hranjenje štenca

Hranjenje štenca – saveti stručnjaka za pravilnu ishranu

Kako da hranjenje štenca bude adekvatno, kako da odredite tačnu količinu hrane i kako izgleda ishrana prema uzrastu vašeg šteneta?

Nekada su mogućnosti za kvalitetnu ishranu pasa bile daleko ograničenije nego danas, tako da vlasnicima pasa hranjenje štenca nije unosilo toliko nedoumica i predstavljalo posebnu brigu kao što je to slučaj poslednjih godina.

Danas postoji mnogo pet šopova, prodavnica i proizvođača pseće hrane i opreme. Pa tako u moru ponuda vlasnik početnik uglavnom ima dozu nesigurnosti prilikom odabira. 

Kada se sve toliko iskomplikovalo i da li je dobro što je danas situacija potpuno drugačija kada je hranjenje štenca u pitanju?

Hranjene štenca je danas možda komplikovaniji proces u odnosu na godine prošlog veka, ali to je u neku ruku i dobro. Na kraju krajeva, živimo u vremenu unapređivanja tehnologija. U eri unapređivanja, napredovala je i prehrambena industrija kako za ljude tako i za njihove malene ljubimce. 

Današnjica iziskuje od proizvođača da mnogo više brinu o sastojcima i kvalitetu pseće hrane, naročito kada je u pitanju hrana za štenad. 

Kvalitetniji sastojci i specijalne formule prehrambenih proizvoda za pse direktno utiču na zdravlje štenaca pospešujući ga. 

Razumevanje posebnih prehrambenih potreba štenaca je zaista jako važna stvar! To nije samo stvar trenda današnjice i socijalnog prestiža. 

Kada pravilno hranite svoje štene i to odgovarajućim namirnicama, vi od samog starta formirate zdravog ljubimca koji u budućnosti neće imati velikih zdravstvenih problema.

Sva štenad su različita, pa prema tome imaju i različite potrebe. Ukoliko vam hranjenje štenca stvara bilo kakve nedoumice, ako niste sigurni koliko ga često treba hraniti, čime i na koji način, te do kad se upotrebljava hrana za štenad, u nastavku teksta možete pročitati šta na sve ovo kažu stručnjaci. 

Naravno, uvek se možete obratiti svom veterinaru za što adekvatniji savet.

Koja količina hrane je dovoljna mom štencu?

Najčešće pitanje koje zanima sve vlasnike pasa, ali u isto vreme i jedno od onih pitanja na koje nije tako jednostavno dati odgovor. 

Naime, količina hrane se najmerodavnije određuje posmatrajući psa i stanje njegovog tela.

Veličina porcije zavisi od pojedinačnog metabolizma, tipa tela i uzrasta psa, a nutritivne potrebe se razlikuju od psa do psa. 

Ako vaše štene povremeno preskoči ili odbije obrok, to nije ništa alarmantno. To može značiti da je štene spremno da eliminiše jedan dnevni obrok, ili ste jednostavno sipali previše hrane, u tom slučaju sledeći put neka porcija bude manja. 

Takođe, ukoliko je štene na dresuri, a za dresuru koristite poslastice kao stimulaciju i nagradu, vodite računa da količinu poslastica uklopite sa dnevnim obrocima. Potrudite se da slatkiš bude što manji. 

Koliko često treba da hranim štene?

Kada je u pitanju hranjenje štenca ne može se zaobići ni pitanje koliko ga često treba hraniti? 

Štenci su po potrebama jako slični ljudskim bebama, naime, u početku samo spavaju i ručkaju. U prvim nedeljama im je potrebno više manjih obroka dnevno. Kasnije se ta količina smanjuje shodno uzrastu.

U zavisnosti od rase i nutritivnih potreba psa, učestalost hranjenja je, kao i količina hrane, individualna stvar. Najbolje smernice daće vam veterinar ili uzgajivač.

Napomena: Većina pasa brzo završi svoj obrok, ali postoje i oni izbirljiviji koji mrljave i odugovlače. Kako biste obeshrabrili izbirljive navike sa hranom, stručnjaci savetuju da servirana hrana psu ne ostaje duže od 10, 20 minuta.

