doziranje hrane za pse

Doziranje hrane za pse!Važan faktor pravilne ishrane!

Doziranje hrane za pse je važno, naročito posebno imate psa sa zdravstvenim problemima ili ukoliko se radi o štenetu. Kako onda odrediti meru?

Koliko tačno i koje hrane je psu potrebno da zadovolji osnovne nutritivne potrebe pitanja su koja dovode u dilemu većinu vlasnika.

Kao što sigurno znate, hrana za odrasle pse je različitog kvaliteta i različitih nutritivnih sastojaka. Svaki pas, individualno, imaće različite potrebe za hranom.

Na to, koliko vaš ljubimac jede i šta, utiče više faktora:

 • strarosna dob životinje,
 • zatim aktivnost,
 • zdravstveni problemi (ukoliko oni postoje) i slično. 

U nastavku teksta ovu temu ćemo bolje objasniti i pomoći vam da približno odredite dozu hrane za vašeg mezimca. 

Takođe, daćemo odgovore na sledeća pitanja:

 • Zašto je hrana za pse važna?
 • Koja hrana je najkvalitetnija?
 • Koje vrste hrane postoje i kako je pravilno rasporediti u obroke u zavisnosti od potreba vašeg krznenog prijatelja? 

Verujemo da će vam saveti biti korisni, naročito ukoliko ste vlasnik početnik i do sada se niste susretali sa izazovima kao što su nega, hranjenje i doziranje hrane za pse.

Zbog čega je adekvatna hrana za pse važna?

Čak i naša “ljudska vrsta” ima poznatu poslovicu koja glasi “zdravlje na usta ulazi”. I to je u potpunosti tačno. Bez dileme, hrana jeste najvažniji faktor u životu vašeg psa. 

Pravilno izbalansiranom ishranom pas dobija sve što je njegovom organizmu potrebno za neometano funkcionisanje i zdrav razvoj. 

Putem hrane, vaš ljubimac će dobiti energiju koja mu je potrebna da bi jurcao i trčkarao i donosio vam loptice uživajući u druženju sa vama. Hranljivi sastojci koji se nalaze u namirnicama nahraniće sva tkiva u njegovom organizmu, a ujedno će pomoći da se svi ćelijski procesi odvijaju kako treba.

Previše ili premalo hranljivih materija jednako će negativno uticati na ponašanje vašeg psa. Probleme, takođe, izaziva i hrana koju psi ne bi trebalo da konzumiraju. 

Možemo slobodno reći da od rođenja, pa do kraja života ovih umiljatih četvoronožaca, ishrana je ta koja najviše od svih drugih faktora, utiče na kvalitet i dužinu njihovih života.

Naravno, vlasnici su jedini odgovorni za faktor i kvalitet ishrane kod pasa. Šta više, dužni ste da svom ljubimcu obezbedite redovne i kvalitetne odgovarajuće obroke. 

Kako i šta raditi, pitali smo stručnjake čije ćete savete pročitati, ako ostanete sa nama do kraja.

Koja hrana je najbolja za mog ljubimca?

Ovo je večito pitanje svih vlasnika pasa koje, nažalost, nema jedan univerzalan odgovor. Sve i da navedemo hranu sa najboljim sastojcima, shvatate da neće ista hrana odgovarati svakom psu. 

Savet veterinara, kao i čitanje deklaracija na proizvodima ishrane za životinje u mnogome će vam pomoći da odaberete najbolju vrstu hrane za svog ljubimca. 

Pri odabiru hrane, uvek posebnu pažnju obratite i na to šta pas voli da jede. Da li će to biti sirova hrana, suva, granule za pse itd. to isključivo zavisi od navika vašeg ljubimca.

Kao i ljudi, i svi psi su različiti. Prema tome, kao što će neki pas potpuno normalno funkcionisati uz neku manje kvalitetnu ishranu, tako neki drugi pas može imati ozbiljnih zdravstvenih poteškoća.

Zdravlje psa je, zapravo, uvek najbolji pokazatelj podobnosti ishrane na kojoj je. 

Doziranje hrane za pse

Doziranje hrane za pse jednako je važno koliko i odabir odgovarajuće kvalitetne hrane. Hrana za pse koju možete pronaći na tržištu, uglavnom, na pakovanju ima naznačene smernice za doziranje i upotrebu.

Na doziranje hrane za pse najviše utiče težina psa. 

Kada je u pitanju doziranje hrane za pse, najbolje je posavetovati se sa veterinarom, jer će on najpreciznije utvrditi težinu i potrebe vašeg ljubimca.

