nega šapa kod pasa

Kako izgleda pravilna nega šapa kod pasa?

Hodanje po zemlji bez odgovarajuće zaštite i preventivne nege može biti štetno za šape vašeg ljubimca. Nega šapa kod pasa je izuzetno bitna i zato je važno da to uvek imate na umu. 

Dali smo sve od sebe da istražimo i prikupimo informacije o nezi šapa kod pasa. Rezultat? Najpotpuniji vodič za negu šapa kod pasa. U ovom članku ćete pronaći sve informacije vezane  za negu šapa kod pasa. Vreme je za pseći pedikir!

Zašto je važno održavanje šapa kod psa?

Šapa psa se sastoji od pet različitih delova: nokti (kandže), jagodice prstiju, “peti prst” (čaporak), prednji i zadnji mekani deo stopala. Ovi mekani delovi služe kao jastuci za nošenje tereta težine psa. Šapa se sastoji od velikog metakarpalnog tkiva na prednjim, odnosno metatarzalnog tkiva na zadnjim nogama, a prisutna su i četiri manja jastučića na prstima. 

Ovi jastučići sačinjeni su od masnoće ispod debelog, hrapavog sloja kože koji štiti od povreda i ogrebotina. Jastučići štite kosti i zglobove pružajući izolaciju od ekstremnih temperatura. Pomažu psu na neravnom terenu zaštitom tkiva unutar šape i zbog toga su veoma važni za zdravlje psa. 

Glavni razlog zašto je nega šapa kod pasa bitna, naročito pri povratku iz šetnje, je zdravlje. Naime, tokom šetnje po dvorištu i ulici, pa čak i unutrašnjosti kuće ili stana, na šape se mogu sakupiti bakterije, fekalije, hrana i ostala prljavština. Ukoliko to ostane na šapama,  može uzrokovati bolesti kod psa, ali i kod čoveka.

Drugi razlog je estetski. Koliko god da volimo naše ljubimce, nismo baš oduševljeni kada ostave otisak šapa po tepihu, podu ili nameštaju. Na sreću, to možete zaustaviti jednostavnim održavanjem šapa kod psa. 

nega šapa kod pasa

 

Osnovna nega šapa kod pasa

Kada je u pitanju prevencija i nega šapa kod pasa takođe je bitno i sledeće:

 

 

 • Nega noktiju kod pasa

 

Obično se kao test da li su nokti predugi predlaže da oslušnete psa dok ide po pločicama. Ako se čuje lupkanje noktiju, znači da ih treba iseći. Nabavite odgovarajuće makazice. Postoji nekoliko različitih tipova makazica, a najčešći su klasične makazice i „giljotina”.

Ovo možda zvuči blesavo, ali postoji vrlo praktičan razlog zašto vašem psu treba redovno da masirate šape. Vaš pas mora biti potpuno opušten i smiren kada mu dodirujete šape. Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca imaju problem sa psom kada dođe vreme za sečenje noktiju. 

Važno je osigurati da je vaš pas navikao od najranijeg doba da mu se dodiruju šape. Korišćenjem tehnike masaže šapa, vreme sečenja noktiju možete pretvoriti u vreme opuštanja. Esencijalna ulja za pse će vam pomoći da opustite vašeg psa masirajući mu šape. 

Sečenje noktiju započnite tako što ćete držati čvrsto, ali ne prejako, njegovu šapu jednom rukom, a drugom specijalne makaze. Podignite šapu tek toliko koliko vam je neophodno. Secite jedan po jedan nokat, i to samo zakrivljeni deo, pažljivo, da ne biste povredili živac koji se nalazi u sredini nokta i izazvali krvarenje i bol. Kad završite, obavezno pohvalite psa i nagradite ga poslasticom i šetnjom. Šetnja će mu dobro doći i da bi isturpijao i zaoblio skraćene nokte. Vodite računa da prilikom skraćivanja noktiju kod sebe uvek imate i preparat za zaustavljanje krvarenja jer, ma koliko bili pažljivi, povrede se neretko dešavaju. Ako se krvarenje nastavi duže od nekoliko minuta, obavestite veterinara.

 

 • Vodite računa o vremenskim uslovima

 

U letnjem periodu važno je izbegavati šetanje psa po vrućem asfaltu ili pesku. Zimi, hemijske supstance poput industrijske soli mogu prouzrokovati povrede šapa kod vašeg psa.

