trovanje pasa

Kako da prepoznate simptome trovanja pasa?

Trovanje pasa je najgori strah vlasnika kućnih ljubimaca. Ako se pojave simptomi trovanja, morate brzo reagovati, jer svaki minut je važan.

Može se desiti da pas pojede nešto što je opasan sastojak i može ugroziti zdravlje vašeg ljubimca. To može biti trovanje pasa hranom, pesticidima, trovanje pasa lekovima itd.

Kada je u pitanju život vašeg psa u ovakvim situacijama svaki minut je važan i svi želimo istu stvar, da naš pas ostane živ!

Zato pažljivo pročitajte simptome trovanja pasa i budite spremni za situaciju koju niko ne želi, a to je trovanje pasa. 

Trovanje pasa simptomi

Poznavanje simptoma trovanja kod pasa moglo bi spasiti život vašeg ljubimca. Naučite koji su to znaci upozorenja kada je u pitanju trovanje pasa i odmah potražite pomoć veterinara.

Simptomi su različiti, a brzina kojom će se ispoljiti simptomi trovanja zavise u velikoj meri od vrste otrova. 

Simptomi trovanja pasa mogu pratiti sledeće promene!

Gubitak apetita

Prvi signal za mnoge bolesti pasa je gubitak apetita kod vašeg psa.

Vaš pas možda neće biti zainteresovan da pojede svoj obrok ili čak svoju omiljenu užinu, ali ako vaš pas preskoči jedan obrok i ne pokaže druge simptome, to uglavnom nije razlog za zabrinutost. Međutim, ako vaš pas preskoči više obroka i/ili ima druge simptome, odmah se obratite svom veterinaru.

Mučnina

Mučnina je jedan od znakova trovanja pasa, a kod vašeg psa može doći čak i do pojave pene na ustima.

Povraćanje

Povraćanje kod pasa se može javiti sa ili bez prisustva krvi, jer toksini, kao što je otrov za pacove, izazivaju unutrašnje krvarenje.

Ako vaš pas povraća, obavezno uzmite uzorak da biste isti odneli svom veterinaru. Vaš veterinar će moći da na osnovu uzorka utvrdi čime je pas otrovan.

Napomena: Nikada ne smete izazivati povraćanje kod psa bez odobrenja vašeg veterinara. Kako bi se izazvalo povraćanje, mogu se koristiti priručna sredstva kao što su: 3% rastvor hidrogen peroksida ili rastvor soli u vodi.  Povraćanje treba izazvati samo u slučajevima kada je pas pri potpunoj svesti i u stanju da guta.

U suprotnom to nemojte raditi!

Proliv

Proliv se može javiti kod psa sa ili bez krvarenja, jer je krvarenje ponekad unutrašnje. Možda ćete primetiti da je stolica vašeg psa crne, zelene ili žute boje. Proliv kod pasa često izaziva velika količina vode u organizmu vašeg ljubimca, koja pokušava da izbaci toksine iz organizma. 

Osip ili iritacija

Osip ili iritacija javljaju se kada toksin uđe u krvotok psa preko kože. To se obično dešava kada vaš pas dođe u kontakt sa nekom otrovnom biljkom i tada može doći do osipa ili iritacije na mestu gde je njegovo telo dotaklo otrovnu biljku.

U ovom slučaju kod psa ćete primetiti: 

 • crvenu, iritiranu kožu,
 • oticanje,
 • kontinuirani svrab,
 • prišt ispunjen tečnošću.

Letargija

Letargija se javlja kao još jedan od simptoma trovanja pasa. Primetićete ekstremni nedostatak energije kod vašeg psa, a ako se ovakvo stanje nastavi i posle 24 časa ili ako vam se čini da je vaš pas letargičan, a letargiju prati povraćanje i/ili dijareja, odmah se obratite veterinaru.

Gubitak ravnoteže i dezorjentacija

Ovaj simptom je pokazatelj da je uneti toksin zahvatio mozak vašeg psa. U ovim slučajevima dešava se da vaš pas naleće na predmete, pada ili teško hoda.

