besnilo kod pasa

Besnilo kod pasa! Ovo je važno da znate!

Besnilo kod pasa nije prijatna tema, ali morate je shvatiti ozbiljno ako imate psa. O čemu voditi računa kako biste sačuvali zdravlje svog psa?

Mnogo se pitanja nameće, kada je besnilo kod pasa u pitanju. Da li treba da pripazite na sve druge životinje za koje mislite da su zaražene i koje mogu biti opasne ne samo za vaše kućne ljubimce, već i za nas? Kako prepoznati prve simptome? Šta učiniti?

Besnilo je reč koja može i treba da izazove zabrinutost. To je zarazna bolest koju vlasnici i pasa i mačaka ne bi smeli da ignorišu. 

Besnilo je smrtonosna bolest pasa koju uzrokuje virus koji napada mozak i nervni sistem sisara. Ne postoji lek za besnilo. Dobro ste pročitali.

Uzročnik je RNK virus iz familije Rhabdoviridae koji pripada rodu Lyssavirus. Besnilo koje psi prenose ugrizom na ljude uzrokuje više od 50.000 smrtnih slučajeva ljudi i milione smrtnih slučajeva životinja širom sveta svake godine. 

Ipak, dobra vest je da vaši kućni ljubimci mogu biti zaštićeni od besnila – sve što je potrebno je vakcinacija psa od strane veterinara.

Kako vaš pas može dobiti besnilo?

Postoji više načina da se vaš pas zarazi virusom besnila. Najčešći način je ugriz životinje koja već ima besnilo, jer životinje zaražene besnilom luče velike količine virusa u svojoj pljuvački. 

Međutim, besnilo se takođe može preneti ako pljuvačka zaražene životinje dođe u dodir sa ogrebotinom, otvorenom ranom ili područjima poput usta, očiju ili nosa.

Najčešći uzrok zaraze besnilom je kontakt sa divljom životinjom. Kućni ljubimci sa najvećim rizikom su nevakcinisani psi koji imaju redovan kontakt sa divljim životinjama i/ili psima lutalicama i mačkama.

Bilo koji sisar može nositi virus besnila, međutim najčešće izlaganje besnilu događa se u kontaktom sa:

 • slepim miševima,
 • zečevima,
 • lisicama,
 • kojotima, 
 • psima i
 • mačkama.

besnilo kod pasa lečenje

Koji su simptomi besnila kod pasa?

Sam virus uzrokuje upale u mozgu i kičmenoj moždini, što dovodi do simptoma besnila. Simptomi će početi da se javljaju negde od 10. dana do osme nedelja od dana izlaganja virusu besnila. 

Simptomi infekcije besnilom kod pasa uključuju:

 • anksioznost/razdražljivost,
 • griženje/lizanje na mestu infekcije,
 • groznica,
 • osetljivost na dodir, svetlost i zvuk,
 • skrivanje/asocijalno ponašanje,
 • paraliza grla i vilice,
 • nemogućnost gutanja,
 • dezorijentisanost,
 • teturanje,
 • paraliza zadnjih udova,
 • gubitak apetita,
 • slabost,
 • napadi.

Nakon zaraze virusom, može proći i do 8 nedelja dok virus stigne do mozga. U ovom trenutku će se dogoditi jedna, dve ili sve tri faze infekcije besnilom kod pasa:

 1. Prodromalna faza

Traje od jednog do tri dana. U ovoj fazi pas pokazuje anksioznost, strah i povlači se na tamnija mesta. Može imati groznicu, gutati strane predmete i pojačano sliniti. Mogu se uočiti ekstremne promene u ponašanju psa. Agresivni psi mogu postati poslušni, dok prijateljski nastrojeni psi postaju agresivni.

 1. Faza eksitacije

Nakon prodromalne faze pas može ući u fazu eksitacije koja može trajati od 1 do 7 dana. Psi pokazuju nemir i razdražljivost i postaju preosetljivi na svetlost i zvuk. Otežano uzimaju hranu i vodu. Počinju da lutaju i napadaće nežive predmete, životinje i ljude. Slede dezorjentisanost, napadi i smrt.

 1. Paralitična faza

Paralitična faza može da sledi nakon prodromalnog ili eksitacionog stadijuma i obično se razvija od  2 do 4 dana nakon što se primete prvi simptomi.

