temperatura kod pasa

Da li je u pitanju temperatura kod pasa?

Temperatura kod pasa može da vas zbuni sa simptomima koji je prate. Saznajte kako da budete sigurni i šta se smatra normalnom temperaturom?

Šta uzrokuje temperaturu i kako da lečite svog ljubimca? Za početak trebalo bi da vam bude jasan pojam normalne temperatura kod pasa, koja se razlikuje u odnosu na ljude.

Naučite kako da izmerite svom ljubimcu temperaturu i kada je vreme da pas ipak poseti veterinara.

Evo šta sve treba da znate kada je u pitanju temperatura kod pasa!

Koja je normalna temperatura kod pasa?

Kada je vaš pas bolestan, često je važno da znate da li pas ima temperaturu ili ne. Ovo vam može pomoći da odlučite da li mu je potrebna hitna veterinarska pomoć ili ipak ne.

Najvažniji korak u utvrđivanju da li vaš pas ima temperaturu je poznavanje normalne temperature kod pasa. Normalna telesna temperatura za pse je od 38 do 39,2 °C.  

Temperatura iznad 40 °C klasifikovana je kao visoka temperatura i odmah treba potražiti pomoć veterinara.

Napomena: Nakon napornih aktivnosti, uobičajeno je da temperatura kod psa bude povišena. Međutim, ne bi trebalo da bude iznad 40 °C ili da padne ispod 37,2 °C. 

Dakle, sada kada znate šta je normalna temperatura kod pasa, pogledajte sledeće znakove koji govore da li vaš pas ima temperaturu.

Koji su simptomi temperature kod pasa?

Nažalost, ne postoji jednostavan popis simptoma koji ukazuju na to da je u pitanju visoka (hipertermična) ili niska (hipotermična) telesna temperatura kod pasa; ali evo nekoliko opštih znakova na koje treba obratiti pažnju:

Letargija kod psa

Da li vaš ljubimac izgleda umorno i letargično? Letargija je samo jedan od potencijalnih simptoma temperature kod pasa, ali takođe može biti simptom druge bolesti pasa. 

Ako je vaš ljubimac letargičan tokom dužeg vremenskog perioda i čini se da mu se ne vraća energija, obratite se veterinaru.

Crvene oči

Ako vaš ljubimac ima crvenilo u očima, zajedno sa ostalim ovde navedenim simptomima u nastavku, to bi moglo biti zbog povišene temperature. 

Čak i ako vaš pas nema temperaturu, odvedite ga kod veterinara, jer crvenilo može biti uzrokovano iritacijom, infekcijom, prehladom kod psa, alergijama ili gripom. Ako želite da se pobrinite za vašeg psa, potrebno je da veterinar dijagnostikuje uzrok crvenila.

Drhtanje

Ako vaš pas drhti, a nije zato što mu je hladno, to bi moglo biti uzrokovano temperaturom kod psa. Ali, uvek imajte na umu da drhtavica kod pasa može ukazivati i na druga stanja kod vašeg ljubimca. Zato je najbolje da se konsultujete sa veterinarom.

Topao, suv nos

Neki ljudi kažu da možete znati da li je pas bolestan samo opipavanjem nosa. Iako ovo nije potpuno tačno, topao i suv nos može ukazivati na to da vaš pas ima temperaturu, posebno ako je povezan sa nekim od ostalih ovde opisanih simptoma.

Curenje iz nosa

Curenje iz nosa je još jedan simptom koji može biti uzrokovan temperaturom kod pasa. To nije jedini razlog zbog kojeg vaš ljubimac može imati iscedak iz nosa.

Drugi razlozi mogu da uključuju alergije kod pasa ili ozbiljniju bolest poput raka. Ako vaš pas ima iscedak iz nosa, odvedite ga kod veterinara kako bi se utvrdio uzrok i obezbedio odgovarajući tretman.

Kašljanje

Ako vaš pas kašlje, to bi mogao biti znak vrlo zarazne bolesti koju uzrokuje kombinacija virusa i bakterija, a koja može da uzrokuje temperaturu kod pasa.

Povraćanje

Temperatura kod pasa može biti praćena povraćanjem. Uzrok tome može biti virus ili zato što je vaš ljubimac progutao nešto. 

