pas mops

Pas mops – zovu ga najslađi pas na svetu!

Pas mops pripada maloj rasi pasa, a smatra se najslađim i najzabavnijim psom zbog svog specifičnog izgleda i karaktera.

Pas mops je odan svom vlasniku, voli ga neizmerno i traži puno pažnje. Dobro se slaže sa decom i drugim psima, što može biti važno da znate kao potencijalni vlasnik ovog psa.

Još detaljnijih infomacija o mopsima saznajte u nastavku teksta.

Pas mops poreklo

U uvodu naše priče o mopsima, otkrićemo vam nešto o njihovom poreklu i istoriji.

Mopsi originalno potiču iz Kine, a neki istoričari veruju da su čak povezani i sa tibetanskim mastifom.

Svojevremeno, kineski carevi su ih cenili, pa su mopsi živeli u luksuznim smeštajima. Smatra se da ova rasa datira još iz dinastije Han.

Prema starim kazivanjima, Kinezi su savladali odgoj ove rase i cenili su njihove bore, jer su na kineskom jeziku predstavljale simbole sreće. 

Posebno su cenili one koji su imali bore nalik kineskim slovima za reč “princ”.

Krajem 1500-ih i početkom 1600-ih, Kina je započela trgovinu sa evropskim zemljama. Navodno su prvi mopsi dovedeni u Evropu zahvaljujući holandskim trgovcima upravo tih godina.

Zanimljivost: mopsi su bili interesantni i slikarima. Poznati umetnik, Vilijam Hogart, na svojim slikama prikazao je crnog mopsa.

Čak je i Goja 1785. godine na svojim slikama oslikao mopsa. 

mops cena

Pas mops karakteristike

Pas mops pripada maloj rasi pasa i visine je svega 25-35 centimetara.

Možete ih naći uglavnom u sledećim bojama: žuto-smeđoj, crnoj ili sivkastoj. Svi imaju kratku, ravnu, crnu njušku. Iako su mali i imaju kratku i gustu dlaku, treba da znate da se dosta linjaju tj. opada im dlaka, posebno leti. 

Zbog toga se preporučuje da ih jednom mesečno kupate, a četkate redovno, otprilike jednom nedeljno. Uz to, sveobuhvatna nega je vrlo važna da bi opšte zdravlje bilo u redu, tako da bi bilo dobro da svom ljubimcu čistite uši na svakih nekoliko nedelja i redovno mu čistite zube malom, mekanom četkicom za zube.

Životni vek im je 12-15 godina. 

Telo im je četvrtasto i debeljuškasto, obično su težine oko 9 kilograma, glava im je velika i okrugla, a takve su i oči – okrugle i krupne.

Karakteriše ih to što na licu imaju duboke bore, posebno oko očiju. Pas mops ima ravno i okruglo lice. 

Kao što smo rekli, njuška je uvek crne boje, a takođe imaju i crni trag na sredini leđa. Uši su im glatke, crne i baršunaste. Rep im je čvrsto uvijen. Pas mops ima karakterističnu donju vilicu: naime, donji zubi se šire malo iznad gornjih zuba. 

Kada govorimo o ishrani, mopsi vole da jedu, iako su malene građe. S obzirom da su skloni gojaznosti, preporuka je da dnevno dajete polovinu do cele šolje visokokvalitetne suve hrane dnevno i da to podelite u dva obroka.

Naravno, zavisiće njegova ishrana i od godina, tačne veličine tela, građe, metabolizma i nivoa energije koju troši dnevno, ali ovo bi bila neka uobičajena količina hrane dovoljna za vašeg psa.

Ukoliko ne dajete suvu hranu vašem psu, u tom slučaju bi najbolje bilo da se konsultujete sa veterinarom oko potrebne dnevne količine obroka.

Mops pas osobine

Mopsi su čista rasa pasa, nisu “mešanci”, što naravno ne znači da ih morate kupiti, možete ih naći i u prihvatilištima za pse. 

Mala su rasa i zbog svojih karakteristika, nisu psi koji mogu živeti napolju. Ovi kućni ljubimci su za kuću ili stan. Prija im umerena klima – da ne bude ni previše toplo ni previše hladno.

Bez obzira na ovo, pas mops ne voli da dugo bude sam u stanu. Jako im znači ljudsko društvo i imajte ovo u vidu prilikom odlučivanja da li je baš ova rasa prava za vas i vašu porodicu. Ukoliko često odsustvujete od kuće na duže vremenske periode, to neće nikako prijati mopsu.

Ova rasa pasa ne laje često, ali izrazito glasno hrče. Imaju srednji nivo energije i potrebe za fizičkom aktivnošću. Ali bez obzira na to, jako vole da se igraju i uživaju da budu u centru pažnje.