Budući da hranjenje (odnosno količina i učestalost hranjenja) najviše zavisi od uzrasta, pitali smo stručnjake kako bi trebalo da izgleda hranjenje štenca u prvih godinu dana života.

hranjenje štenaca bez majke

5 važnih smernica za hranjenje štenca!

Evo nekoliko konkretnih smernica stručnjaka koji će vam pomoći da se što bolje snađete u ulozi vlasnika psa:

 1. Izbegavajte da štenetu bacite komad hrane kao znak pozdrava kada se vratite kući. Osim što mu narušavate izbalansirane obroke, štene može razviti osećaj anksioznosti u iščekivanju vašeg povratka kući. Mnogo bolje rešenje u iskazivanju naklonosti bilo bi pomaziti psa prilikom susreta ili se sa njim poigrati.
 2. Ukoliko zdravstveno stanje šteneta to zahteva, na tržištu možete pronaći takozvanu “medicinsku” hranu (konzerviranu ili u granulama) koja je namenjena hranjenju psa sa bolestima bubrega, srca, dijabetesom i drugim oboljenjima. Ovu vrstu hrane nikada nemojte davati psu na svoju rurku i bez recepta veterinara! Neki suplementi mogu psu naneti više štete nego koristi!
 3. Kada se odlučujete za način ishrane šteneta, prvo potražite savet svog veterinara. Jednom kada utvrdite formulu i plan ishrane, držite ih se! Iznenadne promene u hrani kod pasa mogu izazvati probleme sa varenjem.
 4. Mali komadi šargarepe ili jabuke zdrave su niskokalorične grickalice koje svaki pas voli.
 5. Sveža voda u čistoj posudi štencima mora biti dostupna u svakom trenutku.

Da vidimo u nastavku kako hraniti štence prema uzrastu i u slučaju da nije pored majke!

Hranjenje štenaca bez majke

Iako je uloga majke u prvim danima života štenaca jako važna, neretko se dešava da je mama usled neke bolesti sprečena da obavlja svoju dužnost. Takođe se dešava i da majka ugine, ili jednostavno da se štenci iz nekog razloga prerano odvoje od nje.

Šta raditi u tom slučaju i kako hraniti štene bez majke, saznajte u nastavku.

Jako je važno da štene kao zamenu za majčino mleko dobije adekvatnu formulu koja je specijalno napravljena da oponaša dragoceni nutritivni sadržaj tog mleka.

Formula mora imati savršeno izbalansiran odnos proteina, masti, minerala i vitamina. 

Specijalno dizajnirane formule mleka za štenad možete pronaći u pet šopovima, kao i flašice koje će vam olakšati hranjenje. Hranjenje štenca obavljajte na svakih nekoliko sati u toku dana. 

Imajte na umu da kravlje mleko ne može zameniti formulu, a i veterinari ga ne preporučuju kao opciju.

Hranjenje štenca u prvih 6 nedelja života zavisi od majke

Tokom prvih četiri do šest nedelja života hranjenje štenca je posao majke. Naime, u ovom periodu života najbolja ishrana za štene je majčino mleko.

Prema tome, bilo bi dobro ne odvajati ih od majke u ovom periodu kako bi im bilo omogućeno da redovno sisaju. 

Majčino mleko predstavlja najbolju ishranu jer sadrži hormone koji proizvode antitela koja grade imunitet šteneta. Ova antitela će smanjiti buduće rizike od raznoraznih oboljenja. 

Tokom ovih mesec dana štenci će veći deo provoditi spavajući, oko 90% vremena, a ostalih 10% potrošiće na sisanje mame. Podoj bi trebalo obaviti jednom u dva sata. Jedan podoj može trajati i do 30 minuta. 

Hranjenje štenca od 6. do 12. nedelje života

Ovo je period kada polako možete početi sa davanjem nemlečne pseće hrane za štence. Proces mora biti postepen, odnosno prateći potrebe psa, nekoliko mlečnih obroka u toku dana zamenite čvrstom hranom za štenad. Mlečni obroci će i dalje biti zastupljeni u ishrani samo u manjoj količini.

