lajanje pasa

Preterano lajanje pasa! Šta vam želi reći?

Često preterano i dugo lajanje pasa može ukazivati na neki problem. Hajde da saznamo šta vas ljubimac pokušava da vam kaže. Pomozite mu.

Vaš pas može lajati iz mnogo razloga. Lajanje pasa je njihovo prirodno ponašanje – baš kao što je i razgovor za ljude!

Nekada to lajanje ukazuje na poziv u pomoć.

Psi će svojim lajanjem izražavati brojne emocije, a preterano lajanje pasa može značiti različite stvari u zavisnosti od situacije.

Kada psi preterano laju, to obično ukazuje na neki problem i tada psi, tj.lavež može predstavljati smetnju vlasniku i komšiluku. 

Da biste mogli uspešno da rešite problem preteranog lajanja psa, moraćete da utvrdite uzrok lajanja. Jednom kada saznate zašto pas pretereano laje, možete da prepoznate trikove i alate kako da zaustavite učestalo lajanje psa. 

Kada se javlja preterano lajanje pasa?

Kao što smo već spomenuli, lajanje je normalno ponašanje pasa i važno sredstvo komunikacije.

Oni mogu lajati kada dozivaju druge pse ili kada komuniciraju sa svojim vlasnicima. Bilo koja buka ili zvuk može da podstakne pse da odgovore lajanjem, npr. lišće koje šušti, kucanje u vrata ili zvono na vratima.

Postoje različite vrste preteranog lajanja pasa, a to su:

 • noćno lajanje kod starijih pasa,
 • preterano lajanje pasa radnih pasmina,
 • preterano lajanje pasa kod visokoenergijskih ili nervoznih pasa,
 • preterano lajanje pasa izazvano bolom ili bolešću,
 • preterano lajanje pasa kada traži pažnju,
 • preterano lajanje kao znak teritorijalne kontrole, 
 • preterano lajanje pasa usled frustracije,
 • preterano lajanje kao upozorenje,
 • preterano lajanje pasa iz straha,
 • preterano lajanje pasa usled stresa zbog razdvajanja sa vlasnikom. 

 

uporno lajanje pasa

Na šta ukazuje preterano lajanje pasa?

Preterano lajanje pasa može biti problematično, ali takođe može signalizirati da nešto nije u redu sa vašim ljubimcem.

Vaš pas možda preterano laje jer mu je neprijatno ili ga nešto boli, a ovo je posebno karakteristično za starije pse koji imaju probleme sa kostima i zglobovima zbog artritisa.

Obično lajanje psa može signalizirati da je vaš pas srećan, da mu je dosadno ili se oseća nesigurno, ali postoje i drugi razlozi zbog kojih će pas lajati, uključujući:

 • upozorenje na prisustvo opasnosti,
 • pas traži pažnju,
 • uzbuđenje,
 • samoidentifikacija unutar grupe,
 • dosada,
 • nelagodnost ili bol,
 • usamljenost ili uznemirenost,
 • iznenađenost.

Šta ne treba da radite ukoliko pas preterano laje?

Postoji nekoliko stvari koje treba izbegavati ako imate psa koji preterano laje:

 • nikad ne vičite na svog psa. Ne samo da neće pomoći u sprečavanju preteranog lajanja psa, već može zapravo stimulisati psa da još više laje,
 • ne udarajte svog psa i ne koristite uređaje poput ogrlica za sprečavanje lajanja,
 • ne dozvolite da vaš pas neprestano laje kada je napolju, bez obzira na razlog.

Zašto psi preterano laju?

Može postojati nekoliko razloga zašto se javlja preterano lajanje pasa. Iako preterano lajanje pasa često može da zabrine njihove vlasnike, uvek je važno prvo isključiti zdravstvene probleme kod pasa.

Uzroci preteranog lajanja pasa mogu biti:

Zdravstveni problemi

Neki psi laju, jer ih nešto boli ili imaju neki drugi zdravstveni problem. Na taj način traže pomoć od vas.

