igračke za mačke

Igračke za mačke možete napraviti i sami!

Igračke za mačke su dobar način da zabavite i usrećite svoju macu. Koje vrste postoje, zašto su važne i kako da ih napravite? Sve u nastavku.

Da li ste ikad kupili skupu igračku za vašu macu koju je ona samo ignorisala i igrala se sa kutijom u kojoj je igračka bila spakovana? Hm, ima li razloga zašto je to tako??

Sledeći put uštedite novac i umesto toga pokušajte sami da napravite neku igračku za svog ljubimca. Jednostavne kućne igračke za mačke su zabavne i lako ih je napraviti! To je takođe savršen način da istovremeno postanete kreativni, a macu učinite srećnom. 

U ovom tekstu dobićete uputstva za izradu igračaka za mačke od materijala koja verovatno već imate u kući. Ali, pre svega, hajde da vidimo zašto je važno da se mačka igra.

Zašto su važne igračke za mačke?

Dosada je čest problem mačaka koje većinu vremena provode u stanu ili kući, odnosno u zatvorenom prostoru. Međutim, boravak u zatvorenom prostoru je za njih najsigurnije mesto, jer život napolju podrazumeva i suočavanje sa raznim opasnostima za vašu macu, kao što su druge životinje, automobili i zarazne bolesti mačaka. 

Obezbediti igračke za macu koje simuliraju i oponašaju njihovo prirodno ponašanje, pomoći će u sprečavanju neželjenog ponašanja kod mace.

Gojaznost je još jedna glavna zdravstvena briga kada su u pitanju mace koje žive u zatvorenom prostoru. Igračke za mačke koje žive u zatvorenom prostoru su jedan od načina da motivišete macu da bude aktivna i da sagori kalorije.

S druge strane, strah od promena može se razviti kod mačaka u statičnom okruženju. Tada svaka mala promena u domaćinstvu može stvoriti stres koji se kod mace može manifestovati kao agresija ili negativno ponašanje. Takođe, ove mace mogu razviti nezdravu i preveliku zavisnost od svojih vlasnika.

Važno je da obezbedite svojoj maci razne vrste igračaka koje će dopuniti i oponašati njihove predatorske i instinktivne navike.

Da biste to učinili, igračke moraju da obezbede vizuelnu stimulaciju ili da stvore slično okruženje kakvo bi mace imale napolju. 

Identifikovanje sklonosti mace prema određenom plenu može se učiniti lako. Počnite sa isprobavanjem igračaka nalik miševima, pticama ili bubama.

Miševi se mogu napraviti od stare tkanine ili filca. Pero na uzici može predstavljati pticu, a jednostavni čvor vezan na kraju žice izgledaće poput bubice, bilo kojoj mački.

Upoznajte mačku sa ovim „stvorenjima“ oponašajući prirodni pokret koji bi životinja napravila. Na primer, pokažite maci da ptica leti, a da miš hoda po podu. Obratite pažnju na reakciju svoje mace.

Naizmenično menjajte simulirane životinje na svakih 20 sekundi i pogledajte koja će maci privući više pažnje. 

Neke mace će uživati u svim igračkama. Sve igračke sa žicama moraju biti sklonjene van dohvata vaše mačke kada ne nadgledate dok se ona igra. Mačke se mogu zapetljati i povrediti ili ih progutati, što rezultira ozbiljnim oštećenjem creva i drugim povredama.

igračke za mačke napravi sam

Vrste igračaka za mace

Igračke za mačke su sjajan način da se stimuliše um vaše mačke, da izraze njihove instinktivne veštine poskakivanja i jurnjave, podstaknu ih da više vežbaju i spreče probleme poput dosade.

Mačkama su posebno privlačne igračke sa elementom pokreta ili zvuka.

Postoji mnogo igračaka za mačke koje možete obezbediti svojoj maci. Igračke se mogu podeliti u nekoliko kategorija. Spomenućemo najosnovnije.

