teranje kod pasa

Koliko traje teranje kod pasa?

Teranje kod pasa, i kod ženki i mužjaka ima svoja tipična ponašanja. Letargija, nervoza, sve to mogu biti prvi simptomi.Prepoznajte ih odmah.

Pre samog čina teranja ili parenja, postoje simptomi koji vam mogu otkriti da počinje polni ciklus kod ženki, koji označava “sezonu” parenja.

Takođe, ako se parenje dogodilo nekontrolisano tj. bez vašeg nadzora, otkrićemo vam detalje koji vam ukazuju da je do čina došlo.  

Teranje kod pasa ponašanje 

Teranje kod pasa jeste instiktivna potreba, mada postoje mišljenja da mužjaci ipak više žele da dođe do odnosa od ženke. 

Spomenućemo neke tipične reakcije u ponašanju pasa u fazi teranja.

Za ženke prvi polni ciklus znači da sazrevaju talasi folikula unutar jajnika i dolazi do naglog porasta nivoa estrogena u krvi.

Ako mužjak pokuša parenje u drugoj fazi ciklusa(kasnije ćemo objasniti sve cikluse), kada ženka još nije spremna, ona će postati nemirna, okretaće se, lajati i odbijati ga.

Deset dana od te faze dolazi do vrhunca, oslobađanja jajnih ćelija i početka prave “vrućine”, u kojoj ženka dozvoljava kontakt sa mužjakom. Ako je mužjak tada iz bilo kog razloga nezainteresovan ili mu je odvraćena pažnja, ženka će repom davati znake da želi odnos i “provociraće” mužjaka. 

Interesantno je da mužjaci već oko 7. meseca osećaju potrebu za teranjem. Psi koji su u izolaciji pokazuju veće interesovanje i zato bi bilo dobro da steknu socijalna i pre-seksualna iskustva. 

Masturbacija se može javiti i kod nevinih i kod kastriranih mužjaka pasa. Uglavnom ćete to primetiti kada pas oponaša seksualni odnos sa jastukom, a može se dogoditi da počne da naskače i na nogu čoveka.

Razlog za ovo su moždani talasi koji reaguju iako je pas kastriran. Dolazi čak i do ejakulacije.

Hajde da vidimo koji su tipični simptomi! Prepoznajte teranje kod pasa na vreme!

teranje kod pasa ponašanje

Teranje kod pasa simptomi

Ukoliko sumnjate da je vaš pas bio u teranju, postoje simptomi koji to mogu potvrditi, ali je važno da ih uočite što ranije.

Jedan od prvih znakova jeste velika vlaga psa ženke. Naime, mužjak liže ženku pre parenja kako bi je “privoleo” na sam čin. Takođe, njegova bala ili slina može kapati na nju i tokom parenja.

Ako imate psa ženku, primetićete vlažno krzno pre svega na njenoj glavi i na licu, ali i takođe niz leđa, pa sve do repa. 

Drugi prepoznatljivi znak je miris. Ženke nakon teranja imaju izrazit miris i uočljiviji je od mirisa vezanog za njen ciklus. 

Napomena: Ukoliko ne želite da dođe do parenja vaše ženke i nekog mužjaka, jedan od načina da to sprečite je kupovina spreja, kojim će se neutralizovati upravo pomenuti miris, pa mužjaci neće dolaziti do ženke i “napadati” je. 

Ako imate mužjaka, znak da je nedavno bio u teranju jeste njegov polni organ, koji će i dalje stajati uzdignuto i uspravno nakon odnosa. Takođe, za oba pola važi da ližu svoje genitalije nakon teranja, jer se tako čiste. 

Kada je ponašanje u pitanju, često se nakon teranja dešava da se mužjak okreće čitavim telom po podu, a ponekad to rade i ženke.

Ovaj pokazatelj nije u potpunosti precizan, ali u kombinaciji sa još nekim simptomima, definitivno može značiti da je vaš pas nedavno bio u teranju. 

Ženke se takođe drugačije ponašaju nakon parenja: mogu postati nervozne u okruženju mužjaka, zatim letargične, sa pojačanom željom za spavanjem i odmorom.

Ako je teranje za ženku bilo grubo ili neprijatno, primetićete da čudno hoda. Mužjaci su, nasuprot ovome, smireniji nakon parenja. U odnosu na to koliko su bili pre odnosa hiperaktivni i naskakali na ženke, sada ćete videti vašeg mužjaka potpuno mirnog.

Naravno, tu je i onaj očigledan simptom da se nekontrolisano teranje dogodilo, a to je trudnoća vaše ženke.