Posle šetnje operite šape psa u toploj vodi da biste isprali hemikalije i so i koristite hidratantnu kremu koja će vam pomoći da sprečite pojavu suvih i ispucalih jastučića. Posavetujte se sa veterinarom o određenim hidratantnim kremama za pse.

 • Proveravajte šape vašeg psa

Važno je vršiti provere šapa, posebno nakon igre ili šetnje napolju. Ovo je osnovna nega šapa kod pasa, jer uvek može da se zaglavi neki kamenčić koji može da ih žulja, ili da im se nešto zalepi i sl.

 

 • Prva pomoć za pse

Važno je imati prvu pomoć za pse ako se lakše povrede. Sredstvo za negu rana i kože ili losion za prvu pomoć možete koristiti kod kuće kad god vaš pas dobije sitne posekotine. Takođe, ranu možete očistiti antibakterijskim rastvorom i prekriti je zavojem. Neki vlasnici kućnih ljubimaca jednostavno odluče da tokom perioda oporavka svog psa stave psu kragnu kako bi sprečili lizanje rana. 

Ako primetite ispucale šape, ne brinite, možete im pomoći kod kuće s pravim proizvodima i negom. Kao i kod svake povrede, ukoliko se simptomi pogoršaju ili se pojave ozbiljni problemi, obratite se veterinaru. Ako vaš pas ima duboku posekotinu, ranu koja jako krvari ili značajna oštećenja jastučića šape – morate potražiti veterinarsku pomoć.

Letnja nega šapa kod pasa

Pogledajte dobro šape vašeg psa! Ako vaš pas pokazuje znakove bola posle letnje šetnje, to verovatno znači da vaš pas ima opekotine ili da su mu izgoreli jastučići. Ako je oštećenje jastučića i šapa malo i površno, obavezno očistite područja koja su oštećena kako biste uklonili bakterije i sprečili infekciju. Izbegavajte sredstva za čišćenje i dezinfekciona sredstva na bazi alkohola. 

Kod dublje ili veće rane možda će biti potrebno povređene šape omotati sterilnom gazom ili zavojima dok proces zarastanja ne započne. Pokušajte da sprečite svog psa da liže povređena mesta dok rana zaceljuje. To će sprečiti da bakterije uđu u ranu i smanjiti rizik od infekcije.

Kada rana zaraste, na to područje nanesite tretman za kondicioniranje kako biste navlažili i hidrirali jastučiće i omogućili da čitava površina u potpunosti zaraste. 

Kokosovo ulje i aloe vera su sjajni  prirodni tretmani. Oni su nežni i sigurni ukoliko vaš pas liže šape nakon nanošenja. Nastavite sa normalnim aktivnostima na otvorenom, ali zbegavajte trotoare i velike vrućine.

Ako oštećenje šape uzrokuje bol, ograničava pokretljivost ili se pogoršava, obavezno odvedite psa kod veterinara. Otvorene rane mogu dovesti do infekcije i ako se ostave bez veterinarske pomoći, mogu preći u teška stanja.

Evo četiri saveta  za pravilnu negu šapa za pse tako da oboje možete uživati u letnjoj zabavi na suncu:

 1. Izaberite topli deo dana za letnju avanturu

U vrelim letnjim danima, najbolje je da sačekate hladniji deo dana za aktivnosti na otvorenom. Rano jutro i sumrak su sjajno vreme za aktivnosti psa ili za šetnju. 

 1. Zaštitite šape vašeg psa

Zaštita šapa postoji u mnogim oblicima, ali patike za pse će im pružiti najefikasniju zaštitu i sprečiće opekotine na jastučićima. 

 1. Pronađite malo hlada i ostanite van trotoara

Asfaltirane staze vrlo su privlačne za rutinsku šetnju, ali obično su izložene sunčevoj svetlosti. Umesto asfaltirane staze pronađite stazu od trave ili površine sa drvećem. Ove površine će biti hladnije za šape vašeg psa i jednako zabavne za šetnju i trčanje.

 1. Hidrirajte šape vašeg ljubimca

Mnogi ljudi ne razumeju važnost pravilnog održavanja i hidriranja šapa pasa.  Ako se šape ne hidriraju redovno mogu se pojaviti zdravstveni problemi kod vašeg psa. Jednostavan način za negu šapa vašeg psa je upotreba balzama za hidriranje i negu šapa ili hidratantna krema. Oni su dostupni u raznim prodavnicama za kućne ljubimce i veterinarskim ambulantama. Specijalno su napravljene za pseće šape i pomoći će suvim i ispucalim jastučićima. 