Pas postaje depresivan, a donja vilica, jezik, ždrelo i grkljan mogu biti paralisani, što uzrokuje nesposobnost gutanja i pojavu pljuvačke. Može doći do paralize ekstremiteta, otežanog disanja i gušenja. Slede slabost, respiratorna insuficijencija i smrt.

Ako vašeg psa ugrize druga životinja i zabrinuti ste zbog besnila, dobro obratite pažnju na njegovo ponašanje i odmah pozovite veterinara ako imate razloga da sumnjate na besnilo kod psa.

Vaš pas može brzo postati nemiran i razdražljiv, čak i da pokazuje agresiju. Fizički znaci besnila kod pasa na koje treba paziti uključuju temperaturu, otežano gutanje, prekomerno slinjenje, teturanje, napade, pa čak i paralizu.

Kako virus napreduje, kako smo prethodno spomenuli već, vašem psu mogu smetati svetlo, pokreti i zvukovi. Možda će potražiti mračno, tiho mesto gde će se sakriti ili će ispoljiti agresivno ponašanje.

Jedan od najpoznatijih simptoma besnila kod pasa je pena na ustima. Kod nekih pasa se možda neće pojaviti pena na ustima, već jednostavno višak pljuvačke ili slinjenje. Ovo je znak da je virus napredovao.

U završnoj fazi besnila česti su napadi i sve veća paraliza. Psi u ovoj fazi ne mogu da kontrolišu svoje mišiće – posebno u glavi i grlu – što otežava gutanje. Disanje nije moguće, što dovodi do smrti psa.

Koliko traje period inkubacije besnila kod pasa?

Period inkubacije (vreme dok se ne pojave klinički znaci) može varirati od deset dana do jedne godine ili duže. Period inkubacije kod pasa je obično dve nedelje do četiri meseca. Brzina razvijanja kliničkih znakova besnila kod pasa zavisi od:

 • mesta infekcije – što je ugriz bliži mozgu i kičmenoj moždini, virus brže dolazi do nervnog tkiva, 
 • ozbiljnost ugriza,
 • količina virusa ubrizgana ujedom.

Kako se dijagnostikuje besnilo kod pasa?

Ako sumnjate da je vaš ljubimac stupio u kontakt sa životinjom koja mu je prenela besnilo i ako mislite da pokazuje simptome infekcije, posebno ako ima ogrebotine ili ujede, obavezno ga odmah odvedite kod veterinara. 

Dijagnoza besnila kod živih životinja zasniva se na kliničkim znacima koje pas pokazuje. Dijagnostička metoda za besnilo kod pasa je karantin (obično 10 dana) za posmatranje simptoma besnila kod psa.

Ako vaš ljubimac počne da pokazuje znakove besnila tokom karantina, veterinar će preporučiti eutanaziju, kako bi se sprečilo dalje širenje besnila. 

Pored toga, dijagnoza besnila kod pasa može se uraditi titar testom koji podrazumeva analizu krvi psa i kojom se utvrđuje količina antitela na virus besnila kod pasa.

Ova analiza se kod nas radi u Pasterovom zavodu u Novom Sadu i može se raditi najranije mesec dana nakon vakcinacije psa, a rezultati se čekaju do dve nedelje. 

Pored vakcinacije psa protiv besnila i mikročipovanja psa, titar test je jedan od uslova da svog ljubimca povedete sa sobom na putovanje van granica naše zemlje. 

Ipak da bi bilo 100% tačno, testiranje zahteva biopsiju moždanog tkiva psa i definitivna dijagozna se postavlja post mortem, odnosno obdukcijom leša psa.

Ovo je jedini način da se definitivno dijagnostikuje besnilo kod pasa i to uzimanjem i testiranjem uzoraka moždanog tkiva. Test se vrši u laboratoriji i može se raditi na psima samo nakon što su uginuli ili bili humano eutanaziran.

Lečenje besnila kod pasa

Ono što je zabrinjavajuće kada je u pitanju besnilo kod pasa i što je važno da svi vlasnici kućnih ljubimaca znaju jeste da se besnilo tretira isključivo prevencijom. 

Za besnilo kod pasa ne postoji lek, a za bilo kog nevakcinisanog psa ishod je koban. Budući da besnilo predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, kako bi se sprečio dalji prenos bolesti na druge životinje i ljude, pas koji ima besnilo se najčešće eutanazira.

