koker španijel

Koker španijel! Neodoljivi pas koji otapa najhladnija srca!

Koker španijel je pravi izbor ako tražite porodičnog psa koji je veoma veran. Neodoljiv i prelepi koker bi mogao biti savršena rasa za vas!

Pa, da li ste spremni da saznate više o ovoj rasi pasa? Hajde da krenemo!

Koker španijel bi bio dobar izbor za vas, ako su vam važne sledeće osobine pasa,:

 • porodičan pas,
 • energičan i aktivan pas,
 • poslušan, odan i inteligentan,
 • dobro se slaže sa decom i drugim ljubimcima.

Međutim, nijedan pas nije savršen, zato znajte i sledeće karakteristike:

 • dlaku je potrebno često negovati,
 • može biti agresivan ili plašljiv ako nije pravilno socijalizovan,
 • potrebna mu je svakodnevna vežba,
 • sklon je anksioznosti zbog odvajanja,
 • osetljiv je.

Ono što je definitivno: ako se odlučite za ovog psa možete očekivati pravog prijatelja koji uživa u igri i reaguje na komande, ako je pravilno obučen.

Istorija rase koker španijel

Iako je tačno poreklo ostalo nepoznato, istorijski spisi koji datiraju iz 14. veka pominju španijele i mnogi veruju da ova rasa potiče iz Španije, odnosno od španskih lovačkih pasa.

Koristeći samo njihove sjajne sposobnosti njuškanja, lovci su mogli da ulove sve vrste ptica i divljači bez pucanja iz puške. Prilično impresivno, zar ne?

Danas  postoje dve glavne vrste ove rase psa, a to su američki koker španijel i engleski koker španijel i zapravo su smatrani istom rasom do 1930-ih.

Dakle, kako se ova rasa podelila na dve vrste? Jednostavno rečeno: geografija.

Sredinom 1870-ih, pas po imenu Obo, koji se smatra “ocem” moderne linije engleskog koker španijela, spario se sa drugim engleskim koker španijelom koji je potom poslat u Ameriku.

Obov sin rođen je u Americi i tako se stvara loza američkog koker španijela. Obe verzije ove rase su uzgajane da bi se istakle kao lovački psi, koristeći svoje cenjeno čulo mirisa. 

Ova rasa je postala izuzetno popularan 1950-ih, nakon što se pojavio u filmu Volta Diznija “Dama i skitnica”.

Razlika između engleskog i američkog koker španijela

Zanimljivo je da su se obe verzije ove rase smatrale istom rasom sve do 1930-ih. Tek kada su njihove očigledne razlike u veličini i izgledu dovele do toga da se klasifikuju kao dve odvojene rase.

Glavne razlike između njih su u tome što su engleski koker španijeli veći i viši sa dužom njuškom, dok američki imaju dužu i sjajniji dlaku. 

Ako želite da saznate više o ovoj divnoj rasi, pratite dalje nastavak i upoznajte se prvo sa glavnim karakteristikama.

crni koker španijel

Koker španijel karakteristike

Ovo su psi srednje veličine.

Mužjaci su visoki od 38 do 43 centimetra, a ženke od 36 do 41 centimetar. Težina mužjaka je između 13 i 16 kilograma, a ženki između 12 i 15 kilograma. 

Ovo su psi sportske i kompaktne građe, sa snažnim prednjim i zadnjim nogama. Leđa su im čvrsta i kratka, a šape su ovalnog oblika.

Prelepa, duga dlaka je njegova glavna karakteristika. Svilenkasto krzno može biti ravno ili talasasto. 

Dlaka može da bude u velikom spektru boja, uključujući crnu – crni koker španijel, crno-belu, crveno-crvenu, crno-smeđu, smeđu i belu, krem i zlatnu.

Ovaj pas ima zaobljenu glavu sa dugim ušima koje su njihov zaštitni znak i dugačku njušku koja je smeđe ili crne boje

Kada se zapitate zašto psi imaju tako slatke oči setite se koker španijela i njegovih velikih, sanjivih očiju smeđe boje i blago bademastog oblika.