Količinu, u nekim slučajevima, možete odrediti i sami prateći promenu tela vašeg psa. Da li mu dajete preveliku ili premalu količinu hrane, možete primetiti ako pas vidno dobije ili izgubi na težini. 

Šta je idealna težina psa?

Pas ima idealnu težinu onda kada pod rukom možete da osetite, ali ne i da lako okom uočite, poslednja dva-tri rebra. 

Pokazatelj idealne težine, takođe, može biti i lako prepoznatljiva linija struka psa kada ga posmatrate odozgo. 

Ako je pas suviše mršav pokušajte da povećate količinu hrane za 10% ili pređite na neku kaloričniju ishranu.

Ponekad se dogodi da psi koji unose previše hrane u svoj organizam to ne ispoljavaju kroz promenu težine, već počinju da razvijaju probavne poremećanje (telo psa pokušaće da se viška hrane reši kroz učestale dijareje kod pasa) ili dolazi do nekih drugih zdravstvenih tegoba i razvijaju se bolesti kod psa. 

kako se dozira hrana za pse

Doziranje prema veličini pasa

Hajde da vidimo kako ćete dozirati hranu prema veličini rase pasa za stan ili dvorište.

Male pasmine

Mali psi i rase pasa koje danas popularno zovemo “psi igračke” imaju tendenciju da im metabolički procesi budu ubrzaniji nego kod drugih rasa. Ovo zapravo znači da je najbolja opcija za njih visokokalorična hrana koja će se podeliti u nekoliko manjih obroka dnevno.

Postoji čak i specijalna vrsta hrane namenjena upravo malim rasama pasa. Ukoliko je ne možete pronaći u pet šopovima, odlična zamena bi bila hrana za štenad.

Velike pasmine

Za razliku od manjih rasa veliki psi sazrevaju kasnije. Oni tek sa 15-18 meseci dostižu svoju potpunu zrelost. Ali proces starenja je brži neko kod njihovih malih rođaka. Životni vek velikih rasa pasa je otprilike 8 godina. 

Zbog ubrzanog procesa starenja i težine koju nose, ovi psi često imaju problem sa zglobovima. Upravo zbog toga njihova ishrana mora biti dobro izbalansirana. Vaš veterinar vam uvek može preporučiti specijalan režim ishrane koji će odgovarati upravo stanju i starosti vašeg ljubimca.

Obroci će količinski biti veći nego kod drugih pasa, bazirani najčešće na niskokaloričnoj ishrani. Takođe bi bilo dobro rasporediti ih u nekoliko obroka dnevno.

Kada hraniti psa?

Kod većine zdravih odraslih pasa, doziranje hrane za pse i vreme u koje će je konzumirati može biti veoma fleksibilno.

Kada utvrdite količinu hrane koja je potrebna psu na dnevnom nivou, nju onda možete raspodeliti na onoliku količinu obroka koliku želite. To znači da određenu količinu hrane psu možete dati odjednom (u jednom obroku) ili je podeliti na dva i više obroka u toku dana.

Većina vlasnika se odlučuje za varijantu deljenja obroka na jednom do tri puta dnevno. Ipak, neke rase pasa (doga, bernardinac, irski seter…) su sklone nadimanju koje može biti opasno po život (dolazi do takozvane gastrične dilatacije).

Do nadimanja dolazi upravo kada pas u jednom obroku pojede svu količinu hrane određenu za taj dan, pa mu to optereti organe za varenje. 

Da ne bi dolazilo do ovakvih situacija koje narušavaju zdravlje psa, veterinari, ipak, u većini slučajeva preporučuju da se hrana rasporedi u nekoliko manjih obroka dnevno. 

Psi vole rutinu, tako da, kada jednom utvrdite raspored hranjenja koji će odgovarati i vama i njima, najbolje bi bilo da pokušate da ga se strogo pridržavate.

Popularna alternativa strogog vremenskog pridržavanja hranjenja, jeste takozvano slobodno hranjenje. To zapravo znači da vlasnik određenu količinu hrane koju pas treba da pojede u toku dana, sipa u njegovu posudicu koja će mu biti dostupna ceo dan. Tada pas, kada oseti potrebu za hranom, sam može jesti onoliko koliko mu je potrebno.

Iako slobodno hranjenje može dobro funkcionisati kod nekih pasmina, stručnjaci tvrde da je najbolji način hranjenja onaj kod kog vlasnik kontroliše obroke i unetu količinu hrane ljubimcu.

Ovo pravilo sprečava prekomerno prejedanje pasa, usled čega psi postaju uznemireni i razdražljivi.