 1. Igračke koje ih podstiču da jure

Mačke imaju prirodni predatorski instinkt, pa uživaju u igračkama koje ih podstiču na jurnjavu. To mogu biti: plastične kuglice, miševi i igračke okačene na štap. Takođe, punjene igračke u obliku životinja mogu oponašati plen koji mace vole da nose sa sobom i da se igraju sa njim. 

 1. Slagalice sa hranom za mačke

Prevrtanjem i istraživanjem ove igračke vaša maca može osloboditi nekoliko komada hrane istovremeno. Upotrebom ove igračke za mačku podstičete macu da lovi.

 1. Fontane za mačke

Mačke vole da piju vodu iz pokretnih izvora koji podsećaju na tekuće izvore vode. Na ovaj način vaša maca će piti vodu i igrati se slapovima vode koji cure iz fontane za mace. 

 1. Tuneli

Tuneli su prava zabava za mačke jer u njima mogu da se prepuste nekim ponašanjima koja bi prirodno pokazala u divljini, poput trčanja, skrivanja i igranja.  Od kartona ili cevi za vodovod možete napraviti jednosmerne tunele ili višedelne tunele koji se povezuju, u zavisnosti od veličine vaše mačke i prostora koji imate na raspolaganju.

Čak i jednostavna kartonska kutija sa izrezanim rupama može biti savršena igračka za macu. 

 1. Točkovi za vežbanje 

 Ovo je odličan način da podstaknete macu na vežbanje. 

 1. Penjalice za mačke

Penjalice za mačku podstiču macu da razvija mišiće. Omogućava im i uživanje u pogledu sa visokog položaja, što čini da se osećaju sigurno. Osim penjalicu, tu su i grebalice za mace, koje imaju višenamensku ulogu.

 1. Telefonske aplikacije 

Vaša maca možda ima smisla za visoku tehnologiju i zanima je šta se događa sa ekranom vašeg telefona. Postoji niz aplikacija koje su posebno razvijene za mačke, pa ih možete zabaviti virtuelnim ribolovom ili lovom na žabe.

Koje su igračke prikladne za mačke, a koje za mačiće?

Pre svega, odaberite igračke za mačke koje odgovaraju uzrastu vaše mačke. Mačići će obično uživati u praktičnijoj igri sa predmetima koji stimulišu njihova čula, kao što su igračke okačene na štap, lopte koje zveckaju ili aplikacije na vašem telefonu.

Naravno, uvek nadgledajte vaše mače dok se igra kako biste sprečili da se povredi opasnim ili oštrim predmetima. 

Važno je da se ne igrate sa mačkom prstima ili rukama, jer će ih to naučiti da su vaše ruke i prsti igračke za igranje koje se mogu ugristi ili ogrebati.

Odrasle mačke često uživaju u nezavisnijoj igri koja im omogućava da pokažu svoj čitav spektar predatorskog ponašanja. Odrasle mačke uživaće u igračkama poput tunela, točkova za vežbanje ili laserskih pokazivača.

jeftine igračke za mačke

Igračke za mačke napravi sam

Srećom, igračke za mačke lako je napraviti od predmeta koje imate kod  kuće. Neke stvari koje bi mogle biti potrebne za uradi sam igračke, a trenutno ih nemate, mogu se kupiti po ceni nižoj od troškova komercijalne igračke za mačke.

Novine, prazne boce za vodu, stare čarape ili prazne kartonske kutije mogu se pretvoriti u zanimljive jeftine igračke za mačke.

Izdvojili smo nekoliko predloga, a na vama je da odaberete jednu ili više igračaka za svog ljubimca.

1. Slagalice sa hranom za mačke

Jedna od najboljih igračaka za mačke jeste slagalica sa hranom koja podstiče vašeg ljubimca da reši zagonetku. Ove slagalice su jeftine i jednostavne za izradu, a s druge strane predstavljaju veliki izazov za macu.  