Mogu biti tvrdoglavi prilikom dresure, zato je važno socijalizovati ih i dresirati na vreme, da bi razvili dobar karakter. Osim te potencijalne “teškoće” na početku, ovi psi su zaista druželjubivi i vrlo zabavni. Lako se prilagođavaju novim vlasnicima.

Prijateljski su nastrojeni prema deci, drugim psima, pa čak i prema strancima.

Njihove glavne osobine su da su srećni, lojalni, šarmantni psi, inteligentni i uz to razigrani i nestašni.

Od vlasnika posebno traže pažnju i često umeju da mu sede u krilu i spavaju u krevetu sa njim. 

Mops štenci

Mopsi štenci su neodoljivi! Radoznali su, nestašni i tokom igre sa vlasnikom imaju ekspresije na licu kao da su ljudi. Vole da se maze, igraju sa igračkama, uživaju u pažnji koja im se pruža.

Potrudite se samo da ga što ranije socijalizujete, kao što smo već spomenuli, da biste njegov karakter razvili u pravilnom pravcu. 

Za štence je karakteristično da vole da spavaju dugo. Četkanje je potrebno da se obavlja jednom nedeljno. 

Iako možemo reći da je njihovo zdravlje dobro, generalno posmatrajući, oni ipak imaju sklonosti ka razvitku određenih bolesti, o čemu ćemo vam pisati u narednom odeljku.

Pas mops zdravlje

Napomenućemo prvo da od svih navedenih bolesti u nastavku, moguće je da vaš pas neće dobiti nijednu. Neke jesu genetske, neke bolesti spadaju u stečene, ali pravilnom negom, ishranom i brigom o vašem psu, mnoge od ovih bolesti zaista mogu da ne ugroze vašeg kućnog ljubimca.

Ipak, nije na odmet znati koje potencijalne opasnosti mogu pogoditi mopsa i na koji način reagovati ako primetite određene simptome.

“Hodajuća perut”: to je stanje kože uzrokovano malim grinjama. Ako je perut jaka i posebno se nalazi na sredini leđa, treba se obratiti veterinaru, koji će predložiti najbolje rešenje. Ovo grinje je prelazno, što znači da svi kućni ljubimci (ukoliko ih imate više), moraju da se leče. 

Encefalitis mopsa: ovo je fatalna, inflamatorna bolest mozga, koju mogu dobiti samo mopsi. Još nije utvrđeno zašto neki mopsi razvijaju ovo stanje, ne postoji test niti odgovarajuće lečenje. Dijagnoza se može uspostaviti jedino ispitivanjem moždanog tkiva psa nakon što ugine, nažalost. Ova bolest obično pogađa mlade pse, koji nažalost umru u roku od nekoliko dana ili nedelja. 

Encefalitis ima genetsku komponentu.

Epilepsija: i ovoj bolesti su mopsi skloni bez poznatog razloga. Takoreći, iz čista mira mogu dobiti napad. Tada je jedino rešenje odvesti ga veterinaru, koji će vas uputiti u dalje lečenje.

Degeneracija nerva: stariji mopsi koju vuku zadnji deo svog tela, teturaju se, otežano skaču, možda pate od degeneracije nerva. Lekovi mogu ublažiti simptome, a neki vlasnici svojim psima kupuju kolica, koja im pomažu da se kreću.

Alergije: kao i druge rase pasa, i mopsi mogu biti skloni alergijama – od kontaktnih do onih alergija na određenu vrstu hrane. Tipični simptom alergije je kada pas liže šape i češe lice. Ako to primetite, odvedite svog psa veterinaru, koji će na osnovu testa utvrditi o kojoj je alergiji reč.

Demodekoza: ova bolest je specifična po tome što majka prenosi ovu vrstu grinja svojim mladuncima u prvih nekoliko dana života. Ovo grinje se ne prenosi na ljude ili druge pse. Grinje živi u folikulima dlake i uglavnom ne pravi probleme. Međutim, ako pas ima oslabljen imuno-sistem, može razviti demodekozu. Ona može biti lokalizovana ili generalizovana.

Lokalizovana – njeni simptomi su crvene mrlje i ljuskava koža uz gubitak dlake na glavi, vratu i prednjim nogama. Uglavnom je imaju štenci, a leči se sama od sebe, bez korišćenja preparata ili lekova.

Generalizovana – ona pokriva čitavo telo i pogađa stariju štenad, kao i mlađe odrasle pse. Simptomi su kožne infekcije, ćelave tačke po telu, neravna koža… U ovom slučaju, postoji genetska veza, pa se čak ponekad preporučuje i kastracija ili sterilizacija.

Stafilokoke: one se često nalaze na koži, ali neki psi mogu razviti bubuljice i zaražene folikule dlake, ako im je imuni sistem pod stresom. Najbolje je kontaktirati veterinara oko lečenja. 

Gljivične infekcije: ako pas ima neprijatni miris kože, svrbi ga i koža postane pocrnela i zadebljana, najverovatnije se radi o nekoj gljivičnoj infekciji. Infekcija najčešće pogađa pazuhe, stopala, prepone, vrat i predeo unutar ušiju.

