vitamin K za pse

Koliko je važan vitamin K za pse?

Koliko je važan vitamin K za pse? Da li ste do sada svom ljubimcu davali ovaj vitamin? Saznate koji su najbolji izvori ovog vitamina.

Možda do sada niste čuli za vitamin K, kao i za njegove prirodne i sintetički proizvedene oblike.

Ipak, vitamin K za pse igra važnu ulogu u mnogim aspektima zdravlja vašeg psa. Saznajte zašto je upravo vitamin K za pse važan za zdravlje vašeg ljubimca.

Vitamini su organska jedinjenja i nalaze se u hrani koju vaš pas jede. Dakle, vitamini za pse su neophodni za pravilan rast, funkcionisanje i razvoj vašeg ljubimca.

Ali, šta se dešava ako kućni ljubimci ne unose dovoljno tih vitamina u ishrani? 

U zavisnosti od kvaliteta i vrste hrane za pse kojom vlasnici pasa hrane svog ljubimca, većina pasa dobija vitamine koji su im potrebni.

Srećom, mnoge komercijalne hrane za pse koje se koriste označene su kao „kompletne i uravnotežene“, što znači da sadrže sve neophodne vitamine i minerale koji su potrebni vašem psu.

U mnogim slučajevima psi ne zahtevaju nikakve vitaminske dodatke, ali postoje neke okolnosti u kojima bi oni mogli biti korisni, a to su: kada psi imaju zdravstvene probleme, nedostatak vitamina ili psi koji se hrane nekvalitetnom hranom.

Šta onda možete učiniti?

Značaj koji ima vitamin K za pse?

Jedan od vitamina koji je značajan za zdravlje vašeg psa i koji često nazivaju super vitaminom za životinje jeste upravo vitamin K.

Ovaj vitamin je odgovoran za proizvodnju proteina koji doprinosi koagulaciji (zgrušavanju) krvi i rastvorljiv je u mastima.

Vitamin K nije uobičajeni dodatak, jer većina pasa apsorbuje dovoljno neophodnih hranljivih sastojaka iz svoje hrane.

Vitamin K je vitamin rastvorljiv u mastima koji je neophodan za celokupno zdravlje pasa. Ovaj vitamin  je poznat kao koagulacijski, odnosno antihemoragični vitamin, jer ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi.

Prvi put je otkriven 1929. godine kao esencijalni nutrijent za koagulaciju (zgrušavanje) krvi. 

Ovo otkriće je objavljeno u jednom od nemačkih naučnih časopisa, gde se vitamin K prvenstveno zvao „Koagulationsvitamin“ u prevodu koagulacijski vitamin, te odatle dolazi početno ime K.

Vitamin K postoji u dva prirodna oblika: K1 (filohinon) i K2 (menakinon). Postoje i sintetički proizvedeni oblici: K3, K4 i K5. Neki od njih su pokazali toksičnost, ali samo pri visokim dozama. Dokazano je da su vitamini K1 i K2 netoksični. Vitamin K označava grupu aktivnih sastojaka rastvorljivih u masti i može se podeliti u tri grupe:

 • Vitamin K1 formiraju biljke i može se naći u zelenom povrću. Vitamin K1 je bezopasan čak i u velikim dozama. Koristi se terapeutski. Samo vitamin K1 treba smatrati protivotrovom koji sprečava ili poništava dejstvo antikoagulantnih rodenticida (otrova za glodare).
 • Vitamin K2 stvaraju bakterije u crevima, a bolesni psi često nisu u stanju da ga sami proizvedu u količinama dovoljnim za sprečavanje ili poništavanje antikoagulantnih rodenticida (otrova za glodare).
 • Vitamin K3 sam po sebi nema efekat vitamina, već predstavlja veštački proizveden, u vodi rastvorljivi oblik vitamina K. Za razliku od ostalih jedinjenja, vitaminu K3 se pripisuju neželjeni efekti. Vitamin K3 je ponekad toksičan i može dovesti do uništenja crvenih krvnih zrnaca.

Kako se koristi K vitamin za pse

Kako deluje vitamin K za pse?

Važnost vitamina K odlikuje se ulogama zgrušavanja krvi, kao što smo prethodno spomenuli i održavanja zdravlja kostiju.

