vajmarski ptičar

Vajmarski ptičar! Upoznajte energičnog sivog duha!

Vajmarski ptičar je posebna rasa koji je prvobitno služio kao lovački pas, ali danas važi za savršenog psa za porodice sa decom.Upoznajte ga.

On ima određene karakteristike zbog kojih je pogodan za neke ljude, a za neke ipak nije. Obzirom na to da ne postoji pasmina koja može ispuniti želje i potrebe svih vlasnika pasa, mogli bi se složiti da je vajmarski ptičar ipak predivan izbor za mnoge ljude.

Ukoliko razmišljate da kupite ili usvojite ovog ptičara prvo je važno da vi i vaša porodica razmotrite neka važna pitanja!

Tek tada ćete znati da li je ova pasmina pravi izbor  za vas. Zato saznajte više o ovoj dostojanstvenoj rasi i njenom nemačkom poreklu.

Razvoj ove vrste psa kao posebne rase datira s početka 19. veka, kada je držan na dvoru Vajmaru u današnjoj Nemačkoj, po kom je i dobio ime.

Plemići koji su živeli tamo voleli su lov i želeli su hrabrog, inteligentnog, brzog, izdržljivog psa dobrog njuha. I u tome su uspeli! 

Stvoren je vajmarski ptičar (nemačka rasa psa) kome je najraniji posao bio da služi kao lovački pas koji je lovio krupnu divljač i druge životinje.

Kako su se nemačke šume smanjivale, a krupna divljač je postala retka, vajmarski ptičar pretvoren je u pasminu koja se koristi u lovu na ptice, zečeve i lisice.

Danas se vajmarski ptičar od milja zove Vajmi, Srebrni duh ili Sivi duh. Deo njegove privlačnosti leži u elegantnom mišje-sivom do srebrno-sivom krznu i plavo-sivim ili sivim očima.

Ali ovaj pas ima mnogo više od njegovog prepoznatljivog izgleda.

Ovo su elegantni, aristokratski psi odani i puni ljubavi. U današnje vreme, ovaj pas se koristi i dalje kao lovac, ali sve češće kao kućni ljubimac i izložbeni pas.

vajmarski ptičar cena

Vajmarski ptičar karakteristike

Ako ste za člana svoje porodice odabrali vajmarskog ptičara, moraćete da volite veliku, aktivnu, inteligentnu i lovačku rasu psa. Vajmarski ptičar spada u grupu većih pasa.

Mužjaci mogu dostići visinu od  63 do 69 cm, a težina im varira između 30 kg i 40 kg. S druge strane, ženke su nešto manje i njihova visina se kreće u rasponu od 58 do 63 cm, dok se njihova težina kreće od 25 kg do 35 kg.

Njihov životni vek je između 10 i 13 godina.

Vajmarski ptičar ima razvijeno telo sa srebrnim krznom i upečatljivim očima. Kreću se vrlo graciozno i imaju aristokratsko držanje. Nos im je sive boje.

Oči su im srednje veličine i okruglog oblika, a boja očiju se menja u zavisnosti od starosnog doba. Prelep je vajmarski ptičar, štenci su neodoljivi. Kod njih su oči svetlo plave, dok kod odraslih jedinki mogu biti svetlo sive ili sivo – plave boje.

Uši su im visoko postavljene, duge, široke i spuštene. Ovoj pasmini se rep sekao, ali je u nekoliko zemalja to postalo zabranjeno zakonom, tako da vajmarskog ptičara često možete videti s celim repom. 

Vajmarski ptičar je jednobojan, ali može imati malu belu mrlju na prsima. Dlaka mu je kratka, glatka i uglavnom je sive do srebrne boje.

Vajmarski ptičar temperament

Vajmarski ptičar nije rasa za svakog. Nisu dobar izbor za vlasnike koji prvi put dolaze u kontakt sa ovom rasom, jer su pogodniji za ljude koji su upoznati sa njihovim specifičnim karakteristikama i koji znaju kako obučiti psa koji se može opisati kao osetljiv, pametan, ponekad vrlo napet i često zahtevan.

Nisu najbolji izbor ni za ljude koji žive u stanovima.

Ovi psi imaju visok nivo energije i potrebno im je puno vežbanja i mentalne stimulacije. 

Voli društvo ljudi do te mere da će vas pratiti poput vaše senke. 