Polu-pršljenovi: pasmine kratkog nosa, među kojima su i mopsi, mogu imati deformisanu kičmu. Ponekad je zahvaćeno samo nekoliko pršljenova i pas može živeti normalno, bez smetnji.

Ali ako pas imeđu 4 i 6 meseci starosti tetura ili pokazuje slab hod, bolest je ozbiljnija, u nekim slučajevima se čak može pogoršati toliko da pas ostane paralizovan. Dobra vest je da operacija može pomoći u borbi protiv ovog oboljenja. 

Pas mops i problemi sa očima

Oči mopsa su specifične jer su velike i ispupčene na neki način, što može lako dovesti do povrede. Zato vlasnici mopsa moraju biti posebno pažljivi kada je nega očiju u pitanju i ne bi trebalo da ignorišu simptome bolesti, ako ih primete.

Čirevi na rožnjači: ako primetite da vaš pas škilji, da su mu oči crvene i suze, obratite se veterinaru, jer su možda u pitanju nastali čirevi na rožnjači. Čir se može lečiti lekovima, ali ako se ne leči na vreme, može izazvati slepilo ili čak dovesti i do toga da oko pukne. 

Suve oči: Keratokonjuktivitis sika i pigmentni keratitis su dva stanja koja se primećuju kod mopsa, kada su problemi sa očima u pitanju. Mogu se javiti istovremeno ili odvojeno. 

Suve oči nastaju kada oči ne proizvode dovoljno suza, kako bi ostale vlažne. 

Veterinar vrši testove kako bi utvrdio da li je ovo uzrok ili nešto drugo. Ako jeste, može se kontrolisati lekovima i posebnom pažnjom.

Pigmentni keratiti su stanje koje uzrokuje crne mrlje na rožnjači, posebno u uglu blizu nosa. Ako pigment pokrije oko, to može izazvati slepilo. Postoje, ipak, lekovi koji pomažu da oči budu vlažne i da rastvaraju pigment.

Oba ova stanja oka zahtevaju doživotnu terapiju i negu.

Drugi problemi sa očima: kao što smo rekli, zbog velikih izbočenja očiju, mopsi su skloni raznim očnim oboljenjima, uključujući i:

  • Proptozu (očna jabučica je izbačena iz očne duplje, kapci se stežu iza nje);
  • Distichiasis (abnormalni rast trepavica na ivici oka, što uzrokuje da se trepavice trljaju o oči);
  • Progresivna atrofija mrežnjače (degenerativna bolest vizuelnih ćelija mrežnjače, koja dovodi do slepila);
  • Entropion (kapak, obično donji, se kotrlja prema unutra, uzrokujući da se kosa na kapku trlja o oko i iritira ga). 

mops na poklon

Mops na poklon

Mopse možete kupiti, usvojiti, ali takođe u oglasima postoje ljudi koji štence poklanjaju iz različitih razloga: nemaju mogućnosti da više pasa odgajaju, nedostatak prostora, vremena… U svakom slučaju, to je plus za vas. 

U slučaju da ste mopsa dobili na poklon, preporučujemo vam samo da se raspitate da li su primili vakcine, da li su čišćeni od parazita i imaju li neku zdravstvenu potvrdu. To je važno za vas, kako biste mogli sve te informacije preneti veterinaru kada sledeći put odvedete svog novog psa na pregled.

Ukoliko ste vi ona strana koja bi poklonila nekome psa, i to mopsa, to je sjajna ideja! Ne kaže se bez razloga da je pas čovekov najbolji prijatelj, a u slučaju ove rase, to se zaista i potvrđuje. 

Samo ne zaboravite da mopsi vole pažnju, moraju živeti u stanu ili kući i ne vole samoću. Uzmite to u obzir prilikom poklanjanja, proverite da li je budući vlasnik spreman da se posveti svom novom kućnom ljubimcu.

Pas mops cena

Pretražujući ovu informaciju, pronašli smo više oglasa i možemo reći da se cena mopsa kreće u Srbiji od 200-500 evra. Uglavnom na prodaju možete naći štence.

Iako mnogo ljudi misle da je ovo najsigurnija varijanta, jer su psi na prodaju uglavnom vakcinisani i obavljeni su svi neophodni zdravstveni pregledi, u prihvatilištima takođe možete naći divne, malene pse, uključujući i mopse, koji su dobrog zdravstvenog stanja.

Naravno, izbor je na vama.

Ono što je najvažnije je da, kada u svoj dom dovedete novog člana, budete strpljivi tokom dresure, dok se ne navikne na nove ljude i okruženje.

Nakon prvog perioda, sigurni smo da ćete biti srećni sa vašim malim mopsom, jer je on neko ko će vam bezrezervno i u velikim količinama pružiti puno ljubavi, zabave i lepih trenutaka.