Kod pasa koji su vakcinisani protiv besnila primenjuje se dopunska vakcina ako postoji opasnost da su zaraženi. Ovo pomaže u jačanju imuniteta psa na besnilo i smanjuje šanse za razvoj virusa.

Čak i ako je pas vakcinisan, ako se sumnja na besnilo, on će možda morati ostati u karantinu od 7 do 10 dana kako bi se posmatralo njegovo stanje. 

Ako vašeg psa ugrize kućni ljubimac druge osobe, pokušajte da dobijete što više podataka o toj životinji, posebno kada je u pitanju vakcinacija životinje koja je ujela psa. 

vakcina protiv besnila kod pasa

Vakcinacija protiv besnila

Da li postoji vakcina protiv besnila kod pasa? Da, postoji vakcina protiv besnila, koja je zakonski obavezna u većini država, kao i u Republici Srbiji, ali ne i u svim državama. 

Vakcinacijom se proizvode antitela, ali je efikasna samo ako se primenjuje pre nego što je virus ušao u nervni sistem. Ako pas nije pravilno vakcinisan, bolest je fatalna po psa.

Besnilo je smrtonosna bolest za sve sisare i najbolji način za sprečavanje besnila je vakcinisanje kućnog ljubimca po utvrđenom rasporedu. 

Vakcina pomaže vašem psu na više načina. Vakcinacija protiv besnila kod pasa ne samo da štiti vašeg psa, već je veoma značajna i u slučaju da pas nekog ujede.

Ako vaš pas ugrize drugu životinju ili čoveka, prvo postavljeno pitanje biće da li je pas redovno vakcinisan protiv besnila.

Dokazujući da je vaš pas redovno primao vakcine protiv besnila, možete biti sigurni da ne postoji opasnost od prenosa besnila. Međutim, ako vakcinacije vašeg psa nisu ažurne, pas može biti stavljen u karantin ili čak biti eutanaziran zbog moguće pretnje širenja besnila. 

Besnilo kod pasa takođe možete sprečiti izbegavanjem kontakta sa divljim životinjama. Šetajte svog psa na povodcu i uvek budite svesni njegovog okruženja. Vrlo moguće je da će životinje koje slobodno šetaju doći u kontakt sa divljim životinjama i dobiti besnilo.

Koliko često treba vakcinisati psa protiv besnila?

U Republici Srbiji vakcinacija protiv besnila za pse je obavezna po zakonu i mora se obavljati jednom godišnje, a za pse koji se vode u lov vakcinacija se obavlja dva puta godišnje zbog povećanog rizika od pojave besnila. 

Vakcinacija pasa protiv besnila i čipovanje je obavezno za sve pse koji su napunili tri meseca života i ušli u četvrti mesec.

Vakcinacija pasa protiv besnila se vrši jedanput godišnje i svake godine se psi revakcinišu.

Neželjeni efekti vakcine protiv besnila za pse

Kad god se vaš pas vakciniše, pripazite na bilo koji od ovih neželjenih efekata i odmah kontaktirajte veterinara ako smatrate da vaš pas ima neku od navedenih reakcija na vakcinaciju protiv besnila kod psa:

 • groznica,
 • tromost,
 • gubitak apetita,
 • oticanje lica,
 • povraćanje i proliv,
 • bol, otok, crvenilo, kraste ili gubitak dlake oko mesta ubrizgavanja vakcine,
 • šepanje,
 • otežano disanje,
 • napadi.

Većina reakcija na vakcinu dogodiće se u roku od nekoliko sati od vakcinacije. Ako vaš pas pokazuje simptome reakcije na vakcinu protiv besnila, važno je odmah kontaktirati veterinara. Većina pasa koji dožive reakciju vakcine brzo će se oporaviti uz veterinarsku negu.

Prevencija besnila kod pasa

Da ponovimo, leka za besnilo kod pasa nema, postoji samo prevencija. Evo pet koraka koje možete preduzeti da biste smanjili rizik da se vaš pas zarazi besnilom:

1.Vakcinišite svog psa protiv besnila

Najefikasnija stvar koju možete učiniti da zaštitite svog psa od besnila je da ga redovno vakcinišete protiv besnila. 

2.Izbegavajte direktan kontakt psa sa povređenim ili mrtvim divljim životinjama

Držite kućne ljubimce i decu dalje od povređenih ili mrtvih divljih životinja. Odrasli ne bi trebalo da dodiruju povređene divlje životinje ni bez odgovarajućih mera predostrožnosti (npr. rukavice, peškiri). 