Iako njihova potreba da budu sa ljudima može biti divna, to takođe ide na njihovu štetu. Ova karakteristika ih čini veoma teškim za odgajanje, a anksioznost zbog razdvajanja je jedan od najčešćih problema kod ovog psa. 

AKC standard opisuje idealni temperament vajmarskog ptičara kao, „neustrašiv, prijateljski raspoložen, oprezan i poslušan.“ To je tačno, ali uz upozorenje da je poslednje na toj listi naučeno ponašanje koje treba započeti kada su vrlo mladi. 

Na njihov temperament utiču brojni faktori, uključujući naslednost, obuku i socijalizaciju. Dobro obučeni vajmarski ptičar je divan pas za vašu porodicu, ali neobučeni je pakao na šapama.

Budući da su lovački psi, oni obožavaju da love.

Ako ih ne dresirate ili ne držite pod kontrolom, juriće i ubijaće sve što ih podseća na plen, uključujući mačke i male pse, miševe, žabe, ptice i još mnogo toga. Tada će vam ponosno predstaviti svoje trofeje. Takođe će juriti trkače i bicikliste.

Štencima je potreban dosledan trening koji se primenjuje nežno, ali čvrsto kako bi se usmerila njihova visoka energija. Veoma su pametni i brzo uče, pa nikada nemojte potcenjivati njihovu inteligenciju.

Oni su sunđeri koje samo čekaju da upiju iskustva i da nešto nauče. Veštim treningom štenci mogu da nauče osnovne naredbe poslušnosti.

Jednom kada nauče nešto (bilo da je to dobro ili loše), to je zauvek u njihovim malim glavama. Kao i svakom psu, i vajmarskom ptičaru  je potrebna rana socijalizacija: izlaganje različitim ljudima, prizorima, zvukovima i iskustvima kada su mladi.

Za njih, međutim, socijalizacija treba da se nastavi tokom celog njegovog života. 

Vajmarski ptičar je svestrana rasa. Oni su odani lovački partneri, spretni, blistavi izložbeni psi, nežni i odani pratioci.

Takođe oni su ljubazni, neustrašivi, oprezni i poslušni i imaju sve osobine koje ih čine odličnim pratiocima i psima čuvarima. S druge strane, oni su samouvereni, pametni, nemirni i svojeglavi.  

Ovi psi se dobro slažu sa decom i sa velikim psima. Nisu dobar izbor za porodice sa mačkama, malim psima, zečevima, hrčcima ili pticama.

Oni imaju snažan nagon za plenom i teško je, ako ne i nemoguće, preusmeriti taj instinkt. Oni će krenuti za njima i, ako je moguće, ubiti bilo koje malu životinju koju vide, a potom će vam se ponosno pohvaliti plenom.

Ovom visoko aktivnom psu je potrebno veliko, sigurno ograđeno dvorište u kojem može trčati i aktivna porodica koja mu može pružiti vežbu i mentalnu stimulaciju koja mu je potrebna.

Njima je potrebno nekoliko sati vežbanja dnevno ako želite da sprečite lajanje, žvakanje predmeta i kopanje.

Uverite se da je vaše dvorište zaštićeno. Vajmarski ptičari su vrlo su dobri u učenju kako da otvore vrata, preskoče kapiju ili kopaju ispod ograde. 

Zdravlje vajmeranca

Vajmarski ptičari su uglavnom zdravi, ali kao i sve pasmine, skloni su određenim zdravstvenim problemima. Najčešči zdravstveni problemi sa kojima se suočava ova rasa su:

1.Displazija kuka

Ovo je nasledno stanje u kojem se butna kost ne uklapa dobro sa zglobom kuka. 

2.Gastrični dilatacijski volvulus (nadimanje)

Ovo je životno opasno stanje koje može uticati na velike pse, posebno ako se hrane jednim velikim obrokom dnevno, brzo jedu i piju velike količine vode nakon jela. Češći je među starijim psima. GDV se javlja kada se stomak napuni vazduhom, a zatim izvrće (torzija).

Pas ne može da podrigne ili povrati da bi se oslobodio viška vazduha u stomaku i otežan je normalan povratak krvi u srce. Krvni pritisak pada i pas dolazi u stanje šoka.

