četkanje pasa

Ne preskačite četkanje pasa! Evo zašto je važno!

Da li znate da četkanje pasa može pomoći da dlaka vašeg psa ostane čista i bez čvorova? Svaki vlasnik mora da brine o svom ljubimcu na pravi način.

Bilo da je u pitanju veliki ili mali pas, mužjak ili ženka, štene ili odrastao pas četkanje je neophodno.

Kao odgovoran vlasnik kućnih ljubimaca morate da znate da je dlaka odgledalo zdravlja kod pasa i zbog toga četkanje psa treba da postane deo vaše svakodnevne rutine.

Mi smo tu da vam pomognemo oko svih vaših nedoumica kada je u pitanju četkanje pasa.

Zašto je važno četkanje pasa?

Svakome ko voli pse neće teško pasti da svakodnevno izdvoji deo svog vremena za četkanje svog ljubimca. Pas ne može sam da održava svoju dlaku, dolazi do opadanja dlake i iz tog razloga mu je neophodna vaša pomoć, posebno ako je dugodlaka rasa pasa u pitanju. 

Prednosti koje donosi četkanje pasa su sledeće:

Razvija se povezanost vlasnika i psa

Zajedno sa održavanjem zdravlja kože i dlake, redovno četkanje psa može vam pomoći da razvijete jaku povezanost sa svojim psom. Svakodnevno četkanje psa može biti umirujuće i za vas i za vašeg psa i to je odličan način da se oslobodite stresa nakon teškog dana.

Četkanje pomaže u distribuciji prirodnih ulja u dlaci vašeg psa

Pseće krzno sadrži prirodna ulja, ali pošto psi za razliku od mačaka ne mogu da održavaju svoju dlaku potrebna im je vaša pomoć u širenju tih prirodnih ulja. Četkanje će im pomoći da izgledaju sjajno i sprečiće nakupljanje masnih naslaga na dlaci i koži.

Sprečava pojavu zamršene dlake i čvorova

Četkanje pasa je takođe odličan način da proverite zdravlje svog psa. Dok četkate psa, pogledajte stanje dlake vašeg psa. Da li je dlaka zamršena ili ima čvorova? Da li je dlaka suva ili masna?

Zamršena dlaka i pojava čvorova ne samo da je bolna za psa, već se ispod dlake mogu sakriti, pa čak i izazvati kožni problemi poput rana i infekcija. 

Pratite promene na koži i dlaci

Važno je da razumete da je četkanje psa veoma važno i iz drugih razloga, osim što ćete osigurati da se dlaka psa ne zamrsi i ne pretvori u čvorove.

Redovno četkanje psa pomaže vam da uvek znate kako koža vašeg psa izgleda, tako da možete primetiti bilo kakve promene na njoj. 

Takođe je važno da imate na umu vrste alata za negu dlake koje koristite i pripazite na znakove iritacije kože poput crvenila ili suve kože.

Takođe potražite krpelje, buve kod pasa, posekotine i sve što izgleda neobično na dlaci ili koži vašeg psa.

četkanje pasa i četka

Smanjuje linjanje

Pravilno i redovno češljanje psa ukloniće mrtvu dlaku, smanjiće linjanje i količinu dlake sa kojom morate da se susrećete na nameštaju, u automobilu i na omiljenim crnim pantalonama. Redovnim četkanjem psa podstiče se  rast nove i zdrave dlake. 

Što više dlake četkom možete skinuti sa psa, manje dlake će lebdeti po vašoj kući, nameštaju i odeći.

Četkanje pomaže vašem psu da izgleda dobro

Priznajte da redovno četkan pas izgleda bolje, srećnije i zdravije od onog koji to nije. Nemojte da dozvolite sebi da nemate dovoljno vremena ili ljubavi za svog psa.

