grebalice za mačke

Grebalice za mačke!Možete ih napraviti i sami!

Ako ste poželeli da kaznite svog ljubimca, jer vam nameštaj ostaje izgreban i unakažen, nemojte to nikada raditi – jednostavno napravite grebalice za mačke.

Vreme je da rešite problem i nesporazume sa tim preslatkim bićem. 

Kupovinom odgovarajuće grebalice vašem nestašnom ljubimcu, možete bezbrižno otići na posao ne razmišljajući šta je sledeće od stvari namerila da preuredi u svom stilu dok ne naoštri svoje kandžice. 

Mačke važe za samostalnije kućne ljubimce od ostalih vrsta ljubimaca, ali složićete se da i one s vremena na vreme požele društvo svog vlasnika. 

Kada niste u mogućnosti odvojiti vreme za nju, grebalica za mačke može joj, takođe, pružiti i neki vid zabave. 

U nastavku teksta pročitajte kako da olakšate život i sebi i svom kućnom ljubimcu. Šta su to grebalice za mačke? Čemu služe? Kako odabrati odgovarajuću?

Kako je možete napraviti sami kod kuće uz vrlo malo truda i materijala koji ste možda pripremili da bacite.

Čemu služe grebalice za mačke?

Ukoliko ste pomislili da je baš vaša mačka nevaljali kućni ljubimac jer grebe sav nameštaj po kući, niste u pravu. Odmah da razjasnimo, mačke imaju određene potrebe, jedna od njih je grebanje, tj. oštrenje kandži.

Zbog čega mačke to rade? I zašto im je grebalica više potreba nego luksuz? Evo nekoliko razloga:

 1. Svaka mačka kako bi naoštrila svoje kandže i sa njih otklonila odumrle spoljašnje ćelije mora naći neku površinu koju će koristiti u te svrhe.
 2. Mačke na šapicama imaju mirisne žlezde, pa možete zaključiti da je jedan od razloga macinog grebanja zapravo obeležavanje teritorije. Grebući, mačke ostavljaju trag koji jeste očigledno vidljiv našem oku, ali one ga raspoznaju i po njuhu. 
 3. Takođe ste mogli primetiti da se mace, vrlo često, protežu i istežu svoja tela i kandže. To je još jedan razlog više da vam vaš ljubimac bude zahvalan na ovoj spravici.
 4. I naravno, poslednje ali ne i najmanje važno, mace grebu i kako bi se zabavile. Njima je to jedna vrsta igre.

Zapravo možemo ustanoviti da grebanje nije tamo neki hir vašeg kućnog ljubimca. Niti je tipični stereotip da mačka ne želi da vas posluša jer opšte poznato pravilo je da ona nema gazdu. Ne. Grebanje je sasvim normalna pojava. Urođeni instinkt vašeg kućnog ljubimca. 

Kako biste našli zajednički jezik sa vašim malim prijateljem, grebalice za mačke su pravo rešenje. One vam služe da jasno postavite granicu šta može, šta ne može. Jer grebanje ne možete zabraniti mački i time uticati na prirodni proces razvijanja svog ljubimca. Zato pitanje nije kako joj to zabraniti, već kako joj pomoći da bude ono što jeste, dobra i umiljata maca.

kako napraviti grebalice za mačke

Kakve sve grebalice postoje?

Grebalice za mačke mogu biti napravljene od raznih materijala. Mogu biti različitih oblika i veličina. Neke se prave od drveta, neke od kartona. Mogu biti napravljene i od posebnih prirodnih materijala kao što je sisal konop ili konopac. 

Za koji god materijal da se odlučite, budete sigurni da će se vaša maca grebalicom zabaviti, uživati u njoj i održavati svoje kandže zdravim.

Neke od osnovnih vrsta grebalica na tržištu su:

 • Talasaste kartonske grebalice
 • Kula grebalice
 • Stubovi grebalice
 • Drvo za mace
 • Vertikalne grebalice
 • Ravne grebalice

Talasaste kartonske grebalice

Napravljene su od čvrstog kartona. Uglavnom talasastog oblika. Ali mogu biti različitih oblika i veličina. Ono zbog čega mace obožavaju ovu vrstu grebalica je upravo zvuk koji proizvode dok grebu po kartonu. Ove grebalice su uglavnom napravljene tako da imaju ravne površine i različite uglove. 