Koker španijel osobine

Iako su prvobitno uzgajani kao lovački psi, oni su postali popularni porodični kućni ljubimci i idealni psi za decu.

Ovo su živahni psi koji vole da se igraju. Iz tog razloga odgovaraju aktivnim porodicama. Poznati su po tome što su srećni psi, jer stalno mašu svojim repom. 

Ovi psi su posvećeni ljudima koje vole i žele njihovo društvo ceo dan. Veoma su prilagodljivi i odgovara im život u gradu, kao i na selu, sve dok imaju mesto gde mogu bezbedno da trče.  

 • Takođe su pametni psi koji vole da udovolje i zato ih je lako dresirati. Poznati su po tome što su prijateljski nastrojeni prema ljudima i drugim psima, ako su pravilno socijalizovani. Ovaj pas je pravi izbor rase psa za one koji postaju po prvi put vlasnici psa zbog svoje nežne prirode.

Ako se pitate da li su dobri psi čuvari, bez brige – oni su pažljivi psi čuvari koji će upozoriti i vas i komšije ukoliko se pojavi neko nepoznat. 

Kao i kod bilo koje rase psa, koker španijel će verovatno lajati, a koliko buke pravi zavisi od individualne ličnosti svakog psa. 

 • Ako nema dovoljno pažnje i počne da se dosađuje, velika je verovatnoća da će vas o tome obavestiti lajanjem. Pošto više voli da bude u blizini ljudi, možda će vas komšije obavestiti da vaš pas laje dok niste kod kuće. 

Kao što smo već spomenuli ovaj pas je veoma pogodan za život u kući ili stanu. Iako mu nije potreban ogroman prostor, potrebna mu je svakodnevna aktivnost. 

Svakodnevno trčanje u dvorištu ili brza šetnja od 30 minuta može ga učiniti srećnim.

Kao i većina pasa, bolje se ponaša kada je aktivan nego kada kada se dosađuje, što može dovesti do problema u ponašanju kao što su lajanje, kopanje i griženje nameštaja.

Dobro socijalizovan pas ima dobar temperament. On je privržen i umiljat i voli da učestvuje u porodičnim aktivnostima.

 • Poznato je da je on osetljiv pas, psihički i fizički. Ne reaguje dobro ako se na grub način ophodite prema njemu, a ukoliko se plaši ili ga nešto boli može se desiti da pokazuje znake agresivnosti poput režanja. 

Rana socijalizacija i obuka su od suštinskog značaja da bi se naučio odgovarajućim manirima. S njim treba pažljivo i ljubazno postupati kako bi se iz njega izvuklo ono najbolje u njegovoj ličnosti.

engleski koker španijel

Pravilna nega je važna!

Većina vlasnika se odlučuje da profesionalni grumeri kupaju, četkaju i šišaju njihovog psa svakih šest do osam nedelja.

Svakodnevno četkanje kod kuće je takođe neophodno kako se dlaka ne bi ućebala. Ako se dvoumite oko ove rase koja zahteva dosta nege, koker španijel nije za vas.

Neki vlasnici odlučuju da kratko ošišaju dlaku svog psa da bi olakšali negu dlake. Uprkos tome, šišanje i kupanje psa na svakih šest do osam nedelja je neophodno da bi bio čist, a dlaka kratka.

Važno je da ga rano upoznate sa negovanjem kako bi to prihvatio kao normalan deo svog života. Zato počnite da navikavate svog psa na četkanje i preglede još kada je štene. 

Šta je još važno?

