sirće protiv buva kod mačaka

Sirće protiv buva kod mačaka

Deluje li sirće protiv buva kod mačaka? Odgovor je: da.To je prirodni sastojak za suzbijanje mnogih insekata, pa tako i buva. Kako koristiti?

Dakle, flaša sirćeta u vašem domu mogla bi biti odgovor na sve vaše probleme sa buvama. Da biste saznali zašto i kako da koristite sirće protiv buva kod mačaka, sve što treba je da nastavite da čitate.

Postoje različite vrste komercijalno dostupnih proizvoda protiv buva kod mačaka.

Dve najvažnije stvari koje treba uzeti u obzir su efikasnost i njihova sigurnost za životinje na kojima ga koristite.

Generalno, veterinarski propisani lekovi protiv buva prolaze kroz više faza ispitivanja kako bi se pokazalo da nešto može uspeti, do stvarnih terenskih ispitivanja sa kućnim ljubimcima.

Postoje i druge vrste proizvoda koje možete kupiti bez recepta, od kojih većina ima podatke o efikasnosti i bezbednosti. 

Međutim, vlasnicima mačaka je na raspolaganju još jedna vrsta proizvoda protiv buva, a to su alternativni  tretmani, kao što je sirće protiv buva kod mačaka. 

Kućni ljubimci su vaši dlakavi četvoronožni članovi porodice. Ali za razliku od ostalih članova vaše porodice, oni donose parazite poput buva i krpelja.

Korišćenje proizvoda za suzbijanje buva na hemijskoj bazi je ono čemu mnogi vlasnici kućnih ljubimaca pribegavaju kao brzom rešenju. Međutim, postoje neki vlasnici kućnih ljubimaca koji se klone upotrebe takvih proizvoda, jer je poznato da štete životnoj sredini i da mogu biti toksični za mace.

Ako se i vi osećate isto, uživaćete u ovom vodiču koji se fokusira na upotrebu sirćeta protiv buva kod mačaka.

Ali prvo, razmotrićemo šta zaraza buvama zaista znači za vaše kućne ljubimce.

Smanjen kvalitet života povezan sa buvama

Dosadne buve mogu zagorčati život vama i vašoj maci. Ugrizi buva dovode do ogrebotina kod maca usled češanja, iritacija i uznemirenosti. U nekim slučajevima ugrizi buva mogu dovesti do anemije ili slabosti vaše mace.

Dešava se da buve mogu da grizu i ljude. Dobra vest je da se buva možete rešiti sirćetom, umesto da koristite hemikalije.

Sirće protiv buva kod mačaka je dobro rešenje za suzbijanje ovih štetočina jer je odlična prirodna opcija za odbijanje buva.

Sirćetna kiselina daje sirćetu karakterističan oštar miris, a ovaj miris je buvama odvratan. To ih neće samo udaljiti, već će im, ako se pravilno koristi, takođe oduzeti i izvor hrane. Bez stalnog snabdevanja krvnim obrocima od vaše mace, buve će na kraju umreti i neće se moći da se razmnožavaju.

jabukovo sirće protiv buva

Da li je sirće protiv buva kod mačaka bezbedno?

Da, sirće može pomoći, a upotreba sirćeta neće samo odbiti buve, već će pomoći i na druge načine.

Na primer, snažni antioksidativni i antibakterijski kvalitet jabukovog sirćeta pomoći će kod suve koja svrbi, infekcije kvascima na šapama, infekcije bešike i digestivnih problema kod mace.

Sirće je potpuno prirodno i nije toksično za mačke. Ipak, uvek imajte na umu da ako ga previše upotrebljavate to može biti štetno za vašu macu. Ako se pridržavate doziranja navedenih u nastavku, požnjećete sve plodove ovog proizvoda.

Neki vlasnici se oslanjaju na ovaj prirodni tretman protiv buva kod mačaka kako bi izbegli potencijalne neželjene efekte i prekomerno uzimanje lekova. Ako to ne pomogne, konsultujte se sa veterinarom za efikasno lečenje buva.

Koje to sirće protiv buva kod mačaka možete koristiti?

Mnogo vlasnika maca se pita koje sirće se koristi protiv buva kod mačaka. Da li je to uglavnom jabukovo sirće ili belo rafinisano sirće? Odgovor je da su obe vrste sirćeta protiv buva kod mačaka podjednako efikasne.

Obe vrste sadrže sirćetnu kiselinu koja proizvod čini visoko kiselim. 

Većina vlasnika maca preferira upotrebu jabukovog sirćeta protiv buva kod mačaka, dok obično koriste belo rafinisano sirće oko kuće kako bi okruženje održali čistim i bez buva, ali možete koristiti oba sirćeta u bilo koju svrhu.

Pre nego što primenite domaći recept za borbu protiv buva kod maca, obavezno proverite da li vaša maca ima otvorene posekotine ili rane. Pazite da macu ne prskate ni u oči prilikom upotrebe sirćeta protiv buva. 

