crni pas labrador

Savršen porodični pas – labrador retriver!

Pas labrador retriver je sinonim za lojalnost i privrženost. Ukoliko ste poželeli labradora za ljubimca, upoznajte se sa osobinama ovog psa.

Labrador retriver, poznatiji jednostavno kao labrador, vrlo je poznata pasmina i možda čak i najprepoznatljiviji od strane onih koji zapravo nisu stručnjaci za pse. 

Oni su inteligentni, poslušni, društveni i porodici i ljudima privrženi psi. Jednostavno obožavaju ljude i verovatno se u tome krije tajna njihove slave. 

Pas labrador je odličan terapeut koji osobama sklonim depresiji i drugim psihičkim oboljenjima vraća osmeh na lice i volju za životom čineći ga najpouzdanijim prijateljem kojeg čovek može imati pored sebe! 

Nije slučajno da ćete, osim na reklami, labradore često moći da vidite i u domovima za stare, u bolnicama ili kako pomažu osobama sa posebnim potrebama.

Naš cilj u ovom članku biće da vam pomognemo da ih bolje upoznate i razumete. 

Pas labrador retriver poreklo

Rasa je nastala na kanadskom ostrvu Njufaundlend. Prvobitno labrador retriver se zvao pas Svetog Džona, po glavnom gradu Njufaundlenda. 

Labradori su uzgajani da pomažu lokalnim ribarima – izvlačeći mreže iz vode i hvatajući ribu koja je pobegla iz mreža.

Prema jednoj legendi labrador je nastao iz ljubavi između vidre i psa.  Ovo je zanimljiva činjenica, s obzirom da današnji labradori imaju rep upravo kao vidre.

Početkom 19. veka dolazi do širenja rase u Veliku Britaniju. Britanci počinju da ukrštaju labradore sa lovačkim psima i iz tog eksperimenta nastaju dve nama danas poznate rase: labrador retriver i zlatni retriver. 

Danas je labrador retriver najpopalarnija rasa pasa u Americi, Velikoj Britaniji, Francuskoj i mnogim drugim zemljama sveta. Postao je omiljeni porodični pas, ali i dalje neki labradori su radni psi. 

Njihova priroda ih čini odličnim terapijskim psom, koji posećuje domove za stare osobe i bolnice, a njihova inteligencija ih čini idealnim službenim policijskim psom za pronalaženje droge, ali i psom pomoćnikom za osobe sa invaliditetom.

Labradori su dokazali svoju korisnost i svestranost tokom istorije. Ipak, jedna uloga kod labradora je ostala konstantna: on je divan saputnik i prijatelj.

Napomena: Ovaj pas je podeljen u dve različite podrase – američki i engleski labrador. Američka verzija labradora stvorena je u radne svrhe, dok je engleska verzija uzgajana za izložbe pasa.

beli pas labrador

 

Labrador pas karakteristike

Pas labrador se ubraja u pse srednje veličine, snažne građe i čvrstih kostiju. Izuzetno je energičan i pokretan.

Širok nos i lobanja, jaka vilica i ne mnogo velike uši koje vise pored glave, malo zabačene unazad, predstavljaju glavna obeležja izgleda glave labradora. 

Oči su im obično smeđe ili boje lešnika srednje veličine, a većina odgajivača tvrdi da one izražavaju temperament i inteligenciju po kojoj je pasmina poznata.

Nos labradora može se razlikovati u boji u zavisnosti od boje dlake.  Žuti psi obično imaju crni nos, a čokoladni labrador ima svetliji smeđi nos.

Dlaka labradora je kratka i uvek je jednobojna: crna, braon (boje čokolade) i žuta koja može varirati od krem do žuto riđe nijanse.

Kratka, oštra i ravna, gusta dlaka i meka poddlaka ne upijaju vodu i ne otežavaju psa prilikom plivanja, istovremeno pružajući dobru toplotnu izolaciju i stvarajući otpornost na niske temperature. 

Pas labrador retriver ima jake šape sa plovnim kožicama i može da se pohvali repom kao kod vidre, koji je debeo u osnovi i sužava se ka vrhu. Plovne kožice i rep su jedan od razloga zašto labradori imaju odlične plivačke sposobnosti. 

Prosečna visina mužjaka iznosi od 56-57 cm, dok su ženke u proseku visine od 54-56 cm. Prosečna težina mužjaka je između 29 – 36 kg, a kod ženki se kreće u rasponu od 25 – 32 kg.

