šampon za pse

Kako izabrati najbolji šampon za pse?

Kupanje psa jedna je od najvažnijih obaveza vlasnika kućnog ljubimca. Za borbu protiv prljavštine i bakterija treba vam odgovarajuće sredstvo – kvalitetan šampon za pse.

Šampon za pse posebno je dizajniran kako bi odgovarao njihovoj osetljivoj koži i sprečio moguće infekcije kože. U ovom članku smo šampone za pse svrstali u određene kategorije kako bismo vam pomogli da odaberete pravi šampon za svog kućnog ljubimca.

Zašto je važan šampon za pse?

Šampon za pse je proizvod za negu dlake koji je obično u tečnom stanju i koristi se za čišćenje dlake. Koristi se za uklanjanje nečistoća poput prljavštine i za održavanje zdrave dlake kod psa.

Postoji stotine marki proizvoda za negu pasa prilagođenih jedinstvenim potrebama i kožnim stanjima psa.

Šampon za pse može očistiti dlaku psa od bakterija i insekata, te dodati hranjive materije i vitamine da bi vaš pas bio zdrav. Kako biste odredili koji šampon je najbolji za vašeg psa, uzmite u obzir sledeće faktore:

 1. Stanje kože

Ako vaš pas ima suvu ili kožu koja svrbi i ljuska se, hidratantni šampon je pravi izbor. Izbegavajte mirisne šampone koji često sadrže hemikalije koje mogu dodatno da iritiraju kožu i birajte šampone sa prirodnim sastojcima, kao što su ovsena kaša, med i vitamin E. Ako se stanje kože vašeg psa pogorša, posavetujte se sa veterinarom o medicinskom šamponu i dodatnom lečenju.

 1. Buve i krpelji

Na tržištu postoje različiti proizvodi protiv buva i krpelja koji su dizajnirani tako da eliminišu buve, krpelje i druge parazite. Šampon protiv buva i krpelja može da pruži samo kratkoročnu zaštitu, zato je važno da koristite ovaj tip šampona samo da nadopunite druge mere sprečavanja pojave buva i krpelja.

 1. Štenci

Ako imate štene, potražite šampon koji je namenjen njima. Šamponi za štence obično su nežniji i prave se sa formulom bez suza koja neće iritirati vaše štene ako mu šampon upadne u oči.

 1. Miris

Vlasnici pasa imaju čest problem sa izrazitim mirisom koji prati njihove pse i on po pravilu nije baš prijatan. Za ove pse preporučuje se dezodorirajući šampon.Ovi moćni tipovi šampona mogu eliminisati neprijatne mirise.

 1. Sjaj

Loša ishrana ili narušeno zdravlje psa mogu dlaku vašeg kućnog ljubimca učiniti da izgleda loše i bez sjaja. Zdrav sjaj možete vratiti hranljivim šamponom sa mineralima, vitaminima i proteinima.

 1. Boja

Za pse sa belom ili svetlosmeđom dlakom, na tržištu postoje mnogi specijalni šamponi koji su dizajnirani da spreče da dlaka vašeg psa požuti i koji pojačavaju sjaj dlake psa.

 1. Zamršena dlaka

Ako je dlaka vašeg psa suva ili se lako zapetlja, možda biste trebali uzeti u obzir šampon-regenerator. Za zamršenu ili ućebanu dlaku kod vašeg psa, pokušajte da nanesete poseban balzam nakon šamponiranja dlake kako bi se dlaka snadbela  prirodnim uljima i kako bi se razdvojila.

 1. Pogodnosti

Šamponi za suvo pranje i maramice su savršeni za one pse koji su u pokretu ili ako imate psa koji je posebno neprijatan prema vodine voli vodu.

šampon protiv buva

Kako odabrati šampon za pse?

Psi su jedan od najboljih prijatelja koji svaki čovek može imati. Iako psi održavaju sebe čistim, vlasnici pasa moraju da intervenišu u njihovim postupcima čišćenja zbog boljeg zdravlja pasa.