Prednosti jabukovog sirćeta za mačke

Jabukovo sirće je zapravo sigurno za mačke, u zavisnosti od doziranja. 

Iako je tako mala količina sigurna, povećanje doze ili upotreba nerazređenog jabukovog sirćeta na mačkama može da dovede do zdravstvenih problema.

Ne biste trebali tretirati svoju macu sa previše sirćeta u bilo kom obliku. Štaviše, jabukovo sirće ne mogu da koriste mace sa bolestima bubrega. Previše je kiselo za njih, bez obzira na starost ili rasu mačke.

Bez obzira na to, zdrave mace zaista mogu imati koristi od jabukovog sirćeta. U malim količinama razblaženo jabukovo sirće ima sledeće zdravstvene beneficije za mace:

  • lek za bolesti urinarnog trakta,
  • deluje laksativno,
  • leči respiratorne infekcije,
  • pomaže kod alergija i astme,
  • leči infekcije kože.

Iako u kuhinji često koristimo jabukovo sirće, ono nije dobro da se koristi u ishrani vaše mace. Kalcijum i magnezijum u njemu su preniski. Vaš ljubimac bi morao da popije tone sirćeta kako bi ovi minerali uticali na njegov organizam.

U međuvremenu, visoko kiseli rastvor naštetio bi vašem ljubimcu mnogo pre nego što iz sirćeta dobije bilo šta hranljivo.

Kako koristiti sirće protiv buva kod mačaka?

Sirće protiv buva kod mačaka možete primeniti kao lokalno rešenje za probleme kože i eliminisanje buva.

Konsultujte se sa veterinarom o sigurnoj dozi sirćeta za vašu macu. Preterivanje može da izazove zdravstvene probleme, čak i ako koristite samo razređeno sirće. A ako vaša maca nema intoleranciju na kiseli rastvor, samo smanjite dozu ili se odlučite za drugi lek prilagođen vašoj maci koji je odobren od strane veterinara.

Sirće je efikasno sredstvo protiv buva i drugih sličnih parazita kod mačaka. Zbog činjenice da njegova razblažena verzija nije toksična za mačke, možete je bezbedno koristiti kao lokalno rešenje na krznu vašeg ljubimca.

Imajte na umu sledeća uputstva za lokalna rešenja!

Kod lečenja buva pomešajte razređeno sirće i izvorsku ili destilovanu vodu. Za nanošenje rastvora koristite bočicu sa raspršivačem. Ako ne možete da izbegnete područje oko očiju ili bočica sa raspršivačem plaši vašu macu, koristite peškire ili meku krpu da biste rastvor utrljali na mačje krzno. 

Evo nekoliko predloga za upotrebu!

Kupka sa sirćetom protiv buva

Korak 1: Pripremite kupku za svoju macu, postavljajući prostirku (ili peškir) na dno kade kako biste sprečili klizanje vaše mace. Temeljno nakvasite svoju macu i nanesite na dlaku šampon za mačke.

Korak 2: Isperite šampon, a zatim utrljajte smešu koju ste prethodno napravili od 1 šolje sirćeta i 3 šolje mlake vode, utrljajte smesu u macino krzno. Kada je reč o njenom licu, umočite krpu u smešu i nežno pređite preko macinog lica vodeći računa da smeša ne dođe u kontakt sa očima mace (peckaće je).

Korak 3: Ako je sunčan dan, potrebno je da pustite macu da se osuši na vazduhu, prirodnim putem. U ovom trenutku, buve će biti mrtve, druge će se držati podalje (od mirisa sirćeta), a vaš ljubimac će imati zdravu i sjajnu dlaku koja je potpuno oslobođena od buva.

Ovo će pomoći u odbijanju novih buva, a takođe i ubijanju postojećih. Razlog zašto je sirće toliko efikasno protiv buva kod mačaka je taj što buve i krpelji ne podnose njegov miris. 

Dodavanje sirćeta u vodu za piće protiv buva

Kada je u pitanju dodavanje sirćeta u vodu za piće za mce budite oprezni. Nemojte dodavati sirće u vodu za piće mačke, jer je previše kisela za mačke.

Umesto toga, jednostavno napunite bocu sa raspršivačem sa nekoliko kašika sirćeta i vode. Poprskajte krzno vaše mace sa malo razblaženog sirćeta da biste videli rezultate.

Kada koristite sirće uvek imajte na umu da nadgledate macu da li ima neželjenih reakcija.

Pranje posteljine sirćetom

Dokazano je da sirće ubija buve, a još jedan način na koji se može koristiti u ove svrhe je pranje posteljine vaše mace u rastvoru od sirćeta i vode.