 • Perite mu zube najmanje dva ili tri puta nedeljno kako biste uklonili kamenac i bakterije. Svakodnevno pranje zuba je još bolja opcija ako želite da sprečite bolesti desni i neprijatan zadah iz usta.
 • Isecite mu nokte jednom mesečno. Ako čujete kako nokti vašeg psa škljocaju po podu, to je znak da su predugački i da ih treba iseći. Ukoliko niste sigurni kako da psu isečete nokte obratite se veterinaru za pomoć. 
 • Nega ušiju je važna, jer je koker španijel sklon infekcijama uha i zato je važno da jednom nedeljno pregledate uši vašeg psa. Takođe, koristite duboke, uske činije za hranu i vodu. Na ovaj način pas može da jede i pije, a da mu se uši ne pokvase i ne zaprljaju hranom. 

Dok ga negujete, proverite da li ima rane, osipe ili znakove infekcije poput crvenila, osetljivosti ili upale na koži, nosu, ustima, očima i na šapama. 

Pažljiv nedeljni pregled pomoći će vam da rano uočite potencijalne zdravstvene probleme. Učinite negu psa pozitivnim iskustvom ispunjenim pohvalama i nagradama.

Da li je sklon bolestima?

Nažalost, kao i mnogi drugi rasni psi i ovi psi su u opasnosti od određenih problema i bolesti tipičnih za ovu rasu pasa. 

Sa životnim vekom od 10 do 14 godina, vlasnici bi trebalo da budu svesni nekoliko rizika kako bi pomogli svom psu da ima najsrećniji i najzdraviji život. 

Uvek treba da posetite veterinara ako ste zabrinuti zbog ovih ili bilo kojih drugih problema sa vašim psom:

 • Problemi sa očima mogu pogoditi ovu rasu na više načina, uključujući progresivnu atrofiju retine (degenerativnu bolest ćelija retine koja dovodi do slepila), katarakta, glaukom i abnormalnosti oka. Ako primetite crvenilo u očima vašeg psa, ili ako počne da trlja lice odvedite ga kod veterinara na pregled.
 • Autoimuna hemolitička anemija je stanje u kojem imuni sistem psa napada sopstvena krvna zrnca. Simptomi uključuju blede desni, umor, a ponekad i žuticu. Javlja se i otečen stomak, jer signalizira povećanu jetru. 
 • Hipotireoza je poremećaj štitne žlezde za koji se smatra da izaziva stanja kao što su epilepsija, gubitak dlake, gojaznost, letargija, tamne mrlje na koži i druga stanja kože. Leči se lekovima i dijetom.
 • Seboreja je problem kada koža postaje masna i ljuskava i ima neprijatan miris. Tretmani uključuju lekove i lekovite kupke.
 • Alergije su česta bolest pasa, a posebno im može biti sklon ovaj pas. Tri glavna tipa su alergije na hranu, koje se leče eliminacijom određene hrane iz ishrane psa; kontaktne alergije, koje su uzrokovane reakcijom na supstancu kao što su posteljina, praškovi protiv buva, šamponi za pse i druge hemikalije; i alergije koje izazivaju alergeni u vazduhu, kao što su polen i prašina. Lečenje se razlikuje u zavisnosti od uzroka i može uključivati ograničenja u ishrani i lekove.
 • Idiopatska epilepsija je često nasledna i može izazvati blage ili teške napade. Važno je zapamtiti da napade mogu izazvati mnoge druge stvari osim idiopatske epilepsije, kao što su metabolički poremećaji, zarazne bolesti koje utiču na mozak, tumori, trovanje, teške povrede glave i još mnogo toga. Stoga, ako vaš pas ima napade, važno je da ga odmah odvedete kod veterinara na pregled.
 • Displazija kuka je degenerativna bolest kod koje je zglob kuka oslabljen usled abnormalnog rasta i razvoj, a tokom vremena može dovesti do pojave artritisa

Vodite računa o ishrani!

Ovi psi imaju snažan apetit i preješće se ako mu se pruži prilika. Posebno je vešt da otopi vašu odlučnost svojim velikim, smeđim očima dok moli za hranu.