3.Nadgledajte svog psa na otvorenom

Ako vaš pas voli da juri veverice, zečeve ili druge životinje, one bi mogle da ga ugrizu ili ogrebu. Besne životinje obično se ponašaju čudno.

One su agresivnije, mogu izgledati uznemireno, mogu se naći ponekad ili na mestima koja su netipična ili mogu izgledati kao da su povređene usled paralize.

Čak i ako životinja još uvek ne pokazuje znake besnila ili druge bolesti, to ne znači da nije zaražena. Ovo je posebno opasno, jer možda nećete pomisliti da psa odvedete kod veterinara zbog manje ogrebotine, što ga dovodi u rizik od besnila.

4.Prijavite bolesne ili mrtve životinje

Ako primetite životinju koja deluje agresivno ili pokazuje druge promene u ponašanju, pozovite pomoć. Nikada ne pokušavajte da sami ulovite životinju.

Ako ne znate kome da se obratite, možete nazvati lokalnu policijsku stanicu na broj koji nije hitan i oni će vas uputiti odgovarajućim organima.

Kada su u pitanju mrtve životinje, Zakonom o veterinarstvu u Republici Srbiji lokalna samouprava je dužna da na svojoj teritoriji organizuje zoohigijensku službu koja uklanja leševe životinja sa javnih površina i objekata za uzgoj, držanje, dresuru pasa, izlaganje i održavanje takmičenja.

5.Ostanite aktivno informisani o besnilu

Budite svesni vrsta životinja koje najverovatnije nose besnilo tamo gde živite i kako ih izbeći. 

Najbolji korak koji možete preduzeti da zaštitite svog psa, sebe i druge od besnila je da vakcinišete svog ljubimca svaki put kada je to potrebno. Ako su svi psi u vašem susedstvu vakcinisani, virus besnila ne može da se proširi.

Kao odgovoran vlasnik kućnih ljubimaca, zaštita psa od besnila jedna je od najlakših i najefikasnijih stvari koje možete učiniti za njih.

Važno je znati!

Virus besnila kod pasa je zarazan kako za ljude, tako i za druge kućne ljubimce. Širi se i na ljude i na životinje na isti način, kroz pljuvačku putem ugriza zaražene životinje.

Ako vas ili vašeg psa ujede divlja životinja ili pas, treba ih smatrati besnim (ukoliko se laboratorijskom dijagnozom drugačije ne dokaže) i potrebna vam je hitna medicinska pomoć.

Ako vas ili vašeg psa ujede životinja, gotovo sve države zahtevaju da životinja koja vas je ugrizla mora biti stavljena na posmatranje i zatvorena 10 dana.

Karantin od 10 dana je neophodan, jer životinja zaražena besnilom može preneti bolest tek nakon što se razviju klinički znaci.

Ako se nakon desetodnevnog karantina nisu pojavili znaci besnila, to znači da pas u vreme ujeda nije mogao da vam prenese besnilo.

Ako nevakcinisanog psa ujede druga životinja, možda će biti potrebno da bude u karantinu do šest meseci, u zavisnosti od države u kojoj živite. U Republici Srbiji psi se drže pod desetodnevnim veterinarskim nadzorom. 

Ovaj period koji pas provede u karantinu potvrđuje da nevakcinisani pas nije stekao besnilo pre nego što mu se ponovo dozvoli kontakt sa ljudima i drugim životinjama.

Desetine hiljada ljudi (posebno dece) i dalje umiru od besnila svake godine, pa su redovna vakcinacija protiv besnila za pse od vitalnog značaja za javno zdravlje.

Uvek imajte na umu da besnillo kod pasa ne predstavlja opasnost samo za kućne ljubimce, već je besnilo opasna bolest koju zaraženi psi mogu da prenesu i na ljude (zoonoza), a redovna vakcinacija protiv besnila kod pasa je deo vaše odgovornosti kako bi zaštitili zdravlje ne samo kućnih ljubimaca, već i svih ljudi iz vaše okoline. 

Besnilo je smrtonosni virus bez izlečenja, a vakcinacija je od suštinskog značaja za prevenciju i zakonski je obavezna u većini država. Ako zaštitite psa od situacija koje mogu ugroziti njegovo zdravlje, značajno ćete smanjiti i rizik od besnila kod psa.