Osobine labradora

Labrador je snalažljiv i inteligentan, ali i poslušan i privržen pas. Veoma je društven, ali i bezgranično strpljiv.

Obožava da provodi vreme u blizini svoje porodice. Ima nežnu, strpljivu ličnost i voli decu. Iako su pažljivi i strpljivi prema deci, naučite svoju decu da psa ne vuku za rep ili da prilaze psu dok jede. 

Labrador će retko ugristi, ali je potreban nadzor posebno kada je u pitanju hranjenje. Iako je sposoban za život van kuće, više voli da provodi vreme uz vlasnika. 

Ako ostane sam duže vreme u dvorištu, lajaće i praviće nestašluke.

Labradori su velike, energične životinje, i kao i sve pse, i njih treba naučiti dobrom psećem ponašanju. Njihova obuka treba da počne što ranije i pravilna obuka je veoma važna za ovu rasu.

Labradora treba obučiti za hodanje na povodcu, u suprotnom će odlutati prateći čulo mirisa. Njegovo izraženo čulo mirisa namirisaće svaku kosku ili bačeni ostatak hrane, tako da je potrebno voditi računa da ne pojede nešto pogrešno i ne otruje se. 

Nivo aktivnosti se razlikuje od psa do psa, ali im je potrebno vežbanje da bi bili zdravi, kako fizički, tako i mentalno. Potrebno im je najmanje od 30 do 60 minuta vežbanja dnevno.

Bez toga, oni mogu isprazniti višak svoje energije na destruktivne načine, poput lajanja i žvakanja stvari. Pas labrador voli igru i uživa u kupanju u moru, jezeru ili reci. Dobro se slaže sa drugim životinjama i lako se sprijatelji sa mačkama, zečevima i drugim psima.

Nikada ne pokazuje agresivnost i strah. Odličan je pas vodič i terapeutski pas.   

Zdravlje kod labradora

Labradori su uglavnom zdravi, ali kao i sve rase, skloni su određenim zdravstvenim problemima. Neće svi labradori dobiti neku od ovih ili sve ove bolesti(koje ćemo navesti u nastavku), ali važno je da ih budete svesni ako razmišljate o ovoj pasmini.

Prosečni životni vek labradora je 10 – 12 godina kada se pravilno neguje i hrani odgovarajućom kvalitetnom ishranom koja odgovara njihovoj starosti.

Neki od najčešćih zdravstvenih problema kod ove pasmine su:

Displazija kuka

Ovo je nasledno stanje u kojem se butna kost ne uklapa dobro sa zglobom kuka.

Neki psi pokazuju bol i hromost na jednoj ili obe zadnje noge, ali možda nećete primetiti znake nelagodnosti kod psa sa displazijom kuka. Kako pas stari, može se javiti artritis. 

Displazija lakta

Displazija lakta je nepravilan i neravnomeran razvoj koštanih i hrskavičnih struktura koje zajedno čine lakatni zglob. Simptomi koji se javljaju su bolno, ograničeno i nepravilno pokretanje laktova, praćeno šepanjem prednjih nogu, koji mogu biti izraženi na jednoj ili obe prednje noge.

Veterinar u ovom slučaju može preporučiti operaciju za rešavanje problema ili lekove za kontrolu bola.

Osteohondroza 

Kod osteohondroze postoji poremećaj u transformaciji rasta hrskavice u kost. Utiče ne samo na lakat, već i na druge zglobove, posebno na ramena i kolena.

Katarakta

Kao i kod ljudi, pseću kataraktu karakterišu mutne mrlje na sočivu oka koje vremenom mogu da rastu. Mogu se razviti u bilo kom periodu i često ne oštećuju vid.

Pasmine za uzgoj treba da pregleda veterinarski oftalmolog kako bi potvrdio da pas nema naslednu bolest oka. Katarakta se obično može hirurški ukloniti uz dobre rezultate.

Progresivna atrofija mrežnjače

Ovo je degenerativni poremećaj oka koji na kraju uzrokuje slepilo zbog gubitka fotoreceptora na zadnjem delu oka. Bolest se može otkriti godinama pre nego što pas pokaže bilo kakve znakove slepila.

Srećom, psi mogu da koriste druga čula da nadoknade slepilo, a slepi pas može da živi srećnim životom.