Još jedan razlog više da maca uživa jer joj je omogućeno i da se isteže. Ona tako vežba i svoje mišiće. Takođe ova vrsta grebalice za mačke joj omogućava da se po površini isteže i napred nazad, što povoljno utiče i na njen psihički razvoj.

Kula grebalice za mačke

Ova vrsta grebalica je najprodavanija na tržištu. Ono što je razlikuje od ostalih jeste njena dužina. Ova grebalica može biti i preko dva metra visine. Otud i naziv kula.

Nju možete kupiti uz dodatke koji će maci pružiti više razonode. Kao na primer viseće loptice koje možete okačiti, ili mostići gde bi se maca provlačila ili istezala. Ima pregršt dodataka koje možete odabrati.

Stubovi grebalice

Ove grebalice su idealan izbor za one sa manje prostora u kući. Manje su u odnosu na druge grebalice za mačke, ali su podjednako praktične i dobre. Kao i ostale, možete ih naći u različitim modelima. Mogu sadržati dodatke kao što su kućica za macu, krevet… Visina se kreće od 50 do 140 cm.

Drvo za mace

Ove grebalice su napravljene tako da imaju osnovu iz koje se “grana” dva ili više stubova za grebanje. Takođe ima i druge ravne delove po kojima mace mogu da skaču i igraju se. Na vrhu može sadržati deo za odmaranje. Ova grebalica je idealan izbor za one koji imaju više od jedne mace.

Jedna od boljih grebalica, ali treba voditi računa o prostoru koji možete odvojiti za nju. Prilično zauzima mesta jer je jedna od većih. 

Vertikalne grebalice

Ove grebalice za mačke su jednako praktične kao stubovi za mace jer zauzimaju manje mesta u domu. Spadaju u one jeftinije u pet šopovima. Modeli mogu biti različiti. Od skroz ravnih površina, do onih grebalica sa nagibom.

Mogu se podešavati i na delove nameštaja, tako da vam smanjuje muke ukoliko se maca već navikla na neki svoj ćošak, da ne kažem komad nameštaja, i ne želi odatle.

Ravne grebalice

Ove grebalice su nešto poput prostirke. Postavljaju se na ravnu površinu bilo gde u kući. Spadaju među povoljnije grebalice i jako su praktične ako ste, recimo, tek nabavili macu i treba joj vremena da se navikne na novi prostor. 

Kako odabrati najbolju grebalicu?

Svaki ljubimac je priča za sebe. Ukoliko ga dovoljno poznajete moći ćete lako da se odlučite koja vam vrsta grebalice za mačke treba. Pažnju morate obratiti na potrebe vaše mačke. U zavisnosti od toga da li je maca aktivnija ili više voli da leškari i da se mazi. Posebnu pažnju obratiti i na prostor kojim raspolažete kako biste maci omogućili pravilan razvoj i zdravo okruženje. 

Bitno je da znate da grebalice moraju biti dovoljno visoke i prilagodjene potrebama vašeg ljubimca, da im omoguće pravilno istezanje. Jako je važno da grebalice za mačke budu stabilne i ispravne.

Jer ako se maca samo jednom povredi koristeći je više nikad neće želeti ni da joj priđe. 

Materijal može biti različit, ali vodite računa da ga ne prilagođavate najpre sebi, jer ako ga niste prilagodili maci, vrlo je moguće da će i ovo biti jedan od razloga da izbegava grebalicu.

Tačnije, neće joj biti zanimljiva. Imajte na umu da mace vole glasan zvuk kada grebu.

Što se više čuje, to je macama veći užitak. One tu najpre oštre svoje kandže, i o tome vodite računa. Stručnjaci tvrde da su najkvalitetnije grebalice za mačke one napravljene od sisal konopca. Opet, izbor je na vama. 

Kako da sami napravite grebalicu za mačke?

Evo par jednostavnih ideja i kosrisnih saveta kako da sami napravite grebalice za mačke. Od materijala vam neće biti potrebno ništa što već nemate kod kuće, verovatno spremno za bacanje. Pa što ne iskoristiti priliku i pomoći sebi i svom ljubimcu.

