francuski buldog

Francuski buldog:karakteristike, iskustva i cena!

Francuski buldog omiljena rasa i želite ga za svog ljubimca?Upoznajte bolje buldoga odlučite se da li je ovaj mali pas za vas i vašu porodicu.

Francuski buldog pripada maloj rasi pasa, a poznat je po svojoj šarmantnosti, druželjubivosti i adaptaciji na životni prostor, što ga čini idealnim za ljubimca koji će živeti u stanu.

U nastavku teksta pišemo vam o pravilnoj nezi francuskog buldoga, ishrani, osobinama ove rase i njegovom generalnom zdravlju.

Upoznajte malog, šarmantnog psa!

Francuski buldog osobine

Francuski buldog je jako društveni pas, idealan za porodice. Dobri su za život u stanu ili maloj kući, kao i za vlasnike početnike, jer ne zahtevaju previše pažnje kada su nega i održavanje u pitanju.

Ova rasa voli svoje vlasnike, uključujući i malu decu, ali i druge pse, pa čak i strance.

Pravi su hedonisti, pa tako vole da leškare i odmaraju. Imaju srednji nivo energije. Druželjubivi su i zabavni. Inteligentni su, ali ponekad tvrdoglavi kada je dresura u pitanju, pa je važno da budete strpljivi i da imate razumevanja za njihove „bubice“.

Odani su svom vlasniku. Štitiće čak i životom porodicu, ali to nosi i drugu stranu sa sobom; a to je da mogu biti posesivni; međutim samo ako im ne posvećujete dovoljno pažnje u odnosu na nekog drugog kućnog ljubimca.

Nisu od onih pasa koji će lajati tek tako – biće uvek sa razlogom.

Ako radite od kuće, na primer, biće srećni da vam se sklupčaju kraj nogu ili vas prate iz prostorije u prostoriju, što ide u prilog pomenutoj ljubavi prema vlasniku.

francuski buldog cena

Francuski buldog karakteristike

Kada su u pitanju karakteristike ove rase, lako ćete ga prepoznati po velikim ušima i malom telu. Zovu ih i „mini buldozima“. Glava im je velika i četvrtasta, sa velikim naborima namotanim iznad kratkog nosa.

Telo je mišićavo, a dlaka glatka i sjajna.

Mužjaci su uglavnom težine od 10-14 kilograma, dok su ženke teške od 8-12 kilograma. Visine su od 30-35 centimetara.

Imaju potencijal za gojenje, pa budite obazrivi kada je ishrana u pitanju (o tome ćemo detaljnije u nastavku ovog teksta).

Životni vek im je prosečno od 11-14 godina.

Laki su za održavanje i četkanje. Dovoljno je da ih povremeno četkate, ne morate svakog dana, ali kada to radite, usput i proverite kožu, ima li promena, crvenila itd. Ovo je odličan način da sprečite pojavu određenih bolesti kod pasa, posebno kožnih bolesti. Jer ćete na vreme primetiti bilo kakve promene.

Poseduju srednji nivo energije, što znači da je šetnja do pola sata dnevno sasvim dovoljna da ispuni njihovu potrebu za aktivnošću.

Ne vole vrućine, zapravo ih teško podnose, pa ih nemojte izvoditi napolje kad je suviše toplo, a trebalo bi da i u kući ili stanu vlada umerena temperatura, ni previše visoka ni previše niska.

Ovi psi ne vole samoću, ali ako ih morate ostaviti same na neki kraći period, potrudite se da im date igračke kojima će se zabavljati u vašem odsustvu. Takođe, i da ne bi u svojoj razbibrizi uništili neki komad nameštaja slučajno.

Krzno ove rase karakteriše dlaka koje je kratka, nežna i sjajna. Koža je labava i naborana, posebno na glavi i ramenima i ima meku teksturu.

Francuski buldozi mogu se naći u raznim bojama (beloj, krem sa šarama, koje su svetle ili tamne; zatim plavo-sivoj boji…) Najpopularniji je svakako plavi francuski buldog, pa ćemo ukratko predstaviti njegove karakteristike.