Epilepsija

Labradori mogu patiti od epilepsije, koja uzrokuje blage ili teške napade. Napadi mogu biti praćeni neuobičajenim ponašanjem, kao što je trčanje psa kao da ga neko progonji, teturanje ili skrivanje psa.

Napade je zastrašujuće gledati, ali dugoročna prognoza za pse sa idiopatskom epilepsijom je uglavnom  dobra.  Važno je zapamtiti da napade mogu izazvati mnoge druge stvari, kao što su metabolički poremećaji, zarazne bolesti koje pogađaju mozak, tumori, izloženost otrovima, teške povrede glave i još mnogo toga.

Stoga, ako vaš pas labrador ima napade, važno je da ga odmah odvedete kod veterinara na pregled.

Displazija trikuspidalnog ventila

Ovo je urođena srčana mana. Može biti blaga ili ozbiljna. Neki psi žive bez simptoma, dok drugi umiru. Ova mana se otkriva ultrazvučnim pregledom.

Miopatija

Miopatija utiče na mišiće i nervni sistem. Prvi znaci se vide rano, već sa šest nedelja, a često i sa sedam meseci starosti. Vremenom mišići atrofiraju i pas jedva može da stoji ili hoda.

Pse sa miopatijom ne treba uzgajati, jer se to smatra naslednom bolešću.

Gastrični dilatacijski volvulus

Obično se naziva i nadutost. Ovo je stanje opasno po zdravlje koje pogađa pse posebno ako se hrane jednim velikim obrokom dnevno, brzo jedu ili piju velike količine vode.

Pas ne može da podrigne ili povrati da bi se oslobodio viška vazduha u stomaku, a protok krvi u srce je otežan. Krvni pritisak pada i pas upada u šok. Bez neposredne medicinske pomoći pas može uginuti.

Psi takođe mogu biti depresivni, letargični i slabi sa ubrzanim pulsom. Ako primetite ove simptome, odvedite svog psa kod veterinara što je pre moguće.

Akutni vlažni dermatitis

Akutni vlažni dermatitis je stanje kože u kome je koža crvena i upaljena. Uzrokovan je bakterijskom infekcijom. Lečenje uključuje šišanje dlake, kupanje u lekovitom šamponu za pse i antibiotike.

Infekcije uva

Labradorova ljubav prema vodi čini ga sklonim infekcijama uha. Nedeljna provera i čišćenje ušiju pomažu u sprečavanju infekcije.

Gojaznost

Poznato je da većina labradora ima dobar apetit i preješće se ako im vlasnik to dozvoli. Zbog toga pas može lako da se ugoji što može uticati na njegovo celokupno zdravlje i znatno skratiti životni vek.

Gojaznost može dovesti do problema sa zglobovima zbog dodatne težine koju pas nosi i svih vrsta srčanih problema.

Kako negovati labradora?

Elegantano i meko krzno labradora sastoji se od dva sloja: meke poddlake i površinskog sloja dlake koja je znatno oštrija. Dvoslojno krzno štiti ih od hladnoće i vlage prilikom lova ili rekreacije. 

Labrador se linja pet puta godišnje i zbog toga je neophodno svakodnevno četkanje kako bi dlaka bila zdrava i čista. 

Labradorima je potrebno kupanje na svaka dva meseca. Ako je pas blatnjav ili prašnjav možete ga samo isprati običnom vodom ili sačekajte dok ne bude suv i četkom mu vratite sjaj i čistoću. 

Labradoru perite zube najmanje dva ili tri puta nedeljno da biste uklonili  kamenca i bakterije koje se kriju u zubima.

Svakodnevno pranje zuba  je još bolje ako želite da sprečite bolesti desni i neugodan zadah.

Labradoru nokti moraju biti redovno sečeni. Odsecite mu nokte jednom ili dva puta mesečno. Ako čujete nokte kako klikću po podu, to je znak da su predugi.

Grickalicu za nokte možete nabaviti u bilo kojoj prodavnici za kućne ljubimce, a veterinar vam može pokazati najbolji način da nokti budu isečeni kako treba.

Kratki, uredno podrezani nokti održavaju šape u dobrom stanju i sprečavaju ogrebotine kada vaš labrador oduševljeno skoči da vas pozdravi.

Zbog ušiju koje dobro priležu uz glavu i zbog ljubavi prema plivanju, labradori su skloni infekciji uha. Njihove uši treba svake nedelje proveravati na crvenilo ili loš miris, što može ukazivati na infekciju.

