kada štene može u šetnju

Kada štene može u šetnju? Vaša prva zajednička avantura!

Spremate se da krenete u prvu zajedničku šetnju sa svojim štencem! Ali, zastanite na trenutak! Da li ste se pitali kada štene može u šetnju?

Pre nego što krenete u vašu prvu zajedničku avanturu, uverite se da je vaše štene spremno za šetnju.

Nastavite da čitate i otkrijte kada štene može u šetnju i kada je pravo vreme za njihovu prvu avanturu i otkrivanje sveta.  

Prva šetnja može da bude čudno i zastrašujuće iskustvo za neku štenad. Novi mirisi, prizori i zvukovi mogu dovesti do toga da se štene oseća nesigurno i uznemireno. Takođe,  štenetu koje nije vakcinisano nije sigurno da izlazi napolje. 

Iako je većina vlasnika nestrpljiva da izvede svoje štene u šetnju i da ih pokaže svetu važno je da znate kada štene može u šetnju.

Pa krenimo korak po korak!

Kada štene može u svoju prvu šetnju?

Da, znamo da ste nestrpljivi da svoje novo štene izvedete u prvu šetnju i pokažete ga svima. Ali pre nego što se odlučite na ovaj korak, morate da znate kada štene može u šetnju. 

A zašto je važno da znate kada štene može u šetnju?

Iz jednog jednostavnog razloga! Pre nego što doneste odluku da li je vaše štene spremno za šetnju morate uzeti u obzir vakcinaciju šteneta.

Naime, ovo je period kada štenad još uvek razvijaju imuni sistem i dok se vakcinacija ne završi, mogu biti podložna raznim bolestima poput parvovirusa ili kuge. 

Kako bi mogli da isplanirate vašu prvu i dugo iščekivanu zajedničku šetnju sa štenetom, veterinar vam može dati vremenski okvir kada je u pitanju raspored vakcinacije šteneta. 

Ipak odgovor na pitanje: „Kada štene može u šetnju?“ je prema preporukama veterinara dve nedelje od trećeg (poslednjeg) vakcinisanja protiv zaraznih bolesti i besnila kod pasa.  

Dakle, ako je vaše štene u formi i zdravo, a veterinar sprovede vakcinacije prema rasporedu, vaše štene bi moglo biti spremno za šetnju kada bude staro između 16 i 18 nedelja.

Važno je da razgovarate sa veterinarom o vakcinaciji šteneta kako bi mogli da budete spremni i sigurni za vašu prvu zajedničku avanturu na otvorenom. 

Da li to znači da vaše štene mora biti stalno zatvoreno dok se vakcinacija ne završi?

Odgovor je NE.

Vaše štene može izaći napolje, ali je ključno ograničiti njegovu izloženost potencijalnim rizicima. Najbolje je da preuzmete preventivne mere kako bi vaše štene bilo sigurno dok je napolju. 

Šta znači preuzeti preventivne mere u ovom slučaju?

Najbolji način da preuzmete preventivne mere je da se štenetu obezbedi dvorište koje je ograđeno i sigurno. Tokom prvih nekoliko meseci kod kuće, ovo bi trebalo da bude jedino mesto gde štene može da se slobodno kreće.

Vaše štene je bezbedno sve dok nijedan drugi pas ne može ući u vaše dvorište.

priprema šteneta za šetnju

Pripremite štene za prvu šetnju!

Socijalizacija je jako bitan korak pre nego što vaše štene krene u svoju prvu šetnju na otvorenom. 

Kada štene može u šetnju i kada krene da upoznaje svet oko sebe, susretaće se sa drugim psima i ljudima. Iako je od vitalnog značaja da svoje štene zaštitite od bolesti u ranim nedeljama, proces socijalizacije šteneta takođe mora početi rano. 

Socijalizacija će pomoći vašem štenetu da postane srećno i puno samopouzdanja što su karakteristike dobrog psa.  

Ako želite da  se vaše štene druži sa drugim životinjama, to možete započeti već u svom domu čim je izvršena prva vakcinacija šteneta, pod uslovom da se druži sa životinjama koje su takođe vakcinisane. 

Takođe je važno da se štene navikne na ljude i decu. Što više ljudi upoznaje, postaće prijateljski nastrojeni i društveniji.

Pozovite prijatelje i porodicu u svoj dom u prvih nekoliko nedelja, tako da vaše štene može da upozna razne ljude. 

Koliko dugo je preporučljivo da šetate štene?

Sada kada ste saznali kada štene može u šetnju, važno da se upoznate i sa činjenicom koliko je preporučljivo da šetate štene. 

Krenuli ste u vašu prvu zajedničku šetnju i niste sigurni koliko dugo treba da šetate vaše štene?

Opšte pravilo koje se odnosi na štenad kada je u pitanju šetnja je da uzmete starost šteneta u mesecima, a zatim je pomnožite sa pet da biste utvrdili koliko minuta vaše štene može šetati.

