rase pasa za stan

Rase pasa za stan: izaberite najboljeg druga!

Rase pasa za stan mogu biti i veliki i mali psi. Ako mislite da vas stan ograničava za određenu rasu, ipak ne odustajte lako! Biramo zajedno.

Kako da vaša omiljena i tako željena rasa psa postane ravnopravni član vaše porodice? Mislite da nije za život u stanu?

Ključ je odabrati pasminu koja ima karakter kojoj će odgovarati život u stanu i zato je potrebno pronaći balans između vaših i navika novog ljubimca.

Nemojte se ograničavati na male rase pasa; čak i velike rase mogu se uklopiti u vaš svakodnevni život.

Za svakog postoji rasa pasa za stan, samo je treba pronaći.

Postoje one, koje se smatraju da su idealne rase pasa za stan. Postoje veoma važna pitanja kojima treba da se vodite pre nego što izaberete za sebe kućnog ljubimca. Evo o čemu  je reč.

Kako se bira najbolja rasa pasa za stan za život u stanu?

Ako živite u stanu i razmišljate o kupovini ili udomljavanju psa, najvažnije stvari na koje treba da obratite pažnju su:

 1. Koliko je energična pasmina

Ukoliko pas ima niži energetski nivo, lakše će se prilagoditi životu u stanu. Ipak i dalje ćete morati da šetate psa i svakodnevno mu obezbediti vreme za igru. Trening i opuštanje psa su veoma bitne stavke kada je u pitanju život psa u stanu. 

 1. Koliko je glasan pas

Neke rase pasa su daleko glasnije od ostalih. Kada živite u stanu možete imati probleme sa komšijama ukoliko vaš pas laje. Pasmine pasa čuvara verovatno će biti glasne kada ljudi dolaze i odlaze iz stanova. Psi koji nisu bili dobro socijalizovani i nisu dobro upoznati i potpuno opušteni sa okolinom takođe mogu upozoravati lavežom. 

 1. Propisi koji se odnose na vlasništvo kućnih ljubimaca u stanu

U nekim stambenim zgradama postoje propisi na osnovu kojih možete da imate psa do određene telesne težine, dok drugi propisi govore o broju pasa koje možete držati u stanu. 

 1. Alergijske reakcije

Proverite da li vi ili neko od članova domaćinstva ima alergijsku reakciju na psa. 

 1. Vreme koje je potrebno da posvetite psu

Nakon radnog dana, da li imate energije i vremena za vašeg psa? Možete li odvojiti vreme pre nego što odete na posao da izađete sa svojim psom da ga prošetate?

 1. Razgovarajte sa svojim komšijama

Preporučljivo je da obavestite svoje komšije da razmišljate o tome  da nabavite psa. 

 1. Da li je stan prikladan

Na terasama stana, ispod ograde može da postoji praznina kroz koju bi male rase pasa mogle da prođu i da padnu. Zbog toga je potrebno obezbediti da terase budu bezbedna mesta gde će vaš pas boraviti. Ako živite u zgradi bez lifta i na šestom spratu biće vam potreban pas kog možete lako podići i nositi. 

 1. Detaljno se upoznajte sa rasama pasa

Obavezno istražite karakteristike rasa svake pasmine. Morate odabrati onu rasu psa koja će odgovarati vašem načinu života – bez obzira gde živite. Razgovarajte s ljudima koji žive u stanovima i koji imaju psa.

Male rase pasa za stan

Zašto su male rase pasa sjajni kućni ljubimci za stan? Ne treba im puno prostora i mogu dovoljno da vežbaju igranjem u zatvorenom prostoru.

Međutim potrebno je da znate da veličina psa nije jedini pokazatelj da će se pas dobro snaći u malom prostoru. Uvek se fokusirajte na karakter psa.

Najvažnije je da birate psa prema svojim potrebama i željama. Na to se misli na vaše obaveze, slobodno vreme i koliko pažnje  možete posvetiti svom ljubimcu.

Dakle, ne dozvolite da vaš stil života poremeti život vašeg ljubimca.

Izdvojili smo najslađe rase pasa za stan!

Kovrdžavi bišon

Razigran, ali nežan pas, kovrdžavi bišon je pasmina koja nije poznata po lajanju. Bišoni su aktivni psi, ali pošto su mali, ne treba im previše prostora  i pogodni su za život u stanu. Za negu dlake potrebno im je redovno negovanje, kupanje i podrezivanje. Njihova dlaka je hipoalergenska i ne linja se. 

Savet: Nije im potrebna velika količina fizičke aktivnosti, ali dnevne šetnje su obavezne. Takođe ovi psi se slažu sa drugim kućnim ljubimcima i dobri su za porodice sa decom. 

rase pasa za stan - bišon

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Oni su društveni i prijateljski raspoloženi psi, ne vole samoću, pa ih ne treba ostavljati dugo same. Preporučuju se najviše starijim ljudima i porodicama sa decom zbog svoje blage naravi.