Veterinar treba da pregleda vašeg psa, jer neki psi dobro skrivaju simptome bola, čak i kada ih dodirnete, a ponekad bol može biti teško proceniti na područjima poput ušiju ili usta.

Starost pasa

Kako psi stare, postaje uobičajeno da počnu više da laju i uopšte stvaraju više buke. Neki psi koji stare počinju preterano da laju. 

Neki psi mogu lajati satima, potpuno nesvesni šta rade. Pored kognitivne disfunkcije pasa, koja je slična Alchajmerovoj bolesti, stariji psi mogu imati oštećenja vida, gluvoću ili bolove u telu koji mogu dovesti do lajanja.

Pas se plaši

Ako se vaš pas plaši, svoju zabrinutost može iskazati lajanjem. Ovo se može dogoditi na bilo kom mestu i odnosi se na sve što plaši vašeg psa. To može biti osoba, jak zvuk poput vatrometa ili neobična (ili nova) situacija.

Teritorijalna kontrola

Kod pasa se može javiti teritorijalna kontrola, ako nova osoba ili pas uđu na teritoriju koju oni smatraju svojom. Oni na taj način žele da zaštite svoju teritoriju.

Teritorija koju pas smatra svojom može biti kuća, dvorište ili čak krevet. Ako pas samo laje u ovoj situaciji, to je verovatno uzrok prekomernog lajanja psa.

Usamljenost

Psi su prirodno društvene životinje, što znači da više vole da budu u društvu, nego da budu sami. Ukoliko su sami duže vreme, mogu lajati kao znak da su nesrećni i usamljeni.

Pas takođe može čeznuti za ljudskim društvom, a ne samo za društvom drugog psa. Pas kome je dosadno ili onaj pas koji ne dobija dovoljno stimulacije (kako mentalne tako i fizičke), takođe može preterano da laje.

Pozdrav ili pas traži vašu pažnju

Lajanje pasa može biti znak da vas pozdravlja. S druge strane, preterano lajanje psa može da znači da je pas gladan, da treba da izađe napolje ili da samo želi malo pažnje.

Anksioznost

Psi koji ne vole da ostaju sami mogu patiti zbog razdvajanja. Pored preteranog lajanja, psi sa ovim stanjem obično pokazuju i druga kompulzivna ponašanja kao što su žvakanje ili grebanje nameštaja, zidova i vrata.

Kako zaustaviti preterano lajanje psa?

Ako vaš pas laje više nego što je uobičajeno, prvi korak je razmotriti zašto laje.

Takođe zabeležite kada pas laje i vrstu zvuka koji je u pitanju, šta je prethodilo lajanju – tako da se možete bolje pozabaviti osnovnim emocionalnim uzrocima lajanja psa.

Zapitajte se:

 • Da li mu je neprijatno ili ga boli? Odvedite ga kod veterinara na pregled.
 • Da li mu je dosadno? Obavezno odvojite više kvalitetnog vremena za trening, vežbe ili igrajući se sa psom. Pitajte dresera pasa za pomoć i savet.
 • Da li laje jer je ostao sam i pokušava da vas pozove? Da li ga zapravo predugo ostavljate samog? Ako je tako, vaš pas možda pati od anksioznosti razdvajanja. Možda ćete morati da pronađete čuvara ili šetača pasa koji će psu praviti društvo dok vas nema. Ili da li pas postaje previše zavisan od vas? Možda će vam trebati pomoć bihejviorista, po preporuci veterinara, da naučite svog psa da se oseća sigurno u svojoj koži.

Najbolji način da se spreči lajanje je pokušaj uklanjanja svih potencijalnih izvora koji izazivaju preterano lajanje psa. Vaš pas mora da zna kada treba da laje, a kada da bude tih.

