kašalj kod pasa

Kašalj kod pasa!Da li treba da budete zabrinuti?

Šta kada je kašalj kod pasa uporan? Pas kao da se davi od kašlja? Treba li pozvati veterinara? Da li je vreme za brigu i kako lečiti kašalj?

Kašalj kod pasa može imati mnogo uzroka, od kojih su neki potencijalno opasni.

Povremeni kašalj kod inače zdravog psa obično nije razlog za zabrinutost. Ali kada kašalj kod pasa postane stalni ili ponavljajući problem, to može biti znak ozbiljne bolesti psa. 

Poznavanje nekih od najčešćih uzroka kašlja može vam pomoći da naučite šta i kako treba da reagujete i kada je vreme za posetu veterinatu.

Hajde da vidimo odmah zašto pas kašlje!

Psi istražuju svet nosem i ustima.

Kašalj je prirodni odgovor tela na bilo kakvu iritaciju ili abnormalnost disajnih puteva. Svi psi će s vremena na vreme kašljati. 

Vaš pas dolazi u kontakt sa raznim stvarima, uključujući prašinu, biljke, trave i sl.  Sve ove stvari mogu izazvati kašalj kod pasa, zbog čega je teško utvrditi da li je kašalj ozbiljan.

Ali jedna stvar je ključna!

Uporni kašalj kod pasa može biti simptom ozbiljnije bolesti ili zdravstvenog problema, ali to nije uvek slučaj. 

Postoji mnogo uobičajenih uzroka koji mogu dovesti do kašlja.

Povremeni suvi kašalj kod pasa može biti normalno ponašanje vašeg ljubimca i nije razlog za zabrinutost.

Ponavljano kašljanje, s druge strane, moglo bi biti znak ozbiljnijeg problema, posebno ako postoje promene u zvukovima ili disanju.

Kašalj kod pasa simptomi

Simptomi kašlja mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme kod vašeg kućnog ljubimca. Postoji nekoliko simptoma koji ukazuju na kašalj kod pasa i zato je neophodno da obratite pažnju na:

 • uporan i suvi kašalj kod psa koji se može pogoršati prilikom vežbanja, uzbuđenja ili na niskim temperaturama i po hladnom vremenu,
 • iskašljavanje sluzi ili tečnosti – ovo je poznato kao produktivni kašalj,
 • gubitak težine,
 • vaš pas je letargičan ili deluje umornije nego obično,
 • sekrecija iz nosa ili očiju,
 • pas povraća, 
 • neuobičajeni zvukovi disanja (respiratorni), uključujući hrkanje i kijanje.

suvi kašalj kod pasa

Uobičajeni uzroci kašlja kod pasa

Kašalj je povezan sa mnogim različitim bolestima pasa i može ga izazvati više uzročnika. Evo nekoliko najčešćih bolesti koje su uzrok kašlja kod pasa i dostupnih oblika lečenja:

Kašalj povezan sa infekcijama/virusni kašalj kod pasa

Virusi, bakterije, gljivice i paraziti mogu da zaraze gornji respiratorni trakt, plućno tkivo (upala pluća), disajne puteve (bronhitis) ili njihovu kombinaciju (bronhopneumonija) i izazovu kašljanje kod pasa.

Virusni kašalj kod pasa je najčešći zarazni uzrok kašlja. Može ga uzrokovati nekoliko različitih virusa i bakterija, pojedinačno ili u kombinaciji. 

Nega je važan deo lečenja kašlja kod pasa izazvanog infekcijama. Psa treba podsticati da se odmara, pije vodu i jede. Sredstva za suzbijanje kašlja mogu pomoći kod posebno teških simptoma.

Antibiotik za kašalj kod pasa je efikasan samo protiv bakterija. Dostupni su i drugi lekovi koji deluju protiv nekih vrsta gljivica i parazita kod pasa.

Kašalj povezan sa srčanim crvom

Srčani crv se prenosi ubodima komaraca koji od jednog psa pokupe parazita u obliku larve i prenesu ih drugom. Ovaj parazit se potom putem krvi nastanjuje u srce i pluća novoinficiranog psa, gde sazrevaju u odrasle jedinke. Njihovo prisustvo i upala koja rezultiraju mogu dovesti do fatalnog oštećenja srca i pluća.