Redovno četkanje pasa osim što ulepšava dlaku, igra važnu ulogu kod održavanja higijene i zdravlja vašeg psa. Dlaka koja se zamrsi i na kojoj se stvore čvorovi može da izazove ozbiljne probleme sa kožom, da izaziva bol kod psa, a tu mogu i da se sakriju neka ružna stvorenja poput buva, krpelja ili crva … 

Zvuči grozno, zar ne?

Jednom kada se čvorovi formiraju na dlaci vašeg psa, to može biti bolno za psa i teško je da ih uklonite sami, a to najbolje radi profesionalni frizer za pse.

Koliko često bi trebalo da četkate psa?

Dugodlaki psi ili psi koji imaju kovrdžavu dlaku zahtevaju svakodnevno četkanje.

Za razliku od pasa sa dugom dlakom kojima je neophodno svakodnevno četkanje, za pse sa kratkom dlakom dovoljan je jedan ili dva tretmana nedeljno. 

Pse je najbolje navići na četkanje još kada su štenci. Idealno vreme za početak redovnog održavanja dlake psa je u šestoj ili sedmoj nedelji starosti. Dakle, četkanje pasa mora biti redovno i veoma je važno da se pas četka što češće. 

Jednom kada se vaš pas navikne na četkanje i bude dovoljno zreo da mirno sedi duže od nekoliko minuta, sesije četkanja mogu trajati i do 30 minuta.

Za pse sa kratkom dlakom četkanje može potrajati samo nekoliko minuta. 

Za dugodlake pse će vam trebati između 15 i 30 minuta, u zavisnosti od dlake. Ako je potrebno duže od 30 minuta, dajte sebi i svom psu pauzu i pokušajte ponovo kasnije tokom dana ili sledećeg dana.

Predugo četkanje istog mesta može dovesti do crvene i iritirane kože koja je osetljiva na dodir. 

Kako četkati svog psa?

Evo nekoliko smernica koje će vam pomoći kada je u pitanju četkanje pasa:

 • četkanje psa počinje od glave, zatim se postepeno prelazi na telo i na kraju se četkaju noge,
 • dlaku četkajte četkom u suprotnom smeru od rasta dlake,
 • vodite računa da četka prođe skroz do kože, ali budite oprezni kako ne bi izgrebali kožu psa,  
 • zatim kada ste prešli preko celog tela, češljem češljate dlaku u smeru rasta dlake,
 • posebno vodite računa da doprete ispod pazuha, repa, do unutrašnjosti butina, stomaka i iza ušiju,
 • budite nežni kako ne bi oštetiti dlaku svog psa. Izdvojite vreme da raspetljate dlaku i sve čvoriće koji su nastali na dlaci psa,
 • ako naiđete na ućebanu dlaku, nanesite regenerator za dlaku ž i ostavite ga da deluje nekoliko minuta. Zatim koristite češalj sa širokim zupcima. Ućebana dlaka može biti blizu kože psa i njeno uklanjanje može biti bolno, pa budite veoma pažljivi,
 • ućebanu dlaku možete odseći makazama, ali pazite da ne povredite psa i da ne završite kod veterinara zbog ušivanja. To se dešava češće nego što biste mogli i mislili,
 • ako jednostavno ne možete da sami sredite ućebanu dlaku kod psa, odvedite svog psa kod profesionalnog frizera kako bi rešio problem sa ućebanom dlakom kod psa.

Ne kupujte jeftine četke i budite sigurni da imate prave četke za svog psa. Operite četke i češljeve nakon svake upotrebe. Razgovarajte sa psom nežno dok mu četkate krzno i koristite poslastice kao nagradu. 

Obavezno dajte svom psu dovoljno vremena da se navikne na alate za četkanje pasa, a vama će to olakšati posao. Ako ste pažljivi i ako učinite četkanje pozitivnim iskustvom za psa, vaš kućni ljubimac će obožavati četkanje.

Četka koju ste izabrali za psa ne treba samo da bude kvalitetna, već je morate održavati čistom, bez dlaka i prljavštine. 