Ako joj se završio polni ciklus, a primetili ste da joj bradavice otiču, da nema velikog apetita (posebno u toku prve dve nedelje nakon teranja), postoji velika šansa da je trudna i savetujemo vam da je odvedete kod veterinara, koji će to i utvrditi. 

Ukoliko je već došlo do neplaniranog parenja i vaša ženka je trudna, postoji mogućnost prekida trudnoće ubrizgavanjem injekcije, ali u ovom slučaju je važno da simptome trudnoće i neželjenog parenja primetite što pre. 

Teranje kod pasa mužjaka

Postoji mišljenje koje se raširilo kod vlasnika pasa, da će mužjaci biti agresivni ukoliko se ne pare. Međutim, to nije tačno i oko toga ne treba da brinete. Istina je da može postati nemiran, ako se nađe u okruženju ženke koja je spremna za parenje, a njemu to nije dozvoljeno, ali nije u pitanju agresivnost.

Kada govorimo o teranju kod pasa mužjaka, želimo da napomenemo da je za njih to prosto pseći nagon, koji može doneti užitak, ali i ne mora u velikoj meri, samo je potreba koja želi da se ispuni. 

Neophodno je da vaš pas mužjak dostigne fizičku i psihičku zrelost za parenje, da bi se stvorila zdrava legla i izbegli potencijalni zdravstveni problemi. 

U kom dobu je pas spreman za teranje, odnosno parenje? 

Što je veća rasa, treba joj više vremena.

Kada su u pitanju mužjaci, male rase pasa su spremne u svojih 12-18 meseci, srednje rase od 15-18. meseca, a velike rase od 18-24 meseci. Neki “zlatni” prosek bio bi kada napune dve godine. 

Pre dogovorenog parenja mužjaka sa ženkom, dobro je proveriti njegovo zdravstveno stanje, da se ne bi neka potencijalna bolest prenela na štence.

Preporuka je da mu se urade urino-test, test krvi, kao i da se provere uši i oči. Možete se dogovoriti sa veterinarom da se obavi i test genetskih osobina (ovo je posebno važno ako nije u pitanju čista rasa). Pomoću ovog testa se čak može pronaći i odgovarajuća ženka za parenje.

Naravno, tu je i provera plodnosti, odnosno provera reproduktivnih organa i prostate. 

Teranje se odvija u fazi polnog ciklusa ženke, jer je tada spremna za odnos. U proseku se događa od 9. do 14. dana nakon pojave pražnjenja krvi.

Nema preciznog broja koliko puta mužjak može da se pari: zavisi od njegovog zdravlja, fizičke kondicije, nivoa plodnosti itd.

Teranje kod pasa ženki

Seksualna zrelost kod pasa ženki dostiže se oko 9-10. meseca. Male rase pasa to mogu dostići i ranije, a velike, na primer, tek u drugoj godini života. Ženke su spremne za parenje kada uđu u polni ciklus.

Uglavnom se pare dva puta godišnje, otprilike na svakih šest meseci. Kod malih rasa pasa interval između dva polna ciklusa je između 4 i 12 meseci, prosečno oko sedam meseci.

Hajde prvo da vidimo koji su to simptomi polnog ciklusa.   

Najprepoznatljiviji znaci su svakako vaginalno krvarenje i oticanje vulve. Ženka je od početka polnog ciklusa privlačna mužjacima, ali uglavnom ne dozvoljava parenje sve do 7-10. dana ciklusa. 

Postoje četiri faze ciklusa:

  1. faza (proestrus): Vulva je veća ili otečena; ženka češće krvari i mokri; takođe se i ponaša drugačije od uobičajenog. Više skače, rep drži blizu tela i na taj način daje znake da ne želi da se razmnožava. 
  2. faza (estrus): Ženka je spremna za teranje; vaginalni sekret iz krvavog prelazi u beli ili braonkasti. Ovog puta rep pomera u stranu, što znači da je plodna. Izlučuje feromone koje mužjaci namirišu, a zanimljivo je i to da u ovom periodu i druge ženke mogu postati agresivne prema njoj.
  3. faza (diestrus): U ovoj fazi ženka nije zainteresovana za parenje, vaginalni sekret nestaje, a vulva se smanjuje.
  4. faza (anestrus): Ova faza se naziva i  fazom polnog mirovanja. 

Sam čin parenja traje od 20 do 40 minuta, a u toku njega psi su “vezani”, to jest dolazi do stvaranja kopulatorne veze.

Tehnički je ženka sposobna da začne već od 5. meseca,  ali je kao i u slučaju sa mužjacima, bolje sačekati njenu fizičku i psihološku zrelost.

