babezioza

Šta je babezioza i kako se leči?

Šta je babezioza, koji su simptomi, kako se leči, da li postoji prevencija? Na sva ova pitanja odgovor ćete naći u nastavku teksta pred vama.

Većina vlasnika kućnih ljubimaca nije čula za pojam babezioza, iako je ova bolest kod pasa zastupljena već hiljadama godina širom sveta. 

Ako ste i vi jedan od vlasnika pasa koji se prvi put susreće sa terminom babezioza i u nedoumci ste oko same dijagnoze koju vaš pas ima, u nastavku teksta opširnije ćemo vam približiti ovo oboljenje. 

Naime, prvo što je bitno kod svake bolesti jeste da o njoj znamo što više, kako bismo je što efikasnije lečili ili čak sprečili da ona uopšte i nastane.

Hajde da vidimo šta svaki vlasnik pasa treba da zna!

Šta je babezioza kod pasa?

Babezioza je vrsta parazitske bolesti uzrokovana infekcijom iz roda babezioza protozoalnih piroplazmi, koja se najčešće prenosi preko krpelja. Budući da je izazivaju krpelji kod pasa, ova bolest je u svetu poznata i kao krpeljska groznica pasa.

Ovaj sićušni parazit se često javlja istovremeno sa lajmskom bolešću. Krpelj koji nosi lajmsku bakteriju takođe može biti zaražen parazitom babezioze.

Slično malariji, babezioza može pogoditi kako pse, tako i mnoge druge vrste životinja, ali i ljude.

Period inkubacije traje oko dve nedelje, pa često dolazi do kašnjenja (od najmanje dve nedelje) od infekcije do pojave prvih simptoma.

Međutim, simptomi se mogu vrlo sporo manifestovati, dok u nekim slučajevima godinama mogu da se ne ispolje uopšte. 

Ova bolest pasa pogađa sve pse podjednako bez obzira na pol, uzrast ili rasu pasa. Rizik od oboljevanja usko je povezan sa životnom sredinom i sezonskom izloženošću vašeg ljubimca krpeljima. S toga je pravilna prevencija i uklanjanje krpelja od velikog značaja. 

Šta uzrokuje babeziozu?

 1. Većina infekcija babeziozom stiče se, kao što smo već naveli, krpeljima. Budući da se širi krpeljima, možemo zaključiti da je najčešća u letnjem periodu kada su oni najbrojniji. 
 2. Infekcije su takođe moguće transfuzijom krvi, a u slučaju jednog soja babezioze (Babesia gibsoni), prenošenje infekcije moguće je i direktno sa psa na psa (ugrizom)
 3. Majke takođe mogu da prenesu babeziozu svojim mladuncima pre rođenja. 

Babezioza – vrste 

Vrste ove infekcije i dalje se klasifikuju i podklasifikuju širom sveta. Postoji preko 100 vrsta babezioze, ali samo nekoliko oblika je prenosivo na pse i to:

 • Babesia Canis koja je i najučestalija vrsta babezioze koju na pse prenose krpelji. 
 • Babesia Gibsoni manje zastupljena vrsta babezioze koja uglavnom napada pit bul terijere (zbog borbi pasa u kojima je ova rasa najčešće zastupljena) i prenosi se putem ugriza zaražene životinje ili sa majke na štenad dok su još u njenom stomaku.
 • Babesia Conradae takođe, manje zastupljena vrsta ove bolesti koja je izolovana samo u Kaliforniji.

babezioza kod pasa dijagnostika

Kako se babezioza manifestuje?

Infekcija se dešava kada krpelj zaražen pomenutim parazitom kod psa ugrize vašeg ljubimca i otpusti bakteriju u njegov krvotok. 

Krpelj se mora hraniti dva do tri dana da bi zarazio psa babeziom. Mladi organizmi parazita vezuju se za crvena krvna zrnca, na kraju prodirući i praveći sebi novi dom unutar ćelija gde se dalje razvijaju i razmnožavaju. 

Unutar crvenih krvnih zrnaca, parazit odbacuje svoj spoljni omotač i počinje da se deli, postajući tako novi oblik koji se naziva merozoit.

Primarni rezultat infekcije je anemija, jer imuni sistem uništava zaražena crvena krvna zrnca. Naime, babezioza bakterije inficiraju crvena krvna zrnca (eritrocite) i u njima se razmnožavaju.