Kako napraviti grebalicu od kartona?

Za ovu jednostavnu, a praktičnu grebalicu potrebne su vam:

 • dve stare kartonske kutije
 • lepak
 • makaze
 • lenjir
 • skalpel 
 • selotejp traka
 • kanap

Jednu kartonsku kutiju ćete koristiti kao osnovu grebalice (najbolje koristiti onu sa dvostrukom strukturom). Dimenzije možete odrediti sami u zavisnosti koliku grebalicu želite da napravite, ili koliku kutiju imate. Uglavnom se prave duže i uže osnove. Kutiju zalepite selotejp trakom po dnu. Položite je bočno, lenjirom odredite dubinu grebalice. Ona ne mora biti preterano duboka, recimo nekih 10, 15 cm. Opsecite kutiju sa svih strana, tako da dobijete kao neko kartonsko koritance. 

Od druge kutije napravite trakice istih veličina kao što vam je dubina tog koritanceta. Količinu trakica određujete u zavisnosti koliko će vam biti potrebno da popunite celu osnovu grebalice. Trakice ređate bočno jednu do druge.

Kada ste to završili, na jedan kraj trakica kroz sredinu svake trakice na istom mestu probušite malu rupu, koliko da provučete kanap koji će vam kasnije služiti da grebalicu okačite gde želite. Rupice morate imati i na osnovi sa iste strane kako ste položili trakice.

Kada ste to uradili, trakice po dužini premažite lepkom i zalepite jednu za drugu. Nikako ih ne lepite za osnovu grebalice. Žalite da okrenete drugu stranu tih trakica kada maca istroši prvu. Ako fiksirate trakice za dno, moraćete kasnije da pravite sve ispočetka.

Pošto ste poređali i zalepili kartonske trakice, sada kroz one rupice (koje bi trebalo da se poklapaju) treba provući kanap. To ćete uraditi tako sto ćete za neki štapić (može poslužiti ražnjić za roštilj) selotejpom na jedan kraj zalepiti kanap. Jednostavno kraj kanapa nasloniti na štapić i obmotati selotejpom. 

Provucite štapić sa sve kanapom kroz rupice. Odlepite kanap od štapića i vežite za drugi kraj kanapa. Zapravo, pravite ručku kao da grebalicu hoćete da okačite na zid. 

Donji deo grebalice za mačke možete fiksirati kanapom tako što ćete obmotati par puta i vezati. Kada budete želeli da okrenete stranu, samo odvežite kanap i ponovite postupak.

Ukoliko grebalicu ne kačite za površine, postupak će biti kraći. Ne bušite rupice i ne treba vam kanap.

grebalice za mačke

Kako napraviti vertikalnu grebalicu za mačke?

Za ovu grebalicu biće vam potrebno malo vise kartona i strpljenja. Ali verujemo da će vašim ljubimcima biti vrlo zanimljiva.

Šta vam je potrebno:

 • šperploča 30×30 cm
 • šraf za drvo
 • žilet
 • šrafciger
 • olovka
 • 3 kartonska šablona
 • drveni tipl od 90 cm
 • skalpel

Drveni tipl može biti širine 2×2 cm, recimo. Na jednom kraju premeriti i obeležiti olovkom x (iks) kako bi kasnije bilo lakše prilikom šrafljenja.

Za početak osnovu, odnosno šperploču, možete ofarbati u boju koju želite. Tako ćete je lakše uklopili u vaš ambijent, a izgledaće lepše i zanimljivije.

Od kartona zatim napravite tri šablona različitih veličina. Jedan neka bude 20×20 cm, drugi 17×17 cm i treći 15×15 cm. Ove dimenzije mogu biti i proizvoljne. Svakom šablonu u sredini iseći kvadratić veličine drvenog tipla 2×2 cm. 

Šablona od 20 i 17 centimetara biće vam potrebno po 80 komada svakog, dok će za ovaj najmanji od 15 cm biti dovoljno 60 komada. I na svakom od tih kartona morate napraviti kvadratić u sredini, kao i na prvim šablonima, 2×2 cm. To ćete najlakše uraditi skalpelom.