Ali nemojte pokleknuti – gojazan koker španijel je nezdrav koker španijel.

Ishrana će se razlikovati u zavisnosti od starosti psa. Moraćete da ga hranite potpunom, izbalansiranom hranom za pse da bi bio vitak i zdrav.

Vaš veterinar će vam reći koliko treba da jede.

Opšta preporuka za doziranje visokokvalitetne suve pseće hrane je od 1,5 do 2,5 šolje granula dnevno, podeljeno na dva obroka.

Ako svom psu dajete povremeno poslastice ili koristite poslastice za obuku, smanjite njihovu dnevnu količinu. Poslastice ne bi trebalo da čine više od 10% njihovih kalorija ili mogu poremetiti ishranu.

Pokušajte da hranite svog psa svakog dana u isto vreme kako biste ga uveli u rutinu. Ne zaboravite da pas treba da se odmori nakon jela pre nego što krene da vežba!  

Obuka i socijalizacija koker španijela

Ovi psi su inteligentni sa stvarnom željom da uče, tako da će obuka zasnovana na nagradi od ranog uzrasta biti od koristi i vama i njima!

Zapamtite da oni preuzimaju loše navike jednako brzo kao i dobre, tako da obuka treba da bude dosledna tokom celog života.

Ako ste prvi put vlasnik ili nemate mnogo iskustva sa rasom, možda ćete želeti da idete na časove obuke sa svojim psom. 

Druženje od malih nogu sa ljudima i psima pomoći će mu da se razvije u samopouzdanog i srećnog psa. Vašem psu će biti potrebno najmanje sat vremena vežbanja svakog dana. 

Oni su poznati po tome što pate od anksioznosti zbog odvajanja, tako da je najbolje da pored njih bude neko u toku dana. Važno je da nikada ne bude ostavljen sam duže od četiri sata, ali čak i ovo može biti previše za vašeg psa. Moraćete da ga naučite da je u redu biti sam na vrlo kratke periode.

Jedan od razloga zašto je ova rasa psa toliko popularna je taj što je ovaj pas dobar porodični pas, kao što smo već spomenuli. Dobro se slaže sa decom – sve dok su deca ljubazna i poštuju psa.

Ali pošto je on osetljiv pas u isto vreme, sve interakcije između koker španijela i dece treba da nadgleda odrasla osoba.

Takođe se slaže sa drugim kućnim ljubimcima (uz odgovarajuću obuku i upoznavanje), uključujući pse, mačke i male životinje.

koker španijel prodaja

Koker španijel prodaja

O čemu treba da povedete računa pre nego što kupite koker španijela? 

Pre nego što kupite štene razmislite o tome da li možete da mu posvetite dovoljno vremena i energije. 

Takođe, vodite računa od koga kupujete štene. Dešava se da zbog popularnosti ove rase, mnogi nekvalifikovani ljudi ga odgajaju zbog brze zarade. 

Odabir uglednog odgajivača je odličan način da pronađete pravo štene. Ugledni odgajivač će vam rado odgovoriti na pitanja o temperamentu i zdravstvenom stanju štenadi i objasniće vam istoriju rase.

Ne stidite se da kažete tačno šta tražite od psa; jer ipak ljubimac će sa vama provesti duge i lepe godine. Odgajivači svaki dan provode vreme sa svojim štencima i poznaju njihov karakter.

Oni će vam dati najbolje preporuke.

Pitajte veterinara ili trenera pasa, za njihove preporuke odgajivača ove rase u vašoj okolini.

Koker španijel cena

Prosečna cena šteneta koker španijela ako ga kupujete od uglednog i odgovornog odgajivača je između 150 i 300 evra. 

Vaš pas je poseban! On je vaš najbolji prijatelj, saputnik i izvor bezuslovne ljubavi. Nijedan pas nije savršen, pa tako ni koker španijel. Ali da li su njegove mane vredne vaše ljubavi?

Naravno! On je divna ličnost i volite ga zbog toga!