Još jedna zabluda među vlasnicima pasa je da je važna veličina pasa kod teranja, ali to nije tačno. Mogu se pariti i mala i velika rasa, koliko god izgledalo čudno, samo ako ženka na to pristane.

Teranje kod pasa krvarenje

Do krvarenja može doći u polnom ciklusu kod ženke, a takođe i tokom i nakon teranja.

Kada se krvarenje javi tokom polnog ciklusa, prirodna pojava je da kroz dane menja boju iz tamno crvene u blago ružičastu, pa do bele na kraju. Sve ovo traje oko 3-4 nedelje. 

Drugi pomenuti slučaj se dešava kod ženke koja se već parila. Ona može prihvatiti mužjaka čak i tokom krvarenja, jer će njegova sperma pričekati najmanje 12 dana dok se jajašca pojave pre nego što izumru.

Nakon toga, postoji mogućnost da se u jednom periodu krv nađe u urinu kod ženke, ali to je normalno.

teranje kod pasa simptomi

Koliko traje teranje kod pasa?

Važno je znati da pojedine ženke mogu imati “lažno teranje” što dalje može da oteža tačno utvrđivanje ovulacije. Ceo proces teranja prolazi kroz četiri ciklusa koja smo prethodno i objasnili.

Što se tiče parenja, kao što smo i spomenuli, traje oko 20 do 40 minuta. Tokom tog čina, psi se zaglave ili “vežu” jedno za drugo.

Šta još treba znati o parenju?!

Tokom vezivanja, mužjak se pomera tako da se psi kreću unazad i mogu se braniti.

Postoje slučajevi kada odnos traje samo nekoliko minuta, a psi se tada mogu pariti bez vezivanja. Evolucijski razlog vezivanja nije poznat, ali pretpostavlja se da ako je mužjak vezan za ženku, to sprečava ostale mužjake da se pare sa njom.

Savet je da ne razdvajate pse, čak i ako je došlo do neželjenog parenja. Razlog je moguće oštećenje njihovih polnih organa. Svakako, nakon neplaniranog parenja, odvedite svog psa veterinaru.

Iako je ovo invidualna odluka, moramo vam spomenuti i kastriranje kao moguću opciju. Ovim činom se sprečava parenje, pa samim tim i neželjena trudnoća. Ipak, mišljenja o kastriranju su podeljena, pa je možda najbolje posavetovati se sa veterinarom pre ove odluke. 

Važno je i da znate da postoje privremena i potpuna sterilizacija.

Znajte da privremena sterilizacija nije bezopasna i ne preporučuje se da se često koristi. Obavlja se tako što se ubrizga progesteron ženki tokom meseca koji prethodi polnom ciklusu.

Potpuna sterilizacija znači da se hirurškim putem odstranjuju jajnici psa ženke. Najčešće se obavlja između dva polna ciklusa.

Ako se odlučite na ovaj korak, savetujemo vas da sterilizaciju obavite pre druge godine života ženke, jer će u tom slučaju biti sprečena pojava tumora dojke. 

Zaključak!

Teranje kod pasa predstavlja neretko veliku odgovornost vlasnika psa, bilo da je pas mužjak ili ženka. Potrebno je biti dobro upućen u procese koji se odvijaju unutar organizma vašeg ljubimca, a mi smo se potrudili da vam pružimo makar osnovne informacije i opcije.

Vaš pas je vaš ljubimac i zato morate biti pažljivi kada je odnos u pitanju, da biste izbegli buduće moguće zdravstvene komplikacije. Ovo se posebno odnosi na pse ženke. 

Takođe, verujemo da će vam saveti veterinara najviše koristiti u odluci da li ćete dozvoliti teranje kod pasa ili ćete se odlučiti za sterilizaciju/kastraciju.

Ako je parenje iipak vaša odluka, svakako pokušajte da bude kontrolisana i pod nadzorom, posebno ako imate čistu rasu psa. 

Nagoni i instinkti i mužjaka i ženke podjednako će biti pojačani tokom polnog ciklusa, pa da ne bi došlo do neplaniranog teranja, potrebno je da uz određene cake to sprečite (jedna od mogućnosti je već spomenuta kupovina spreja za neutralizovanje mirisa ženke tokom ciklusa, pa mužjaci neće biti privučeni).

Ovaj tekst predstavlja osnovu i uvod u proces ciklusa i teranja kod pasa, a naš savet vama je da se za sve detalje i dublje nedoumice posavetujete sa veterinarom vašeg psa.