Ovu slagalicu možete napraviti na dva načina. Prvi način je da koristite tacnu za mafine koja ima od 6 do 12 pregrada u kojima možete sakriti hranu. Jednostavno uzmite malu količinu hrane i stavite je u nekoliko rupa.

Zatim malim kartonskim poklopcima prekrijte svaku rupu na tacni za mafine. Na ovaj način, vaša maca mora uz pomoć svog instikta i čula da pronađe rupe u kojima se nalazi hrana. 

Drugi način da napravite ovu slagalicu je uz pomoć kartonske kutije za cipele.

Kutiju spolja možete ukrasiti papirom. Zatim uzmite tube od toalet papira i ređajte ih u kutiju jednu pored druge dok ne ispunite sav prostor u kutiji. Tube od toalet papira možete fiksirati silikonskim pištoljem za kutiju od cipela, a zatim u neke od kartonskih tuba ubacite poslastice za macu. . 

Maci ostaje samo da ih pronađe. Na kutiju možete zalepiti i trake od papira ili tkanine koje će biti dodatna zabava za vašu macu. 

Ovo je odličan način za stimulisanje mozga vaše mace. Budući da je ova igračka za mačke napravljena od predmeta koje imate kod kuće, ovo je ekonomičan način da vašoj maci obezbedite zabavu.

2. Flaša sa hranom za mačke

Interaktivne igračke za mačke uključuju elemente sa kojim vaša mačka može da komunicira i igra se, poput zvukova ili pokretnog dela na igrački. Jedan primer sjajne uradi sam interaktivne igračke za mačke jednostavno možete napraviti od poslastica i prazne flaše za vodu. 

Makazama, oštrim nožem ili skalpelom isecite rupe na flaši za vodu. Zatim napunite flašu omiljenim poslasticama za macu. Dok vaša maca kotrlja ovu igračku, poslastice će se prosuti iz nje.

Pripazite na meke šape vaše mace,  jer izrezana plastika može imati oštre ivice.

3. Lopta

Još jedna zabavna, interaktivna igračka za mačke može se napraviti uz pomoć tuba od toalet papira. Kartonsku tubu od toalet papira isecite na jednake jednake delove praveći prstenove.

Svaki od ovih prstenova zasecite makazama da mogu da se otvore, a zatim lepkom spojite krajeve dva prstena kako bi napravili jedan veliki prsten. Postupak ponovite još tri puta. 

Svaki od prstenova možete obojiti, ali vodite računa da boja ne sadrži toksične komponente. Kada se osuše postavite prstenove jedan u drugi i pomerajte ih dok ne dobijete oblik lopte. 

Prstenove zaheftajte na delovima gde se spajaju.  Umesto da ovog puta stavite poslastice, unutra možete staviti malo zvono. Dok se vaša mačka igra sa ovom igračkom, ona će zveckati i zvoniti, zbog čega će je mačka juriti.

4. Štap sa igračkom

Verovatno najklasičnija igračka za mačke je štap sa igračkom. Ovo je lako napraviti, a mace vole da ih jure i igraju se sa njima. 

Sve što vam treba je štap i elastična traka i nešto što ćete pričvrstiti za elastičnu traku. To može biti bilo šta, od perja koje možete napraviti od filca do dečije igračke. Tada možete koristiti lepak da sve to zalepite, pazeći da je traka dovoljno dugačka da maca može da juri predmet koji se nalazi na njoj.

Odabir perja ili igračke u obliku neke životinje je najbolji način da zainteresujete macu. 

Evo još nekoliko jednostavnih ideja za „uradi sam“ jeftine igračke za mačke:

 • zgužvajte novine i zakačite ih kanapom na kraj štapa,
 • staru čarapu napunite pamučnim kuglicama i na kraju zavežite čvor,
 • povežite nekoliko okruglih, tvrdih plastičnih kuka sa zavese za tuširanje, a zatim ih obesite na kvaku ili okačite o štap,
 • ugasite svetlo i zabavite macu laserskim pokazivačem ili baterijskom lampom. Pazite da laser ne usmerite prema očima mačke (ili bilo koga drugog) jer to može prouzrokovati oštećenje mrežnjače,
 • da biste napravili grebalicu za macu potrebno je da nabavite jednu veću granu. Granu pričvrstite ekserima za jednu veću dasku. Nakon toga, uzmite maramu i čvrsto je vežite za granu.