Deo vašeg posla kao vlasnika psa znači da ovom podučavate svog psa. Počnite da radite na rešavanju problema što je pre moguće. Što duže čekate, to je sve teže obuzdati ovakvo ponašanje psa.

Dobra ideja je da naučite svog psa komandama; „govori” “laj” i “tiho“, iako je ovo možda lakše reći nego učiniti.

Cilj ovih komandi je naučiti psa da laje na komandu i da bude tih na komandu.

Nekim psima mogu biti potrebne nedelje da ovo nauče, pa nastavite obuku ili radite sa stručnjakom za dodatnu pomoć. Ako je vaš pas dresiran i nastavlja da laje previše u određeno vreme, moraćete da razumete uzrok takvog ponašanja.

Posetite veterinara

Ako je preterano lajanje psa nešto novo kod vašeg ljubimca, obratite se svom veterinaru da biste ustanovili da li vaš pas ima neki zdravstveni problem.

On će isključiti bilo kakvu bolest psa ili povrede koje bi mogle prouzrokovati lajanje psa i pomoći će vam da razvijete akcioni plan zasnovan na potrebama vašeg psa.

Stariji psi koji preterano laju imaće drugačije medicinske potrebe i akcioni plan od mladog psa. 

Modifikacija ponašanja psa

Pokušajte da odredite tačan okidač da biste sprečili preterano lajanje koje može biti uzrokovano strahom, usamljenošću ili traženjem pažnje. Ako je moguće, uklonite taj okidač iz života psa i poradite na treningu za modifikaciju ponašanja. 

Počnite sa osnovnim naredbama, poput sedenja, kako biste fokus pomerali sa lajanja i nagradili svog psa za lepo ponašanje. Obezbedite svom psu dosta vežbe, tako da ima manje energije za lajanje. 

Sprečite anksioznost kod psa

Ako vaš pas pati od anksioznosti zbog razdvajanja, izbegavajte da psa ostavljate samog duže vreme, ako je to moguće. 

Dijagnoza preteranog lajanja pasa

Ako se kod psa javi preterano lajanje i ako je vokalizacija vašeg psa neobična, želećete da se najpre uverite da vaš pas nema zdravstvene probleme. Zbog toga je neophodno da psa odvedete prvo kod veterinara. 

Kako bi utvrdio da li su zdravstveni problemi uzrok preteranog lajanja psa, veterinar će izvršiti pregled psa, uključujući hemijski analizu krvi, kompletnu krvnu sliku, analizu urina i kompletan fizički pregled.

Takođe će sa vama razmotriti koji su mogući uzroci koji su mogli dovesti do preteranog lajanja i uzeće u obzir detaljnu istoriju ponašanja vašeg psa koja dovodi do uzroka.

Budite spremni da veterinaru date detaljne informacije o ponašanju psa.

Od presudne važnosti je da se prvo isključi fizički uzrok preteranog lajanja psa. Rendgenski snimci mogu biti korisni za isključivanje medicinskih/neuroloških poremećaja.

BAER test (ispitivanje  slušne funkcija moždanog stabla u odgovoru na zvučne stimuluse) može se uraditi ako se sumnja da pas ima oštećenje sluha i da ne čuje dobro.

Nakon što veterinar utvrdi da li medicinski problem uzrokuje da vaš pas preterano laje, moraćete da razgovarate sa veterinarom o mogućnostima lečenja. Očigledno će medicinski problemi koji uzrokuju preterano lajanje psa morati da se leče od strane veterinara. 

Pitanja o ponašanju moraće biti upućena ili profesionalnom dreseru pasa ili bihevioristi. Vaš veterinar će vas uputiti kod trenera koji vam može pomoći da otkrijete šta uzrokuje prekomerno lajanje vašeg psa.

zašto pas laje

Kako lečiti preterano lajanje pasa?

Ako je vašem psu dijagnostikovano zdravstveno stanje zbog kojeg preterano laje, vaš veterinar će razgovarati s vama o mogućnostima lečenja.