Lekovi za prevenciju srčanog crva su izuzetno sigurni i efikasni. S druge strane, kada se bolest razvije, ona može biti opasna po život psa, a lečenje je skupo.

Kašalj povezan sa bolestima srca

Mnoge srčane bolesti mogu naterati pse da kašlju, uključujući endokardiozu mitralnog ventila, proširenu kardiomiopatiju, kongestivnu srčanu insuficijenciju i još mnogo toga.

U zavisnosti od određene vrste srčane bolesti koju pas ima, veterinar može da prepiše kombinaciju lekova koji normalizuju krvni pritisak i smanjuju abnormalno nakupljanje tečnosti.

Druge intervencije poput operacije ili postavljanja pejsmejkera ​​mogu biti prikladne u nekim slučajevima.

Kašalj povezan sa iritacijom dušnika

Mali psi imaju povećan rizik od slabljenja prstenova hrskavice koji delimično okružuju dušnik. To dovodi do iritacije dušnika i hroničnog kašlja koji se često opisuje kao da zvuči poput zvuka koji proizvode guske.

Lekovi koji šire disajne puteve, smanjuju upale, suzbijaju kašalj i leče sekundarne infekcije mogu pomoći, ali u težim slučajevima možda će biti potrebna operacija kako bi se ovim psima obezbedio prihvatljiv kvalitet života.

Kašalj povezan sa hroničnim bronhitisom/suvi kašalj kod pasa

Kada pas kašlje zbog hroničnog zapaljenja disajnih puteva i ne može se utvrditi nijedan drugi uzrok, hronični bronhitis je najverovatnija dijagnoza. Psi sa hroničnim bronhitisom imaju tendenciju da imaju suv kašalj koji se pogoršava vežbanjem, uzbuđenjem ili se pogoršava tokom vremena.

Lečenje uključuje lekove koji smanjuju upale i šire disajne puteve. 

Kašalj povezan sa paralizom grkljana

Psi sa paralizom grkljana ne mogu u potpunosti otvoriti prolaz u dušnik zbog slabosti živaca koji kontrolišu mišiće koji ga okružuju. To dovodi do kašlja, kao i bučnog disanja i otežanog disanja.

Operacija može pomoći u olakšanju disanja psima sa paralizom grkljana, ali takođe ih dovodi u veći rizik od razvoja aspiracijske upale pluća … još jednog uzroka kašlja kod pasa.

Kašalj povezan sa stranim predmetima

Ponekad će psi udahnuti strane predmete koji će se naći u njihovim disajnim putevima. Prirodni odgovor tela je pokušaj iskašljavanja. Ako ovo ne uspe, materijal se mora ukloniti upotrebom endoskopa ili hirurškim zahvatom.

Kašalj povezan sa rakom

Kašalj kod pasa može biti jedan od prvih simptoma koji vlasnici primećuju kada pas ima rak pluća, drugih delova respiratornog trakta, srca ili okolnih tkiva.

Lečenje može obuhvatati operaciju, hemoterapiju ili palijativnu terapiju.

Vrste kašlja kod pasa

Obratite pažnju na vrstu kašlja kod psa. Ovo je korisno iz dva razloga: 

 • kako biste mogli bolje utvrditi šta uzrokuje problem kašlja kod psa i kako bi znali da li je hitan slučaj, ili 
 • da vaš veterinar dobije jasnu sliku simptoma vašeg psa kada ga dovedete na pregled.

Jedan od načina za sužavanje mogućih uzroka kašlja kod psa je identifikacija vrste kašlja. Ovo su važne informacije koje morate prikupiti, jer mogu pomoći vašem veterinaru da donese najbolju odluku o nezi vašeg ljubimca.

Postavite sebi sledeća pitanja:

 • Da li je to dubok i suv kašalj (nadražajni kašalj)?
 • Da li je to mokar kašalj?
 • Da li pas iskašljava krv?
 • Da li je to dubok, trubeći kašalj?
 • Kašlje li vaš pas u snu?

Svaka od ovih vrsta kašlja ukazuje na određeni problem. Obavezno opišite zvuk kašlja vašeg psa kada pozovete veterinara, jer to može pomoći u utvrđivanju da li je njegovo zdravlje u opasnosti ili ne. Obavezno zabeležite učestalost kašljanja kod vašeg psa. Kašlje li jednom u nekoliko minuta? 