Podstičite macu da se igra barem 20 minuta dnevno.

Rotirajte kolekciju igračaka za mačke kako biste zadržali njihovo interesovanje. Ponekad mačke imaju omiljenu igračku koja spava sa njima ili je drže u krevetu ili na nekom drugom posebnom mestu. Poruka je jasna. Ovu igračku treba izostaviti iz rotacije.

igračke za mačke prodaja

Opasni predmeti koje treba izbegavati na igračkama

Sve igračke za mačke imaju potencijalne opasnosti, ali postoje i neke sa kojima mačka jednostavno ne bi smela da se igra. Tu spadaju sledeće igračke za mačke ili predmeti za domaćinstvo koji se ponekad koriste kao igračke:

 • konac za zube,
 • gumice,
 • plastične kese,
 • dugmad,
 • oštri predmeti, 
 • spajalice,
 • male igračke koje vaša maca može da proguta.

Sve su ovo potencijalne opasnosti za vašu macu. Ako se progutaju, kanapi se mogu zapetljati u crevnom traktu i prouzrokovati ozbiljna, po život opasna stanja. Plastika može prouzrokovati kidanje usta, kao i probleme sa crevnim traktom. 

Mali predmeti kao što su dugmad ili šljokice ne bi trebalo da se koriste za uradi sam igračke za mačke i iz istih razloga ih treba ukloniti sa bilo koje kupljene igračke.

Oštre kandže vaše mačke takođe mogu lako da unište jeftine igračke koje sadrže mnogo malih i oštrih delova. To ih čini velikim rizikom jer bi vaša maca mogla da se ubode ili da proguta neki sitan ili oštar predmet koji može da  prouzrokuje gušenje ili začepljenje creva. 

Žičani materijali takođe mogu prouzrokovati davljenje. 

Ako vaša mačka ranije nije imala mnogo iskustva sa igračkama za penjanje, možda postoji opasnost da padne i povredi se. Mačke su možda poznate po tome što uvek dočekaju na četiri noge, ali ako se penju u skučenom prostoru sa mnoštvom drugih predmeta okolo, postoji šansa da udare u nešto i povrede se prilikom pada. Sačekajte da vaše mače navrši najmanje četiri meseca pre nego što mu kupite igračku za penjanje.

Glavne opasnosti koje mogu nastati sa bilo kojom igračkom za mačke uključuju gušenje, ubadanje, davljenje ili neku drugu vrstu povrede. Važno je biti svestan ovih stvari i koristiti zdrav razum prilikom izrade igračaka.

Najvažnije je da ne zaboravite da neprestano nadgledate svoju mačku dok se igra sa igračkama koje bi mogle prouzrokovati bilo kakvu potencijalnu povredu. Pažljiv nadzor omogućiće vam da sprečite bilo kakve povrede i uklonite igračke ili delove igračaka ako mačka pokušava da ih proguta.

Ovo su igračke koje treba da držite van dohvata vaše mačke kada niste u blizini

Odgovarajuće igračke za mačke omogućavaju mačkama u zatvorenom prostoru da izraze svoje prirodne sklonosti kao lovci i sprečavaju bezbroj zdravstvenih problema i negativnog ponašanja. 

Obezbeđivanje igračaka ne mora biti skup poduhvat. Kao što ste i sami zaključili, može biti zabavan projekat u koji može da uključite sve članove vaše porodice. Postoji mnogo različitih načina za izradu igračaka.

Oni jednostavno zahtevaju neke zanimljive detalje i malo mašte. Želimo da se pobrinemo da vaši ljubimci provedu najbolje moguće vreme.