Kada ste to sve uradili, probušite rupu kroz sredinu šperploče. Rupu oko 2,5 cm dubine će te probušiti i na onom obeleženom kraju tipla. Zatim šrafom za drvo spojite tipl sa šperpločom. Pobrinite se da bude stabilno i dobro zašrafljeno.

Kada ste napravili osnovu grebalice za mačke, sada na nju ređate kartonske šablone. Krenite od najveće dimenzije kartona. Kad ste završili pređite na sledeću manju dimenziju i tako dok ne istrošite sav pripremljeni karton.

Ova grebalica bi trebalo da podseća na stub grebalicu. Osnovu možete čuvati i po potrebi menjati šablone od kartona kad odsluže svoje.

Vertikalana grebalica sa sisal konopcem 

Ova grebalica je vrlo slična prethodnoj, samo što ćemo karton zameniti kanapom.

Potrebno vam je:

 • šperploča 45×45 cm
 • šraf za drvo
 • šrafciger
 • bušilica
 • stubić od šperploče širine 10×10 cm, dužina proizvoljna
 • sisal konopac
 • lepak

Pravi se slično kao i prethodna. Potrebna vam je osnova od šperploče 45×45 cm, može i proizvoljnih dimenzija. Za stubić vam treba deblji komad šperploče, recimo 10×10 cm. Dužinu odredite sami. Ona zavisi od navika i zahteva vaše mace. Ukoliko su mace veće i vole da se istežu, najbolje da bude malo duže. 

Dobro sve išmirglajte, da ne bude oštrih ivica. Takođe možete ofarbati, prelakirati, kako god želite. 

Zašrafite stubić za postolje, odnosno osnovu od šperploče.

Oko stubića obmotajte sisal konopac tako što ćete obmotavajući ga oko stubića lepiti deo po deo. 

Grebalica gotova! 

Grebalica sa starim tepihom

Ako imate stari tepih koji ste želeli da bacite, iskoristite ga za zanimljivu grebalicu za mačke.

Šta vam je potrebno:

 • Stari tepih
 • Okruglo postolje od šperploče
 • Par eksera
 • Stubić od šperploče

Prvi korak je pronaći centar kruga na šperploči. Obeležiti ga i napraviti oko njega kvadratić širine stubića. Izbušite rupu u koju ćete zakucati stubić grebalice za mačke.

Da biste isekli tepih, potrebno je premeriti stubić, ali vodite računa jer treba ostaviti više materijala kako bi se tepih lepo obmotao oko stubića. Kada ste tepih isekli, spajalicama spojite za stubić celom dužinom.

Potrebno je lepo ga pričvrstiti kako ne bi spadao u toku macinog oštrenja kandži i istezanja. 

Urolajte stubić u ostatak tepiha, kada ste došli do kraja opet spajalicom celom dužinom fiksirajte tepih. 

Ukoliko tepih negde prelazi ivice slobodno ga isecite i opkrojite da savršeno prijanja za stubić.

Na kraju čekićem ukucajte spajalice kako bi ste bili sigurni da su lepo pričvršćene za stubić.

Poslednji korak jeste da se osnova od šperploče spoji šrafovima za stubić. 

Za kraj, da bi grebalica izgledala lepše, kvadratić od šperploče možete zalepiti na gornju stranu stubića grebalice za mačke. Kao i svaku prethodnu i ovu možete ukrasiti i ofarbati po želji.

Cene grebalice za mačke

Na tržištu postoji veliki broj raznovrsnih grebalica za mačke. Cena varira u zavisnosti od veličine, oblika, dodataka (ako ih želite uz grebalicu), od materijala…

Cene se kreću od pet stotina dinara, za neke najjednostavnije ravne kartonske grebalice za mačke, do čak dvadeset hiljada dinara za kvalitetnije veće grebalice, koje su ujedno i penjalice.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli i dali ideje kako da život sa macom bude lakši. Lep već svakako jeste. Pokušajte da po uputstvima iz teksta svoje grebalice za mačke napravite sami.

Pozovite svoju macu u pomoć, neko mora i da nadgleda radove. Obavezno nam pišite u komentarima da li su i one zadovoljne svojim novim grebalicama!