Ovo se zasniva na prosečno dve šetnje dnevno. Na primer, trajanje šetnje za štene starosti 4 meseca (4 meseca * 5 minuta) je 20 minuta, dva puta dnevno, dok je trajanje šetnje za štene starosti 6 meseci (6 meseci * 5 minuta) 30 minuta, dva puta dnevno.

Ovo je opšte pravilo, ali u obzir treba uzeti i druge faktore koji su bitni, a to su: veličina, rasa psa i temperament vašeg šteneta. 

Na kraju će se vaša odluka o tome koliko šetati štene svesti na njihovu fizičku sposobnost, na šta rasa psa može izuzetno uticati.

Male rase pasa poput čivava, francuskog buldoga ili pomeranaca jednostavno ne mogu da podnesu duge šetnje zbog svoje male veličine i malih nogu.

S druge strane, velike rase pasa, poput aljaskog malamuta ili bernskog planinskog psa, mogu uživati u relativno dugim šetnjama. 

Međutim, što je pas veći, potrebno je i više vremena da se njihove kosti i zglobovi razviju. Iako izgleda da vaš ogromni šestomesečni engleski mastif može da se nosi sa dugim pešačenjem, rizikujete da stvorite ortopedske probleme kod psa kasnije tokom života.

Tolerancija na toplotu je još jedan faktor koji treba razmotriti, s obzirom da rase pasa pljosnatog nosa nisu u stanju da podnesu duge šetnje u vrućim klimatskim uslovima.

Zato je važno da razgovarate sa veterinarom o vremenu šetnje koja je preporučljiva za vaše štene u određenom uzrastu, a u skladu sa drugim faktorima. 

Pazite da ne preterate sa šetnjom!

Šta to tačno znači?

Sada kada štene može u šetnju, koja mu je neophodna, vodite računa o tome da ne preterujete. Zašto? Jer previše šetnje može biti štetno za štene koje raste i koje se razvija.

Vaše štene može da se preoptereti, a ovo će za posledicu imati oštećenje njegovih zglobova koji su u razvoju. 

Dakle, šta u stvari znači preterati u šetnjama sa štenetom?

Veterinari smatraju da su to sve one aktivnosti kojima se štene bavi, a koje nisu u skladu sa njegovim uzrastom. Igra sa drugim štenadima je u redu, ali trčanje ili šetnja sa odraslim psima mogu biti previše naporni za vaše štene koje će se truditi da održi korak sa velikim psima.

Slično tome, štenci ne bi trebalo da trče sa svojim vlasnicima, jer jednostavno u tom trenutku nisu spremni za takav nivo aktivnosti. 

Plašite se da ćete preterati u šetnji sa štenetom?

Zato pre nego što počnete da šetate štene, potražite savet od svog veterinara. Ipak su zajedničke šetnje najbolja stvar kada imate psa!

Zato bez brige načinite vaše prve zajedničke korake u svet avanture!

Koji su početni koraci kada štene može u šetnju?

Konačno! Došlo je vreme kada štene može u šetnju! Da li ste ushićeni? 

Ali umesto da zakačite povodac i izvedete u šetnju štene, trebalo bi prvo da pripremite vaše štene za ovu avanturu. Šta je to što treba da uradite da bi vaša prva šetnja bila uspešna i bez stresa za vas i štene?

Prvo što treba da naučite vaše štene jeste da su ogrlica i povodac dobra stvar. Upotreba povodca je veština koju morate naučiti vaše štene što je ranije moguće. 

Povodac štene može početi da koristi već u vašem domu, dok štene nije u potpunosti vakcinisano, što je dobra vest za vlasnike štenaca.

Na ovaj način će vaše štene biti upoznato sa pravilnim hodanjem na povodcu pre svoje prve šetnje na otvorenom. 

Prvi korak kako da naučite svoje štene da hoda na povodcu je da što pre upoznate štene sa opremom za šetnju. Izaberite pravu ogrlicu i povodac za štene.

Ogrlica mora biti izrađena od čvrstog i fleksibilnog materijala. Pustite štene da njuška i da se upozna sa opremom. 

Nagradite poslasticama i pohvalama njegovu radoznalost. Pohvale i poslastice su važne i kada prvi put štenetu stavite povodac. Ali ako u bilo kom trenutku štene bude uznemireno, odmah mu skinite povodac. 

Sa upotrebom ogrlice i povodca ste započeli u svom domu kako bi pripremili štene za prvu šetnju, a koji je vaš sledeći zajednički korak? Izlazak u dvorište!

Stavili ste povodac! Idemo napolje!

Kada vaše štene počne da se dobro oseća sa povodcom izvedite ga u dvorište i napravite nekoliko kratkih šetnji kroz dvorište kako bi se štene naviklo da ima povodac na otvorenom. 

Kada se vaše štene oseća prijatno sa ogrlicom i povodcem sledeća stvar koju je potrebno da ga naučite je da ostane pored vas tokom šetnje.

A kako ćete naučiti štene da pravilno hoda na povodcu i da bude pored vas tokom šetnje? Ova tehnika nije teška, ali savladavanje može potrajati.