Da li je to uporni kašalj koji traje ceo dan ili se to dešava samo u određeno vreme, na primer posle fizičke aktivnosti ili dok vaš pas spava?

Ako imate odgovore na ovakva pitanja, vaš veterinar može da utvrdi konačnu dijagnozu uzroka kašlja kod psa.

Kada treba pozvati veterinara zbog kašlja kod psa?

Ako vaš pas kašlje, treba da pozovete veterinara. Ne čekajte. Mnogi uzroci kašlja kod pasa mogu se izlečiti, ali svi zahtevaju medicinsku pomoć. Što pre odvedete svog psa kod veterinara, to će pre biti na putu da se oseća bolje. 

Rano otkrivanje uzroka kašlja takođe može poboljšati prognozu za vašeg psa, posebno kod bolesti opasnih po život, kao što su srčani crv ili bolesti srca.

Obratite se veterinaru za hitan pregled ako se vaš pas bori sa disanjem, ima blede desni, diše vrlo brzo ili mislite da mu je možda nešto zapelo u grlu.

Obratite se veterinaru za pregled ako vaš pas ima:

 • kašalj koji traje više od nekoliko dana,
 • kašalj koji ga noću drži budnim,
 • pas iskašljava krv,
 • neobični ili vrlo glasni zvukovi pri disanju.

Ako vaš pas ima poteškoće sa disanjem (povezane sa kašljem), možda ćete ga videti kako diše otvorenih usta ili dahće. Možete čuti neuobičajene respiratorne zvukove ili piskanje, a brzina ili ritam disanja mogu izgledati nenormalno, bilo ubrzano (tahipneja) ili vrlo sporo i otežano (dispneja). Vaš pas može da produži glavu ili vrat napred u pokušaju da dobije više vazduha.

Ako vaš pas otežano diše, čujete neuobičajene respiratorne zvukove ili ako je iskašljao značajnu količinu krvi, to treba uzeti u obzir kao hitan slučaj i odmah kontaktirati veterinara.

Ako je vaš pas nedavno razvio blagi kašalj i čini se da se oseća dobro, treba mu nekoliko dana da vidite da li će se stanje samo po sebi poboljšati. 

Međutim, ako je kašalj posebno jak, pogoršava se ili se ne poboljšava tokom nedelje, zakažite pregled za psa kod veterinara. Takođe, ako je vaš pas letargičan, otežano diše, ne zanima ga hrana ili ima bilo koje druge potencijalno ozbiljne simptome, odmah pozovite veterinara.

Znate svog psa, ako ste zabrinuti, uvek je najbolje da kontaktirate veterinara.

Dijagnostikovanje uzroka kašlja kod pasa 

Pre posete veterinaru uzmite u obzir i sve druge znake ili simptome koje je vaš pas pokazao pored kašlja. Ako je moguće, pokušajte da snimite video zapis vašeg psa kako kašlje kod kuće kako biste pokazali veterinaru.

Vaš veterinar će želeti da zna što više kako bi pravilno dijagnostikovao i lečio vašeg ljubimca.

Vaš veterinar će obaviti fizički pregled i možda će postaviti neka od ovih uobičajenih pitanja:

 • Koliko dugo su simptomi prisutni?
 • Da li je kašalj vlažan ili suv?
 • Da li ste primetili još neke simptome osim kašlja?
 • Da li je vaš pas bio u blizini drugih pasa koji imaju kašalj?
 • Da li je vaš pas letargičan?

Prvi korak u lečenju psećeg kašlja je otkrivanje njegovog osnovnog uzroka. Prilikom fizičkog pregleda psa ponekad se može uspostaviti okvirna dijagnoza, ali često će postavljanje konačne dijagnoze zahtevati neko dijagnostičko ispitivanje.

U zavisnosti od jedinstvene situacije vašeg psa, možda će biti potrebna neka kombinacija sledećih testova:

 • analiza krvi,
 • serološke analize za isključivanje različitih zaraznih bolesti,
 • test krvi natriuretskog peptida B-tipa (BNP) za bolesti srca,
 • analiza urina,
 • fekalni pregled,
 • rentgen grudnog koša,
 • ehokardiografija (ultrazvuk srca),
 • merenje krvnog pritiska,
 • elektrokardiogram (EKG),
 • pregled uzoraka tečnosti uzetih iz disajnih puteva.