Kao i kod svakog pravila, tako i kod ovog za hranjenje psa manjim obrocima više puta u toku dana ima par odstupanja. Naime, pse koji imaju običaj da nakon kasnog hranjenja idu noću u toalet, korisno bi bilo hraniti u toku prepodnevnih ili ranih popodnevnih časova. Tako ćete biti sigurni da će se hrana pre spavanja preraditi i izbaciti iz organizma psa.

Takođe, ukoliko neki zdravstveni problemi psa zahtevaju hranjenje u određenim časovima i to se mora poštovati.

Pravilno doziranje hrane za pse

Doziranje hrane za pse zavisi od nekoliko faktora. U te faktore spadaju starost psa, njegova veličina (odnosno kilaža), mogući zdravstveni problemi, aktivnost, itd. Takođe, neće se isto dozirati visokokalorična i niskokalorična hrana. 

Ako imate odraslog, zdravog psa koji održava normalan nivo dnevnih aktivnosti njemu neće biti potreban poseban režim ishrane. Preporučena dnevna doza granula za ovakve pse je:

 • 1,5 do 5,5 kg telesne težine psa ⅓ do 1 šolja 
 • 6 do 9 kg telesne težine psa 1 do 1 ⅓ šolje
 • 9,5 do 16 kg telesne težine psa 1 ⅓ do 2 šolje
 • 12 do 22,5 kg telesne težine psa 2 do 2 ⅔ šolje 
 • 23 do 34 kg telesne težine psa 2 ⅔ do 3 ⅓ šolje
 • 34,5 do 45 kg telesne težine psa 3 ⅓ do 4 ¼ šolje
 • Preko 45 kg telesne težine psa 4 ¼ šolje plus ¼ šolje za svakih 4,5 kilograma preko 45 kg

Napomena: Imajte na umu da su ovo samo smernice po kojima se vrši doziranje hrane za pse. Individualne potrebe pasa mogu varirati, tako da je najbolje prilikom doziranja hrane za pse posavetovati se sa veterinarom.

Hranjenje ženki tokom trudnoće i dojenja

Dok su u stomaku majke, a kasnije i dok sisaju, štenci sve potrebne hranljive sastojke dobijaju preko majke. Prema tome, pravilna ishrana majke je od suštinskog značaja kako za njeno zdravlje, tako i za zdravlje štenaca od samog početka života.

Tokom prvih šest nedelja trudnoće štenci su još uvek mali i sporo se razvijaju. Tokom ovih meseci neće previše crpeti organizam majke, pa njoj neće ni biti potrebna dodatna količina hrane. 

Nakon navršenih šest nedelja, odnosno od šeste do devete nedelje trudnoće, štenci se razvijaju vrlo brzo (otprilike udvostručuju se svake nedelje).

Ovim tempom razvoja štenaca, organizam majke se jako iscrpljuje, tako da će joj u ovom periodu biti neophodna pojačana ishrana kako bi nadoknadila nutrijenete koje deli sa svojim mladuncima.

Iako bi dodatni obroci sigurno nadoknadili hranljive sastojke, ženka možda neće biti u stanju da konzumira obilne obroke zbog smanjenog želudca usled trudnoće.

Bolje rešenje, svako bi bilo, preporučuju stručnjaci, da se umesto povećanog unosa količine hrane pređe na visokokaloričnu ishranu. U ovom slučaju bi majka uzimala više kalorija i hranljivih materija iz hrane, dok bi porcija ostajala količinski ista.

Neke kompanije koje se bave proizvodnjom hrane za pse imaju već gotove proizvode za skotne ženke. Uvek se možete posavetovati sa veterinarom, pa nakon toga odlučiti se za određenu hranu. 

Do kraja trudnoće, volumen želuca će se konstantno smanjivati. Prema tome, veterinari savetuju da se skotna ženka u poslednjim nedeljama trudnoće hrani sa više manjih obroka dnevno.

Nakon što se štenci rode, pa sve dok se ne odviknu od sisanja, ženka preko hrane koju unosi u svoj organizam, putem mleka, i štencima obezbeđuje sve što im je potrebno za pravilan razvoj. Upravo zbog toga njena pojačana potreba za hranom će i dalje biti prisutna. 