Savet: Nikada ne koristite hidratantnu kremu za ljude, jer može prouzrokovati infekciju ili napraviti više štete nego koristi, zato budite sigurni da je hidratantna krema ili balzam prilagođen psima.

Vruće vreme može ograničiti priliku za zabavu na otvorenom, ali potrudite se da održavate fizičke aktivnosti vašeg psa.  Zaštita šapa može produžiti i poboljšati letnje vreme igre i podstaći vašeg ljubimca da ostane aktivan. Iskoristite maksimalno letnje dane sa svojim psom uz primenu rutinske nege šapa.

Zimska nega šapa kod pasa

Snežne zimske šetnje pasa mogu biti čarobne, ali zaštita kućnih ljubimaca tokom zimskih meseci je jednako važna. Zimsko vreme može predstavljati rizik za zdravlje vašeg psa, posebno kada su u pitanju njegove šape. Sneg i led mogu povećati rizik od pojave promrzlina na šapama i isušiti jastučiće, a kožu ostaviti ispucalom. Ovo kod psa može da izazove nelagodnost i bol.

Nisu samo sneg i led opasni za šape, postoje i hemijske supstance poput industrijske soli koje mogu izazvati oštećenja na šapama psa ili probavne smetnje ako se desi da pas liže šape koje su bile izložene nekoj vrsti hemijskih supstanci. Industrijska so se kombinuje sa sredstvima protiv smrzavanja i topljenja i može biti toksična ako se proguta. Simptomi trovanjem soli uključuju povraćanje, proliv, gubitak apetita, napade, komu ili čak smrt.

Ali imamo sjajne vesti – možete zaštititi šape vašeg ljubimca od ovih zimskih briga.

Čizme za pse su najbolji način da zaštitite šape vašeg psa. One sprečavaju  kontakt sa soli ili hemikalijama i sprečavaju da se sneg, led i so smeštaju između nožnih prstiju psa. Iako su čizme najsigurnija opcija, vašem psu će možda trebati malo vremena da se prilagodi njima. Započnite tako što ćete svom psu omogućiti da šeta oko kuće ili dvorišta dok nosi čizme i nagradite ga psećim poslasticama! Koristite samo čizme koje pravilno odgovaraju vašem psu. 

Ako čizme ne odgovaraju vašem najboljem prijatelju, isprobajte vazelin ili balzam za šape. Pre šetnje namažite balzam na šape vašeg psa da biste stvorili barijeru koja sprečava da sneg, led i so dođu između nožnih prstiju vašeg psa. Balzam ili vazelin takođe održavaju hidrataciju jastučića. Samo budite sigurni da imate peškir pri ruci da kada se vratite unutra obrišete šape vašeg psa!

Bez obzira na opciju koju ste odabrali, uvek pazite da šape vašeg psa budu čiste i da uklonite led, so, hemikalije ili blato što je pre moguće.

pravilna nega šapa kod pasa

Rešavajte probleme kada počnu

Za negu pasa i rešavanje zdravstvenih problema kod pasa važni su redovni pregledi od strane vlasnika. 

Ako primetite da pas liže šapu, pokazuje znake bola ili nelagodnosti ili pokazuje fizičke znake povrede, odmah se obratite veterinaru. Budući da vaš pas stalno koristi noge, svaka povreda jastučića ili šapa može eskalirati prilično brzo zbog iritacije ili infekcije.

Za sitne ogrebotine ili posekotine na šapama psa koristite antibakterijske maramice ili antibakterijski sprej i prekrijte ih zavojem.

To će zaštititi ranu na šapama i omogućiti joj da počne da zarasta. 

Kada primetite bilo kakvu iritaciju, znakove infekcije ili osip na šapama vašeg psa, važno je otkriti osnovni uzrok i potražiti veterinarsku pomoć za odgovarajući tretman pre nego što problem eskalira. Obično će veterinar propisati antibiotske lekove, steroide ili kortizonske kreme.

 

Problemi sa šapama kod pasa

Važno je redovno proveravati šape psa u slučaju da dođe do nekog problema i kako bi preuzeli korake da pas bude zdrav i zaštićen. 

Simptomi koji ukazuju na probleme i povrede šapa kod pasa su:

 • lizanje i grickanje šapa,
 • hromost ili šepanje,
 • crvenilo na šapama kod pasa,
 • lezije i pukotine na šapama, 
 • gubitak dlake na šapama,
 • čirevi i plikovi,
 • ogrebotine i posekotine,
 • napukli i polomljeni nokti,
 • gljivice na šapama kod pasa
 • suvi / ispucali jastučići,
 • odbijanje psa da hoda,
 • ciste, izrasline i krvarenje,
 • neprijatan miris.