Zaražene ćelije kada identifikuju neprijatelja počinju da se brane uništavajući ga. Ali, obzirom da su organizmi babezioze u samoj ćeliji, ako je mnogo crvenih krvnih zrnaca zaraženo, domaćinu preti anemija (nedostatak crvenih krvnih zrnaca). 

Često imunološki sistem domaćina počinje da uništava i nezaražena crvena krvna zrnca i to stanje se naziva imuno posredovana hemolitička anemija (IMHA). 

Ozbiljnost bolesti se znatno razlikuje u zavisnosti od vrste babezioze koja je nastupila, kao i imunološkog odgovora zaraženog psa. Iako je primarni rezultat infekcije anemija, babezioza može izazvati i druge komplikacije u celom organizmu psa.

Babezioza – simptomi

Babezioza može imati, kao što smo rekli, širok spektar ozbiljnosti: može biti vrlo blaga ili vrlo teška, ponekad čak i fatalna po život vašeg ljubimca. 

Tok bolesti može biti cikličan, sa periodima u kojima su simptomi vrlo izraženi, zatim simptomi se mogu ispoljavati periodično s vremena na vreme; a nije isključeno i da u potpunosti izostanu.

Stvari pogoršava činjenica što se čini da su životinje bolesnije nego što bi stepen anemije sugerisao, tako da možemo zaključiti da infekcija uništava ne samo crvena krvna zrnca, već i ceo organizam psa. 

Teška upala povezana sa ovim parazitom može biti ogromna i potpuno odvojena od anemije. Broj trombocita može pasti, što narušava normalno zgrušavanje krvi (ovo je posebno slučaj kod Babesia gibsoni). 

Neki od najčešćih simptoma ove bolesti su:

 • Groznica
 • Slabost
 • Letargija
 • Blede desni i jezik
 • Crveni ili narandžasti urin (kao i neuobičajena boja stolice)
 • Žutica (žuta nijansa kože, desni i beonjača)
 • Povećani limfni čvorovi
 • Povećana slezina (otečeni stomak)

U težim slučajevima mogu biti pogođeni i višestruki sistemi organa, uključujući: pluća, gastrointestinalni trakt, bubrege, nervni sistem i srce. Takođe, babezioza može biti predispozicija za razvijanje oboljenja jetre.

Ponekad psi pate od vrlo akutnog oblika babezioze i iznenada upadaju u stanje šoka i kolapsa organizma. Najmanje 50% obolelih pasa će zahtevati transfuziju krvi.

Čak iako su akutni simptomi relativno blagi i nesmrtonosni, može se razviti hronična infekcija. 

Moramo napomenuti da i ljubimci koji prođu bez simptoma su ipak zaraženi i zahtevaju adekvatno lečenje, jer predstavljaju opasnost po druge pse.

Budući da je babezioza infekcija koju prenosi krpelj, nije neobično da zaraženi psi imaju i druge infekcije koje se prenose krpeljima, kao što su erlihioza, lajmska groznica i druge. Ove infekcije mogu međusobno da ojačaju jedna drugu.

Iako smo spomenuli da ne postoji kriterijum koji određuje da li će neki pas biti sklon ovoj infekciji (podjednako su izloženi riziku bez obzira na pol, uzrast i rasu) ipak stručnjaci tvrde da su mladi psi najčešće najteže zaraženi. Takođe, neke studije pokazuju da su hrtovi, pit bul terijeri i stafordi najosetljiviji na infekcije.

Psi smešteni u uzgajivačnicama sa lošom kontrolom krpelja imaju veći rizik za razvoj babezioze.

Babezioza kod pasa – dijagnostika

Veterinaru možete pomoći u dijagnostikovanju dovođenjem psa na pregled čim primetite simptome i pružanjem informacija o njihovom početku kao i svim relevantnim mogućim uzrocima. 

Obavezno napomenite da li ste nedavno pronašli krpelja na svom psu ili ako je pas nedavno ugrizan ili je dobio transfuziju krvi.

Prvo će se sprovesti kompletan fizički pregled, uključujući analizu urina kako bi se isključili drugi mogući uzroci simptoma i procenilo opšte zdravlje psa. Međutim, najvažniji element za dijagnozu je analiza krvi vaše kuce.

Postavljanje dijagnoze kod ove infekcije može biti veoma izazovno. Naime, rade se analize krvi, ali testovi krvi mogu pokazati smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca i trombocita (trombocitopenija), što nije specifično za babeziozu. 