Četiri nemlečna obroka u ovom uzrastu biće sasvim dovoljna da zadovolje sve nutritivne vrednosti koje su vašem ljubimcu neophodne za neometan rast i razvoj.

Jako je važno napomenuti da kada pređete na čvrstu hranu, ne prelazite odmah na hranu za odrasle pse! Hrana za odrasle pse neće imati sve nutrijente da zadovolji potrebu šteneta koje, u prvim nedeljama svog života, ubrzano raste. Takođe, rizikujete mnoge zdravstvene komplikacije.

Hranjenje štenaca od 3 meseca

Ovo je već uzrast kada su štenci u potpunosti prešli na nemlečnu ishranu. Upravo zbog toga, hranjenje štenca od tri meseca mora biti uravnoteženo, dobro izbalansirano i redovno. 

Kada je štene napunilo tri meseca, vreme je da flašicu zameni svojom zdelicom u kojoj ćete tačno moći da odredite količinu servirane porcije. Pre nego je ljubimcu ponudite, hranu držite neko vreme na sobnoj temperaturi. 

Hrana mora biti visokokvalitetna! Ukoliko, ipak, kupovnu hranu želite da zamenite domaćom organskom hranom, prvo se posavetujte sa veterinarom. 

Ono što je sigurno je da osnovna hrana mora biti meso (70% ishrane). Takođe je moguće u ishranu uključiti fermentisane mlečne proizvode, jaja (kuvana ili sirova žumanca), kuvanu ribu, povrće, voće i kašu.

Hranjenje štenca od tri meseca vrši se pet puta dnevno u intervalima od 4 sata pauze između obroka. No, potrebe štenaca su različite i na njih utiče mnogo faktora. 

Jedan od glavnih faktora za određivanje količine hrane je veličina rase psa. Po pravilu, ukoliko koristi ljudsku hranu, količina koju bi štene smelo da pojede u toku dana jednaka je procentu od 5% njegove ukupne težine.

Kako kuca bude rasla obroci će se postepeno smanjivati, tako da će štene sa 6 meseci umesto pet obroka dnevno imati oko 3 obroka.

Hranjenje štenaca od 6 do 12 meseci

U ovom životnom dobu većina pasa je sterilisana, pa samim tim psi imaju smanjenu potrebu za energijom. Upravo je ovo razlog da se obroci smanje na dva dnevno. 

U zavisnosti od rase pasa, u ovom uzrastu neki psi polako prelaze na hranu za odrasle pse. Male pasmine na hranu za odrasle pse pređu sa otprilike 7 do 9 meseci, dok veće pasmine to mogu učiniti tek sa 12, 13, a neke, čak, i sa 14 meseci.

Ne žurite sa prelaskom na hranu za odrasle pse, bolje je da pas bude i duže vreme na hrani za štence nego je ukinuti pre vremena.

Nakon što navrši godinu dana života, kuca se smatra odraslim psom. Prema tome, hrani se dva puta dnevno hranom koja je namenjena odraslim psima.

Kada preći sa hrane za štence na hranu za odrasle pse?

Nakon navršenih godinu dana, vaše štene je spremno za prelazak na hranu za odrasle pse. Ali, prilikom ovog procesa morate biti veoma pažljivi!

Promena hrane mora se vršiti postepeno i malo po malo. 

Izbegavajte nagle promene hrane jer to može narušiti digestivni trakt kuce. Proces prilagođavanja na novu vrstu hrane mora trajati nekoliko dana.

Najbolje bi bilo da razgovarate sa vetertinarom na ovu temu, jer on će vam pored preporučene najbolje hrane za vašeg ljubimca dati i najbolje smernice kako da je uvedete u ishranu psa.

Koja hrana je najbolja za moje štene?

