drhtavica kod pasa

Šta drhtavica kod pasa govori o njihovom zdravstvenom stanju?

Drhtavica kod pasa može se javiti iz više razloga. Kada psa treba da odvedete kod veterinara i da li je psu potrebno lečenje? 

U nekim slučajevima drhtavica kod pasa nije razlog za zabrinutost, ali s druge strane, postoje situacije u kojima su simptom nekog zdravstvenog problema ili je često u pitanju drhtavica usled hladnoće.

Neki od zdravstvenih problema koji će izazvati drhtavicu kod pasa prilično su ozbiljni. Na primer, drhtavica može biti znak napada ili epilepsije kod pasa ili čak može ukazivati na to da vaš pas pati od jakih bolova.

Ako je drhtavica kod vašeg psa neobična pojava ili je počela iznenada, odvedite psa kod veterinara na pregled. S obzirom na to da su neki uzroci drhtavice kod pasa ozbiljni, pametno je potražiti savet veterinara.

Upoznajte se sa razlozima zbog kojih se javlja drhtavica kod pasa i šta treba da učinite ako primetite da pas drhti.

Drhtavica kod pasa! Prepoznajte prve simptome!

Kada utvrdite da drhtavica kod psa nije uzrokovana faktorom okoline (npr.stres zbog nove osobe u kući) situaciju treba da shvatite ozbiljno i treba da kontaktirate svog veterinara.

Ovo je naročito važno ako vaš pas pokazuje i dodatne simptome uz drhtavicu. Ovi simptomi uključuju:

 • letargiju,
 • povraćanje i proliv kod pasa,
 • anksioznost,
 • pas spava češće i duže nego obično,
 • zadihanost,
 • bezvoljno ponašanje kod psa.

Ako ste zabrinuti zbog simptoma koje pokazuje vaš pas, nikada neće škoditi da dobijete stručno mišljenje veterinara. Ovi simptomi uz drhtavicu kod psa ukazuju da postoji neki zdravstveni problem ili neka bolest kod pasa koju će ustanoviti veterinar prilikom pregleda psa. 

Posebno je važno da psa odvedete kod veterinara ako:

 • se vaš pas snažno trese ili spotiče, 
 • vaš pas dahće stalno ili jako,
 • vaš pas pored anksioznosti, dijareje i povraćanja pokazuje znake bola,
 • vaš pas je nedavno jeo nešto neoubičajeno, poput smeća ili nepoznate hrane,
 • vaš pas se toliko trese da ima problem prilikom jela, pijenja, spavanja ili igranja.
 • drhtavica kod psa je počela iznenada ili je neobično stanje za vašeg psa,
 • vaš pas se trese više od sat vremena ili ako utvrdite da je vaš pas došao u kontakt sa nekim toksinom.

Veoma je važno da poznajete svog psa. Dakle, ako vam se drhtavica kod vašeg psa čini neobičnom ili zabrinjavajućom pojavom, bolje je igrati na sigurno i odvedesti psa kod veterinara.

Što se zdravstevno stanje vašeg psa brže proceni od strane veterinara, veće su šanse za pozitivan ishod.

drhtavica kod pasa simptomi

Uzroci drhtavice kod pasa

Drhtavica kod pasa se može podeliti u dve kategorije u zavisnosti od uzroka, a to su:

 • Fizički ili zdravstveni uzroci drhtavice kod pasa kada se drhtavica javlja kao klinički znak povezan sa zdravstvenim ili fizičkim stanjem psa i
 • Ponašanje kao uzrok drhtavice kod psa kada se drhtavica javlja kao fiziološki odgovor usled nekih emotivnih stanja kod psa.

Fizički uzroci drhtavice kod pasa

Fizički uslovi mogu prouzrokovati drhtavicu kod pasa. Najčešći fizički uzroci drhtavice kod pasa su:

Hladnoća kao uzrok

Hladnoća može da dovede do pojave drhtavice kod pasa. Da, psi imaju krzno, ali psi i dalje mogu da se prehlade, posebno zimi. Ovo se posebno odnosi na pse koji nemaju poddlaku.

Pasmine poput hrtova, boksera i čivava imaju tanke dlake i obično nemaju dovoljno telesnih masti da bi se zagrejali na hladnim temperaturama.

Ako primetite da vaš pas drhti tokom hladnih meseci, kupite mu topli džemper ili jaknu. Takođe se pobrinite da on ima toplo mesto za spavanje. 

Bol kao uzrok

Kod pasa se takođe može javiti drhtavica ukoliko osećaju bol. Bol koji psi osećaju može biti uzrokovan povredom, upalom ili infekcijom.