Drhtavica ili napadi

Drhtanje kod pasa ili napadi mogu biti još jedan znak da su toksini dospeli do mozga. Za vreme napada, vaš pas može:

 • izgubiti svest,
 • zgrčiti se, 
 • imati nekontrolisana stolicu i mokrenje.

Teško disanje

Usporavanje rada srca može uzrokovati nakupljanje tečnosti u plućima što dovodi do otežanog disanja.

Osetljivost na svetlo

Neki otrovi mogu psa učiniti osetljivim na svetlo i tada će vaš pas tražiti tamno mesto za odmor. Otrov koji utiče na nervni sistem može da izazove osetljivost na svetlo, a pored toga, vaš pas može biti osetljiv i na dodir i na zvuk.

Početak otkazivanja organa

Bubrezi, jetra, srce i drugi organi kod psa, usled delovanja toksina, mogu početi da otkazuju.

trovanje pasa lekovima

Gubitak svesti

Gubitak svesti je ozbiljan znak kada je trovanje pasa u pitanju. Ako vaš pas izgubi svest:

 • Stavite ruke na njegovo srce i proverite da li se osećaju otkucaji srca,
 • Odmah se obratite svom veterinaru.

Koma

Ovo je najozbiljniji znak, ali ne odustajte ako je vaš pas u komi. Veterinar vam i dalje može pomoći čak i ako je vaš pas stigao u stanje kome. Veterinar će obaviti više testova kako bi utvrdio najbolji metod da pomogne vašem psu.

Smrt

Smrt je poslednja faza trovanja. Ako odmah ne kontaktirate veterinara, vaš pas može umreti. Zbog toga je važno prikupiti što više informacija o simptomima kod vašeg psa, prikupiti uzorak stolice/povraćanja i utvrditi od čega se vaš pas otrovao.

Postoji mnogo otrova koji mogu naštetiti vašem psu. Međutim, otrovi koji mogu da dovedu do smrtnog ishoda su:

 • otrovi za glodare,
 • pesticidi,
 • lekovi.

Ako vaš pas pokazuje simptome trovanja, odmah preduzmite sledeće korake:

 • pokušajte identifikovati sa kojim otrovom je vaš pas mogao doći u kontakt, 
 • odmah pozovite veterinara i potrudite se da opišete tačne simptome,
 • pridržavajte se uputstava koje dobijete od veterinar, a većina veterinara će vas savetovati da se suzdržite od izazivanja povraćanja, jer to u stvari može pogoršati situaciju,
 • odmah odvedite psa na lečenje, osim ako vaš veterinar ne savetuje drugačije.

U nastavku se upoznajte sa najčešćim mogućim izazivačima trovanja pasa.

Trovanje pasa hranom

Trovanje pasa hranom je jedan od najčešćih zdravstvenih problema koji se viđa u veterinarskim ambulantama i obično je posledica konzumiranja pokvarene ili kontaminirane hrane.

Smeće je jedan od najčešćih izvora trovanja hranom kod pasa. Najčešće situacije u kojima se pas može otrovati jeste kada kopa po smeću, kad jede hranu koju nađe na ulici ili ukoliko jede leš uginulih životinja. Međutim, vaš pas se može otrovati i ako jede hranu koja se koristi u ishrani ljudi, a koja nije pogodna za njihov probavni sistem.

Hrana koju koriste ljudi, a koja je toksična i koja nikad ne bi trebala da bude dostupna psima je:

 • čokolada, bombone i slični slatkiši,
 • žitarice u svim oblicima (hleb, kiselo testo, pecivo…),
 • koštunjavo voće (bademi, orasi, pistaći, indijski orah…),
 • sveže i suvo grožđe, 
 • crni i beli luk,
 • alkoholna pića i napitci sa kofeinom,
 • obroci u kojima ima pečuraka, jaja, paradajza, krompira ili mleka u većoj količini,
 • sirova riba ili sirova jaja. 

Ukoliko primetite simptome trovanja hranom kod vašeg psa, koji se javljaju kao stomačni problemi praćeni dijarejom i povraćanjem, obavezno se obratite veterinaru.