Zbog slabog unosa vitamina K, povećava se rizik da pas dobije osteoporozu ili neku srodnu bolest. Vitamin K igra ulogu u transportu i deponovanju kalcijuma, vrlo važnog minerala za razvijanje i održavanja jačine kostiju.  

Vitamini K1 i K2  funkcionišu različito. Vitamin K1 odgovoran je za aktiviranje svojstava proteina u telu vašeg psa koji vezuju kalcijum, što pomaže u zgrušavanju krvi, dok vitamin K2 reguliše odgovarajuće količine kalcijuma u ​​telu psa. 

Prednosti koje ima vitamin K za pse!

Hajde da se sada pozabavimo svim prednostima ovog vitamina, koje su veoma značajne za celokupno zdravlje vašeg ljubimca.

Prednosti vitamina K1 za pse

Poznato je da je vitamin K1 netoksičan. U poređenju sa prirodno proizvedenim vitaminom  K2, koristi od vitamina K1 se ne razlikuju u velikoj meri i značajne su za regulaciju kalcijuma, gustinu kostiju i krvi kod pasa. 

Prednosti i glavne koristi vitamina K1 za pse su sledeće:

 • prevencija osteoporoze kod pasa,
 • pomaže u koagulaciji krvi i sprečava kalcifikaciju arterija,
 • pomaže u slučajevima hipoprotrombinemije (retke bolesti krvi) kada postoji povećani rizik od krvarenja,
 • dodaci vitamina K1 obično se koriste kada pas proguta otrov za glodare ili bilo koji drugi antikoagulantni lek. Mnogi proizvodi za domaćinstvo su opasni i mogu otrovati psa. Uobičajeni otrov koji psi mogu pronaći i pojesti je otrov za glodare ili pacove. Ako sumnjate da je vaš pas pojeo otrov, neka veterinar odmah pregleda vašeg psa. Veterinar će započeti terapiju vitaminom K ako je pas progutao takav toksin.

Korišćenje vitamina K1 može pomoći psu u sprečavanju osteoporoze, osteoartritisa i bolesti krvi kod psa. Vitamin K1 je prvo rešenje za pomoć psima koji pojedu otrov za pacove.

Prednosti vitamina K2 za pse

Nekoliko studija na psima i pacovima pokazalo je da vitamin K2 ima malu ili nikakvu toksičnost i da je bezbedan za upotrebu.

Prednosti i glavne koristi vitamina K2 za pse su sledeće:

 • Vitamin K2 je značajan kad su u pitanju bolesti srca kod pasa. Vitamin K2 može pomoći u sprečavanju srčanih problema sprečavanjem taloženja kalcijuma u ​​arterijama.
 • Vitamin K2 za zdravlje kostiju. Osteoporoza se javlja kod pasa, a  vitamin K2 pomaže u izgradnji i održavanju kostiju zdravim. Vitamin K2 utiče na celokupno zdravlje psa i gustinu kostiju kod psa.
 • Vitamin K2 za zdravlje zuba. Zubi su usko povezani sa ukupnim zdravljem kostiju kod pasa. Vitamin K2 aktivira i pozitivno utiče na metabolizam kostiju kroz osteokalcin. Osteokalcin je glavni protein koji reguliše zdravlje zuba. Kombinovanje vitamina K2 sa vitaminima A i D može imati pozitivne efekte na zdravlje zuba kod pasa.
 • Vitamin K2 za pse koji se bore protiv raka. Pokazalo se da je vitamin K prirodni borac protiv raka, efikasno smanjujući rizik od raka prostate, debelog creva, želuca, nosa i usta. Jedno istraživanje je čak otkrilo da su visoke doze vitamina K pomogle stabilizovanju, pa čak i poboljšanju funkcije jetre kod pasa sa rakom jetre.
 • Vitamin K2 za poboljšanje funkcije mozga. Proteini zavisni od vitamina K su posebno važni za funkciju mozga. Oni igraju ulogu u nervnom sistemu kroz metabolizam sfingolipida. To su klasa prirodnih molekula prisutnih u membranama moždanih ćelija.