U većini slučajeva, pored kompletne krvne slike, koja će izmeriti nivo crvenih i belih krvnih zrnaca vašeg psa i ukazati na anemiju ako je prisutna, kao i hemijski sastav krvi, biće potrebne i dalje analize uzoraka krvi.

To su Vright-ova mrlja, histološka mrlja koja omogućava veterinaru da razlikuje tipove krvnih zrnaca tokom pregleda pod mikroskopom kako bi identifikovao infekciju; i sproveo imunofluorescentna ispitivanja antitela koja izazivaju reakciju na organizme babezije i mogu pomoći u razlikovanju između vrsta i podvrsta. 

Mrlje u krvi mogu se pregledati na prisustvo organizama babezioze. Ako su prisutni, dijagnoza se može potvrditi, ali se možda neće uvek pojaviti na razmazu. 

Šta se dalje obavlja?

Uzimanje krvi iz manje posekotine na vrhu uha ili nokta na šapama (kapilarni izvor, a ne iz krvog suda) može poboljšati šanse za pronalazak parazita. 

Krv se takođe može testirati na antitela, mada to ponekad može dovesti do obmanjujućih rezultata, jer zaražene životinje mogu imati cirkulišuća antitela dok po neki parazit ostaje sakriven u crvenim krvnim zrncima. 

Najnoviji metod testiranja uključuje ispitivanje genetskog materijala (DNK) iz zaražene ćelije. Ova vrsta ispitivanja naziva se PCR testiranje i izuzetno je osetljiva, sposobna da razlikuje četiri različite vrste infekcije. 

Ovo su posebno dragocene informacije jer su različite vrste osetljive na različite lekove. No, iako je ovo najosetljiviji test, nije široko dostupan i takođe ima određena ograničenja. 

Dijagnostikovanje je dodatno komplikovano činjenicom da psi zaraženi babeziozom mogu biti zaraženi i drugim bolestima koje prenose krpelji, kao što je erlihija, lajmska bolest ili pegava groznica.

Generalno, za postavljanje dijagnoze koristi se kombinacija laboratorijskih testova zajedno sa kliničkim znacima i istorijom bolesti. Trenutne preporuke su da se urade i ispitivanja antitela (serologija) i DNK (PCR) jer se smatra da su informacije tada kompletne. 

Ako se ozbiljno sumnja da pas pati od babezioze, lečenje treba započeti odmah bez čekanja na rezultate testa. Po završetku lečenja, PCR testiranje treba ponoviti počev od 60 dana posle tretmana i ponovo dve do četiri nedelje nakon toga.

Babezioza kod pasa – lečenje

Postoje metode lečenja koje su se pokazale efikasnim u suzbijanju simptoma. Međutim, infekcije ovom bakterijom često su trajne, pa čak i nakon oporavka vaš pas će se smatrati trajnim latentnim prenosiocem infekcije. 

Naime, lečenje ublažava simptome babezioze, ali izgleda da u mnogim slučajevima parazit se ne uklanja u potpunosti iz tela. Psi mogu ostati blago zaraženi i postoji mogućnost da se infekcija kroz neko vreme ponovo razbukti (npr. kada pas doživi neki stres ili mu se naruši imunitet).

Pre 2004. godine, niz neprijatnih lekova su korišćeni protiv bebezioze sa različitim uspehom. Takođe mnogi od tih medikamenta izazivali su ozbiljne kontraidikacije kod pasa. Ispostavilo se da lekovi koji će biti potrebni za efikasno lečenje infekcije zavise od toga kojom vrstom babezioze je pas zaražen. 

Pa se tako nakon 2004. godine pojavio novi protokol prema kome se različite vrste ove infekcije tretiraju različitim lekovima ili kombinovanjem više vrsta lekova. 

Naime, kombinovanjem dva različita leka zaustavlja se reprodukcija parazita u ćelijama tako da imunološki sistem domaćina ima vremena da prevlada i ukloni organizme bez povećanja njihovog broja.

Neželjenih efekata je malo, a poboljšanje se može uvideti već tokom prve nedelje uzimanja terapije. Nažalost, neki od ovih lekova su jako skupi, pa veterinari izbegavaju da ih prepisuju.

Često je primamljivo koristiti zamene, ali one nisu jednako delotvorne i poznato je da uzimanje tih zamenskih lekova kod psa izaziva jaku mučninu.

Kako onda odrediti terapiju?

U svakom slučaju najbolju terapiju, kao i samo doziranje leka odrediće vaš veterinar. Stručna lica obično zauzimaju trostruki pristup lečenju babezioze kod pasa.