Na tržištu je dostupno puno proizvoda za negu kućnih ljubimaca, ali proizvod koji je izuzetno bitan je šampon za kućne ljubimce.

Šamponi za pse dolaze u različitim  oblicima i sa različitim sastojcima na osnovu veličine, težine i specifičnih stanja kože psa.

Potrebno je temeljno istražiti koji sve šamponi za pse postoje ili se posavetovati sa veterinarom koja vrsta šampona najviše odgovara vašem psu.

Koje sastojke treba potražiti u šamponu za pse? 

Birajte šampone za pse sa prirodnim sastojcima poput ovsene kaše, aloe vere, biljnih proteina, vitamina i ekstrakata citrusa.

I kao i uvek, pitajte veterinara da vam preporuči pravi šampon u skladu sa specifičnim potrebama vašeg psa.

Bez obzira na potrebe vašeg psa, na policama prodavnice za kućne ljubimce možete pronaći niz prikladnih šampona za pse. Međutim, nisu svi šamponi za pse isti, a postoje i neki koji sadrže sastojke koji mogu nadražiti i naštetiti koži vašeg psa.

Kada kupujete šampon, obavezno pregledajte sastojke navedene na boci pre kupovine. Izbegavajte veštačke mirise i boje koje mogu iritirati oči i kožu psa i potražite šampone za pse sa prirodnim mirisima poput kamilice, lavande, eukaliptusa i citrusa.

Važno je zapamtiti ovo: nikada ne koristite šampone ili balzame dizajnirane za ljude. Ljudska koža ima pH od oko 5,5 do 5,6. S druge strane, koža psa ima viši pH između 6,2 i 7,4, što je čini neutralnijom. 

Otuda čak i šampon za bebe može rezultirati neravnotežom pH kod pasa. Ljudska koža je sastavljena od 10-15 slojeva, dok koža psa ima samo oko 3 do 5 ćelijskih slojeva. Prema tome naša koža je manje osetljiva od kože psa. Šamponi za pse su sačinjeni od sastojaka koji ne samo da prijaju osetljivoj koži, već su i specifični u lečenju bolesti kože.

Potrebe šteneca se poprilično razlikuju od potreba odraslih pasa. Otuda postoji i potreba za posebnim šamponom za štenad. Šampon za štenad sadrži one sastojke koji su nežni, imaju izbalansiran pH koji odgovara koži šteneta i ne izaziva  suze.

Koje su vrste šampona za pse dostupne?

Na raspolaganju je veliki izbor šampona za pse, a mi smo napravili listu koje sve vrste šampona za pse postoje. Predlažemo da se upoznate s vrstama šampona za pse i odaberete najbolji za vašeg ljubimca.

Antifungalni šamponi

Antifungalni šamponi sadrže mikonazol, ketokonazol, hloroheksidin, selen sulfid itd. Oni se koriste kod pasa sa kvasnim gljivicama koje uzrokuju infekcije kod pasa.

Antibakterijski šamponi

Šamponi sa etil acetatom, benzoil peroksidom, triklozanom itd. nazivaju se antibakterijskim šamponima. Koriste se za pse koji su zaraženim bakterijskim infekcijama.

Antipruritski šampon

Antipruritični sastojci poput aloe vere, ovsene kaše, mentola, sumpora itd. pomažu u smanjenju upale i u smirivanju poremećaja kože kod pasa. Šampon na bazi ovsene kaše je prilično koristan u lečenju svih kožnih oboljenja šapa. Pomažu u borbi protiv peruti, masne kože i dobro deluju na sve tipove kože.

Šampon protiv buva i krpelja

Šampon protiv buva i krpelja pomaže u uklanjanju buva ili krpelja koji napadaju kožu psa.  Ovi šamponi su na bazi ulja i u njima se nalaze prirodne materije, tako da možete biti sigurni da uopšte neće naštetiti dlaci i koži vašeg psa. Kako su šamponi za pse protiv buva i krpelja sigurni i netoksični, možete ih koristiti kako biste sprečili da vaš pas dobije buve.

