šampon za mačke

Izaberite šampon za mačke!Za lepotu vašeg ljubimca!

Mačke su životinje kojima kupanje, obično, nije potrebno. Međutim, postoje situacije kada se ono mora obaviti. Za kupanje, naravno, potreban je i šampon za mačke.

Ako do sada niste znali da je šampon za mačke stavka na koju je potrebno obratiti dodatnu pažnju, tu smo mi da vam na to ukažemo.

Svako ko je ikada pokušao da okupa mačku, zna da to nije nimalo lak zadatak. Mačke, blago rečeno, preziru kupke. One će ličnu higijenu najradije same obaviti lizanjem svoje kože, takozvanim “umivanjem”. No, postoje i oni trenuci kada vlasnik mora priteći u pomoć. Koji su to trenuci? Kada svog malenog ljubimca morate okupati? Kako napraviti kupku? Da li je šampon za mačke važan i kako odabrati najbolji? Na sva ova pitanja odgovorićemo vam u nastavku teksta.

Kada je mački potrebno kupanje?

Činjenica je da većina mačaka ne voli kupanje jer im stvara stres. Upravo zbog toga vlasnici mačaka, kad god je to moguće, maci očiste samo određeni deo tela kome je čišćenje potrebno. 

Mace su vrlo čista i uredna stvorenja koja vode računa o svojoj higijeni. Kad god im je to potrebno, pobrinuće se da na najpedantniji način očiste svoje prelepo krzno. Međutim, postoje i retke prilike kada je kupanje neizbežno. Kao na primer:

 1. Ako je mačka krzno isprljala nekom otrovnom supstancom, ili je krzno upilo neki jako neprijatan miris. Napomena: ukoliko je mačka došla u kontakt sa otrovnim supstancama, pre kupanja posavetujte se sa veterinarom!
 2. Ako mačka dobije parazite, (npr. buve) a premlada je za neki drugi vid terapije osim kupanja.
 3. Ako je vaš ljubimac rasa bez dlake (poput sfinge). Ove rase mačaka se moraju kupati redovno (jednom u nedelju dana, ili jednom u dve nedelje) zbog nakupljanja masnoće na koži.
 4. Maci je potrebno vaše asistiranje prilikom kupanja i onda kada usled prekomerne kilaže ne može da dohvati pojedine delove svog tela kako bi ih pravilno očistila.
 5. Ukoliko mačka ima nekih zdravstvenih problema, poput artritisa, koji joj onemogućavaju da se samostalno neguje i brine o higijeni, biće joj neophodna vaša pomoć. (Vrlo je moguće da će mački koja boluje od artritisa tople kupke i masaža prilikom kupanja prijati.) 

šampon za mačke za buve

Šta je potrebno za kupanje?

Kako biste proces kupanja što efikasnije obavili biće vam potrebno nekoliko stvari:

 • Korito ili lavor u kojem kupate ljubimca
 • Mlaka voda (nikako prevruća!)
 • Peškir
 • Četka
 • Šampon za mačke

Kako izabrati odgovarajući šampon za mačku?

Šampon za mačke je bitna stavka u procesu kupanja. Da, ponekad je moguće mačku oprati samo uz pomoć malo mlake vode, ali to nije uvek slučaj. Postoje i situacije koje zahtevaju da prilikom kupanja vašeg krznenog mališana koristite i šampone koji su specijalno napravljeni isključivo za njih.

U zavisnosti od toga kakva je kupka u pitanju, šampon za mačke sa specijalnom formulom možeš vam u mnogome pomoći da pravilno negujete svog ljubimca.

Kada su u pitanju mačke, koje u većini slučajeva same brinu o svojoj higijeni, jasno vam je da se kupke preporučuju, uglavnom, onda kada je u pitanju neki ozbiljniji zdravstveni problem ili kako do njega ne bi došlo.

Koji ćete šampon za mačke izabrati zavisi od niza faktora. Na primer, zbog čega je neophodno da se mačka okupa, da li ima neki zdravstveni problem, koliko je stara, da li je osetljiva na neki od sastojaka koje preparat sadrži… U svakom slučaju, za savet je najbolje obratiti se veterinaru koji će na osnovu date situacije preporučiti odgovarajući šampon.

