artritis kod pasa

Artritis kod pasa! Zaštitite svog ljubimca od bola!

Da li ste se zapitali šta uzrokuje artritis kod pasa, koliko dugo pas može da živi sa artritisom ili koji lekovi i tretmani mogu pomoći psu? Saznajte sve o atrtritisu!

Artritis pogađa jednog od pet odraslih pasa, a čak 80% pasa imaju 8 godina ili više! Artritis se takođe javlja i kod gojaznih pasa ili pasa koji imaju genetske predispozicije za pojavu artritisa. 

Artritis kod pasa se smatra hroničnom bolešću koja napreduje i koja ne može da se izleči, ali uz pomoć lekova ili terapije mogu se ublažiti simptomi.  

Bez obzira na vrstu artritisa, rana dijagnoza pomaže da bolest ne napreduje, a razumevanje ove bolesti može vam pomoći da usporite ili sprečite dalji razvoj bolesti.

Vrste artritisa kod pasa

Artritis je degenerativna bolest zglobova i čest je problem kod mnogih pasa. Ova bolest se vezuje za trošenje hrskavice između zglobova i uzrokuje bol, šepanje, neprijatnost, ukočenost i ograničava sposobnost kretanja psa. 

Postoji nekoliko vrsta artritisa kod pasa:

 1. Osteoartritis

Osteoartritis je poznat i kao degenerativna bolest zglobova. Razvija se postepeno mesecima ili godinama. Uzrok je gubitak hrskavice koja pokriva krajeve kostiju.

Najčešće se javlja kod starijih pasa, ali se može javiti i kod mlađih i sredovečnih pasa koji su pretrpeli neku traumu. 

 1. Reumatoidni artritis 

Ovo je autoimuna bolest, što znači da imunološki sistem tela napada zglobove i druge delove tela, što dovodi do upale koja može prouzrokovati ozbiljan zdravstveni problem.

Javlja se uglavnom kod malih rasa pasa starosti između dve i šest godina. Retriveri takođe mogu imati genetsku predispoziciju za razvoj reumatoidnog artritisa.

 1. Septični ili infektivni artritis

Ovu vrstu artritisa uzrokuju infekcije koje krvotokom ulaze u zglobove. Ujed insekta ili krpelja, saobraćajna nesreća, posekotina, ubodna rana ili slična povreda mogu dovesti do pojave infekcija koje izazivaju upalu.

artritis kod pasa simptomi

Simptomi artritisa kod pasa

Artritis je progresivna bolest sa simptomima koji se postepeno razvijaju i pogoršavaju. Nažalost, psi nemaju moć govora da bi vam rekli šta ih boli. Iz tog razloga, veoma je važno da umete da prepoznate simptome artritisa.

Najčešći simptomi artritisa kod pasa su:

 • šepanje ili hromost,
 • ukočen hod, 
 • stenjanje,
 • gubitak mišićne mase,
 • umor,
 • razdražljivost,
 • lizanje ili žvakanje područja koja mogu biti bolna,
 • ukočenost (posebno nakon odmora ili nakon šetnje),
 • usporavanje u šetnjama,
 • letargija,
 • uvećani ili otečeni zglobovi,
 • bol pri dodirivanju zglobova,
 • pas je tih, mrzovoljan ili više spava.

Ako mislite da vaš pas možda pokazuje znake artritisa, obratite se veterinaru za kompletan zdravstveni pregled psa i savete. Veterinar može preporučiti dodatne rendgenske snimke radi dijagnoze stanja.

Šta uzrokuje artritis kod pasa?

Artritis je obično problem kod starijih pasa, ali stanje se može razviti od ranog doba zbog problema sa razvojem kostiju i zglobova.

U zavisnosti od uzroka, artritis može zahvatiti jedan zglob ili više zglobova vašeg psa. 