Evo šta uključuje:

 1. Propisivanje antiprotozoalnih lekova koji pomažu u uklanjanju parazita.
 2. Transfuzija krvi za lečenje anemije.
 3. Pružanje podrške za lečenje neželjenih efekata ili komplikacija babezioze, kao što su lekovi protiv mučnine koji pomažu u sprečavanju povraćanja kod pasa ili terapija kiseonikom za lečenje respiratornih problema.

Vaš pas će se lečiti jednim od nekoliko alternativa, u zavisnosti od vrste babezioze koja uzrokuje infekciju.

Ovi lekovi će se primenjivati intravenozno, obično u dve doze u razmaku od oko 14 dana kako bi se sprečio povratak infekcije.

Terapija nekim lekovima protiv bebezioze se daje dva dana u razmaku ukoliko se radi o težem oboljenju. Neki od težih slučajeva mogu zahtevati i transfuziju krvi pre bilo kog drugog tretmana.

U zavisnosti od vrste babezioze kojom je pas zaražen, povremeno se propisuju injekcije za pomoć u borbi protiv ove infekcije. Injekcija je bolna, a uz to neke izazivaju drhtavicu kod pasa, slinjenje, ubrzan rad srca, groznicu, oticanje lica, suzenje očiju i nemir.

Sastavni deo lečenja podrazumeva i adekvatnu ishranu kao i vitaminsku terapiju kako bi se ojačao imunitet obolele životinje.

Psi kojima je dijagnostikovana babezioza ne smeju se čuvati niti koristiti kao davaoci krvi (radi sprečavanja širenja bolesti).

babezioza simptomi

Kako izgleda oporavak?

Većina lečenih pasa odlično reaguje i brzo će se klinički oporaviti. Međutim, postoji mogućnost uporne parazitemije u kojoj infekcija i njeni simptomi traju uprkos lečenju. Iz tog razloga, moraćete svog ljubimca da vodite na redovne preglede nakon tretmana kako biste nastavili sa testiranjem na infekciju. 

Klinički oporavak se definiše onda kada tri testa uzastopno budu negativna.

Čak i nakon oporavka, postoji rizik od recidiva u bilo kom trenutku tokom života vašeg psa. 

Kao i kod svakog oporavka, budite sigurni da pažljivo nadgledate svog psa kako biste na vreme primetili moguće simptome. Ako se simptomi vrate potražite veterinarsku pomoć što pre.

Postoji li prevencija bolesti?

Sprečavanje izlaganja psa krpeljima koji prenose babeziozu je najbolji način za sprečavanje infekcije.

Ali, kako to sprečiti?

Svakodnevno proveravajte svog psa kako biste eventualno pronašli krpelja i uklonili ga što je pre moguće (krpelji moraju da se hrane najmanje 24 do 48 sati da bi širili babeziozu).

Ovo je posebno važno kada je, da tako kažemo, sezona krpelja (letnji period) ili ako vaš pas provodi vreme u šumi ili visokoj travi (razmislite o izbegavanju ovih područja kada je sezona krpelja).

Uvek možete koristiti proizvode koji sprečavaju ujede krpelja ili ogrlice koje su takođe vrlo efikasne. Obavezno sledite savete svog veterinara kada koristite ove proizvode za prevenciju. 

Održavajte travu u dvorištu. U područjima gde su krpelji ozbiljan problem, možete razmotriti i tretiranje krpelja deratizacijom. 

Vakcina koja je dostupna jedino u Evropi (registrovana u Francuskoj), efikasna je samo protiv određenih sojeva babezioze, a čak ni tada nije 100% posto efikasna već pruža zažtitu 89%.

Zaključujemo da babezioza može biti izuzetno teška ostavljajući ozbiljne posledice na celokupno zdravlje psa (u nekim slučajevima ishod je smrtan).

Proces lečenja je skup, dugotrajan i mukotrpan. Najbolja prevencija je usmerena na suzbijanje krpelja. Zato vodite računa o svom ljubimcu, jer uvek je bolje sprečiti nego lečiti.

Naš tekst nema za svrhu da vas uputi da sami lečite svog ljubimca, niti se može koristiti kao veterinarski savet. 

Ono što je ideja, jeste da vam pomognemo u prepoznavanju simptoma babezioze kod pasa i ranom delovanju da ublažite ili čak možda i sprečite pojavu bolesti.