Evo nekoliko smernica koje vam mogu pomoći prilikom odabira šampona:

1.Kupite šampon namenjen mačkama

Prilikom kupovine šampona, morate obratiti pažnju da kupite isključivo onaj na čijoj ambalaži piše da je za mačke. Šamponi koji nisu specijalno napravljeni za mačke mogu im isušiti kožu i izazvati iritacije. Prema tome, mačke ne bi trebalo kupati ni šamponima za ljudsku upotrebu.

Ukoliko pored mace za kućnog ljubimca imate i psa, može vam se učiniti jednostavnim rešenjem da pasji šampon primenite i kod kupanja mačke. To nikako nemojte raditi! Šampon za pse može sadržati supstance koji mogu štetno uticati na zdravlje mačke.

2.Birajte šampone sa što manje sastojaka

Potražite proizvod koji u sebi nema puno različitih sastojaka. Uvek rađe odaberite onaj za čije sastojke ste već čuli i znate kako deluju. Ovo je važno iz prostog razloga što se mace same neguju vrlo često.

Ližući krzno one mogu u svoj organizam uneti ostatke šampona koji su se prilikom kupanja zadržali na dlaci.

Pre nego vas privuče etiketa na kojoj piše “organsko” ili “prirodno” dobro pročitajte deklaraciju i sastav proizvoda. Postoje i prirodni sastojci koji mogu loše uticati na zdravlje mačke, na primer ulje čajevca. Ovo ulje je otrov za mačke i može im izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Sigurno znate da, iako na nekom proizvodu piše da je potpuno prirodan, postoji mogućnost da sadrži hemikalije. Neke hemikalije mogu negativno uticati na već postojeći problem životinje, zato bi bilo dobro da pre kupovine šampona popričajte sa veterinarom.

3.Izbegavajte šampone koji sadrže puno hemikalija

Kada kupujete šampon za mačke uvek prvo pročitajte deklaraciju. Proizvođači, radi bolje prodaje proizvoda, često ističu da je on u potpunosti prirodan, čak i onda kada to nije slučaj. Ukoliko vidite da proizvod sadrži veštačke boje, parabene, sulfate ili petrohemikalije, najbolje bi bilo ne kupovati ga. 

4.Prilagodite šampon stanju kože mačke

Ukoliko se na koži mačke već pojavio određen problem, sigurno je da nećete kupiti bilo koji šampon za mačke, već onaj koji će pomoći u rešavanju tog problema.

Šamponi koji su namenjeni za borbu protiv buva ili za iritiranu i osetljivu kožu, perut, moraju na ambalaži imati naznačeno da leče određena stanja i ublažavaju simptome.

Kada koristiti medicinski šampon? 

Ukoliko vaš mali brkati ljubimac ima problem sa alergijama i pati od iritacije kože, možda je za njega najbolje rešenje neki od medicinskih šampona. Ovaj šampon će, takođe, rešiti problem infekcija kao što su gljivice, bakterije…

Medicinski šamponi su napravljeni po specijalnim recepturama koje su odobrene od strane stručnjaka. Oni mogu pomoći u smanjenju upala na koži, ublažiti crvenilo ili iritirajući svrab. Prepisuju ih veterinari kao vid terapije usled nekog kožnog oboljenja.

Kako šampon za mačke utiče na dlaku i kožu mačke?

Redovnom upotrebom šampona za mačke primetićete pozitivne promene na krznu i koži ljubimca. Stručnjaci tvrde da šampon pomaže u uklanjanju viška dlake i mrtvih ćelija sa kože i time se smanjuje nečistoća krzna. 

Otklanjanjem odumrlih ćelija, masnoće mogu ravnomernije da cirkulišu po površini kože podstičući rast zdrave dlake. 

Možemo slobodno reći da primenom šampona za mačke krzno ljubimca postaje, ne samo čistije, već zdravije i sjajnije.

Koji šampon za mačke je najbolji?

Vlasnici mačaka se često nađu u dilemi prilikom odabira najboljeg šampona za mačke. Na pitanje koji je najbolji šampon za mačke nije lako dati odgovor. Kao što smo napomenuli, odabir odgovarajućeg šampona zavisi od potreba vašeg ljubimca. 

Ono što je sigurno jeste da su najbolji oni šamponi koji sadrže prirodne sastojke umesto sulfata i ftalata. Takođe je bitno da šampon za mačke ne bude jakog veštačkog mirisa i da nema veštačkih boja. 

Za potrebe održavanja higijene mačke, najbolje je u mlaku vodu rastvoriti neki od šampona za čišćenje koji u sebi sadrži prirodne sastojke.