Faktori rizika koji doprinose pojavi artritisa kod pasa uključuju: 

 • Veličinu i rasu pasa: Velike rase pasa imaju veću šansu da će razviti artritis u mladosti. Veći psi imaju tendenciju da simptome artritisa doživljavaju češće od manjih rasa, poput nemačkih ovčara, labradora, rotvajlera i zlatnih retrivera.
 • Starost: Mnogi misle da je artritis kod starijih pasa deo starenja. Dok će 80% pasa pokazati znake artritisa od osme godine, 20% pasa pokazuje znakove već u periodu od jedne godine. 
 • Genetski faktori: Artritis kod pasa može nastati kao rezultat naslednih faktora kod određenih rasa. Nažalost, neke rase pasa rađaju se sa povećanim rizikom od razvoja artritisa: labradori (kukovi i laktovi), springer španijeli (kukovi i laktovi), nemački ovčari (kičma, kukovi, laktovi), zlatni retriveri (kukovi), rotvajleri (kukovi i laktovi) i bernski planinski psi (kukovi i laktovi).
 • Težinu: Važno je znati optimalnu težinu za rasu vašeg psa. Pokušajte da psa držite blizu te težine kako biste umanjili ptitisak na zglobove psa. Prekomerna težina može prouzrokovati stres na zglobu, a samim tim i povećati trošenje zglobne hrskavice što može dovesti do pojave artritisa kod psa.
 • Zdravstvenu istoriju i probleme: Razmislite da li vaš pas ima probleme poput displazije kuka ili povredama ligamenata. Da li je imao neku povredu zgloba? Ovo su zdravstvena stanja koja mogu doprineti pojavi artritisa kod psa.
 • Pokretljivost: Da li ste primetili da se vaš pas manje kreće? Da li ima problema sa penjanjem uz stepenice ili skakanjem? Da li treba da pomognete svom psu da uđe u auto? Sve ovo može da ukazuje na pojavu bolesti.
 • Nenormalan rast zglobova: Abnormalnosti nasleđene pri rođenju mogu uključivati displaziju kuka, gde se zglobovi nisu pravilno razvili.
 • Bakterijske infekcije: Postoje različiti oblici artritisa kod pasa, a septični artritis je uzrokovan bakterijskom infekcijom koja tipično pogađa jedan zglob.
 • Lajmska bolest: Neke bolesti koje se prenose krpeljima, poput lajmske bolesti, mogu kod pasa izazvati probleme sa pokretljivošću i artritis.
 • Problemi sa imunološkim sistemom: Imuni sistem ne može pravilno da se bori protiv infekcija i dolazi do upale zglobova što može dovesti do pojave artritisa kod psa.

Kako se dijagnostikuje artritis kod pasa?

Ponekad je dovoljan samo pregled da veterinar utvrdi koji zglobovi su pogođeni bilo kakvom vrstom bola i/ili nelagodnošću.

Da bi pravilno dijagnostikovao artritis kod pasa, veterinar može predložiti i dodatne testove koji će pomoći da se potvrdi i locira artritična promena, a ponekad da se i identifikuju svi osnovni uzroci.

U nekim slučajevima mogu biti potrebni uzorci krvi kako bi se isključila bilo koja druga medicinska stanja povezana sa artritisom.

Artritis je možda teško otkriti kod kuće jer vaš dlakavi član porodice jako dobro može sakriti bol i neprijatnost. Veterinar ima znanje i stručnost da dijagnostikuje problem, uz identifikovanje svih osnovnih bolesti koje mogu biti prisutne.

Veterinar će uvek dijagnostikovanje artritisa kod pasa započeti fizičkim pregledom. Veterinar će potražiti sledeće znake artritisa:

 • abnormalno formiranje kostiju,
 • bol u zglobovima, osetljivost i otok,
 • loš opseg pokreta praćen bolom i
 • atrofija mišića.

Radiografija (rendgenski snimci) je bezbolna i neinvazivna metoda koja se zasniva na primeni X zraka za snimanje različitih delova tela i organa.

Radiografija snimljena dok je vaš pas pod opštom anestezijom može potvrditi artritis kod psa. Ukoliko postoje promene na zglobovima ili kostima kod psa one su jasno vidljive na ovim snimcima. 