Danas na tržištu ima zaista pregršt đakonija za kućne ljubimce, pa nije ni čudo što su vlasnici sve češće u dilemi šta kupiti. Proizvođača ima raznih, pa tako i hrane različitog kvaliteta. Kako biste bili najsigurniji šta je najbolje za vašeg ljubimca, najbolje rešenje je da se posavetujete sa stručnim licem. 

Hranjenje štenca ne treba uzimati zdravo za gotovo jer mu ishranom stvarate osnov za bezbrižnu i zdravu budućnost.

Mnoge kompanije koje se bave proizvodnjom pseće hrane sarađuju sa stručnjacima za hranjenje pasa i veterinarima kako bi napravili što kvalitetniju formulu za vašeg ljubimca.

Pa je tako danas dostupna specijalna hrana namenjena hranjenju štenaca velikih i malih rasa od prvih nedelja života, kao i mlečna formula koju možete psiću davati od prvog dana ako za to ima potrebe. 

Konzervirana, vlažna hrana je najskuplja za hranjenje, ali je psi smatraju najukusnijom. Ipak, kada kupujete konzerviranu hranu morate obratiti pažnju na količinu mesa koju sadrži, kao i koje još sastojke ima u sebi. Meso je btino, ali samo ono neće zadovoljiti sve nutritivne potrebe jednog šteneta. 

Granule ili suva hrana su dosta ekonomičnije i praktičnije za hranjenje štenca jer se preciznije može utvrditi količina porcije. Proizvode se za pse svih veličina i uzrasta. 

Neki vlasnici pasa tvrde da granule pomažu i u očuvanju zdravlja zuba i desni ljubimca jer stvaraju trenje prilikom žvakanja. 

Granule takođe, možete navlažiti vodom ili sa malo konzervirane hrane kako bi bile ukusnije i primamljivije vašim štencima.

Hrana za male rase i velike rase štenca

Logično je da postoje razlike između hranljivih potreba pasa malih i velikih rasa, i to posebno važi kada su u pitanju štenad. 

Odrasli psi koji teže manje od 20 kilograma smatraju se psima male rase. Štenci malih rasa rastu brzo, a “punoletstvo” mogu dostići i sa 9 meseci. 

Štenad velikih rasa (kada odrastao pas teži 20 kilograma i više) rastu sporije i svoju potpunu zrelost i veličinu dostižu od 15 do 24 meseca. 

Najbolja hrana za štenad malih rasa

Velika je zabluda misliti da zbog veličine malih pasmina hranjenje i održavanje ide lakše nego kod većih rasa pasa. Štaviše, male pasmine su veoma zahtevne, naročito rase koje popularno zovemo “igračkama” i strogo treba voditi račina kada je u pitanju ishrana kako bi se sprečila hipoglikemija.

Hipoglikemija je stanje koje ukazuje na smanjenu količinu šećera u krvi. Štenad malih rasa su sklona razvoju ovog stanja zbog svog ubrzanog metabolizma i niskih rezervi šećera i masti u organizmu. 

To znači da koju god vrstu hrane da odaberete za štenad malih rasa, morate strogo voditi računa da hrana bude visokokalorična. Obroke bi trebalo davati 4 do 6 puta dnevno. 

Stručnjaci savetuju, da dok su ova štenad jako mala pažljivo ih pratite i nadgledate kako biste na vreme primetili eventualne simptome hipoglikemije.

Najbolja hrana za štenad velikih rasa 

Štenad velikih rasa posebnu pažnju zahtevaju kada je u pitanju vreme obroka. Ova štenad rastu mnogo brže od štenaca malih pasmina. Na primer, štene velike pasmine koje je rođeno sa 1kg, za 18 meseci može dostići svoju potpunu težinu koja recimo može iznositi 95 kilograma (šarplaninac). 

Ova ubrzana stopa rasta znači da su štenad velikih rasa pasa vrlo osetljiva na unos hranljivih sastojaka i kalorija. Neravnoteža, nedostaci, kao i višak, negativno utiču na zdravlje vašeg velikog šteneta. 