Ovo veoma zavisi od prirode kašlja vašeg psa i koliko dugo je prisutan. Neke preglede će možda biti potrebno izvesti pod sedativima ili anestetikom, a vaš pas će obično ostati kod veterinara nekoliko sati i vratiti se istog dana kući, u zavisnosti od dijagnoze. 

antibiotik za kašalj kod pasa

Kašalj kod pasa lečenje

Kašalj kod pasa je obično izlečiv. Pre nego što vaš veterinar krene da leči kašalj vašeg psa, on mora da dijagnostikuje osnovni uzrok kašlja kod psa. 

Jednom kada pronađe osnovni uzrok, vaš veterinar će razgovarati o planu lečenja prilagođenom jedinstvenim potrebama vašeg psa.

Lečenje kašlja može uključivati antibiotike ukoliko se kašalj kod pasa javlja usled prisustva bakterijske infekcije. 

Virusne infekcije često moraju da teku svojim prirodnim tokom, ali vašem psu se mogu pružiti druge korisne mere za smanjenje simptoma kao što su modifikacija vežbanja, odmor i podsticanje da redovno jede i pije tečnost

Držanje psa u mirnom i opuštenom stanju takođe može pomoći da se simptomi kašlja kod psa svedu na minimum.

Ako se uzrok kašlja kod pasa dijagnostikuje kao parazitska infekcija, poput srčanog crva ili okruglog crva, tada će vašem psu biti propisan odgovarajući tretmana protiv crva i biće mu potrebne redovne kontrole kako bi se infekcija potpuno uklonila.

Ako je u pitanju alergija (zagađenje vazduha, polen, dim cigareta, osveživači vazduha) dijagnostikovana kao uzrok kašlja, simptomi će često nestati kada pas bude izolovan od izvora problema.

Drugi uzroci kašlja kod pasa, kao što su ozbiljne infekcije, mogu zahtevati specifičnije tretmane koji mogu dovesti do toga da vaš pas ostane kod veterinara na stacionarnom lečenju.

Veterinar će vam objasniti razlog za to i dobićete redovna obaveštenja o napretku svog psa. 

Lek za kašalj kod pasa koji može da vam prepiše veterinar mogu biti i:

 • tablete za kašalj kod pasa
 • antibiotik za kašalj kod pasa
 • sirup za kašalj kod pasa

Naravno, lečenje zavisi od samog uzroka i vrste kašlja.

Možete li sprečiti kašalj?

Kako postoji toliko mogućih razloga za kašalj kod pasa, teško je u potpunosti sprečiti rizik od kašlja u nekom trenutku njihovog života. Međutim, postoje neki osnovni koraci koje možete preduzeti da smanjite rizik od kašlja kod pasa, kao što su:

 • Kašalj izazvan zaraznim virusima može se sprečiti programom vakcinacije počev od trenutka kada je vaš pas štene. Vašem psu će biti potrebne vakcinacije jednom godišnje;
 • Redovna kontrola parazita važan je deo preventivnog programa zdravstvene zaštite vašeg ljubimca radi zaštite od infekcije unutrašnjim i spoljnim parazitima;
 • Rutinske zdravstvene provere, koje se često sprovode u vreme godišnje vakcinacije vašeg psa, mogu pomoći da se reše osnovni medicinski problemi koji u suprotnom mogu ostati neprimećeni;
 • Održavanje težine vašeg psa u granicama normale može da pomogne da se smanji rizik da vaš ljubimac razvije bolest ili stanje koje može dovesti do kašlja kod psa;
 • Sklonite opasne predmete koji mogu dovesti u iskušenje vaše štene da grize ili pas da ih žvaću ili progutaju.

Iako je povremeno kašljanje normalno, uporno kašljanje kod pasa nije. Bez obzira na to koliko su ozbiljni simptomi i koliko dobro mislite da ste dijagnostikovali problem, veterinar je jedini koji može da odredi odgovarajući protokol lečenja za individualne potrebe vašeg psa.

 Igrajte na sigurno i odvedite svog psa kod veterinara.

Napominjemo da tekst ne pruža stručne veterinarske savete i nema svrhu da vas uputi da sami tretirate bilo koju bolest vašeg psa. 

Ideja jeste da vam pomognemo u prepoznavanju simptoma kašlja kod psa, kako biste na vreme reagovali u njihovom ublažavanju ili čak i sprečili pojavu bolesti.