Bez neposredne medicinske pomoći pas može uginuti. Takođe pas može biti nemiran, depresivan, letargičan i sa ubrzanim pulsom. Važno je da psa što pre odvedete kod veterinara.

3.Von Willebrandova bolest

Ovo je nasledni poremećaj krvi koji je uzrokovan usled smanjenja ili prestanka sinteze glikoproteina plazme tzv. von Willebrandovog činioca.

Primarni znak je prekomerno krvarenje nakon povrede ili operacije. Mogu biti prisutni i drugi znaci, poput krvarenja iz nosa, krvarenja iz desni ili krvarenja u želucu ili crevima.

Većina pasa sa ovom bolešću vode normalan život. Ako smatrate da je ovo zabrinjavajuće, vaš veterinar može da izvrši testove kako bi utvrdio da li je vaš pas ima ovu bolest.

4.Distihijaza

Ovo je stanje u kojem pas ima dodatni red trepavica, obično na donjem kapku, koje uzrokuju iritaciju rožnjače.

5.Entropija

Ovaj nedostatak, koji je obično očigledan do navršenih šest meseci starosti, dovodi do toga da se kapak okreće prema unutra, iritirajući ili povređujući očnu jabučicu. Može biti pogođeno jedno ili oba oka.

6.Hipotiroidizam

Hipotiroidizam je uzrokovan nedostatkom hormona štitne žlezde i može izazvati neplodnost, gojaznost  i nedostatak energije.

Dlaka psa može postati gruba i krhka i početi da opada. Hipotiroidizmom se svakodnevno može vrlo dobro upravljati pomoću tableta.

7.Progresivna atrofija mrežnjače 

Ovo je degenerativni poremećaj oka koji na kraju uzrokuje slepilo zbog gubitka fotoreceptora na zadnjem delu oka. Bolest se može otkriti godinama pre nego što pas pokaže bilo kakve znakove slepila.

Srećom, psi mogu da koriste druga čula da nadoknade slepilo, a slepi pas može da živi srećnim životom.

8.Imuno posredovana bolest

Mali procenat štenaca reaguje na vakcinu povišenom temperaturom, upaljenim tkivima i zglobovima. Reakcije se javljaju najčešće kada se vakcinišu u periodu od 12 do 16 nedelja.

Preporučuje se da se štenad vakcinišu samo u periodu od 8 do 12 nedelja sa četiri osnovne vakcine: protiv kuge, adenovirusa 2, parainfluence i parvovirusa. Vakcinacija protiv besnila može se obaviti sa 16 nedelja starosti.

Nega vajmarskog ptičara

Vajmarski ptičar je jedna od najlakših rasa pasa za održavanje kada je u pitanju nega. Što se tiče dlake, veoma je laka za održavanje.

  • Dovoljno je četkanje psa jednom nedeljno, čime će se skinuti sva mrtve ćelije sa tela. Inače, njihova dlaka je takvog sastava da se izuzetno teško prlja, te će se čestice prašine, pa čak i blato, skinuti laganim prelazima četkom.

Svake nedelje proveravajte uši vajmarskog ptičara i brišite ih pamučnom vatom navlaženom sredstvom za čišćenje ušiju koje je preporučio vaš veterinar.

Nikada nemojte zabadati pamučne štapiće ili bilo šta drugo u ušni kanal psa da ga ne biste oštetili.

Vaš pas može imati infekciju uva ako unutrašnjost uva neprijatno miriše, izgleda crveno, pas često odmahuje glavom ili se češe po uvu.

  • Operite zube vajmarskom ptičaru najmanje dva ili tri puta nedeljno kako biste uklonili kamenac i bakterije. Svakodnevno pranje zuba je još bolje ako želite da sprečite bolesti desni i zadah iz usta.
  • Odsecite mu nokte jednom ili dva puta mesečno. Ako čujete nokte kako klikću po podu, predugi su. Kratki, uredno podrezani nokti održavaju stopala u dobrom stanju i sprečavaju ogrebotine kada vaš pas oduševljeno skoči da vas pozdravi.

Počnite da navikavate vajmarskog ptičara na četkanje i pregled još dok je štene. Neka nega bude pozitivno iskustvo za psa ispunjeno pohvalama i nagradama.

Prilikom negovanja proverite da li pas ima rane, osipe ili znakove infekcije poput crvenila, osetljivosti ili upale na koži, nosu, ustima, očima i na šapama.