Ako vaš ljubimac povraća, takođe ćete želeti da proverite da li ima povišenu temperaturu i da zajedno sa veterinarom utvrdite šta je uzrok povraćanja kod psa. 

Gubitak apetita

Gubitak apetita može biti još jedan od simptoma koji ukazuje na to da je u pitanju temperatura kod pasa. Ako vaš pas iznenada odbije da jede svoje omiljene poslastice, to bi mogao biti razlog za zabrinutost. 

Kao i drugi ovde navedeni simptomi, samo ovo, ne znači da vaš ljubimac ima temperaturu. Gubitak apetita može signalizirati bol u ustima vašeg ljubimca (zubobolja) ili negde drugde u telu. 

Ako vaš ljubimac ne jede i/ili ne pije normalno, odvedite ga kod veterinara na pregled kako bi utvrdio zašto nema apetita.

normalna temperatura kod pasa

Šta uzrokuje temperaturu kod pasa?

Smatra se da psi imaju visoku temperaturu kada je telesna temperatura jednaka ili iznad 40°C. Mnogo različitih stanja može izazvati temperaturu kod pasa, a u nekim slučajevima uzrok nije poznat. 

Budući da mnogi simptomi temperature kod pasa imaju mnogo uzroka, šta uzrokuje samu temperaturu? 

Postoji mnogo uobičajenih razloga zbog kojih temperatura kod pasa može biti povišena. Veterinar će uraditi dijagnostičke testove kako bi utvrdio razlog temperature kod psa.

Ovi testovi mogu da uključuju fizički pregled, pregled ušiju vašeg psa, krvne slike i rendgenske snimke ili ultrazvuk.

Rezultati testova mogu ukazati da je uzrok temperature:

Infekcije

Infekcija može izazvati temperaturu kod vašeg psa. Uobičajene infekcije koje će vaš veterinar tražiti su:

 • Infekcija urinarnog trakta (UTI)
 • Infekcija uha
 • Infekcije usled rane ili posekotine
 • Infekcija unutrašnjih organa, uključujući jetru ili bubrege

Većina ovih infekcija može se lako lečiti antibioticima koje će propisati veterinar.

Upala

Upala takođe može dovesti do porasta temperature kod psa. Da bi lečilo ovo stanje, vaš veterinar će želeti da utvrdi uzrok upale i pravilno da je leči. To može uključivati testiranje vašeg ljubimca na autoimune bolesti.

Lajmska bolest

Krpelji kod pasa mogu izazvati lajmsku bolest i druge bolesti kod pasa.

Ako vaš pas ima temperaturu, a vi ste nedavno uklonili krpelja sa psa ili ste bili na mestu gde ste primetili krpelje, morate obavestiti veterinara. 

Savet: Ako uklonite krpelja sa svog psa, napravite fotografiju pre nego što ga ubijete. To će pomoći vašem veterinaru da identifikuje određenu vrstu krpelja i bolesti koje on nosi.

Unošenje toksične ili otrovne supstance

Ako vaš pas pojede nešto otrovno, i ukoliko dođe do trovanja psa, može dobiti temperaturu dok se toksini šire kroz njegov organizam. 

Vakcine

U nekim slučajevima vaš pas može imati povišenu temperaturu nakon primanja vakcine. Ovo bi se trebalo rešiti za 24 do 48 sati, ali pažljivo nadgledajte svog ljubimca kako biste se uverili da se temperatura normalizovala.

Temperatura kod pasa može dovesti do gubitka energije, nedostatka apetita i dehidracije, a ako temperatura vašeg psa dostigne iznad 41,1°C to može biti fatalno. Zbog toga ako mislite da vaš pas ima temperaturu, odmah se obratite svom veterinaru.

Kada psi imaju visoku temperaturu koja se javila kao rezultat visokih spoljnih temperatura, ovakvo stanje se naziva hipertermijom ili toplotnim udarom koji može imati tragične posledice po psa ako se ne leči brzo. 

Kako izmeriti temperaturu kod pasa?

Dakle, sada sledi pitanje od milion dolara: Kako sa sigurnošću znati da li pas ima temperaturu?