Bitno je da šampon nema izrazito parfimisan miris, jer će to dodatno iritirati mačku koja, inače, nije ljubitelj kupanja.  

Za one mace koje imaju problema sa suvom kožom pronađite neki od šampona za suvu kožu sa prirodnom formulom koji u sebi sadrži i regenerator. 

Ukoliko na koži mačke primetite iritacije koje joj izazivaju svrab, biće vam potreban šampon za čišćenje koji u sebi sadrži enzime. Koristi se tako što ga prilikom kupanja utrljate mački u krzno i pustite da odstoji neko vreme pre ispiranja.

Danas na tržištu možete pronaći i odličnu liniju šampona u obliku spreja za suvo čišćenje koji se ne ispiraju.

Da biste bili sigurni da ste za svog malenog pufnastog prijatelja odabrali pravi preparat, morate najpre razmotriti u kakvom mu je stanju dlaka krzna, kao i da li ima nekih problema sa kožom. (npr. perut)

Postoje i specijalno dizajnirani šamponi protiv parazita kao što su buve, a takođe na tržištu možete pronaći i medicinske šampone.

Antigljivični šampon za mačke  

Ukoliko ste primetili ljuskave olinjale pečate na koži mačke, koje ona uporno grebe i gricka, vrlo je moguće da je u pitanju lišaj ili neka druga gljivična infekcija kože. U tom slučaju, najbolje bi bilo obratiti se vetrinaru koji će, verovatno, preporučiti terapiju u vidu kupke.

Sastav antigljivičnih šampona će sigurno efikasno pomoći u borbi protiv infekcije. Ovi šamponi uspešno ublažavaju i razne vrste dermatitisa koji su zapravo i uzrok nastanka gljivica. Obično u sebi sadrže regenerator ili neki drugi sastojak koji ublažava simptome infekcije.

Vrste antigljivičnih šampona

Antigljivični šamponi za mačke se prave od tri vrste lekova. To su ketokonazol, mikonazol i hlorheksidin.

Ketokonazol je najmoćniji lek koji se koristi u borbi protiv gljivica. Može se desiti da na koži mačke izazove iritacije ili neke druge manje neželjene efekte. 

Mikonazol je lek koji je nešto slabiji od ketokonazola, ali ga zato mace mnogo bolje podnose. Antigljivični šamponi za mačke koji u sebi sadrže mikonazol koriste se kod pojave manjih gljivičnih infekcija koje se nisu proširile na veliku površinu kože i koje ne izazivaju ozbiljnije simptome. 

Hlorheksidin je lek koji pored antigljivičnog delovanja ima i antibakterijska svojstva. Zbog toga se ovaj lek nalazi u gotovo svakom sastavu antigljivičnog šampona. Dobar je u lečenju seboreje i drugih vrsta dermatitisa. 

Kako se antigljivični šampon koristi?

Uvek možete pitati svog veterinara kako se antigljivični šampon pravilno koristi i koji je najbolji za vašu mačku. 

Uz šampon ćete sigurno dobiti i uputstvo za upotrebu. Pažljivo pročitajte sva uputstva i upozorenja proizvođača. 

Potrebno je da pravilno tretirate infekciju kako biste sprečili njeno širenje i ublažili simptome svom ljubimcu. 

Jako je važno na vreme ublažiti simptome jer svrab i iritacija koju izazivaju smetaće vašem ljubimcu. Mačka će se učestalije grebati. Usled grebanja, odnosno češanja, ona može sebi naneti povrede kože u vidu ranica. Upravo zbog tih oštećenja kože dolazi do težih oblika infekcije. 

Antigljivični šampon se, uglavnom, koristi na sledeći način: 

Počinjete tako što ćete temeljno nakvasiti krzno mačke sa toplom vodom. Nakon što dobro promućkate bočicu šampona, sipajte proizvoljnu količinu na dlan. 

Protrljate ruke da se stvori pena i nakon toga utrljajte mački šampon na glavu i na spoljašnje delove ušiju. Nanesite još malo šampona na vrat i leđa mačke, dobro istrljajte (da se što više zapenuša). Utrljavajte šampon dalje na grudi mačke, pređite na rep i ne zaboravite noge. 

Ostavite da šampon deluje 5 do 10 minuta, nakon toga temeljno ga isperite. Za što bolje rezultate, prostupak možete ponoviti više puta. 