Trovanje pasa lekovima

Postoje dve situacije koje dovode do trovanja lekovima kod pasa:

 1. Bilo koja doza leka koji je namenjen ljudima, bilo da je prepisana ili bez recepta, može imati štetne efekte kod psa i
 2. Predoziranje lekovima koje je veterinar prepisao vašem psu.

Trovanje pasa lekovima se može dogoditi pogrešnim odlukama vlasnika, kao što je davanje psu leka protiv bolova, a koji je namenjen ljudima ili slučajnim gutanjem lekova iz boce koja je ostavljena otvorena.

Mnoge tablete su slatkog ukusa i vaš pas ih može smatrati poslasticom. Obe situacije mogu imati ozbiljne posledice i vašem psu će biti potreban hitna pomoć od strane veterinara.

U zavisnosti od leka i unete količine u organizam psa, može doći do ozbiljne bolesti, pa čak i smrti.

Neki od najčešćih i najštetnijih lekova koji mogu izazvati trovanje kod vašeg psa su:

 1. Nesteroidni protivupalni lekovi, poput aspirina, ibuprofena ili naproksena, koji mogu izazvati čir na želucu kod psa i crevima ili otkazivanje bubrega.
 2. Antidepresivi koji mogu izazvati povraćanje i u ozbiljnijim slučajevima serotoninski sindrom – opasno stanje koje podiže temperaturu, utiče na rad srca i krvni pritisak.
 3. Izoniazid, lek protiv tuberkuloze. Čak i jedna tableta može izazvati probleme kod psa. Znakovi trovanja uključuju napade i komu.

Ako znate da se vaš pas otrovao lekovima, to će značajno pomoći u dijagnostici. Kod veterinara ponesite bočicu sa lekovima za koje mislite da je vaš pas progutao, tako da veterinar može da proveri tačne sastojke leka i dozu.

Izuzetno je korisno znati tačno vreme kada se trovanje dogodilo, ali ako niste videli kada je vaš pas progutao lek, važno je imati na umu kada su simptomi postali očigledni, kao i tačnu prirodu i težinu simptoma. Veterinar će pregledati vašeg psa: vitalne znake, krvni pritisak, rad srca i telesnu temperaturu.

Često se rade analize krvne slike i urina kako bi se utvrdio stepen toksičnosti. Mnogi lekovi mogu da prouzrokuju otkazivanje bubrega ili jetre, pa se mogu uraditi dodatni testovi kako bi se utvrdila funkcija ovih organa. 

Za trovanje koje se nedavno desilo veterinar će izazvati povraćanje kod vašeg psa ili će mu dati aktivni medicinski ugalj.

Aktivni medicinski ugalj će se vezati za lek u gastrointestinalnom traktu vašeg psa i pomoći da spreči njegovu apsorpciju. Može biti potrebno nekoliko doza aktivnog medicinskog uglja koje se daju u dužem vremenskom periodu. Tečnost se daje u gotovo svim slučajevima trovanja lekovima.

Ovo će pomoći u održavanju krvnog pritiska, kao i razblaživanju leka i bržem ispiranju iz organizma vašeg psa, a mogu se davati lekovi koji podržavaju rad srca i disanja. 

Oporavak psa će zavisiti od vrste leka i količine koja je uneta. Neki psi se mogu oporaviti od vrlo teškog oblika predoziranja ako ih vlasnici odmah odvedu kod veterinara.

Prevencija trovanja lekovima je najbolji oblik zaštite. Uvek postupajte razumno sa lekovima vašeg psa: dajte samo propisanu dozu i izbegavajte davanje svega što je namenjeno ljudima. Ostale zaštitne mere uključuju držanje lekova u zaključanom ormaru ili na visokoj polici do koje vaš pas ne može doći. 

Trovanje pasa pesticidima

Pesticidi su izuzetno rasprostranjeni i nalaze se na raznim mestima kao što su kuće, garaže, farme, šupe, dvorište i biljke.