Da biste očistili četku potrebno je da uradite sledeće:

 • uklonite dlake koje su ostale na četki,
 • napunite posudu vrelom vodom i dodajte malu količinu antibakterijskog sapuna,
 • stavite četku u posudu i ostavite je da odstoji od 10 do 20 minuta,
 • nakon toga izvadite četku iz vode i osušite je uz pomoć peškira. 

Sada kada ste se upoznali sa tehnikom četkanja pasa i kada znate koliko često je psu potrebno četkanje, hajde da saznamo kakve sve četke postoje i kako ih birati.

Kako da odaberem pravu četku za psa?

Sad kad znate koliko je važno češljanje, potrebno je izabrati pravu četku za četkanje pasa. Odabir najbolje četke za vašeg psa može biti težak posao, zar ne?

Što se tiče izbora najbolje četke za vašeg psa, sve se svodi na vrstu i dužinu dlake. Različite rase pasa zahtevaju različite vrste četki.

Postoji veliki izbor četki za pse, a kako bismo vam pomogli oko izbora predstavljamo vam četke za pse, a koju četku ćete izabrati zavisi prvenstveno od rase pasa!

Gumene četke  za pse

Gumena četka (ponekad poznata i kao gumena kari četka) je višenamenski alat za negu koji se može koristiti na suvoj, mokroj ili šamponiranoj dlaci. Kari četka pospešuje rast dlake i oslobađa prirodne masnoće iz kože koje dlaci daju lep, sjajan i zdrav izgled.

Pomaže u uklanjanju ostataka  mrtve dlake. Ova četka je pogodna za rase sa kratkim krznom poput bigla, čivave i jazavčara koje nemaju problema da im se dlaka ućeba, ali imaju problem sa linjanjem.

Pin četke 

Pin četka je najosnovnija vrsta četke. Takođe je jedna od najprepoznatljivijih. Obično su ovalnog oblika; imaju ručku koja se lako drži, a metalne čekinje su pokrivene gumenim ili plastičnim zaštitnim slojem. Savršena je za svakodnevno četkanje psa.

Koristi se za uklanjanje mrtve dlake i prljavštine sa dlake vašeg psa. Ova vrsta četke je najprikladnija za pse sa srednje do dugom ili kovrdžavom dlakom poput jorkširskih terijera, pomeranaca, šnaucera i kolija.

Furminator četka

Ako ste ikada videli četku koja se naziva furminator u pitanju je četka za uklanjanje dlaka. Ove četke imaju dva vrlo uska reda zuba. Ovo vam pomaže da uklonite mrtvu ili ućebanu dlaku, kao i poddlaku. 

Nije namenjena za kratkodlake pse. 

Slicker četke za pse

Ova četka ima vrlo kratke tanke čekinje položene na pravougaonu ravnu glavu. Ipak, važno je koristiti kratke i lagane poteze kako biste izbegli iritaciju osetljive kože vašeg psa.

Odlična je za uklanjanje mrtve, ućebane dlake i prljavštine. Slicker četka je takođe vrlo dobra za pse koji imaju dugu ili kovrdžavu dlaku. Ova vrsta četke preporučuje se za pasmine poput jorkširskih terijera, zlatnih retrivera, maltezera i pomeranaca. Takođe je korisna za pse koji se preterano linjaju.

Četke za pse od dlake

Četke sa dlakama razlikuju se u dužini, rasporedu i razmaku dlaka. Četka sa dlakama koje su kratke i čvrsto nabijene su idealne za kratkodlake pse, dok su četke sa dugačkim dlakama širokog razmaka savršene za dugodlake pse.

Ove četke se koriste za završnu obradu i sjaj pseće dlake. Pomažu uklanjanju mrtve dlake, prljavštine i ravnomerno raspoređuju prirodna ulja koja dlaci daju sjaj.