Kada pregledate uši svog psa, obrišite ih vatom navlaženom nežnim, pH uravnoteženim sredstvom za čišćenje ušiju kako biste sprečili infekcije.

Oprez:Ne ubacujte ništa u ušni kanal, samo očistite uši spolja.

Pošto su infekcije uha česte kod labradora, takođe ih očistite nakon kupanja ili plivanja. Ovo pomaže u sprečavanju infekcije.

Počnite da navikavate labradora na četkanje i pregled još dok je štene. Neka nega bude pozitivno iskustvo za psa ispunjeno pohvalama i nagradama.

Prilikom negovanja proverite da li pas ima rane, osipe ili znakove infekcije poput crvenila, osetljivosti ili upale na koži, nosu, ustima, očima i na šapama. Oči bi trebalo da budu bistre, bez crvenila.

Pažljiv nedeljni pregled pomoći će vam da rano uočite potencijalne zdravstvene probleme.

braon labrador

Ishrana labradora

Kada je u pitanju ishrana preporučena dnevna količina hrane je 2,5 do 3 šolje visokokvalitetne suve hrane dnevno, podeljene u dva obroka.

Napomena: Koliko jede odrasli pas zavisi od njegove veličine, starosti, građe, metabolizma i nivoa aktivnosti. Psi su pojedinci i ne treba im svima ista količina hrane. 

Održavajte labradora u dobroj formi merenjem njihove hrane i hranjenjem dva puta dnevno. Ako niste sigurni da li je labrador gojazan i ima prekomernu težinu uradite jedan test.

Prvo, pogledajte ih. Trebalo bi da vidite struk. Zatim stavite ruke na njihova leđa, palčeve duž kičme, prstima raširenim nadole. Trebalo bi  da osetite, ali ne i da vidite njihova rebra, a da ne morate snažno da pritiskate. Ako ne možete da osetite rebra, treba im manje hrane i više vežbanja.

Morate biti posebno oprezni ako gajite štene labradora. Ovi psi vrlo brzo rastu u periodu između četiri i sedam meseci, što ih čini podložnim poremećajima kostiju.

Hranite štenad visokokvalitetnom, niskokaloričnom hranom koja sprečava da prebrzo rastu.

Dresiranje psa labradora

Pas labrador se lako dresira, jer im je velika želja da udovolje vlasniku i vrlo su inteligentni, pa brzo uče. Ako planirate da dresirate labradora i ovo vam je prvi put, morate da naučite o svim karakteristikama po kojima se razlikuju od ostalih rasa pasa.

Dreser mora da poznaje fizičke i psihičke predispozicije pasmine koju obučava.

Ako vam je dresura teška, možete potražiti trenera za pse koji će vam pomoći da obučite svog labradora. Slede koraci koje treba slediti tokom dresure labradora:

1.Rano počnite sa dresurom labradora

Labrador je spreman da počne da uči kao štene. Ako labrador nije rano obučen dok je štene, počeće da razvija loše navike, a što je pas stariji, to će biti izazov promeniti njegovo ponašanje.

Najbolje je započeti sa dresiranjem šteneta kada navrši 8 nedelja. U ovom periodu pas vrlo brzo obrađuje nove informacije, pokušavajući da stvori svoj red iz nereda.

Kada vaš labrador ima 8 nedelja, odmah treba da počnete da iskorenjujete ponašanja za koja ne želite da se pas razvija kako odrasta. Neželjeno ponašanje uklanjate koristeći nežnu disciplinu i namećući rutinu.

Dresuru šteneta možete započeti tako što ćete ga naučiti komandu sedi. Da biste naučili psa da na komandu sedne potrebno mu je pokazati šta se od njega zahteva.

U početku bi mogao biti zbunjen, ali uskoro će shvatiti vezu između reči i komande. To se radi na sledeći način: dreser izgovara komandu “SEDI” (malo povišenim tonom), pa neposredno posle toga jednom rukom pritiska slabine psa terajući ga da savije zadnje noge i da sedne.

To se više puta ponavlja sve dok pas sam ne izvrši tu komandu.

2.Rana socijalizacija

Labrador snažno želi da udovolji ljudima. Trebalo bi da ga naučite kako da se snalazi i povezuje sa ljudima i psima. Budući da je labrador vrlo društvena rasa pasa, rana socijalizacija važna je za njihovo blagostanje.

To znači da bi trebalo da upoznate svog labradora sa što više novih ljudi i mesta dok su štenad. Rana socijalizacija labradora pomoći će mu da stvori samopouzdanje.