Uzroci nedostatka vitamina K kod pasa

Postoje specifični uslovi koji potencijalno mogu izazvati nedostatak vitamina K kod pasa, kao i poremećaje krvarenja. Telo psa obično proizvodi vitamin K samostalno, ali postoje određeni uslovi zbog kojih psi mogu prestati da ga proizvode ili da ga ne proizvode dovoljno.

Uobičajeni uzroci nedostatka vitamina K kod pasa su problemi sa jetrom, što može dovesti do nedostatka apsorpcije vitamina.

Dalje, ako pas konzumira lekove sa određenim supstancama poput varfarina ili drugih antikoagulansa, to takođe može prouzrokovati nedostatak vitamina K.

Nedostatak vitamina K kod pasa može prouzrokovati krhke kosti, mišićnu slabost i poremećaj koagulacije krvi.

Simptomi nedostatka vitamina K kod pasa uključuju prekomerno krvarenje iz rane, podlive, krvarenje iz nosa ili desni, povraćanje, krv u urinu ili stolici i česte povrede kostiju.

Uobičajeni uzroci nedostatka vitamina K kod pasa su:

Problemi sa jetrom

Jednom uzet oralno ili putem hrane, vitamin K za pse se apsorbuje kroz pseći gastrointestinalni trakt. Vitamin K1 se posebno apsorbuje u prisustvu žučne soli i sekreta pankreasa. Ako su jetra ili žučna kesa bolesne, te soli možda neće biti prisutne za pravilnu apsorpciju vitamina K1.

Otrov za pacove

Otrovi za pacove deluju kao antikoagulansi (sprečavaju zgrušavanje krvi) i mogu izazvati nedostatak vitamina K kod pasa. Ukoliko je vaš pas pojeo otrov za pacove neophodna mu je hitna terapija koja se sastoji od injekcija vitamina K1 i transfuzije krvi u najgorim slučajevima trovanja.

Otrov za pacove uzrokuje umiranje pacova (ili drugih glodara) sprečavajući ulogu vitamina K koju ima u zgrušavanju krvi. Ovo se takođe vezuje za jetru. Jetri je potreban vitamin K da bi pre svega stvorio ove faktore zgrušavanja krvi.

Loše varenje

Probavni poremećaji, posebno oni koji uključuju apsorpciju masti, takođe mogu izazvati nedostatak vitamina K kod pasa. U retkim slučajevima, dijeta sa ograničenim sadržajem masti može dovesti do nedostatka vitamina K kod pasa.

Antibiotici

Ne bi trebalo da vas čudi ukoliko antibiotici doprinesu nedostatku vitamina K kod psa. Psima se prepisuju antibiotici za mnoge različite bolesti, a antibiotici smanjuju nivo vitamina K kod pasa.

Dakle, nedostatak vitamina K kod pasa može biti uzrokovan iz više razloga: antibiotici, loša probava/ apsorpcija, trovanje ili problemi sa jetrom.

Najbolji izvori vitamina K za pse

Jetra je najbolji izvor vitamina K (posebno K2) za psa. Ovo je samo jedan od mnogih razloga zašto je hranjenje psa sirovom jetrom od suštinskog značaja za zdravlje vašeg psa.

Jetra sadrži sledeći nivo vitamina K: 

 • Goveđa jetra: Goveđa jetra sadrži 313 mg vitamina K u svakoj porciji od 100 grama.
 • Pileća jetra: Pileća jetra sadrži 230 mg vitamina K u svakoj porciji od 100 grama.
 • Pačija jetra: Pačija jetra sadrži 230 mg vitamina K u svakoj porciji od 100 grama.
 • Guščija jetra: Guščija jetra sadrži 230 mg vitamina K u svakoj porciji od 100 grama.
 • Jagnjeća jetra: Jagnjeća jagnja sadrži 313 mg vitamina K u svakoj porciji od 100 grama.
 • Svinjska jetra: Svinjska jetra sadrži 273 mg vitamina K u svakoj porciji od 100 grama.
 • Ćureća jetra: Ćureća jetra sadrži 214 mg vitamina K u svakoj porciji od 100 grama.

Pored toga, meso životinja koje su hranjene travom, riba i žumance imaju zdrave količine vitamina K.

Najbolji način za sprečavanje nedostatka vitamina K kod vašeg psa je hranjenje psa hranom koja sadrži visok nivo vitamina K, zajedno sa radom na poboljšanju apsorpcije i zdravlja creva.

