Kada tražite visokokvalitetnu hranu za mačke, evo na šta treba obratiti pažnju:

  • da hrana bude bez veštačkih dodataka,
  • da sastojci u hrani ne budu toksični,
  • sva mačja hrana treba da bude bazirana na mesu,
  • da hrana bude bez belog luka,
  • sastojci na bazi biljaka treba da budu navedeni nakon sastojaka na bazi proteina, zbog njihove količine i zastupljenosti u hrani za mačke.

Posavetujte se sa veterinarom za najbolji prehrambeni proizvod za vašu persijsku mačku.

Nega persijskih mačaka

Najvažnija stvar kada je u pitanju briga o perijskim mačkama jeste potreba za svakodnevnim negovanjem. Tu dugu i lepu dlaku kod persijskih mačaka treba svakodnevno nežno i temeljno češljati i četkati. Dlaka se mora svakodnevno negovati češljem od nerđajućeg čelika za uklanjanje zapetljane i labave dlake.

Pored svakodnevnog češljanja, za negu dlake važno je i redovno kupanje. Persijska mačka treba da se kupa svake nedelje ili barem jednom mesečno. Započnite ovu praksu čim nabavite mače i nadamo se da će ga kupanje uveseliti kao i vreme koje provodi sa vama. 

Ukoliko se krzno ne održava redovno može doći do mršenja dlake i čak do toga da mačka proguta dlake, što dovodi do blokada u radu creva. U slučaju da se dlaka mnogo zamrsi nabolje je persijsku mačku odneti na šišanje na takozvanu lavlju frizuru.

Prekomerno suzenje očiju može biti problem ove pasmine, pa svakodnevno obrišite uglove očiju persijske mačke kako ne bi nastale mrlje ispod očiju.

Perite zube vaše mace veterinarskom pastom za kućne ljubimce kako biste sprečili parodontalnu bolest. Svakodnevna higijena zuba je najbolja opcija.

Sečenje noktiju je neophodno svakih nekoliko nedelja. Svakodnevno čišćenje maramicama za kućne ljubimce ispod repa je neophodno. Uši bi trebalo da se pregledaju nedeljno.

Ako dolazi do nakupljanja voska i prljavštine u ušima persijske mace, može doći do infekcije uha. Posavetujte se sa veterinarom o bezbednim i nežnim tehnikama čišćenja uha. 

Persijsku mačku je najbolje držati u stanu ili kući. Pustiti persijsku mačku napolje znači da ćete puno više vremena provoditi negujući mačku. 

persijska mačka cena

Kako do persijske mačke?

Prilikom kupovine persijske mačke važno je biti oprezan. Ugledni odgajivači  će se pridržavati etičkog kodeksa koji zabranjuje prodaju persijskih mačaka u prodavnicama za kućne ljubimce.

Takođe, odgovoran odgajivač će imati negativan DNK test za policističnu bolest bubrega persijske mačke i validan rodovnik.

Dakle, odaberite odgajivača koji ima zdravstvene potvrde kada su u pitanju genetski zdravstveni problemi kod vaše buduće mačke, kao i onog koji odgaja mačiće u kući.

Mačići koji su izolovani mogu postati uplašeni i mršavi, a kasnije mogu imati problem da se socijalizuju i prilagode okruženju.

Odgajivači koji imaju mačiće koji su uvek na raspolaganju, više legla u prostorijama, kod kojih po izboru možete uzeti bilo koje mače i ukoliko postoji mogućnost plaćanja putem interneta kreditnom karticom jesu stvari koje su praktične, ali gotovo nikada nisu povezane sa uglednim odgajivačima.

Uvek istražite pasminu tako da znate šta da očekujete i posetite odgajivača od koga planirate da kupite mače. I ne zaboravite da pitate svog veterinara za odgajivače persijskih mačaka, jer vas on može uputiti uglednom odgajivaču. 

Budite strpljivi. Ako želite persijsku mačku sa određenom bojom dlake, možda ćete morati sačekati šest meseci ili više da bi mače bilo na raspolaganju. Mnogi odgajivači neće puštati mačiće u nove domove sve dok nisu stari između 12 i 16 nedelja.

Odgajivač nije vaša jedina opcija za nabavku persijske mačke.

Iako se persijski mačići gotovo nikada ne mogu naći u azilima ili prihvatilištima za životinje, odrasle persijske mačke mogu završti na mestima kao što su azili ili prihvatilišta za životinje. 

Mače ili odraslu persijsku mačku, odnesite veterinaru nakon usvajanja.

Vaš veterinar će moći da uoči probleme i sarađivaće sa vama na postavljanju preventivnog režima koji će vam pomoći da izbegnete mnoge zdravstvene probleme kod persijske mace.

Persijska mačka cena

Persijske mačke mogu biti skupe, posebno ako tražite mačku koja ima retku boju dlake. Očekujte da ćete platiti od 50 do 600 evra za persijsko mače u zavisnosti da li ima i kakav je pedigre.

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da imate persijsku mačku kao kućnog ljubimca, ali morate razmisliti da li možete negovati i posvetiti pažnju ovoj maci onoliko koliko je to potrebno.

Nega oduzima puno vremena i zato persijsku macu uzmite za ljubimca samo ako uživate u tome.

Ako u potpunosti razumete kakve su potrebe jedne persijske mace i ukoliko možete da ih ispunite, ona će biti predivan kućni ljubimac za vas i vaš dom.