Psi ne pokazuju uvek kada osećaju bol. Oni to mogu jednostavno podneti, a jedini vidljivi znak može biti drhtanje tela.

Neurološke bolesti uzroci drhtavice kod pasa

Psi sa neurološkim poremećajima mogu doživeti blagi drhtaj tela do konvulzija celog tela. Napadi se mogu javiti kod bilo koje pasmine pasa.

Postoji nekoliko neuroloških stanja koja uzrokuju drhtavicu kod psa, a to su:

Hipoplazija malog mozga

Hipoplazija malog mozga nastaje zbog nepotpunog razvoja malog mozga. Ovo stanje je obično vidljivo kod štenaca kada počnu da stoje i hodaju.

Klinički znaci uključuju drhtanje glave, padanje i podrhtavanje udova. Postoji nasledna komponenta zabeležena kod određenih rasa kao što su čau čau, bostonski terijeri i bul terijeri.

Sindrom drhtanja

Sindrom drhtanja često se javlja kod pasa sa belim krznom, kao što su maltezeri i zapadno-škotski beli terijeri. Ovo stanje je dijagnostikovano i kod drugih pasa sa različitim bojama dlake.

Sindrom drhtanja izaziva drhtanje celog tela, a povezan je sa upalom centralnog nervnog sistema. 

Sindrom drhtavog štenca

Sindrom drhtavog štenca, takođe poznat i kao hipomijelinacija, obično se javlja kod štenaca, čak i starosti od dve nedelje.

Znaci uključuju drhtanje tela, probleme sa ravnotežom i koordinacijom i probleme sa hodanjem.

Lekovi/toksini kao uzrok drhtavice kod pasa

Unošenje određenih supstanci, poput čokolade, koja sadrži toksične supstance za psa može dovesti do drhtavice kod pasa kao jednog od najozbiljnijih simptoma. Teobromin, teofilin i kafein su supstance koje se nalaze u čokoladi i koje mogu da dovedu do trovanja vašeg psa.

Pravilo je da što je čokolada gorča i tamnija ona je i opasnija, dok bela i mlečna čokolada sadrže mnogo manje toksičnih supstanci za psa. Danas postoje čokolade koje se prave isključivo za pse. 

Neki psi su osetljivi na određene lekove protiv buva i krpelja i mogu da dožive drhtavicu tela i napade kada se koriste ovi lekovi.

Drhtavica kod pasa se može javiti i kada se psi oporavljaju od anestezije nakon stomatološkog ili hirurškog postupka. 

Bolesti koje uzrokuju drhtavicu kod pasa

Sledeća medicinska stanja takođe mogu izazvati drhtavicu kod pasa:

 • Epilepsija je najčešći neurološki poremećaj i može izazvati drhtavicu kod pasa. Termin epilepsija odnosi se na heterogenu bolest koju karakteriše prisustvo ponavljajućih, ničim izazvanih napada koji su posledica abnormalnosti mozga. 
 • Hipoadrenokortizam (Addisonova bolest)  je endokrini poremećaj koji može izazvati letargiju, povraćanje i drhtavicu kod pasa.
 • Psi sa hipokalcemijom, što predstavlja nisku koncentraciju kalcijuma, mogu osetiti drhtanje mišića i napade.
 • Psi sa hipoglikemijom, što predstavlja nizak nivo šećera u krvi, mogu doživeti trzanje mišića i napade.

Šta je još važno naglasiti!

Kod pasa koji su uplašeni, uznemireni ili su pod stresom može se javiti drhtavica. Ovo je odgovor psa na stvarnu ili opaženu pretnju.

Strah je presudan odgovor koji pomaže u preživljavanju. To je deo borbe ili bega. Anksioznost se javlja kada pas predviđa da može doći do pretnje ili opasnosti. Stres je zahtev ili izazov za telo psa koji stvara neravnotežu. Psi koji doživljavaju visok nivo stresa takođe mogu ima drhtavicu.

Kada se pojavi preteći okidač, informacije se šalju u deo mozga koji obrađuje emocije. Odgovor straha šalje niz reakcija kroz mozak i telo.

Oslobađaju se kortizol i adrenalin, koji pomažu telu psa u borbi. Oni uzrokuju pojačan srčani ritam, širenje zenica, opuštanje bešike, suženje mnogih krvnih sudova, usporeno varenje i drhtavicu.

Drhtavica kod pasa se može javiti zbog uzbuđenja. Mentalno uzbuđenje može biti pozitivan ili negativan emocionalni odgovor psa.