Svi su efikasni, ali vredi isprobati nekoliko šampona protiv buva i krpelja da vidite koji vašem psu najviše odgovara. Šamponb protiv buva i krpelja uvek treba da koristite prema upustvu.

Šamponi za održavanje dlake psa

Šamponi poput antiseboreičnih (sumpor, salicilna kiselina, rafinirani katran…) i umirujući šamponi (badem, pamučno seme, maslina, pamuk i tako dalje) su oni koji održavaju dlaku pas zdravom, a dostupni su sa različitim mirisima i sastojcima.

Šampon bez suza

Šampon bez suza je poput šampona za bebe i treba ga koristiti za štenad, jer su izuzetno blagi, ne izazvivaju suze i dobri su za kožu svakog malog kućnog ljubimca. Šamponi bez suza posebno su formulisani da budu neverovatno blagi i namenjeni su za pse koji su osetljivi na šampone.

Šamponi bez suza trebalo bi da se koriste samo na glavi i licu vašeg psa, ali postoje preporuke da se ovaj šampon može upotrebljavati na celom telu psa jer su na bazi proteina i na taj način poboljšavaju zdravlje i izgled dlake psa.

Medicinski šampon

Specijalni medikamentni šampon je onaj koji propisuje veterinar. Oni pomažu u borbi protiv specifičnih poremećaja kože kod psa. Ako vaš pas pati od iritacije kože ili dlake, tada je medicinski šampon za pse jedina vrsta šampona koju treba da koristite za vašeg psa.

Postoji mnogo različitih vrsta medicinskog šampona, ali svi su dizajnirani da se bave određenim tegobama na koži, poput svraba, suve kože, dermatitisa itd.

Naravno, ovi šamponi pomažu u čišćenju dlake i zaceljuju kožu, ali neophodno je da nakon kupanja šampon dobro isperete, jer može izazvati više problema nego što će ih rešiti ako ga dobro ne isperete. Nikada ne koristite medicinski šampon, osim ako vam to nije rekao veterinar.

Hidratantni šampon

Hidratantni šamponi sa vitaminom E i medom koriste se za borbu prtiv suve i iritirane kože kod psa.

Kondicioni šamponi

Kondicioni šampon je dizajniran da poboljša stanje dlake i kože kod psa. Na raspolaganju su brojni šamponi za kondicioniranje koji se mogu koristiti kod svih pasmina. Napomena: Ova varijanta šampona nije pogodna za pse sa masnom dlakom.

Šamponi sa zdravim sadržajem

Šamponi bogati vitaminima, mineralima i proteinima igraju ključnu ulogu ne samo u tome da povrate sjaj dlake koji nedostaje, već pomažu i u održavanju zdravog igleda dlake kod psa.

Dezodorirajući organski šamponi

Ovi šamponi sadrže ekstrakte cveća, voća i bilja koji pomažu u uklanjanju neprijatnih mirisa i pomažu u dubinskom čišćenju kože i dlake kod psa.

Suvi šamponi za pse

Suvi šamponi za pse na bazi praha pomaže u uklanjanju prljavštine i nečistoće između kupki sa vodom kod svih kućnih ljubimaca.

Ovaj šampon sadrži različite praškaste materije, kao što su kukuruzni skrob, soda bikarbona  koje će apsorbovati suvišna ulja na koži. Ovo nije zamena za stvarno kupanje vašeg psa vodom, već će služiti svojoj svrsi kada je to potrebno.

Šamponi za izbeljivanje i posvetljivanje

Ovi šamponi pomažu u uklanjanju tvrdokornih mrlja i prljavštine kod pasa sa belom dlakom. Treba pažljivo odabrati ovaj šampon kako ne bi sadržao štetnih hemikalija.

Šta treba imati na umu prilikom izbora šampona za pse?

Postoji pet zlatnih pravila kojima se treba voditi prilikom izbora šampona za pse. Ta pravila su sledeća:

 1. Prepoznajte zahteve psa

Na osnovu potreba psa treba izabrati šampon sa određenim sadržajem. Različite vrste šampona gore navedene  će jasno pomoći u ispunjavanju ovog pravila.