Pesticidi se ne smeju koristiti na otvorenom kada je pas prisutan, jer je to jedan od načina da se vaš pas otruje. Ako je pas došao u dodir sa vrlo malom količinom pesticida, može doći do iritacije i ne mora biti razlog za uzbunu.

Međutim, ako pas pokazuje bilo kakve simptome trovanja ili ako znate da je vaš pas bio izložen pesticidima, neophodno je da ga što pre odvedete kod veterinara. 

Trovanje pesticidima kod pasa nastaje kao posledica gutanja ili udisanja različitih oblika pesticida. Postoji mnogo vrsta pesticida, a neki od njih su: 

 • herbicidi koji se koriste za suzbijanje neželjenih biljaka,
 • insekticidi koji se koriste za suzbijanje štetnih insekata,
 • rodenticidi koji se koriste za suzbijanje glodara i
 • fungicidi koji se koriste za suzbijanje gljiva.

Uzrok trovanja pesticidima kod pasa je zbog gutanja ili udisanja određene vrste pesticida. Trovanje pasa pesticidima negativno utiče na psa tako što loše utiče na centralni nervni sistem, izaziva opekotine na koži ili ustima i deluje na druge organe kao što su srce, jetra i bubrezi.

Ako sumnjate da je vaš pas došao u kontakt sa nekim pesticidom, odmah ga odvedite kod veterinara. Veterinar će uraditi kompletan pregled uključujući analizu krvi i urina.

Rezultati će se koristiti za procenu funkcije bubrega, pankreasa i jetre vašeg psa. Drugi veoma važan deo procene vašeg psa biće pažljivo praćenje njegovih kliničkih znakova. Ako ste potpuno sigurni kojom vrstom pesticida se otrovao vaš pas, veterinar će možda izabrati da započne lečenje odmah, dok čeka rezultate ispitivanja. 

U zavisnosti od vrste pesticida i težine stanja u kom se nalazi vaš pas, veterinar će započeti lečenje.

Lečenje može uključivati sledeće metode: uklanjanje pesticida sa kože i krzna vašeg psa kupanjem, izazivanje povraćanja kod vašeg psa i aktivni medicinski ugalj. Veterinar će doneti odluku o vrstama lekova koji su potrebni kada je u pitanju trovanje psa pesticidima. 

Može se sprovesti i terapija kiseonikom, koja pomaže psu da lakše diše ukoliko ima respiratorne probleme.  

Oporavak zavisi od vrste pesticida, unete količine i vremena reakcije na trovanje. Ako je vaš pas pozitivno reagovao na lečenje, vaš veterinar će želeti da ga budno prati najmanje 24 sata. Lekar će vam reći sve informacije koje su vam potrebne u vezi sa oporavkom i prognozama kod vašeg psa. 

Pošto postoji mnogo vrsta pesticida, težina toksičnosti će se razlikovati, kao i proces oporavka. Ako se vaš pas oporavlja kod kuće, važno je kontaktirati veterinara u slučaju da se pojave neki simptomi koji predstavljaju razlog za uzbunu. Vaš veterinar će vam dati uputstva o nezi i brizi i takođe će želeti da psa vidi na naknadnom pregledu kako bi bio siguran da se pravilno oporavlja.

Trovanje pasa otrovom za pacove

Otrovi za suzbijanje glodara se jednim imenom nazivaju rodenticidi. Ako ih psi pojedu, mogu izazvati ozbiljne probleme.

Simptomi zavise od samog otrova, a znakovi se mogu javiti čak i nekoliko dana nakon konzumiranja. Dešava se da pas u nekim slučajevima nije bio direktno izložen otrovu, već je pojeo otrovanog glodara.

Tri najčešće vrste otrova za glodare koji su toksični za pse su: kolekalciferol (vitamin D3), brometalin i antikoagulantni rodenticidi. 

Kolekalciferol podiže nivo kalcijuma i fosfora u organizmu psa, što može dovesti do otkazivanja bubrega i smrti ako se ne leči pravilno i na vreme. Trovanje brometalinom utiče na mozak, dok trovanje pasa antikoagulantnim rodenticidima izazivaju unutrašnje krvarenje kod psa. Kako bi lečenje bilo uspešno potrebno je utvrditi tačnu vrstu rodenticida. 