Kako se leči artritis kod pasa?

Ukoliko veterinar dijagnostikuje artritis kod psa on će sa vama razgovarati o opcijama lečenja.

Lek za artritis kod pasa ne postoji, ali bol se može rešiti antiinflamatornim sredstvima, lekovima protiv bolova i alternativnim terapijama, poput hidroterapije, masaže i akupunkture.

Oni mogu pomoći u ublažavanju ukočenosti i poboljšati pokretljivost vašeg psa. 

Lečenje artritisa kod psa može uključivati:

 • lekove za ublažavanje bolova kako bi se smanjio otok i bol kod psa. Vaš veterinar će vam preporučiti koji lekovi za ublažavanje bolova kod artritisa su najbolja opcija za vašeg psa,
 • suplementi za zglobove su dodaci koji nisu zamena za lekove i ne deluju kod svih pasa. Dodaci za zglobove mogu se koristiti istovremeno sa većinom drugih lekova. Na tržištu postoji mnogo dodataka različitog kvaliteta. Vaš veterinar će vas posavetovati koji proizvod je odgovarajući za vašeg psa,
 • hidroterapija može biti korisna vežba koja ne opterećuje previše zglobove,
 • hirurgija ako su artritični bolovi vašeg psa jaki i nekontrolisani, može se razmotriti operacija zgloba poput fuzije (artrodeze) ili zamene zgloba. Ove operacije su često dostupne samo u specijalnim veterinarskim bolnicama.

Kućna nega za artritis kod pasa

Pored lekova i tretmana koje vam je propisao veterinar, postoje i stvari koje možete učiniti da vašem psu bude udobnije kod kuće, a to podrazumeva:  

 1. Redovne i kratke šetnje

Ako vaš veterinar ne savetuje drugačije, pobrinite se da vaš pas ima redovne i kratke šetnje svakog dana. Dozvolite svom psu da malo hoda i trči, ali ne dozvolite mu da skače, klizi, juri lopte ili trči po neravnom terenu.

 1. Neka se vaš pas kreće u toku dana

Ako vaš veterinar ne savetuje drugačije, podstaknite svog psa da ustaje i kreće se tokom dana. Ležanje satima može dovesti do ukočenosti zglobova, a svakodnevno kretanje može pomoći kod artritisa.

 1. Održavajte svog psa vitkim

Važno je održavati vitkost svog psa – prekomerna težina stvara veliki pritisak na zglobove.

 1. Obezbedite svom psu udoban krevet

Obezbedite svom psu udoban krevet ili dušek na kojem može da se odmara. Kreveti sa memorijskom penom za pse su idealni ako imaju problema sa zglobovima.

 1. Neka vašem psu bude toplo

Toplota smiruje bolne zglobove – grejna ploča ispod kreveta vašeg psa može mu pružiti dodatnu udobnost, posebno u hladnim danima.

 1. Uvek osušite svog psa nakon šetnje po vlažnom vremenu

Pojedine zglobove možete zagrejati pomoću termofona umotanog u ćebe ili peškir, ali nikada ne ostavljajte svog psa samog sa bocom sa toplom vodom.

 1. Pokrijte klizave podove u svojoj kući

Koristite prostirke ili tepihe da podovi u kući budu manje klizavi. Psi sa artritisom imaju slabe mišiće, što znači da su skloni klizanju i bore se da ustanu. Klizanje može prouzrokovati dalje povrede. Ako ne možete da pokrijete celu kuću, usredsredite se na one delove kuće gde pas provodi najviše vremena.  

       8. Kvalitetna hrana

Hranjenje kvalitetnom hranom koja odgovara životnom dobu vašeg psa (npr. štenad, odrastao pas ili stariji pas) pomoći će mu da raste pravilnom brzinom i primaće potrebne hranljive materije tokom celog svog života.