Prebrzi rast nije zdrav za štenad jer dovodi do ortopedske bolesti koja može da izazove:

 • Hipertrofičnu osteodistrofiju
 • Osteoporozu
 • Probleme sa hrskavicama
 • Displaziju kuka 

Prema tome ishrana ima veoma važnu ulogu za njihov pravilan rast i razvoj. Najbolje bi bilo koristiti ishranu namenjenu isključivo štencima velikih rasa pasa. Ona je napravljena tako da zadovolji sve njihove potrebe kako bi sprečila razvoj pomenutih bolesti.

Njihova ishrana zahteva:

 • Smanjen unos masnoća
 • Smanjen unos kalcijuma
 • Smanjen unos fosfora
 • Smanjen unos vitamina D

Iako možete pomisliti da im je veća količina kalcijuma i fosfora potrebna zbog ubrzanog rasta kostiju, naučna istraživanja su dokazala da upravo ova dva elementa izazivaju ortopedske bolesti.

Ograničavanje unosa kalcijuma, fosfora i vitamina D pomaže u smanjenju rizika od ortopedskih bolesti kod štenaca, a ograničavanje broja kalorija u ishrani pomaže u usporavanju rasta.

Štene velikih rasa trebalo bi hraniti manjim obrocima više puta u toku dana. Jako je važno pratiti njihov razvoj i težinu kako biste bili sigurni da njihovo zdravlje nije ugroženo.

Da biste znali pravilan raspon težine za rasu vašeg psa najbolje je posavetovati se sa veterinarom.

hranjenje štenaca od 3 meseca

Važno je da pratite težinu i rast šteneta

Praćenje rasta i razvoja kao i redovno merenje kilaže šteneta jako je važna kako biste znali da psić ne razvija neki zdravstveni poremećaj. Danas postoje štampani grafikoni rasta i težine koji će vam olakšati ovaj posao. Grafikone možete naći i na internetu. 

Štene merite jednom nedeljno, te njegov napredak beležite upoređujući ga sa tabelama težine odgovarajuće rasi. Na ovaj način lakše i pravilnije ćete prilagoditi unos hrane koja će obezbediti prosečnu stopu rasta.

Možda se pitate kako izmeriti štene koje se konstantno migolji i beži sa vage? Jednostavnije je nego što mislite. Prvo vi stanite na vagu i izmerite svoju težinu, nakon toga stanite sa štenetom u rukama. Razlika koju na ovaj način dobijete je upravo težina vašeg štenca.

Strogo vodite računa o kilaži psa! Mladi pas koji ima prekomernu kilažu vrlo lako će razviti ortopedske bolesti zbog nezrelosti zglobova. A gojaznost, takođe, može dovesti do bolesti srca, dijabetesa, bolesti drugih organa, kao i do opšte letargije psa.

Da li štenetu mogu dati malo ostataka od ručka?

Koliko god vas štene gledalo molećivim pogledom dok ručate, pokušajte da izbegavate da mu bacate ostatke sa stola. Ovaj ritual će mu brzo preći u naviku i za kratko vreme imaćete gojaznog psa sa zdravstvenim problemima.

Stalno čašćavanje ljudskom hranom može narušiti ravnotežu nutrijenata, a određeni začini iz ljudske hrane mogu psu izazvati problem sa varenjem. 

Molećivo “prosjačenje” hrane nije test vaše ljubavi, već urođena navika u genima psa uz pomoć koje je u davnimama preživljavao. Pas koji je najtužnije molio, dobijao je najviše hrane. 

Prema tome, uvek ovo imajte na umu! Nije gladan i niste zlotvor ukoliko ne delite svoju hranu sa ljubimcem. Vi mu zapravo činiti dobro i odgovoran ste vlasnik!

Briga i nega pasa zahteva svestan napor svih članova domaćinstva. Program hranjenja štenaca koji je preporučen od strane stručnjaka mora biti u potpunosti ispoštovan od strane svih članova porodice. Jedino na ovaj način uspećete u zajedničkom cilju pravilnog odgajanja štenca.

Ishrana i pravilno hranjnje štenca utiče na dužinu i kvalitet života vašeg čupavog prijatelja, uvek to imajte na umu!