Generalno, psima koji preterano laju ukoliko su bolesni ili ih nešto boli moraće se davati lekovi na recept. Razgovarajte sa veterinarom o svim mogućnostima lečenja preteranog lajanja psa kako biste utvrdili koja od njih ima najbolje šanse za uspeh.

Lekovi za kućne ljubimce na recept, posebno lekovi za anksioznost kod pasa, mogu se koristiti prilikom lečenja preteranog lajanja pasa ako postoji stvarna anksioznost, preterana reakcija na stimuluse ili kompulsivni poremećaj:

 • lekovi se mogu upotrebljavati kratkoročno ili po potrebi kada se mogu očekivati situacije koje će dovesti do pojave anksioznosti kod psa (npr. u slučaju vatrometa/petarde) ili za izazivanje sna,
 • lekovi mogu biti efikasni za smirenje psa kada se daju pre izlaganja stimulusu (npr. vožnja automobilom, vatromet), ali neće smanjiti anksioznost i kod nekih pasa mogu povećati osetljivost na buku.
 • lekovi mogu  pomoći u kombinaciji sa terapijom ponašanja za kompulzivne poremećaje.
 • dodaci mogu pomoći u smanjenju anksioznosti.

Postoji i hirurški postupak koji podrazumeva delimično uklanjanje glasnih žica psa. Ovaj postupak  psu ne oduzima sposobnost lajanja, već pas zvuči tiše, a njegov glas je hrapaviji (što neki zapravo smatraju dosadnim). 

U skoro svim slučajevima ova operacija je nepotrebna i nepravedna za psa. Operacija i anestezija uvek predstavljaju rizik, pa treba izbegavati bilo koji postupak koji ne donosi korist psu.

Pored toga, preterano lajanje psa ukazuje na osnovni problem koji je obično ponašanje. Hirurgija uklanja buku, ali anksioznost, strah ili sličan problem ostaje nerešen.

S druge strane, ako ne postoji zdravstveni problem, za preterano lajanje psa biće potrebno napraviti plan, obično od strane profesionalnog trenera pasa ili biheviorista, kako bi se pozabavili problemima koji uzrokuju preterano lajanje vašeg psa. 

Trudite se da ne kažnjavate preterano lajanje svog psa zbog takvog ponašanja. Umesto toga, pozitivno nagradite svog psa kada je miran i tih i vodite ga primerom tako što ćete i sami ostati smireni.  

Zaključak!

Pse koji pate od medicinskih poremećaja moraće pažljivo da prati veterinar. Kako plan lečenja vašeg psa napreduje, moći ćete da dobijete bolju dijagnozu za vašeg psa od svog veterinara.

Obavezno razgovarajte o lekovima, neželjenim efektima i lečenju sa svojim veterinarom. Psi koji pate od problema u ponašanju zahtevaće obuku i vreme.

Profesionalni trener pasa ili bihejvioristi biće korisni u obuci.

Psi mogu imati epizode preteranog ​​lajanja zbog niza drugih zdravstvenih stanja i problema. Psi mogu da laju kao rezultat bola (na primer od artritisa), slepila ili gluvoće, povišenog krvnog pritiska (hipertenzija) ili čak tumora ili povećane proizvodnje tečnosti oko svog mozga.

Pregled kod veterinara treba da bude vaš prvi korak kada se suočite sa psom koji pokazuje znake preteranog lajanja; posebno kada se naizgled javilo kao grom iz vedra neba ili kada je praćeno drugim znakovima, poput promena u načinu spavanja/buđenja ili pojave agresivnog ponašanja. 

Razgovarajte sa svojim veterinarom koji vam može dati savete o ponašanju, a takođe je dobra ideja da psa odvedete kod veterinara radi potpune zdravstvene provere kako biste bili sigurni da nema medicinskih razloga za preterano lajanje.