Plavi francuski buldog

Ovu podvrstu rase francuskog buldoga čini karaketrističnom plavo-sivo krzno. Uz to, psi mogu imati i bele fleke na trbuhu i grudima. Takođe pripadaju maloj rasi pasa i nisu previše energični; dovoljno im je oko 30 minuta dnevno aktivnosti. Imajte u vidu da ne podnose vrućine.

Imaju ravno lice i telo sa borama/naborima. Repovi su im kratki, krzno glatko, ali bore mogu biti vidljive na licu i vratu. Posebno vlasnici treba da obrate pažnju na ove delove tokom četkanja i nege svog ljubimca, jer se u borama mogu naći bakterije.

Preporučuje se mesečno kupanje, a čišćenje bora nedeljno. Takođe, redovno čistite svom psu uši kako biste sprečili pojavu infekcija.

Ovi psi vole da se maze sa svojim vlasnicima i uživaju leškareći na kauču. Ako ih morate ostaviti same, dajte im dovoljno igračaka.

Šarmantni su i retko laju. Ipak, i pored toga, mogu biti tvrdoglavi kada je u pitanju dresura, pa vas savetujemo da budete strpljivi. Možete uvesti neku nagradu nakon uspešne dresure, da biste ih privoleli na “saradnju” – počastite ih omiljenom hranom ili im pružite porciju pažnje i maženja.  

Od slučaja do slučaja, može se desiti da se ne slažu sa drugim malim životinjama i mačkama.

Kada je ishrana u pitanju, preporučuje se unos od oko 900 kalorija dnevno. Ova rasa može imati problema sa disanjem i kičmom, nekada i od rođenja, pa redovno vodite psa na pregled kod veterinara.

Postoji i rizik od opadanje dlake, što može dovesti do trajnog gubitka dlake i samouništenja folikule.

Interesantno je da je plavi francuski buldog 2018. godine bio proglašen za 4. najpopularniju rasu na svetu.

Ova rasa ima dužinu života prosečno 12 godina.

Hajde da kažemo i neke osnovne stvari kada je nega ove rase u pitanju.

Nega francuskog buldoga

Prilikom nege vašeg ljubimca, proverite da li je sve u redu sa njihovim ušima, očima i zubima, da li neprijatno mirišu…

Uši redovno čistite vlažnom toplom krpom i pamučnim tamponom oko ivice ušnog kanala. Nemojte stavljati tampon u ušni kanal, da ne biste povredili psa.

Ako su ivice ušiju suve, možete naneti malo mineralnog ili ulja za decu. To isto učinite i ako je vašem psu suv nos.

Redovno mu skraćujte nokte, jer će to sprečiti cepanje i kidanje površina i nameštaja u vašem stanu. Kada ga kupate, temeljno osušite kožu između nabora.

Generalno govoreći, dovoljno je kupanje jednom mesečno, osim ako vam veterinar ne naglasi drugačije. Koristite kvalitetan šampon za pse da bi se zadržala prirodna ulja koja se nalaze u koži i dlaci.

Francuski buldog ishrana

Odrasli pas ove rase trebalo bi da unese minimum 18% proteina i 5% masti na dnevnom nivou. Proteini su najvažniji, a zatim masti uz minerale i vitamine.

Hajde da vidimo zašto su ovi nutrijenti važni.

Protein je važan za zdravu mišićnu masu i trebalo da bi da dolazi iz namirnica životinjskog porekla poput živine i ribe (ali i ostalih vrsta mesa).

Masti su potrebne psu za energiju, omega masne kiseline su važne za kožu i krzno.

Francuski buldozi imaju brzi metabolizam, ali kao što smo već rekli, nisu previše energični, pa bi otprilike trebalo da unose 25-35 kalorija po kilogramu.

Najbolja hrana koju možete izabrati za svog psa je ona koju čine zdravi, prirodni sastojci bez veštačkih dodataka. Ako hrana nije kvalitetna, pas može imati gasove.