Ove četke se mogu koristiti na svim psima, uključujući retrivere, mopsove, terijere i goniče.

Za dugodlake pse preporučuju se češljevi ili četke sa dužim čekinjama. Za štenad je najbolje koristiti četke koje imaju fine mekane dlake, dok za pse sa kratkom dlakom možete upotrebljavati gumene četke ili rukavice za negu.

Dakle, pre nego što kupite četku za psa vodite računa o sledećem:

 • obavezno odaberite četku koja odgovara veličini vašeg psa,
 • pobrinite se da četka odgovara tipu dlake vašeg psa,
 • izaberite četku koja je kvalitetno napravljena i izdržljiva,
 • izaberite četku koja je dobro dizajnirana i laka za upotrebu. 

Obavezno odaberite pravu vrstu četke za svog psa. Ovo će vam osigurati da četka dobro funkcioniše i da ne izaziva oštećenja kože vašeg psa.

Takođe je vredno napomenuti da će vam možda trebati nekoliko četki ili alata za četkanje psa koji obavljaju različite funkcije.

kako izgleda četkanje pasa

Kada treba posetiti profesionalnog frizera za pse?

Iako je tačno da vam nije često potreban profesioni frizer za četkanje pasa, nije sramota odvesti svog psa kod profesionalca. On radi taj posao sa dobrim razlogom!

Da li vam se dešavalo da nikad ne možete postići da vam kosa izgleda tako dobro kao kada je namesti vaš frizer? Pa, isto važi i za vašeg psa.

Različite rase pasa imaju različite potrebe kada je u pitanju nega dlake. Najbolje je da razgovarate sa profesionalnim frizerom za pse o tome koji su najbolji načini za negu vašeg psa. 

Pored toga, potreban je određeni nivo veštine da bi dlaka vašeg psa bila u odličnom stanju. Profesionalni frizeri imaju načine kako da pse drže na šišanju, a ako niste upoznati sa tehnikama, mogli biste na kraju slučajno povrediti svog psa.

A ako vaš pas zaista ne uživa u četkanju, otkrićete da iskusni frizer zna da opusti svakog psa. Iz tog razloga, što se tiče četkanja pasa ponekad je najbolje to prepustiti profesionalcima.

Svaki dan kod kuće četkajte psa, a na mesec dana ga vodite kod profesionalnog frizera za pse.

Profesionalna nega kod frizera za pse na svake 4 do 6 nedelja je dobar način da se linjanje psa smanji na minimum i da se izbegne nered kod kuće.

Profesionalni frizeri za pse imaju sve odgovarajuće alate i specijalne šampone za pse za negu dlake vašeg psa. 

Kupanje kod kuće može biti zabavno, ali ako pas nije pravilno ispran, osušen ili ako se koristi pogrešan šampon, može doći do problema sa kožom. Ipak ćete i dalje želeti da četkate svog psa barem nekoliko puta nedeljno između poseta profesionalnom frizeru za pse. 

Kada negujete svog psa, ne samo da održavate  zdravim dlaku, kožu, stopala, uši i zube, već se upoznajete i sa njegovim telom, tako da ćete rano primetiti ukoliko se pojavi nešto neobično na telu vašeg psa i znaćete kada mu je potreban veterinar.

Kada učite kako da četkate psa, budite strpljivi i koristite puno poslastica da nagradite psa. Ne zaboravite da četkanje treba da bude pozitivno i zabavno iskustvo za vašeg psa.

Po potrebi odvedite svog psa kod profesionalnog frizera. 

Redovno četkanje pasa uklanja mrtvu dlaku, distribuira prirodna ulja, stimuliše površinu kože, rešava se mrtve i suve kože i pomaže vam da se upoznate sa telom svog psa.

Četkanje pasa je važan deo dobre nege i pomoći će da dlaka vašeg ljubimca ostane zdrava i da dobro izgleda.