Preporučuje se i dalje upotreba visokokalorične hrane, nudeći majci više manjih obroka u toku dana i to na sledeći način:

 1. Prve nedelje ženku hranite do 150% od uobičajene količine
 2. Druge nedelje ženku hranite do 200% od uobičajene količine
 3. Treće nedelje ženku hranite do 300% od uobičajene količine

Napomena: Ovo je osnovna preporuka hranjenja ženke tokom dojenja. Postoje odstupanja u zavisnosti od potreba vašeg psa, ili u zavisnosti koliko štenaca ženka doji.

Ukoliko se radi o manjem leglu, biće potrebne i manje količine hrane. Za veća legla (preko 6 štenaca) najčešće se preporučuje slobodno hranjenje visokokaloričnom ishranom.

doziranje hrane za pse prema rasi pasa

Doziranje hrane štencima

Nakon što prestanu sa sisanjem, štenci polako prelaze na čvrstu hranu, pa je i njima neophodno pravilno doziranje hrane za pse. 

Ako koristite suvu hranu, za početak je potrebno da je razmekšate uz pomoć male količine vode kako biste napravili kašastu smešu koju će štenci lakše prihvatiti. 

Sa uvođenjem čvrste hrane nemojte počinjati pre navršene 4 nedelje štenaca.

I pored čvrste hrane, štenci će uporedo imati potrebu i za majčinim mlekom. Ta potreba će se sve više smanjivati dok u potpunosti ne pređu samo na čvrstu hranu. 

Za početak će im biti dovoljna 4 manja nemlečna obroka u toku dana. Postupak odvikavanja od sisanja traje oko desetak dana. Nakon toga mladunci su spremni da jedu samo čvrstu pseću hranu. 

Na tržištu možete pronaći pseću hranu za štence na kojoj je označeno doziranje prema uzrastu. Što su psi stariji, trebaće im veća količina hrane.

Uvek se možete posavetovati sa veterinarom koju hranu odabrati i koliko je količinski davati štencima.

Ishrana bolesnih pasa

U zavisnosti od čega vaš ljubimac boluje, najbolji pristup ishrani bi bio da mu obezbedite hranu koju, po mišljenju stručnjaka, sme da jede. To je hrana koja može popraviti njegovo stanje ili, sa druge strane, neće uticati na pogoršanje problema sa kojima se bori. Najbolje bi bilo odlučiti se za prirodnu ili takozvanu medicinsku hranu, a zaobilaziti komercijalnu.

Plan ishrane u ovakvim slučajevima, najbolje bi bilo prepustiti veterinaru. Kada utvrdi opšte stanje psa on će preporučiti najadekvatnije hranljive sastojke kao i raspored obroka.

Medicinska i komercijalna hrana za pse

Obe vrste hrane možete pronaći u pet šopovima. To što jedna ima naziv medicinska ne znači da je ova druga, komercijalna, neadekvatna i nezdrava.

Evo u čemu se razlikuju medicinska i komercijalna hrana za pse:

Medicinska hrana za pse

Kao što možete pretpostaviti iz naziva, medicinska hrana preporučuje se psima koji imaju određeni zdravstveni problem. 

U zavisnosti od čega boluju, biće im preporučena i medicinska hrana koja sadrži suplemente ili vitamine namenjene ublažavanju tih tegoba.

Na primer, ukoliko pas ima osetljive organe za varenje, veterinar će vam preporučiti niskokaloričnu medicinsku hranu koja je bogata vlaknima i sadrži manje masti. 

Ukoliko pas ima dijabetes biće mu prepisana medicinska hrana bez dodatog šećera itd. 

Pošto je namenjena bolsenim psima, jasno je da se medicinska hrana ne dozira kao što biste dozirali komercijalnu zdravom ljubimcu. Medicinska hrana dozira se prema težini psa, odnosno određena količina hrane daje se po kilogramu telesne težine psa.

Doziranje hrane za pse uvek je naznačeno na pakovanju, ali se možete posavetovati i sa veterinarom.

Komercijalna hrana za pse

Iako naziv može probuditi sumnju kod vlasnika pasa da je komercijalna hrana za pse nekakav “junk food” za životinje, to je zapravo daleko od istine. Svaka hrana za pse, pa i komercijalna je dizajnirana tako da bude nutritivno kompletna. 

Ključni fokus proizvođača pseće hrane jeste na tome da svi hranljivi sastojci koji su neophodni za pravilan razvoj i rast psa budu obezbeđeni. 

Za koju god se vrstu hrane odlučili, budite sigurni da je doziranje hrane za pse i pravilno konzumiranje namirnica od ključne važnosti za zdravlje vašeg čupavog prijatelja. 

Uvek imajte na umu da izbalansiranom i kvalitetnom ishranom direktno utičete na životni vek svog ljubimca.