Specifične situacije kada se javlja drhtavica kod pasa

Čak i sa prethodno pomenutim spiskom mogućih uzroka drhtavice kod pasa, važno je razmotriti određene situacije kada se javila drhtavica kod pasa, zajedno sa nekim drugim zapažanjima. Tako ćete znati koliko je situacija ozbiljna. Ovo su neke još specifične situacije kada se javlja drhtavica kod pasa:

Drhtavica i dahtanje kod psa

Ovo dvoje zajedno često ukazuju na neku nelagodnost kod psa. To može biti fizička nelagodnost zbog bola ili bolesti ili socijalna/emocionalna nelagodnost zbog stresa, straha ili anksioznosti.

Drhtavica i povraćanje kod pasa

Sve što utiče na stomak može dovesti do drhtavice i povraćanja. To može značiti da je pas pojeo kontaminiranu hranu, poput trulog mesa ili je uneo neki toksin ili je to možda posledica gastrointestinalne greške u organizmu.

Drhtavica i šepanje kod pasa

Šepanje je skoro uvek povezano sa bolom zbog povrede ili artritisa kod pasa. Drhtavica je samo još jedna manifestacija tog bola.

Hronično šepanje i drhtavica su najverovatnije posledica artritisa, za razliku od naglog šepanja koje je najverovatnije posledica uganuća, istezanja ili preloma.

Drhtavica posle kupanja pasa

Trešenje nakon kupanja psa pomaže u uklanjanju viška vode. To je takođe psu način da sebi pomogne da se brže osuši.

Pored toga, trešenje nakon kupanja može nastati usled zadržavanja vode u ušima koju treba izbaciti. 

Drhtavica kod psa nakon kupanja može se javiti zbog hladnoće i prehlade kod pasa

Drhtavica i letargija kod pasa

Letargija je znak mnogih različitih problema. Imajući to na umu, letargija je obično pokazatelj da se vaš pas ne oseća dobro.

Potražite druge simptome, poput povraćanja, dijareje ili temperature.

Šta možete učiniti da pomognete psu koji ima drhtavicu?

Ako imate dovoljno sreće da budete sa svojim psom kad počne drhtavica, tada ćete znati šta dovodi do toga. Ako ne, moraćete da obavite istragu.

Ispod je lista stvari koje možete učiniti kod kuće kako bi pomogli psu i istražili šta dovodi do drhtavice kod psa. 

Pas drhti usled hladnoće!

Psima kojima je hladno potrebno je da ih zagrejete!

To se može učiniti tako što ćete uvesti psa unutra kada su niske temperature, osušićete ga nakon kupanja, obezbedićete mu toplo mesto u za spavanje i odmaranje.

Drhtavica kod pasa zbog nervoze ili uplašenosti

Nervoznim ili uplašenim psima pomozite da se smire tako što ćete im pružiti mirno i sigurno mesto za opuštanje. U slučaju neizbežnih stresova, poput posete veterinaru, pokušajte ih utešiti što više možete dodirom ili umirujućim glasom. 

Drhtavica kod pasa zbog bolesti ili povrede

Ako je vaš pas bolestan ili povređen, potražite pomoć veterinara. Ako vaš pas pokazuje i druge simptome osim drhtavice, poput povraćanja, hromosti ili temperature, obratite se veterinaru.

Drhtavica kod pasa zbog toksina

Ako su toksini bilo gde na vašoj listi mogućih uzroka drhtavice kod psa, ne ustručavajte se da kontaktirate veterinara. Opet, toksini mogu predstavljati veliki problem i veterinarska pomoć može biti razlika između života i trajnog oštećenja ili čak smrti.

A kada je vreme da pozovete veterinara?

Da li biste trebali odmah nazvati veterinara ako vaš pas ima drhtavicu? Pokušajte da utvrdite mogući uzrok drhtavice kod psa.

Da li je vaš pas nedavno nešto pojeo?

Da li je drhtavicu izazvala jaka buka ispred vaše kuće? Da li ste nedavno dali svom psu lekove? Ako imate bilo kakve sumnje, obratite se veterinaru

Postoje li drugi simptomi, poput povraćanja, dijareje itd?

Ako vaš pas ima drhtavicu zajedno sa drugim fizičkim znakovima, poput letargije, povraćanja, curenja iz očiju ili nosa, veterinar treba da ga pregleda.

Drhtavica kod pasa ponekad nije razlog za brigu i može da znači da je vašem psu potrebno samo toplo mesto ili da nešto loše sanja.