Ukoliko mislite da se vaš pas otrovao rodenticidima obavezno se obratite veterinaru. Što pre veterinar sazna koji je otrov progutao vaš pas, pre će početi sa lečenjem.

Psi koji su otrovani kolekalciferolom pokazaće simptome u roku od 36 sati. Psi koji su bili izloženi brometalinu obično pokazuju simptome u roku od 1-7 dana od gutanja otrova.

Veterinari obavljaju analizu jetre, bubrega, mozga ili masti kako bi utvrdili da li je bromethalin prisutan u organizmu psa. Trovanje antikoagulantnim rodenticidom može se dijagnostikovati na više načina, uključujući analizu stomačnog sadržaja psa  kako bi se potvrdilo da je pas progutao otrov.

Ako ste apsolutno sigurni da se vaš pas otrovao kolekalciferolom od izuzetne je važnosti osigurati da unosi dovoljno vode, a veterinar će psu dati diuretike i lekove za snižavanje nivoa kalcijuma u ​​organizmu psa. 

Da bi se sprečilo otkazivanje bubrega, najvažnije je započeti lečenje što pre. Prvi korak u lečenju trovanja brometalinom je dekontaminiranje probavnog trakta psa, što uključuje izazivanje povraćanja, a zatim primenu tečnosti i lekova kako bi se smanjio rizik od oticanja mozga.

Pošto antikoagulantni rodenticidi mogu izazvati krvarenje, tretman uključuje injekciju vitamina K1 za pse i transfuziju krvi.

Nakon prva dva ili tri dana, koji su najvažniji kada se radi o trovanja psa kolekalciferolom, vaš veterinar će nadgledati nivo kalcijuma i fosfora u periodu od 2-6 nedelja nakon trovanja ili dok se nivo kalcijuma i fosfora ne vrati na početnu vrednosti.

Bubrežna funkcija će se pratiti i tokom tog perioda. Kada su u pitanju antikoagulantni rodenticidi, u zavisnosti od težine trovanja, vaš pas se može oporaviti u periodu od jedne nedelje do jednog meseca. U tom vremenskom periodu od vitalnog je značaja pratiti njihovo stanje i prijavljivati sve znakove bolesti veterinaru. 

trovanje pasa simptomi

Trovanje pasa oporavak 

Terapiju kod trovanja prepisuje veterinar i sprovodi se uglavnom kod kuće. Takođe se preporučuje i prilagođena ishrana, mirovanje i uklanjanje spornih supstanci iz okoline ljubimca.

U terapiji kod trovanja koriste se protivotrovi, aktivni medicinski ugalj, lekovi protiv dijareje, povraćanja i povišene temperature, nadoknada tečnosti infuzijom i korekcija ishrane.

Proces oporavka zavisi od ozbiljnosti samog stanja, kao i veličine i starosti životinje, stanja organa i pethodnih hroničnih oboljenja. U proces oporavka ulazi i simptomatska terapija. 

U zavisnosti od vrste otrova i unete količine otrova u organizam vašeg psa, može doći pojave ozbiljnih bolesti, pa čak i smrti. Međutim, ako se reaguje na vreme primenom adekvatne terapije koja je prepisana od strane veterinara i rizik od dodatnih komplikacija će se smanjiti.

Oporavak neće biti dug i vaš pas će se brzo vratiti svojim igranjem.

Prevencija je najbolja stvar kojom možete da zaštitite svog psa. Međutim, trovanje pasa i dalje može da se pojavi, bez obzira na to koliko ste pažljivi.

Ako sumnjate da se vaš ljubimac otrovao, ništa ne radite na svoju ruku, već odmah pozovite veterinara; on vam može dati najbolje savete kada je u pitanju zdravlje vašeg psa.

Vreme je ovde bitan faktor – ukoliko što ranije odvedete psa kod veterinara, značajno se povećava verovatnoća dobrog ishoda i smanjuje se šansa za otkazivanje vitalnih organa.