Budući da vitamin K za pse proizvodi zdrave bakterije u crevima, svaki poremećaj u crevima može dovesti do smanjene sposobnosti vašeg psa da apsorbuje ili proizvede dovoljno vitamina K, zajedno sa drugim hranljivim sastojcima. 

Crevni problemi poput zapaljenske bolesti creva – usled dugotrajne loše ishrane – takođe mogu sprečiti telo vašeg psa da apsorbuje dovoljno vitamina K.

Uz to, dugotrajno uzimanje antibiotika ima negativne efekte na zdravlje i apsorpciju creva kod psa.

Vitamin K2 obično proizvode crevne bakterije, a probiotici mogu pomoći u tome. Najbolje je koristiti hranu na biljnoj bazi kako biste obezbedili vitamin K1 za pse. Vitamin K1 se nalazi u spanaću, brokoliju i kupusu.

Kako koristiti vitamin K za pse?

Veterinar obično propisuje određeni oblik dodatka vitamina K psima koji pate od problema sa jetrom ili neke druge gore pomenute bolesti. Psi koji su pojeli otrov za pacove takođe će dobiti hitnu dozu vitamina K1.

Važno je znati da bilo koji od oblika vitamina K nije dostupan kao dodatak za pse bez recepta i potrebno je da ove vitamine propisuje samo veterinar.

Vitamin K2 posebno, iako nije toksičan, i dalje može biti opasan ako se daje u jako visokim dozama, pa je nadgledanje veterinara neophodno.

Vaš veterinar može započeti terapiju vitaminom K u ordinaciji sa parenteralnom injekcijom. Kada je zdravstveno stanje vašeg psa stabilno i kada je pas spreman da krene s vama kući, veterinar će vas poslati kući sa tabletama vitamina K da biste ih svakodnevno davali sledećih četiri do šest nedelja.

Za to vreme vaš pas će morati da poseti veterinara još jednom radi provere krvi kako bi nadzirao koagulabilnost krvi i potencijalnu anemiju. Ako je stanje vašeg psa teže, vaš veterinar može zatražiti hospitalizaciju psa. Najozbiljniji slučajevi mogu da uključuju transfuziju krvi.

Doziranja vitamina K odrediće veterinar, u zavisnosti od telesne težine psa, starosti i ukupnog zdravstvenog stanja psa. Dužina lečenja takođe varira u zavisnosti od težine prisutnih zdravstvenih problema.

K vitamin za pse

Ima li neželjenih efekata?

Kada pas oralno koristi vitamin K i prema upustvima koje ste dobili od veterinara, malo je verovatno da će vaš pas iskusiti bilo kakve ozbiljne štetne efekte. Međutim, mogu se pojaviti neki manji neželjeni efekti prilikom upotrebe vitamina K.

Neželjeni efekti mogu da uključuju nizak broj crvenih krvnih zrnaca i osip na koži. Dijareja kod pasa i povraćanje se takođe mogu javiti tokom početnih dana primene, dok se telo vašeg psa navikne na ovaj dodatak.

Imajte na umu da primena vitamina K1 za pse može ometati druge lekove na recept, kao što su antibiotici, lekovi za štitnu žlezdu, cimetidin i aspirin.

Neke studije su pokazale štetne efekte vitamina K2 kada se daje u izuzetno visokim dozama. Međutim, većina istraživanja ukazuje na to da su vitamini K1 i K2 sigurni za upotrebu kada se pravilno primenjuju.

Vitamin K za pse ima pozitivne efekte na koagulabilnost krvi, osteoporozu, zdravlje kostiju i koronarnih krvnih sudova. Takođe je primarni lek za borbu protiv štetnih efekata otrova za pacove ili drugih antikoagulansa. Vitamin K za pse pomaže kod bolesti srca, zdravlja kostiju i zuba, pa čak i raka.

Ako ste zabrinuti zbog unosa vitamina K svog psa, razmislite o hranjenju psa hranom bogatom vitaminom K i razgovarajte sa veterinarom o potrebnim dodacima za pse.

Kada sumnjate na ozbiljan slučaj, testirajte svog psa da biste utvrdili da li postoji nedostatak vitamina K i u skladu sa tim rešite problem sa veterinarom.