U drugim slučajevima to može značiti hitan odlazak kod veterinara.

Drhtavica kod pasa je zabrinjavajuće stanje ako znate ili sumnjate da je vaš pas pojeo neku toksičnu supstancu. 

Drugi razlog za zabrinutost je drhtavica kod psa koja se dešava iznenada, bez pravog objašnjenja. Iznenadni uzroci drhtavice mogu biti povreda ili bolest. 

kako se leči drhtavica kod pasa

Dijagnoza i lečenje drhtavice kod pasa

Ako vaš pas ima neprestano drhtavicu, trebalo bi da ga odvedete kod veterinara. Veterinar će obaviti pregled vašeg ljubimca koji će se zasnivati na temeljnom fizičkom pregledu i može uraditi nekoliko dijagnostičkih testova koji će mu pomoći da pronađe osnovni uzrok drhtavice kod psa.

Može vam  predložiti dijagnostičke testove kao što su kompletna krvna slika, rendgen, analiza urina i analizu izmeta psa.

Lečenje vašeg kućnog ljubimca zavisiće od toga šta veterinar odredi kao uzrok drhtavice kod psa. 

Psa koji pati od hipotermije, toplotnog udara ili trovanja možda će biti potrebno zadržati u veterinarskoj ambulanti  kako bi njegovo stanje bilo stabilizovano i praćeno od strane veterinara. 

Za istegnute mišiće kod psa veterinar može propisati nesteroidne antiinflamatorne lekove protiv bolova. Psi sa artritisom će morati da smršaju, da idu na fizikalnu terapiju (poput hidroterapije) i veterinar će im propisati lekove.

Ako veterinar otkrije da vaš pas ima slomljeni ili zub koji se klima, veterinar će vam preporučiti da se vašem kućnom ljubimcu izvadi zub. Upale uva obično se leče oralnim i lokalnim lekovima.

Neurološka pitanja, u zavisnosti od stanja, mogu zahtevati lekove i operaciju. Adisonova bolest se može lečiti lekovima.

Psima koji pate od anksioznosti potrebna je uravnotežena ishrana, redovno vežbanje i igra. Vežbanje stimuliše proizvodnju serotonina i čime se smanjuje hormon stresa.

Postoje prirodni suplementi koji sadrže hranljive sastojke i biljne ekstrakte koji mogu pomoći u ublažavanju anksioznosti kod psa. 

Zaključak!

 • Drhtavica kod pasa usled vrućine ili hladnoće može se sprečiti. Pse ne treba držati napolju na ekstremnim temperaturama, bilo da je toplo ili hladno.
 • Izloženost ovakvim temperaturama može biti kobna za psa.
 • Psa ne smete ostavljati u automobilu kada su visoke temperature, jer temperatura u vašem vozilu može porasti za skoro 20 stepeni za samo 10 minuta. 
 • U šetnjama kada je hladno vreme vašem psu možete obući jaknu ili džemper za pse. Ako psa vodite u duge šetnje ili trčite u vrlo vrućim danima važno je da pas ostane hidriran.
 • Hranu, lekove i hemikalije toksične za pse treba držati u zatvorenom ormariću gde vaš pas ne može doći do njih. Baš kao i malu decu, i njih treba zaštititi od toksičnih proizvoda.
 • Pored toga, neke sobne biljke mogu biti otrovne za pse.

Kao što ste do sada verovatno već primetili, vaš pas možda ima drhtavicu iz nekoliko razloga. Umesto da se zapitate, „Zašto se moj pas trese?“ obavezno uzmite u obzir njihovo okruženje, ponašanje, telesnu temperaturu i druge simptome.

Stresne situacije mogu izazvati drhtavicu kod pasa. Ovo uključuje glasne zvukove, poput vatrometa i grmljavine, upoznavanje novih ljudi ili pasa i poseta veterinaru, između ostalog. 

Ako osetite da vaš pas ima drhtavicu zbog zdravstvenih problema ili otrova, odmah ga odvedite kod veterinara.

Nemojte da zanemarite kada vaš pas ima drhtavicu. Iako je razlog za to možda potpuno bezopasan, važno je da obratite pažnju na vašeg psa i da zatražite pomoć veterinara ako mu to bude potrebno.

Neka zdravstvena stanja se ne mogu sprečiti, ali se mogu rano dijagnostikovati, što obično dovodi do bolje prognoze oporavka. 

Naš tekst nema za svrhu da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. Osnovna ideja je da vam pružimo što više informacija o razlozima zašto se javlja drhtavica kod pasa i šta da učinite ako primetite drhtavicu kod psa.