Mit je da možete utvrditi temperaturu svog psa tako što ćete mu pogledati nos: mokar nos ne znači da je sve u redu, a suv nos ne znači da ima temperaturu. Jedini način da se sa sigurnošću zna da li pas ima temperaturu je da se izmeri njegova temperatura.

Iako to možda neće biti najprijatnije što ćete vi i vaš pas ikada raditi zajedno, precizna procena njegove temperature može se postići rektalnim ili toplomerom za uši

Danas postoje digitalni toplomeri napravljeni samo za kućne ljubimce. Trebalo bi da imate jedan od njih u kompletu za prvu pomoć za svog psa. 

Kada merite temperaturu svog psa, najbolje je koristiti rektalni toplomer. Korišćenje rektalnog toplomera za merenje temperature psa podrazumeva:

Korak 1: Osigurajte da je vaš pas miran ili neka vam pomogne još jedna osoba koja će psa držati mirno. Možete držati svog psa mirnim nudeći mu neke poslastice tokom procesa merenja temperature.

Korak 2: Podmažite kraj toplomera.

Možete koristiti gel za podmazivanje, biljno ulje ili vazelin. To će omogućiti da toplomer lako klizi u rektum vašeg psa.

Korak 3: Nežno podignite rep psa. Rektum je otvor direktno ispod repa psa.

Korak 4: Umetnite lagano toplomer u rektum i uključite ga.

U rektum psa stavite samo metalno presvučen vrh. Nakon što stavite toplomer u rektum psa, možete spustiti rep svog psa. Obično, nakon što se rep vrati u normalan položaj, vašem psu neće biti toliko neprijatno zbog merenja temperature.

Korak 5: Sačekajte nekoliko sekundi.

Rektalnim toplomerima obično treba oko 10 do 30 sekundi da pokažu temperaturu.

Korak 6: Očistite toplomer.

Kad izmerite temperaturu kod psa, očistite toplomer i koristite ga samo za kućne ljubimce. Ne koristite ovaj toplomer za ljude, bez obzira koliko ste ga očistili.

Na raspolaganju su i toplomeri za uši, ali mnogim psima se ne sviđa to što im stavljate toplomer u uši.

Kako prepoznati temperaturu kod pasa bez toplomera?

A kako izmeriti temperaturu vašeg psa ako nemate toplomer?

Evo kako da utvrdite da li vaš pas ima temperaturu ako nemate toplomer:

 1. Pregledajte uši i šape svog psa

Psi imaju malo višu temperaturu od ljudi, pa bi njihove uši i šape trebalo da budu samo malo toplije od vaših ruku. Ako su topliji nego obično, pas možda ima temperaturu.

 1. Pregledajte i proverite nos svog psa

Ako postoje znaci curenja iz nosa (žutog ili zelenog sadržaja), možda je to posledica infekcije. U ovom slučaju, odmah se obratite veterinaru.

 1. Proverite desni vašeg psa

Znaci temperature kod psa uključuju suve, tople desni koje izgledaju crvenije od uobičajene ružičaste boje.

 1. Pregledajte područje prepona i pazuha vašeg psa

Ako se ova područja psa vruća i otečena, verovatno je da vaš pas ima temperaturu.

Ako je temperatura vašeg psa povišena, ali nije opasno visoka, neka redovno pije male količine vode kako bi ostao hidriran, ali nikada ga nemojte prisiljavati da pije. I svakako mu nemojte davati lekove za temperaturu koji su namenjeni ljudima, jer mogu biti otrovni za pse. 

Ako je temperatura vašeg psa povišena zbog vrućine ili vežbanja, ovo je malo ozbiljnija situacija i morate brzo da delujete kako biste sprečili da njegovo stanje pređe u toplotni udar. Skonite psa sa sunca, a zatim nanesite hladne krpe i/ili led na njegovo telo, posebno na stopala i uši.

Ako je temperatura vašeg psa niska (hipotermija), ugrejte ga pokrivačima i bocama sa toplom vodom, plus smanjite njegovu aktivnost. 

Čak i ako se vaš ljubimac ne čini bolesnim, obavezno se obratite veterinaru ako mu temperatura ostaje povišena ili niska. 