Vaše štene treba da nauči da kada je u pravom položaju, odnosno odmah pored vas, može da šeta. 

Ako se štene pomeri ispred vas, iza vas ili u stranu, zaustavite se tokom šetnje i ne nastavljajte sve dok se štene ne vrati na pravo mesto. Vaše štene u početku može pokazivati znakove frustracije, ali uskoro će naučiti da je ovo jedini način da nastavite sa šetnjom.

Ako vaše štene sedi ili leži dok vežbate kako da se ponaša s povodcem, shvatite ovo kao jasan znak da štenetu treba odmor. Prestanite odmah sa vežbanjem i dozvolite vašem štenetu da se odmori. 

Dodatna oprema za šetnju!

A šta vam je još potrebno da ponesete za vašu prvu zajedničku šetnju?

Pored dobrog povodca, vlasnici bi trebalo da ponesu sa sobom poslastice za svog ljubimca i nekoliko higijenskih kesica za pseći izmet.

Za prvu šetnju su poslastice i pohvale za štene veoma bitne, jer će na taj način štene shvatiti da su šetnje nešto čemu treba da se raduje i u čemu će uživati.

Dešavaće se da štene vuče povodac ili vam se petlja između nogu, ali ovo je nešto što se očekuje kada je u pitanju vaša prva zajednička šetnja. 

Takođe, vodite računa da vaša prva zajednička šetnja bude tokom mirnog dela dana, kada nema previše gužve i buke.

Prva šetnja trajaće verovatno samo nekoliko minuta, ali u početku kratke šetnje obogaćene poslasticama i pohvalama su ključ uspeha.

Duge šetnje mogu biti naporne za vaše štene i ono će se brzo umoriti. Zato je važno da čitate govor njegovog tela, izbegavajući situacije koje će ih preopteretiti tokom šetnje. 

Kada savladate ove korake krenite sa štenetom u vašu prvu zajedničku šetnju za koju verujemo da će biti predivna i nezaboravna avantura!

kada štene može u prvu šetnju

Dodatni saveti za savršenu šetnju sa štenetom

Kada štene može u šetnju onda su svi članovi porodice srećni zar ne? Ali za vas imamo još nekoliko saveta koje treba da imate na umu kako bi vaša zajednička šetnja bila predivno i nezaboravno iskustvu. 

Ovo su saveti za savršenu šetnju sa vašim štenetom:

  1. Tokom šetnje dozvolite vašem štenetu da zastane i njuška. Zašto je to važno? Štenci vole da istražuju, a ovo je važno zbog njihove mentalne stimulacije.
  2. Nemojte hodati uvek istom brzinom, menjajte tempo hodanja.
  3. Menjajte rute kojima šetate, ali to ne morate da radite svaki dan, dozvolite da vaše štene polako istraži sva mesta gde šetate.
  4. Ne zaboravite na poslastice i higijenske kesice za pseći izmeti.
  5. Vaše štene se toliko uzbudilo tokom šetnje da neprestano laje, a vi ne znate šta da uradite u tom trenutku? Lajanje može biti znak da vaše štene tokom dana ne dobija dovoljno fizičke i mentalne stimulacije. Obezbedite vašem štenetu kratke vežbe i još vremena za igru tokom dana. Ako ste tokom celog dana odsutni od kuće i za to postoji rešenje! Pronađite šetača pasa kako biste svom štenetu pružili potrebnu stimulaciju.

Zaključak!

Zapamtite da je važno da ne vičite na štene tokom šetnje. Ukoliko njuška oko sebe, pustite ga da razmisli šta treba da uradi kako biste nastavili vašu zajedničku šetnju.

Kada se štene vrati u pravi položaj nagradite ga poslasticama i pohvalama. Magične reči u vidu pohvale i magični zalogaj u vidu poslastice pomoćiće vam da štene što brže uči i da mu boravak pored vas donosi pohvale i nagrade.  

Ukoliko vaše štene tokom đetnje iritiraju automobili, drugi psi ili biciklisti i neprestano nasrće na njih?

Ako se ovo dešava dok štene hoda na povodcu budite oprezni i pokušajte da usmerite pažnju šteneta na sebe. Pohvale i nagrade su još jednom magične reči da vaš pas ostane pored vas.

Ukoliko štene nasrće na stvari koje ga iritiraju, zanemarite to njegovo ponašanje i ostanite da stojite mirno. Nastavite šetnju isključivo kad se vaše štene vrati pored vas.

To će naučiti vaše štene da bi pažnju trebalo da posveti više vama nego automobilima, psima i biciklistima koji prolaze.

Šetnja sa štenetom nije samo zabavna aktivnost, ona je od vitalnog značaja za zdravlje i dobrobit vašeg šteneta. Samo zapamtite da je faza kada je vaš pas štene prolazna, zato se za sada držite kratkih šetnji, a duže šetnje ostavite za vreme kada vaše štene odraste.

U međuvremenu, napravite puno fotografija i uživajte u šetnjama, jer će se vaše štene preobraziti u odraslog psa pre nego što to shvatite.