Oni su odani i inteligentni psi. Ako se od malena navikne na sve zvuke u zgradi, glasove iz susednih stanova, korake po stepenicama, neće lajati.

Saveti: Osim što je vrlo tih, ovom minijaturnom španijelu potrebna je samo jedna šetnja dnevno i četkanje jednom u nedelju dana.

Havanezer

Havanezer je rasa psa koja se vrlo brzo uklapa u gotovo svačiji život. Osim što ova rasa ima prelep izgled, odlikuje ih i izuzetna narav. Ovaj pas je živahan, vesele naravi i uvek je raspoložen za igru. Spreman je da zabavi svog vlasnika i pri tome vidno uživa. Havanezeri su vrlo inteligentni i brzo uče.

Ono što nauče, srećno i ponosno će ponavljati. Zanimljivo je da su havanezeri jako strpljiva rasa s jedne strane, a s druge strane su izuzetno živahna i vesela rasa psa. Savršeno se slaže sa malom decom, ali i sa drugim životinjama, posebno psima.

Savet: Ova rasa pasa zahteva uobičajeno četkanje ili šišanje. Takođe se preporučuje rana socijalizacija i obuka. Ne trpe strogu disciplinu i mogu upasti u depresiju ako je vlasnik grub prema njima.

Francuski buldog

Zbog prirodno dobrog karaktera, buldog je još jedna rasa pasa koja je idealna za život u stanu. I veći američki buldog i manji francuski buldog se dobro snalaze u stanu. Ova rasa je odana svojoj porodici, posebno deci.

Ovaj pas nije dobar izbor za aktivne ljude koji se bave sportom, jer je u duši veliki lenjivac koji će najviše uživati u izležavanju na kauču.

Savet: Ovi psi su skloni gojenju, tako da ćete morati da se pobrinite da imaju dobru ishranu i da ih nekoliko puta u toku dana izvodite u šetnje.

Ono na šta je posebno potrebno obratiti pažnju je svakodnevno čišćenje i održavanje nabora na koži kako bi se izbegle infekcije i alergije. Takođe ovi psi loše podnose visoke temperature.

male rase pasa za stan

Mops

Razigrani i zabavni pas mops je savršena rasa za stan. Imaju nestašnu stranu i vole da se zabavljaju, ali vole i da se izležavaju na kauču. Obožava da se mazi i odlično se slaže sa drugim životinjama i ljudima. Nisu prgavi, ni agresivni i biće odani svom vlasniku.

Savet: Vodite računa o ovim psima po toplom vremenu, jer mogu biti osetljivi na toplotu. Takođe mogu da budu skloni debljanju i zato je neophodno voditi ih u dnevne šetnje na povodcu.

Njihovu kožu je potrebno svakodnevno čistiti zbog velikih nabora da ne bi došlo do pojave bakterija. U periodu linjanja se dosta linjaju, pa iako imaju kratku dlaku potrebno im je svakodnevno četkanje u ovom periodu.

Ovo naravno nisu jedini mali psi idealni za držanje u stanu. Popis se nastavlja: jazavičar, pekinezer, jokširski terijer, bostonski terijer, pomeranac, čivava, shi tzu, tibetski španijel…

Srednje rase pasa za stan

Ako želite psa koji nije male rase, ali i dalje može biti srećan u malom prostoru, neki od najboljih rasa pasa  za život u stanu mogu biti srednje veličine. Kao i uvek, trebalo bi da razmislite o potrebama i načinu života vas samih, tako i  kućnog ljubimca, ali ove tri rase pasa mogu biti sjajni kućni ljubimci za život u stanu.

Pudlica

Pudlice su vrlo inteligentne i lako prihvataju dresuru i treniranje. Pudlice su energični psi i zahtevaju dnevne šetnje. Dobre su prema deci i drugim kućnim ljubimcima. Pudlice su dugo vremena bile prvi izbor za pse koji se drže u kući ili stanu zato što se ne linjaju.

Saveti: Potrudite se da ih zabavite  treninzima, igranjem u zatvorenom prostoru ili šetnjama napolju.

Čau čau

Čau čau je poznat po tome što nije preterano aktivan. Ovi psi znaju da budu tvrdoglavi i zato im je neophodna dresura. Takođe je tih i ne laje često. Ovo je rasa pasa koja se vezuje samo za jednu osobu i toj osobi je spremna da ponudi svu svoju ljubav i privrženost.

Savet: Svakodnevne šetnje su obavezne. Njihova dlaka je malo zahtevnija za održavanje. Zahteva temeljno četkanje više puta nedeljno, a u sezoni linjanja svakodnevno.