Dijagnoza temperature kod pasa

Dijagnostikovanje osnovnog uzroka temperature kod pasa može biti zastrašujući zadatak. Morate da dostavite svom veterinaru detaljnu medicinsku istoriju za svog psa, uključujući kontakt sa zaraznim agensima, istoriju putovanja, upotrebu lekova, ujede insekata, nedavnu vakcinaciju, alergije, operaciju i bilo koje druge prethodne bolesti. 

Veterinar će sprovesti detaljan fizički pregled kako bi se identifikovalo osnovno stanje bolesti. Nakon fizičkog pregleda, uradiće rutinske laboratorijske testove koji će obuhvatiti kompletnu krvnu sliku, biohemijski profil i analizu urina.

Ovi testovi mogu pružiti dragocene informacije u identifikovanju osnovnih stanja ili infekcija koje mogu dovesti do povišene temperature kod pasa. 

Pregled može da obuhvati i radiografske snimke koji takođe mogu pomoći u toku pregleda i mogu otkriti tumore, apscese i ili infekcije. 

Ponekad se ne može utvrditi osnovni uzrok temperature kod pasa. Veterinari čak koriste skraćenicu za ovo: FUO (groznica nepoznatog porekla).

kako skinuti temperaturu kod pasa

Kako se leči temperatura kod pasa?

Vaš veterinar će lečiti vašeg psa na osnovu konačne dijagnoze. Psi sa temperaturom se odmaraju dok se potpuno ne oporave kako bi uštedeli telesnu energiju i izbegli pogoršanje simptoma. 

Kod nekih pasa temperatura se može rešiti prvog dana lečenja, dok će drugima biti potrebne nedelje ili meseci da se potpuno oporave. Dijagnoza i lečenje temperature kod pasa nepoznatog porekla (FUO) može biti skupo i dugotrajno.

Antibiotici za pse najčešći su propisani tretmani za pse sa povišenom temperaturom, ali nekim psima može biti potrebna operacija kako bi se uklonio izvor infekcije koja izaziva temperaturu kod psa. Veterinar će odlučiti da li će koristiti lekove za snižavanje telesne temperature vašeg psa.

Psu će biti potreban odmor i dobra ishrana da bi se u potpunosti oporavio. Ako se vaš pas ne oseća dovoljno dobro da jede čvrstu hranu, moraćete da zatražite od veterinara da preporuči zamenu, kao što je visokokalorični tečni dodatak, sve dok se vaš pas ne oseća dovoljno dobro da ponovo normalno jede.

Ako veterinar prepisuje lekove psu, pobrinite se da se u potpunosti pridržavate uputstava koja je dao veterinar, završavajući terapiju lekovima do kraja čak i nakon što simptomi utihnu. 

Nemojte davati lekove svom psu bez odobrenja veterinara, jer neki lekovi mogu biti vrlo toksični za pse.

Kako skinuti temperaturu psa kod kuće?

Kako biste snizili temperaturu kod psa možete uraditi sledeće: 

 • namočite nekoliko komada tkanine u hladnu vodu i postavite ih oko šapa i ušiju vašeg ljubimca;
 • dajte svom ljubimcu da popije malo sveže i hladne vode;
 • nikada ne smete davati ljubimcu lekove za snižavanje temperature bez prethodnog saveta od strane veterinara, jer neki lekovi mogu biti toksični za pse;  
 • obezbedite za psa miran prostor za odmor i oporavak. Ako imate više kućnih ljubimaca, možda bi bilo dobro da psa izolujete od ostalih životinja u svojoj kući. Ovo je posebno važno ako postoji opasnost od zaraze;
 • pažljivo nadgledajte oporavak svog psa i pazite da mu se temperatura ne vrati. Po potrebi potražite pomoć od veterinara i odgovarajući tretman za uzrok temperature vašeg psa;
 • nikada ne dajte svom psu lekove koji su namenjeni ljudima. Oni su izuzetno toksični za kućne ljubimce.

Ako mislite da vaš pas ima povišenu temperaturu, odmah se obratite veterinaru kako biste mu zakazali pregled i osigurali da dobije najsigurniji i najefikasniji tretman.

Naš tekst nema za svrhu da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. 

Ono što je ideja, jeste da vam pomognemo u prepoznavanju simptoma temperature i ranom delovanju da ublažite ili čak možda i sprečite pojavu neke bolesti.