3.Koristite nagrade

Štene labradora je nestrpljivo da uči, energični su, privrženi, entuzijastični i vole poslastice koje čine dresuru najboljom metodom dresure.

Nagradite štenad labradora poslasticama i pohvalama kad god pokaže dobro ponašanje, ovo će pomoći psu da ponašanje poveže sa nagradama i podstakne ga da to ponovi.

Ako za dresuru labradora koristite poslastice, koristite male poslastice za nagrađivanje dobrog ponašanja jer labradori  imaju tendenciju da postanu gojazni

Ne zaboravite da psu date komandu, a zatim ga nagradite odmah nakon što izvrši komandu koju ste mu zadali. 

Pas labrador prodaja i cena

Ako tražite štenad labradora, kupite ga od ovlašćenog odgajivača labradora koji može da garantuje da pas neće imati genetske bolesti i da ima dobar temperament. Mnogo je ljudi koji odgajaju ove pse, ali nisu svi ovlašćeni i priznati od nadležnih institucija.

Neki odgajivači imaju za cilj odgajanje savršenog radnog psa, dok drugi žele da psi iz njihovog legla postignu idealnu liniju koju ova pasmina treba da ima kako bi pas mogao da se takmiči na izložbama.

Neki odgajivači teže da ostvare oba cilja.

Kada kupujete štene labradora morate obratiti pažnju na sledeće stvari: 

  • da li je štene labradora na vreme primilo sve vakcine i preparate za čišćenje od crevnih parazita, 
  • poreklo šteneta odnosno njegovih roditelja i 
  • odgajivačnica labradora i odgajivač od koga se štene labradora kupuje.

O pravom uzrastu šteneta za kupovinu vode se rasprave. Prema opštem mišljenju najbolju uzrast šteneta za kupovinu je od osam do dvanaest nedelja. 

Jedno od čestih pitanja prilikom nabavke šteneta je da li kupiti štene labradora sa rodovnikom ili bez njega?

Kada kupujete štene bez rodovnika možete da uštedite malo novca prilikom kupovine, ali kasnije možete snositi posledice, jer niko vam ne može garantovati da ste kupili čistokrvnog psa određene rase.

Kupiti psa sa rodovnikom znači: znati ko su roditelji vašeg psa, kakve su rezultate postigli na takmičenjima, da li je sama krvna linija izložbenog karaktera, stičete mogućnost da dobijete i rodovnike za potomke itd.

Bez obzira da li kupujete psa za sebe kao kućnog ljubimca ili ne, bilo bi poželjno da kupite psa sa rodovnikom. 

Pa koliko košta labrador?

Cena šteneta labradora se kreće između 300 i 700 evra za psa iz odgajivačnice koja ima rodoslov. Mnogi faktori utiču na konačnu cenu psa.

Najvažniji od njih, koji određuju cenu labradora sa rodoslovom, su:

  • boja,
  • starost,
  • pol,
  • karakter,
  • približavanje psa FCI standardu,
  • specifične osobine datog šteneta.

I da zaključimo!

Labradori se izuzetno dobro slažu sa decom i drugim kućnim ljubimcima. Kao i sve pse i njih treba obučiti kako se ponašati sa decom, a decu treba naučiti kako se ponašati sa psom.

Kao i kod svake pasmine, uvek treba da učite decu kako da pristupaju psima i da ih dodiruju i uvek nadgledajte bilo kakvu interakciju pasa i male dece kako biste sprečili bilo kakvo griženje ili povlačenje uha ili repa.

Naučite dete da nikada ne prilazi nijednom psu dok jede ili spava ili da pokušava da mu oduzme hranu.

Nijedan pas, bez obzira na to koliko je prijateljski raspoložen, nikada ne sme ostati sam bez nadzora u društvu deteta.

Ako je labrador bio u kontaktu sa drugim psima, mačkama i malim životinjama i ako je obučen kako da komunicira sa njima, on će biti prijateljski raspoloženi i sa drugim kućnim ljubimcima.

Labradori su sjajni psi koji će se uklopiti u bilo koju porodicu.

Bez obzira da li ste početnik ili iskusan vlasnik, ova rasa je za svakoga. Posvetite svoje vreme druženju i obuci svog psa od malih nogu i uveravamo vas da ćete zauzvrat dobiti poslušnog prijatelja koji će uživati u svakom minutu provedenom s vama i vašom porodicom.