čau čau pas pis za stan

Nemački špic

Nemački špic je rasa psa koja je željna učenja, neustrašiva je i sa jakim temperamentom. Često mogu lajati, veseli su, verni i veoma lukavi. Nežni su sa malom decom, a prema strancima su nepoverljivi.  

Saveti: Nemački špic je aktivniji od nekih drugih pasa na ovoj listi, ali pošto je malih dimenzija može se zadovoljiti životom u stanu. Potrebno je da ih izvodite u šetnju i da ih četkate dva puta nedeljno, a u periodu linjanja i češće.

I ovde se nastavlja popis pasa srednje rase koji su idealni za stan: šar pei, baset, engleski buldog, bokser, šiba inu, basenji…

Velike rase pasa za stan

Predrasuda je da veliki psi ne mogu bez puno prostora – neki zaista mogu. Jednako kao što je predrasuda da će svi mali psi biti srećni s malo kretanja i vežbe. Veći psi se mogu dobro snaći u stanu, baš kao i njihovi mali četvoronožni prijatelji.

Ključno je pronalaženje pravog velikog psa za vaš životni  prostor.

Veliki  psi mogu biti divni, zabavni i  za druženje, ali njihova veličina znači više dlake, veće vreće hrane za pse koje ćete morati da podižete u stan i više aktivnosti nego kada su u pitanju mali i srednji psi.  

Evo nekih predloga velikih rasa pasa za stan!

Mastif

Ovi veliki psi su blagi, strpljivi i poslušni. Imaju dobar karakter, mirni su i nisu puni energije kao neke druge rase s kojima stalno treba nešto raditi kako bi potrošili višak energije. Zato je mastif dobra rasa velikih pasa za život u stanu.  Oni su odani i vole decu. 

Savet: Ako se redovno šeta biće srećan i zadovoljan i ostatak dana će provesti u zatvorenom prostoru.

Nemačka doga

Nemačka doga je miran pas pun ljubavi, elegantan i dobre naravi. Uglavnom su vrlo strpljivi psi i iako uživaju u šetnji i vežbanju, ne zahtevaju veliku količinu fizičke aktivnosti.

Nemačka doga je uprkos svojoj veličini vrlo miran pas i neće jurcati po stanu ukoliko joj se obezbedi redovna šetnja. Jedan je od poznatijih nemačkih rasa pasa.

Savet: Njihova veličina i težina (doge mogu imati do 80 kg) znači da ova rasa pasa ima velike kosti, a one brzo rastu. Zbog toga treba biti oprezan s količinom igre i kretanja dok su štenad kako bi se pravilno razvili.

Hrt

Iznenađeni ste što su se hrtovi pojavili na ovoj listi? Mnogo ljudi voli velike pse, ali žive u stanu. Hrtovi su rešenje za ovaj problem. Oni su tihi, niskoenergetski i prijateljski nastrojeni psi, što ih čini savršenim kućnim ljubimcima za one koji nemaju puno životnog prostora.

Samo osigurajte da imaju udobno mesto za spavanje, a redovne šetnje ili povremeni izleti do parka za pse biće dosta vežbe za ove pse. Osim toga što hrt ne laje puno, nema posla s češljanjem psa jer ima kratku dlaku.

Saveti: Neki hrtovi će se možda morati polako upoznavati i socijalizovati s drugim kućnim ljubimcima manje veličine u vašem domu.

Psi mešanci za stan

Kao što vidite, postoji dosta rasa pasa koje možete izabrati kada tražite psa sa kojim biste delili stan. Ako želite da usvojite psa koji nije rasan, odnosno mešanca, evo nekih karakteristika koje taj pas treba da ima:

 • da bude manje veličine,
 • da nema visok nivo energije,
 • da nije agresivan,
 • da je tih, odnosno da ne laje na svaki šum koji čuje,
 • da je dobar sa porodice sa decom.

Imajući na umu ove karakteristike, bićete na putu da pronađete savršenog psa za život u stanu!

velike rase pasa za stan

Ako na našem spisku niste našli vašu omiljenu rasu psa, to ne znači da taj pas ne može živeti u stanu. Pas može živeti od 8 do 18 godina u zavisnosti od pasmine. Odgovornost vlasnika je da vežba, trenira i da se brine za svog psa.

Psi su društvene životinje i ne treba ih ostavljati same. Većina problema sa psima (lajanje, kopanje, žvakanje, bekstvo, destruktivnost i bahato ponašanje) može se sprečiti ako šetate psa ujutro i uveče, igrate se sa psom i pružite mu osnovni trening.

Kada birate štene koje želite da dovedete u stan, raspitajte se o njegovim potrebama i karakteru kako biste bili sigurni da će život u stanu biti sasvim dobar. Takođe bi moglo biti korisno osigurati da štene koje dovedete u stan dobije odgovarajuću obuku. Uvek moramo dobro znati potrebe određene rase pasa kako bismo mu ponudili srećan i zdrav život u stanu.