Jednostavno namočite posteljinu i sve ostale tkanine koje kućni ljubimac koristi dok spava u rastvoru sirćeta i vode. Pustite da odstoji nekoliko sati, a zatim ih osušite na najvišem stepenu sušenja kako biste se rešili jaja buva.

Rastvor sirćeta sa vodom se takođe može čuvati u bočicama sa raspršivačem i povremeno prskati po maci i njenoj posteljini kako bi se rešili buva.

Jabukovo sirće protiv buva kod mačaka sa sodom

Da biste jabukovo sirće učinili još efikasnijim u borbi protiv buva kod mačaka, koristite sodu bikarbonu. Kombinacija sode i sirćeta protiv buva kod mačaka je izuzetno moćna, a takođe je potpuno sigurna za kućne ljubimce kao i za životnu sredinu. Soda bikarbona čisti krzno kućnih ljubimaca, a kombinacija sirćeta i sode čini ga mekanim i zdravim.

Evo recepta:

  • 200 ml jabukovog sirćeta,
  • ½ kašičica morske soli,
  •  ½ kašičice sode birkarbone,
  • 2-3 kašičice tople vode.

U bočicu sa raspršivačem pomešajte gore navedene sastojke. Dobro protresti. Raspršite smešu po maci. Ostavite smešu da odstoji najmanje 10-15 minuta. Zatim je možete isprati toplom vodom.

Ovaj super efikasan lek takođe dobar za oslobađanje od krpelja, protiv šuge, grinja i drugih parazita na vašoj maci. To je jedan od najboljih kućnih lekova za uklanjanje buva kod mačke. Sastojci su lako dostupni i jeftini su.

Jabukovo sirće protiv buva u kući i na tepisima

Napunite bočicu sa raspršivačem destilovanom vodom i jabukovim sirćetom u razmeri 1:1. Smešu prskajte po kući, ispod nameštaja, na tepihe i prostirke, a posebno na posteljinu za kućne ljubimce.

Prednost ovoga je što će  buve odbiti miris sirćeta, a vaša kuća će mirisati sveže. Ovaj lek takođe neutralizuje miris mačje mokraće. Nanesite smešu na tepihe ili na mesta gde vaša maca mokri i miris sirćeta sprečiće vašu macu da ponovo ponovi istu grešku.

sirće protiv buva

Upotreba sirćeta protiv buva kod mačaka u zatvorenom prostoru

Korak 1: Stavite 1 šolju sirćeta u bočicu sa raspršivačem od oko 1 L, a zatim dodajte pet kapi ruzmarina, peperminta, eukaliptusa i ulje lavande (ukupno dvadeset kapi). Većina esencijalnih ulja odbija buve.

Korak 2: Dodajte pola šolje soli u svoju tečnu smešu i napunite bočicu sa raspršivačem vodom iz slavine. Snažno promućkajte dok se svi sastojci dobro ne pomešaju. So će pomoći ulju da se pomeša sa sirćetom i vodom, a kada dođe u kontakt sa buvama, oduzeće im vlagu iz tela (što ih prilično brzo ubija).

Korak 3: Koristite ovaj sprej da prskate bilo koja područja u vašoj kući gde ima buva. Imajte na umu da izbegavate materijale koji ne smeju doći u kontakt sa vodom (svila, antilop itd.) Na kraju, držite bočicu sa raspršivačem na hladnom i tamnom mestu kako biste sačuvali efikasnost.

Sprej je za upotrebu u vašem domu i ne sme se koristiti na macama. Nažalost, esencijalna ulja mogu biti toksična za mačke, zato se radije pridržavajte gore navedenih metoda za upotrebu sirćeta protiv buva kod mačaka.

Ako imate bilo kakvih pitanja, konsultujte se sa veterinarom, ali nemojte rizikovati da ugrozite svog dlakavog prijatelja. 

Zaključak!

I za kraj, ako ste se pitali da li ima neželjenih efekata korišćenje sirćeta, evo i odgovora.

Mačke ne vole sirće zbog njegovog mirisa. Ako se unese u nerazređenom obliku, neke mačke mogu imati dijareju i povraćanje. Nerazblažena verzija sirćeta može biti abrazivna za nežnu kožu mace. Neke mačke mogu imati alergije na sirće, što može dovesti do svraba i osipa. U ovom slučaju se obratite veterinaru.

Bez obzira na vrstu zdravstvenog problema koji pokušavate da rešite kod mace, uvek se morate konsultovati sa veterinarom o tačnoj dozi za vašu macu, kao i o ukupnom zdravstvenom stanju. Zanemarivanje bilo kojih osnovnih problema ili očigledna netolerancija sirćeta zaista može predstavljati zdravstveni rizik za vašu macu.

Kao što vidite, sirće protiv buva kod mačaka  je jednostavno i efikasno rešenje. Dakle, sledeći put kada se suočite sa najezdom buva, obavezno prvo isprobajte sirće pre nego što se odlučite za druge proizvode dostupne na tržištu.