Uzroci problema i povreda na šapama pasa mogu biti:

 1. Alergije

Kod pasa koji pate od alergije pojaviće se svrab, posebno kada su u pitanju šape i psi će ih gristi, lizati i češati kako bi pokušali da na taj način ublaže svrab. U nekim slučajevima prekomerno lizanje može izazvati iritaciju ili povredu i može učiniti šapu podložnijom sekundarnim gljivičnim i bakterijskim infekcijama. 

 1. Infekcije šapa kod pasa

Bakterijske i gljivične infekcije kože su česte kod pasa i često napadaju šape. Znakovi infekcije uključuju lizanje i grickanje šapa, crvenilo, oticanje, bol i svrab. Kvasac i lišajevi predstavljaju najčešće gljivice koje napadaju šape ljubimaca. Veterinar je najbolja osoba za dijagnostiku infekcije kod vaših kućnih ljubimaca i može propisati razne tretmane, uključujući kreme, maramice i sredstva za pranje kako bi ih lečio.

 1. Problemi sa noktima 

Dugi nokti otežavaju hodanje pasa i izazivaju bol, vršeći pritisak na sve zglobove nožnih prstiju i povećava se opasnost od lomljenja noktiju. Nokti koji nisu pravilno isečeni ili se nisu prirodno istrošili hodanjem mogu da urastu u meso i da izazovu bol kod pasa. Iskidani i polomljeni nokti kod pasa su veoma bolni i često krvare, tako da je najbolje da ih leči veterinar. Zato je osnovna nega šapa kod pasa upravo redovno skraćivanje noktiju.

 1. Suvi i ispucali jastučići na šapama

Razni faktori, uključujući hodanje po vrućim i grubim površinama, zimski uslovi, hemikalije ili industrijska so i prekomerno lizanje mogu uzrokovati suve i ispucale jastučiće šapa. Suve i ispucali jastučići mogu biti bolni i izložiti vašeg ljubimca riziku od infekcije.

 1. Opekotine i plikovi

Nažalost, kućni ljubimci mogu pretrpeti i opekotine na jastučićima šapa od hodanja po površinama koje su previše vruće. Izgoreli jastučići šapa mogu izgledati natečeno i crveno. Opekotine na šapima su ozbiljno medicinsko stanje i zahtevaju brzu reakciju veterinara.

 1. Ogrebotine i posekotine

Ogrebotine i posekotine na šapama su uobičajene pojave, jer psi trče i igraju se po raznim terenima. Važno je da pri hodanju pasa pazite na oštre predmete na zemlji (staklo, metal, kamenje…) i da obezbedite odgovarajuću zaštitu vašem psu.

 1. Paraziti

Krpelji su ozloglašeni zbog skrivanja između nožnih prstiju kućnog ljubimca gde mogu da izazovu različite vrste problema, uključujući bol i infekciju. Najbolje je da veterinar ukloni krpelja. Ako ne možete da dođete do veterinara, pomoću pincete ili specijalnih alata za uklanjanje krpelja uhvatite krpelj za glavu i lagano ga izvucite.  Kućni ljubimci takođe mogu patiti od infestacije grinja u šapama, što može prouzrokovati gubitak dlake i oticanje šapa. 

 1. Ciste i izrasline

Ciste, kvržice i izrasline najčešće se javljaju na šapama ili između nožnih prstiju vašeg psa. Jedan od najčešćih uzročnika nastajanja cista i abcesa je popino prase. Ako uočite ove probleme kod vašeg psa obratite se veterinaru.

Briga o šapama kod pasa treba da bude deo vaše redovne rutine kada je u pitanju briga o kućnim ljubimcima.  Važno je da razgovaramo o redovnom održavanju šapa, jer mnogi vlasnici kućnih ljubimaca to zaboravljaju. Najvažniji aspekt nege i održavanja šapa kod pasa je redovna kontrola šapa i jastučića. 

Uz to, ključno je i sečenje noktiju kod pasa.  Ako nikada pre niste sekli nokte svom psu ili niste sigurni kako da to uradite sami, jednostavno idite kod veterinara. Praćenje zdravlja šapa kod pasa kombinacija je rutinske i preventivne nege. Redovni pregledi šapa, noktiju i adekvatna zaštita stopala učiniće vašeg psa sigurnim i zdravim. Zanemarivanje pasjih šapa može rezultirati mnogim zdravstvenim problemima.