Jedno vreme vladalo je uverenje da žitarice nisu dobre za francuskog buldoga i da bi ih trebalo isključiti iz ishrane zbog potencijalnih alergija, ali naknadno istraživanje je utvrdilo da alergije zapravo mogu pre nastati na neki sastojak iz piletine ili govedine.

Koje su opcije hrane koje možete davati vašem psu?

To mogu biti suva hrana, konzervirana, sirova ili hrana pripremljena kod kuće.

 • Suvu hranu čini kombinacija sastojaka – mesa, žitarica, vitamina, minerala, masti… Lako se vari, jeftina je i izbor je većine vlasnika pasa.
 • Konzervirana hrana je slična granulama po kvalitetu, ali može biti skuplja jer u njen sastav ulazi i 75% vode, pa samim tim nije ni ekonomično rešenje uvek, jer ćete morati svom psu davati veću količinu hrane.
 • Sirova hrana se uglavnom sastoji od mlevene junetine, šnicli, pilećih grudi, srca, jetre, bubrega i kostiju. Uz to se dodaju male porcije voća i povrća. Ovakva hrana se može kupiti, ali i spremiti kod kuće.

Ako se odlučite za poslednju varijantu, nakon pripreme hrane, lepo očistite kuhinju, operite ruke i sve površine zbog bakterija.

Koliko kalorija dnevno treba dati psu zavisi od više faktora: njegove veličine, godina, nivoa energije i metabolizma. S obzirom da imaju sklonost ka gojaznosti, koja može dovesti do zdravstvenih problema, budite oprezni sa davanjem porcija. Najbolje je da se posavetujete sa veterinarom.

Možete pročitati i na samom proizvodu preporučenu dnevnu količinu.

Iako je to individualno, neki prosek je 1-1,5 šolja kvalitetne hrane u vidu granula dnevno, podeljene u dva obroka.

Proverite i da li je vaš pas alergičan na neku vrstu hrane. Na primer, ako uzima previše proteina ili kukuruza, može se koža iziritirati ili svrbeti.

Francuski buldog zdravlje

U ovom delu teksta želimo da vam predstavimo neke potencijalne bolesti ka kojima francuski buldozi imaju sklonosti iz različitih razloga: genetskih, zbog građe tela, stanja u organizmu i slično.

Napominjemo da je moguće da vaš pas ne oboli ni od jedne od ovih navedenih bolesti, ali dobro je biti upućen za svaki slučaj. Ovo su najčešće bolesti:

 • Displazija kuka: ova bolest je nasledna; butna kost se ne nalazi čvrsto u karličnom zglobu. Neki psi zbog toga osećaju bol u jednoj ili obe zadnje noge i hramlju; međutim, ova bolest može biti sa i bez vidljivih simptoma. Kako pas stari, usled displazije može dobiti i artritis.
 • Brahicefalični sindrom: ovaj poremećaj se nalazi kod pasa kratke glave, suženih nosnica ili izduženih ili mekih nepca. Njihovi disajni putevi su ometeni i mogu prouzrukovati od bučnog ili napornog disanja do potpunog kolapsa disajnih puteva. Psi sa ovim sindromom se često grickaju ili hrču. Kada je u pitanju lečenje, primenjuje se terapija kiseonikom, a nekad i operacija za širenje ili skraćivanje nepca.
 • Alergije: one su zajedničke za mnoge rase pasa. Tri glavne su alergija na hranu (leči se eliminacijom namirnica), kontaktna alergija (na primer, na šampon, puder, kupku i sl. – leči se prestankom korišćenja tog preparata) i inhalacijske alergije (na polen, grinje, prašinu – leče se lekovima).
 • Hemivertebrae: ovo je malformacija(nasleđeno ili stečeno odstupanje od normalnog oblika u građi celog tela) jednog ili više pršljenova, koji uzrokuju izgled klina ili trougla. Može da ne uzrokuje nikakav problem, a moguće je i da vrši pritisak na kičmu. To dovodi do bolova, slabosti ili paralize. Nema lečenja, osim ako je u pitanju pritisak kičmene moždine.
 • „Patellar“ iščašenje: ovo je zajednički problem za male rase pasa; nastaje kada patela(čašica) koja ima tri dela (butnu kost, patelu/poklopac kolena i tibiju) nije pravilno postavljena i klizi unutra i vani. Ovo izaziva hromost ili čudan hod psa. Dobija se rođenjem, ali se simptomi ne moraju javiti odmah, mogu i kasnije. Može doći i do artritisa. Postoje četiri stepena ove bolesti – prva bi bila povremena hromost u zglobu, dok bi se četvrta sastojala od toga da je okretanje tibije ozbiljno i da se patela ne može ručno podesiti. Teški stepeni ove bolesti mogu zahtevati operaciju.
 • Intervertebralna bolest diska: nastaje kada disk u kičmi pukne i gurne prema gore u kičmenu moždinu. Kada se to desi, transmisije živca se inhibiraju i putuju duž kičmene moždine. Može nastati usled nezgode, starenja… Pas uglavnom ima bolove, a u težim slučajevima dolazi i do paralize. Lečenje se vrši uglavnom nesteroidnim protivupalnim lekovima, koji su napravljeni posebno za pse. Nekada je potrebna operacija. Dobar izbor kada je lečenje u pitanju, a stanje psa nije previše teško, jesu i masaža, vodena gazišta, električna stimulacija.
 • Von Vilebrandova bolest: mogu je dobiti i psi i ljudi, to je poremećaj u krvi. Simptomi kod psa su krv iz nosa, krvarenje desni, produženo krvarenje od operacije, krvarenje tokom toplotnih ciklusa. Uglavnom se pronalazi krv u stolici. Obično se ova bolest dijagnostikuje između treće i pete godine i ne može se izlečiti. Može se kontrolisati tretmanima koji uključuju ublažavanje povreda, transfuzijom pre operacije i izbegavanjem određenih lekova.
 •  Pukotina nepca: francuski buldog može biti tako rođen ili dobiti ovu pukotinu nakon neke povrede. Neki povređeni psi sa ovom nezgodom na žalost ne prežive. Jedino lečenje jeste operacija, kojom će se zatvoriti pukotina, mada nije svakom psu potrebna operacija. Najbolje je konsultovati se sa veterinarom.
 • Izduženo meko nepce: to je produžetak na krajevima usta. Može ometati disajne puteve i samim tim otežati disanje. Tretman je hirurško uklanjanje viška nepca.

francuski buldog karakteristike

Francuski buldog iskustva

Ovde bi, čini se, jednoglasno mogli reći da su svi vlasnici ovog prelepog psa, rekli da je to ljubav za ceo život. Ne postoji nijedno iskustvo koje smo čuli, ali istina je da su veoma šarmantni, umiljati i druželjubivi psi.

Jedna Ljiljana je rekla:

Moj buldog Bleki je pravi drugar. Privržen je toliko meni, da noću čak ne spava u svom krevetu već u mom. Često mi se dešava da me iz sna probudi njegovo hrkanje, ali sam već navikla na to i čak mi je slatko.

Ako birate ovu rasu pasa za stan, zanjte da nećete pogrešiti!

Francuski buldog cena

Cena psa varira zavisno od toga da li kupujete direktno od vlasnika ili iz odgajivačnice pasa.

Takođe, zavisi i koliko je pas star, da li je vakcinisan, očišćen od parazita…

Otprilike, cena se kreće od 200 do 550 evra. 

Uvek je savet da se dobro raspitate od koga kupujete psa. Proverite da li štene ima papire i raspitajte se o samoj odgajivačnici i vlasniku.

Nadamo se da vam je sada lakše i da ćete bez dileme doneti odluku da li je francuski buldog za vas i vašu porodicu ili ne.

Ukoliko živite u stanu i nemate puno vremena tokom dana, francuski buldog može biti baš za vas, jer kao što smo spomenuli, francuski buldozi ne zahtevaju previše pažnje i aktivnosti, svega pola sata dnevno.

Takođe, uklopiće se u vašu porodicu koliko god da je članova čini i voleće vas neizmerno, a želeće tu ljubav i zauzvrat.