Neželjena dejstva

Antigljivični šampon za mačke kod nekih pripadnika ove vrste ljubimaca može izazvati manje posledice. 

Nije preporučljivo da šampon uđe u oči, nos ili usta mačke, pa pokušajte da budete što pažljiviji kada je kupate. Ukoliko šampon ipak pronađe svoj put do ovih osetljivih delova tela, odmah temeljno isperite. Ako dođe do iritacije, obratite se veterinaru.

Ukoliko prilikom korišćenja šampona primetite bilo koja neželjena dejstva poput crvenila, iritacije kože, svraba, prestanite sa korišćenjem ovog proizvoda i potražite pomoć veterinara. On će pronaći neko drugo alternativno rešenje za problem vašeg ljubimca. 

Ukoliko je maca pod bilo kakvom dodatnom terapijom, ako pije neke lekove ili ima bilo kakav hronični zdravstveni problem, ukoliko je skotna, to morate naglasiti veterinaru. 

Šampon protiv buva za mačke

Šampon protiv buva je još jedna vrsta specijalnih šampona koja se koristi u borbi protiv parazita koji izazivaju infekcije. 

Na tržištu postoje razne vrste ovog šampona, ali najbolje je odabrati onaj šampon koji vam je veterinar preporučio. 

Sastojci šampona efikasno ubijaju ovu vrstu parazita (kao i jajašca) nakon samo jedne primene. 

Proizvod nanesite na krzno mačke, sačekajte da deluje najmanje 5 minuta kako bi aktivni sastojci odradili svoj posao. Nakon toga isperite. 

najbolji šampon za mačke

Da li šampon za ljudsku upotrebu mogu koristiti i mačke? 

Koliko god vam se ovo činilo kao primamljiva ideja, zbog povoljnije cene šampona za ljude ili usled nedostatka vremena da odete do veterinarske apoteke, nikada nemojte mačku kupati šamponom koji vi upotrebljavate. 

Možda se pitate zašto je toliko strašno okupati ljubimca šamponom koji i sami koristite, evo zbog čega:

Koža mačke i ljudska koža se u mnogome razlikuju. Na primer:

 • Ljudska koža je mnogo kiselije baze nego mačja koža. 
 • Ljudi imaju znojne žlezde, a mačke nemaju.

Upravo te razlike utiču na hemijski sastav i konzistenciju formule šampona. 

Šamponi za ljudsku upotrebu su kisele baze (jer je pH usklađen njihovim potrebama), a mogu biti i previše grubi ako su namenjeni za masnu kožu. Šamponi takve konzistencije mogu negativno uticati na kožu mačke. Oni mogu isušiti kožu vašeg ljubimca i izazvati iritacije.

Koža je najveći organ i ima glavnu ulogu u imunološkoj odbrani organizma. Ako previše isušite macinu kožu, uklonćete joj prirodnu masnoću površinskog dela kože koja je glavna barijera tela protiv infekcijskih oboljenja. 

Možemo zaključiti da, ako se ugrozi zdravlje kože, čitav imuni sistem mačke biće narušen. Usled narušenog imunog sistema, mačka postaje podložnija infekcijama.

Vrlo brzo na njenoj koži se mnogu razmnožiti paraziti kao što su gljivice ili bakterije koje su prirodni stanovnici macinog krzna

Šampon za mačke – cena

Šampon za mačke možete kupiti u veterinarskoj apoteci, u pet šopu ili u veterinarskoj ordinaciji. 

Stručnjaci savetuju da prilikom kupovine obratite pažnju na uputstvo kako se proizvod koristi, kao i na sastav proizvoda.

Najbolju odluku za odabir šampona za vašeg ljubimca donećete u konsultaciji sa veterinarom. 

Cene se kreću od nekoliko stotina dinara do nekoliko hiljada. Cena zavisi od proizvođača, mililitraže, kao i od samog sastava šampona. Raspon cena ide od, recimo, 300 dinara, pa do 3000 dinara.

Briga o kućnom ljubimcu je odgovoran i ozbiljan posao. Ponekad taj posao ume da bude naporan i opterećujuć za vlasnika, ali kada znate da od njega zavisi zdravlje tog malog ljupkog bespomoćnog stvorenja, sigurno je da će biti i podnošljiv. 

Zapamtite, ako odaberete kvalitetan odgovarajući šampon za mačke, direktno utičete na njen imuni sistem i otpornost organizma. A zdrav i jak imunitet znači zdrava, srećna i dugovečna maca. 🙂