 1. Sastojci koje treba izbegavati u šamponima za pse

Tokom određenog vremena, vlasnik psa će znati proizvode i sastojke na koje je njegov ljubimac osetljiv ili alergičan. Pokušajte da izbegavate ove proizvode ili sastojke u proizvodima za negovanje kućnog ljubimca. 

 1. Pregledi proizvoda

Pregledi šampona za pse na internetu olakšavaju stvari put pri odabiru pravih šampona za negu kućnih ljubimaca. Proizvodi sa više od 60% recenzija su najsigurniji i pouzdani brendovi.

 1. Izbegavajte jake šampone na bazi hemikalija

Najbolji šampon je onaj koji ne samo da rešava odrđeni problem, već i ne izaziva nikakve nuspojave poput upale, gubitka dlake itd.

 1. Odlučite se za medicinske šampone

U nekim slučajevima kod ozbiljnijih kožnih oboljenja treba se odlučiti za prave medicinske šampone koje je propisao veterinar.

Koliko često treba kupati psa?

Kupke za pse zavise od nekoliko faktora koji uključuju zdravlje, pasminu, dlaku, veličinu i nivo aktivnosti psa, kao i mesto na kome se aktivnosti psa odvijaju. Najbolji savet o proizvodima za negu pasa i o samom negovanju možete potražiti kod veterinara.

najbolji šampon za pse

O čemu voditi računa prilikom izbora šampona za pse?

Veoma je važno da u potpunosti razumete tip kože i teksturu dlake svog psa kako bi dobio najbolji mogući proizvod za to. Predstavljamo vam mere predostrožnosti koje treba da imate na umu prilikom izbora šampona za pse:

 • identifikujte tip kože svog psa i izaberite proizvod na odgovarajući način. Šampon za pse koji se pogrešno koristi može pogoršati situaciju kod vašeg ljubimca.
 • Ako se koža psa ljuska možda bi trebalo razmisliti o šamponu za suvu kožu ili perut.
 • Ako koža psa deluje masno, tada treba odabrati šampon u skladu s tim.
 • Pre upotrebe šampona treba da uradite mali test kože. Ako šampon ne odgovara koži psa, onda je očigledno da ga ne treba dalje koristiti.
 • Ako ne možete da identifikuje tip kože, trebalo bi da se konsultuje sa veterinarom.
 • Informišite se o alergijama kod psa, ako ih ima. Sastojke šampona treba proveriti pre kupovine da biste znali da li sadrži neku hemijsku supstancu ili sastojak na koji je pas alergičan.

Mere predostrožnosti prilikom upotrebe izabranog šampona za pse

S obzirom da na raspolaganju imate toliko vrsta šampona za pse, vrlo je važno da odaberete pravi šampon za svog psa. Kad konačno odabere odgovarajući šampon, trebalo bi da pažljivo pratite uputstva koja su navedena na pakovanju. Koža psa je osetljiva i česte kupke mogu da pogoršavaju situaciju. Stoga je neophodno slediti upustva date na pakovanju.

Intervale u kojima pas treba da se šamponira treba utvrditi nakon konsultacija sa veterinarom. Takođe se treba pridržavati količine šampona koju ćete upotrebiti za kupanje psa ukoliko je to navedeno na pakovanju. 

Nakon šamponiranja treba voditi računa da na koži i dlaci psa ne ostanu nikakvi ostaci šampona. Ukoliko ostanu to može izazvati svrab ili perut. Takođe, pas ima tendenciju da se očisti posle kupke i ako se ostaci šampona zadrže na psu, on ih može lizanjem uneti u svoj organizam, a to bi moglo da uznemiri probavni sistem psa.

Psi su vesela bića koja mogu da vam poprave dan. Puni su ljubavi i energije i zaslužuju svu ljubav i pažnju koju im neko može pružiti. Odabirom pravog šampona za pse na osnovu ličnih potreba psa poboljšava se celokupno zdravlje kućnog ljubimca. Treba samo imati na umu gore navedene stvari kako bi doneli ispravnu odluku i održali svog psa zdravim iznutra i lepim spolja.