Oporavak od artritisa kod pasa

Upravljanje ishranom biće važan deo brige kada je u pitanju artritis kod pasa. Veoma je važno osigurati da vaš dlakavi prijatelj ima zdravu težinu zbog njegove koštane strukture.

Prekomerna težina stvoriće nepotrebno opterećenje zglobova. Kupujte hranu za pse po preporuci veterinara i ovo će najverovatnije biti hrana koja ima dodatne Omega 3 masti.

Umereno vežbanje će vam pomoći da smanjite bol koji oseća vaš pas. Povećana pokretljivost je najvažnija za rešavanje bolova, jer će mišići koji podržavaju zglobove postati gipkiji i pružaće veću podršku.

To će zauzvrat sprečiti i dalja oštećenja zglobova. Mora se napomenuti da se preporučuje vežbanje u trajanju od 15 do 20 minuta. Plivanje je izvrsna lagana aktivnost za vašeg psa.

Jednako važno kao i vežbanje je osigurati da i vaš pas svakodnevno uživa u periodima odmora, u atmosferi pogodnoj za oporavak. Uvek treba da mu bude na raspolaganju topao i mekan krevet.

Veterinar može da zatraži da psa dovodite na pregled svakih šest meseci kako bi uradio analize krvi. Nadgledanje efikasnosti lekova, pored svih neželjenih efekata koji se mogu pojaviti, sastavni je deo lečenja artritisa kod pasa.

Redovne posete veterinaru su najbolji način da vidite poboljšanje kvaliteta života svog voljenog ljubimca.

artritis kod pasa lečenje

Može li se artritis kod pasa izlečiti?

Nažalost ne. Jednom kada se hrskavica u zglobovima vašeg psa ošteti, retko se u potpunosti oporavi.

Ali mnogi kućni ljubimci mogu se uspešno osloboditi bolova odgovarajućom dugotrajnom upotrebom lekova i razumnim upravljanjem radi kontrole daljnjeg pogoršanja. 

Sa toliko raznolikosti u težini artritisa između pasa, mnogi psi dobro podnose bolest, vodeći normalan i aktivan život bez ikakvih veterinarskih intervencija.

Međutim, određenim psima će biti potreban tretman kod lečenja artritisa od jednostavnih promena u načinu života do složenih operacija.

Artritis kod pasa je stanje kojem je potrebno celoživotno lečenje. Artritis se polako pogoršava tokom vremena, ali ako se njime dobro upravlja i ako se na vreme leči, većina pasa može živeti srećno mnogo godina nakon dijagnoze.

Uvek obavestite veterinara ako mislite da bol vašeg psa nije dobro kontrolisan ili vidite simptome koji se vraćaju. Postoji mnogo različitih lekova za ublažavanje bolova i protiv upala. Ako neki lek ne deluje, veterinar može da predloži zamenu za drugi lek ili dodavanje novog.

Kasnije u životu, kod teškog artritisa, pas može prestati da reaguje na lečenje. Ako vašeg psa boli ili mu je veoma neprijatno čak i uz uzimanje lekova, možda ćete morati da razmislite o donošenju vrlo teške odluke da ga uspavate. Pravo vreme će se razlikovati za sve, ali važno je razmisliti da li vaš pas još uvek ima kvalitetan život.

Takođe je veoma važno otvoreno razgovarati sa veterinarom o svojim finansijama, troškovima lečenja, kao i o tome šta mislite da je ispravno za vašeg psa. Često postoji nekoliko mogućnosti lečenja, pa ako jedan ne odgovara vama i vašem ljubimcu, vaš veterinar će možda moći da ponudi drugi.

Simptomi artritisa se često razvijaju polako, što znači da može biti teško znati kada je pravo vreme potražiti veterinarsku pomoć. Stupite u kontakt sa veterinarom ako primetite neki od gore navedenih simptoma.

Stariji psi imaju koristi od redovnih pregleda, tako da vaš veterinar može da uoči sve rane znake artritisa kod psa. Vi najbolje poznajete svog psa. Ako ste i dalje zabrinuti, obratite se svom veterinaru.