Pažljiv nedeljni pregled pomoći će vam da rano uočite potencijalne zdravstvene probleme.

vajmarski ptičar karakeristike

Ishrana vajmarskog ptičara

Preporučena dnevna količina: 2,5 do 3,5 šolje visokokvalitetne suve hrane dnevno, podeljeno u dva obroka.

Napomena: Koliko jede odrasli pas zavisi od njegove veličine, starosti, građe, metabolizma i nivoa aktivnosti. Psi su pojedinci i ne treba im svima ista količina hrane. 

Održavajte vajmarskog ptičara u dobroj formi merenjem njihove hrane i hranjenjem dva puta dnevno. Ako niste sigurni da li je gojazan i ima prekomernu težinu uradite jedan test. Prvo, pogledajte ih.

Trebalo bi da vidite struk. Zatim stavite ruke na njihova leđa, palčeve duž kičme, prstima raširenim nadole. Trebalo bi  da osetite, ali ne i da vidite njihova rebra, a da ne morate snažno da pritiskate.

Ako ne možete da osetite rebra, treba im manje hrane i više vežbanja.

Vajmarski ptičar iskustva

Mnogi koji su ponosni vlasnici ovog prelepog psa, jednoglasni su u jednom – zrači neodoljivom lepotom i dobrotom. Postaće vaš prijatelj i biće vam veran sve do kraja.

Lako usvaja sve komande i dresura je prilično jednostavna za njega. Ah taj vajmarski ptičar, štenci će vam tako lako i brzo ući pod kožu.

Moj najbolji pas, Jelena

Jelena ima svog Ogija već deset godina i kaže: Od prvog dana to je bila ljubav na prvi pogled. Moj Ogi prati me svuda u stopu. Veran mi je u svakoj prilici, ali i ja njemu. Gde god da idem, on ide za mnom. Nije zahtevan za hranu, vrlo lepo se ponaša u društvu i vole druge pse.

Vajmarski ptičar prodaja

Odabir uglednog odgajivača je odličan način da pronađete pravo štene. Ugledni odgajivač će vam rado odgovoriti na pitanja o temperamentu i zdravstvenom stanju štenadi i objasniće vam istoriju rase.

Budite slobodni i objasnite tačno šta želite od svog ljubimca. Odgajivači provode vreme sa svojim štenacima jako dugo i tačno znaju njihov temperament. Na taj način mogu da vam daju tačne preporuke za vas i vaše potrebe.

Izbegavajte odgajivače koji izgledaju zainteresovani samo za to koliko brzo mogu da prodaju štenad i zarade novac. 

Takođe treba da imate na umu da kupovina šteneta sa veb lokacije koja nudi da vam odmah isporuče psa može biti rizičan poduhvat, jer vam ne ostavlja mogućnost ako ono što dobijete nije baš ono što ste očekivali.  

Ne postoji 100% siguran način da osigurate da nikada nećete kupiti bolesno štene, ali istraživanje rase (kako biste znali šta možete očekivati), pregled odgajivačnice (radi identifikovanja nezdravih stanja ili bolesnih životinja) i postavljanje pravih pitanja može smanjiti šanse da se dođe u katastrofalnu situaciju. 

I ne zaboravite da pitate svog veterinara, koji vas često može uputiti kod uglednog odgajivača ili drugog pouzdanog izvora zdravih štenaca.

Vajmarski ptičar cena

Cena vajmarskih ptičara varira u zavisnosti od više faktora: pedigre i starost psa, odakle potiče štene ili odrasli pas, da li ga prodaje neka od vrhunskih odgajivačnica ili neki vlasnik psa ove rase i tako dalje.

Ono u šta uvek možete biti sigurni jeste da se o ovim psima vlasnici veoma dobro brinu, odnosno da su psi negovani i da se o njihovoj medicinskoj nezi do momenta predaje psa vodilo računa.

Ukoliko se odlučite za kupovinu vajmarskog ptičara, imajte u vidu da su oni na dobroj ceni. Minimalna cena koju prodavci ovih pasa potražuju je 200 evra, dok mogu dostići cenu od čak 1000 evra.

I zašto ne? Vajmarski ptičar je poseban pas. Da bi ova veza uspela, biće vam potrebna vaša posvećenost i predanost. Vaša nagrada? Ljubav i odanost vajmarskog ptičara.